Slovenija

Burno v parlamentu in pred njim: 'Grozi nam enoumje in informacijska blokada po Orbanovem tipu'

Ljubljana, 15. 07. 2020 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Suzana Perman, Nika Kunaver, Urša Vrečar, Anže Božič
Komentarji
2063

Na Trgu republike se je zaradi napovedanih sprememb medijske zakonodaje zbralo nekaj sto novinarjev in zaposlenih v medijih. S transparenti "Izklop janšizmu, svoboda medijem", "Kdor ruši RTV, ruši Slovenijo", ter "Za politično neodvisno STA" so pozivali k neodvisnosti in svobodi slovenskih medijev. Burno je bilo tudi v parlamentu. Da si želi vlada na hitro in brez sodelovanja strokovne javnosti podrediti medije, finančno oslabiti javno radiotelevizijo in milijone nameniti medijem blizu SDS, je bila jasna opozicija na seji odbora za kulturo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Protest na Trgu republike
    02:55
    Iz 24UR: Protest na Trgu republike
  • Iz 24UR: Sklad za financiranje televizijske produkcije
    02:02
    Iz 24UR: Sklad za financiranje televizijske produkcije
  • Iz 24UR: Medijska zakonodaja
    04:00
    Iz 24UR: Medijska zakonodaja
  • Iz SVETA: Shod za medije
    03:22
    Iz SVETA: Shod za medije

Člani odbora DZ za kulturo so na zahtevo opozicije razpravljali o medijski zakonodaji, ki med drugim prinaša drastično zmanjšanje sredstev za RTV Slovenija, vladno kadrovanje nadzornikov Slovenske tiskovne agencije ter novo mesečno dajatev za kabelsko TV, namenjeno novemu 25-milijonskemu skladu, od koder bi kulturni minister denar delil televizijam posebnega pomena. 

A zapletlo se je že na začetku seje, ker predsednica ni želela povabiti aktualnega direktorja NOVE 24TV, ki jo je pred vstopom v vlado vodil minister Aleš Hojs, in Bojana Požarja, ki ju je predlagala SDS. 

"Grozi nam enoumje in informacijska blokada po Orbanovem tipu in tega nikakor ne bomo dovolili," je bila jasna Violeta Tomič iz Levice. Marko Koprivc iz SD pa je dejal, da spremembe zakonodaje pomenijo "ukinitev oziroma uničenje neodvisnih medijev v Sloveniji". "Formalne ustavne parlamentarne demokracije se delijo na tiste, kjer so mediji neke vrste četrta veja oblasti in naše kritično ogledalo, in tiste manjšinske, kjer gre za državne medije enoumja, ki malikujejo trenutne oblastnike," je dodal Franc Trček

Da gre za nujne spremembe v načinu financiranja, je medtem poudaril minister Vasko Simoniti, ideje pa, da sploh niso nove. Obenem je zanikal vladne težnje po medijski kontroli. Ministrstvo je sicer po pritiskih iz lastnih koalicijskih vrst rok javne obravnave za medijski trojček podaljšalo do 5. septembra. 

Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Igor Kadunc je medtem poudaril, da bodo imeli zaradi sprememb približno četrtino sredstev manj. Z manj kot zdaj pa se ne da delati, je zatrdil. Proračunski vir za javno službo Slovenske tiskovne agencije po veljavni ureditvi je večje jamstvo za njeno avtonomijo kot pa predlagano sodelovanje STA pri deliti RTV-prispevka, pa je dejal direktor STA Bojan Veselinovič.

Največje pasti nove medijske zakonodaje, ki jo predlaga Janševa vlada:

Po novem bi vsak operater (to so A1, Telemach, T2 in Telekom) državi plačal za vsakega naročnika 3,5 evra, kar pomeni dobrih 40 milijonov evrov letno. Ta znesek bodo operaterji verjetno prevalili na naše položnice. Država pa bi tako zbrala več kot 25 milijonov v posebnem skladu za televizijsko produkcijo. Najbolj sporno pa je, da bi ta sredstva delil kulturni minister. Dostop do denarja bi imeli mediji, ki so nepridobitni in imajo dovolj visoko gledanost po merilih, ki so sicer nizko postavljena. Strokovnjaki opozarjajo, da bi, če bi dobila ta status, pogoje za dostop do tega 25-milijonskega sklada izpolnila predvsem SDS naklonjena Nova24TV. Kar bi lahko predstavljalo velik konflikt interesov. Ob ustanovitvi so bili namreč med delničarji in člani upravnega odbora, poleg Janše, tudi trenutni ministri Logar, Šircelj in Hojs, pa poslanci Grims, Irgl, Breznik, Pogačnik, Škrinjar in Jeraj. 

 

Paket sprememb bi na kolena spravil tudi največjo radijsko mrežo Radio 1 z Denisom Avdićem in Deželakom junakom na čelu. Radijske mreže bi namreč ukinili in vse skupaj vrnili v leto 2006, ko Radia 1 še ni bilo. Ogromne finančne posledice pa bodo za javno televizijo in radio. Vzeli bi jim osem odstotkov oziroma skoraj osem milijonov evrov. Manjši del bi razdelili Slovenski tiskovni agenciji, večji del pa drugim. Za primerjavo - osem milijonov da RTV za vseh svojih sedem radijskih postaj, med njimi so Prvi program, Val 202 in Ars. 

Novinarji pred parlamentom na 'shodu za medije' 

Nekaj sto novinarjev in medijskih delavcev je pred stavbo državnega zbora medtem z nagovori, transparenti in vzkliki pozivalo k neodvisnosti in svobodi slovenskih medijev. Zbrane na ljubljanskem Trgu republike so v polurnem shodu nagovorili predstavniki Društva novinarjev Slovenije ter novinarjev in medijskih delavcev Radiotelevizije Slovenija (RTVS), Slovenske tiskovne agencije (STA), časopisnih hiš in novinarskih sindikatov. Po njihovi enotni oceni predlagane zakonske rešitve postavljajo pod vprašaj preživetje in neodvisnost javnih medijev in medijskega prostora nasploh.

"V prvi vrsti gre za to, za kaj in za koga se postavimo, in na kaj stavimo. To mora biti neodvisno novinarstvo, ki se ne da, ne preda, sploh pa ne proda. Temu moramo ostati zavezani," je dejala Petra Lesjak Tušek, predsednica Društva novinarjev Slovenije. 

"V zadnjih 10 letih, je Slovenija zamenjala šest vlad. Kar pomeni, da bi naša družba verjetno zamenjala celotno vodstvo v povprečju na leto in pol. Kar po našem mnenju absolutno onemogoča kakšne dolgoročne stabilne projekte," je načrtovane spremembe opisala Mojca Zorko, urednica notranjepolitične redakcije STA. 

Največ kritik so govorci namenili predlogu ministrstva za kulturo za razdelitev RTV-prispevka, ter predlogu za spremembo načina imenovanja nadzornikov STA, ki naj bi se z DZ prenesel na vsakokratno vlado."Gre za nek kolač vladajoče koalicije, predvsem SDS tukaj vidi denar, ki ga želi prerazporediti, da bi padel v žepe pravih medijev. Ne tistih, ki niso po njihovem okusu in kritično poročajo o delu te vlade in pa politiki nasploh," je dejal Primož Cirman, novinar portala Necenzurirano. 

Rok javne obravnave za medijski trojček podaljšan do 5. septembra

Rok javne obravnave za predloge novel treh medijskih zakonov je ministrstvo za kulturo podaljšalo do 5. septembra. Prvotni rok za javno obravnavo je namreč naletel na številne kritike, tudi znotraj koalicijskih vrst. 

Da naj zagotovi dovolj časa za poglobljeno javno razpravo o predlogih novel medijskih zakonov, je danes na Twitterju slovensko vlado pozvala tudi komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović. Da bodo rok javne obravnave podaljšali, je bilo sicer jasno že pred tem."Predlagane reforme so obsežne in zahtevajo, da se sliši in upošteva vidike novinarskih združenj, medijev in civilne družbe v Sloveniji," je še zapisala komisarka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2063)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1940659
21. 07. 2020 15.21
........... mogoče je Orban Novi TV "priškrtnil" pipico....🐑🐑🐑
Walter Pravicek
20. 07. 2020 09.53
+1
KDOR USTANOVI -SAM ALI Z DELNIČARJI -PODJETJE,USTANOVO ALI NOVA TV24 KOT PRIVATNIK JE LASTNIK-TER NI NOBENE POTREBE,DA BI VSI DRŽAVLJANI TO FINANČNO PODPIRALI,RAZEN,ČE TI USTANOVITELJI,RAZPIŠEJO DELNICE,KI JIH DRŽAVLJANI KUPUJEJO PROSTOVOLJNO,TER ZAVEDAJOČ SE,DA BODO SOLASTNIKI,A,DA,ČE PROPADE PODJETJE,USTANOVA ALI NOVA TV 24,BODO OB VES DENAR VLOŽEN V DELNICE.NE PA VSI SLOVENCI.JANŠA NAJ RAZPIŠE ŠE ENKRAT DELNIČARSTVO,VABI KUPCE DELNIC,DRUGIM PA NAJ DA MIR.KAKŠNA DELITEV DENARJA S STRANI MINISTRA ZA KULTURO?BO ZOPET PODARIL KAJ CERKVI,KOT JE ŽE BLEJSKJI OTOK?MALOMEŠČANSKA VZGOJA!------------SAM Z PROGRAMI RTV SLOVENIJA NISEM ZADOVOLJEN,A,ČE JE NACIONALNA,NAJ OBSTAJA.PROGRAM JE ITAK MEŠAN,CELO NUNA IMA SVOJE URE.PRAV JE TAKO,LE Dr,IVANA ŠTUHECA NE POTREBUJEMO,PA ŠE TISTIH,KI SO V ČASU VLADANJA JANŠE TAKOJ NA TV KOT KOMENTATORJI,VODITELJI ISPRAŠEVALCI Z INTERVJUJI TAKŠNIH OSEBKOV,KI NIKOLI DRUGAČE NEBI PRIŠLI NA TV-TO NAJ BO NA NOVA TV24!
bracobaldo
19. 07. 2020 21.27
+2
Medijsko blokado že imamo.
EEgon
16. 07. 2020 18.05
-1
Zbrali so se državni rentniki, ki 10. v mesecu će napiše roman ali eno besedo. Čimprej v ukinitev državnega financiranja RTVSLO. Recimi NE medijskemu harač-u.
umetnik1234
16. 07. 2020 10.57
+5
Adijo Slovenija, pozdravljena Madžarska !!!
kapljač1
16. 07. 2020 12.07
+3
Walter Pravicek
20. 07. 2020 09.54
-1
brat od Pepeta
16. 07. 2020 10.54
+0
Kaj bluzis pravicnik??? Saj je bil objavljen...
pravi?nik2
16. 07. 2020 10.54
-1
Neodvisni mediji bodo takrat,ko se bodo financirali sami,preko plačila naročnine (plačila storitve),katero storitev bom plačal pa bom sam odločal.
EEgon
16. 07. 2020 18.06
+0
Walter Pravicek
20. 07. 2020 09.56
IN JO DOBIL MKOT PISANO BESEDO ALI GLEDAN TV PROGRAM!SLOVENNSKI!
pravi?nik2
16. 07. 2020 10.46
+0
Objavite,kompleten predlog vlade,da bo javna razprava dobila težo. Sedaj se vidi kdo mediji ste.Samo vi bi presojali,če ste objektivni,objavite predlog v celoti ne samo tisto kar vam jemlje privilegije. Dajte predlog referenduma o plačilu prispevka pa nam bo hitro jasno kaj narod gleda in posluša.
kapljač1
16. 07. 2020 10.31
+2
"Opozicija če vidi da Jnaša državo dobesedno nosi v riti ", bi morala nastopiti tako, da se tak odnos Janše do države in državljanov prepreči. Pa če treba aktivno pristopiti na mesto protestov, da ti ne bodo samo zbirališču nekaj podobnega , temveč da bodo učinkoviti. Pomeni d a se mora s strani vlade zahtevam protestnikov pristopiti tako , da bodo upoštevani. ( primer Vučič SRBIja je popustil in preklical policijsko uro. Miloševič Srbija, je odstopil celo) Jnaša se ga pa še bolj glumi.
EEgon
16. 07. 2020 18.07
-1
brat od Pepeta
16. 07. 2020 10.09
+6
Lejte domobrancki. Po enem dnevu debate smo ugotovili, da imamo javno rtv z najmanj zaposlenimi v eu, da delajo najvec ur programa v eu itd. Potem smo tudi ugotovili, da na nacionalki dela mnogo desnicarjev in njihovih simpatizerjev. Prav tako je z oddajami. Na drugi strani imamo lep primer novetv, kjer nam desnicarji demonstrirajo kaj si oni predstavljajo pod uravnotezeno porocanje. Skratka javno rtv imajo vse razvite drzave in vsi placujejo rtv prispevek, ki je vecinoma precej vecji od nasega. Niti bbc ni na prostem trgu. Pri nas pa Butalci seveda trdijo, da mora javna rtv prezivet na trgu. Zakaj imam obcutek, da nas nekdo hoce nacrtno popeljat v srednji vek.
Walter Pravicek
20. 07. 2020 09.58
+1
NI NEKDO-TO JE JANŠA!K ORBANU,K POLJAKOM,K CERKVI KATOLIŠKI!
borjac
16. 07. 2020 10.06
+4
Kontrola nad mediji so podlaga za diktaturo, Orbanov plan za Janšo, SMC, NSi in DeSUS naj si nikar ne mislijo da bodo mediji, ki jih bo kontroliral Janša ugodni za njih, že sedaj na NoviTV, Demokraciji, Polikisu .... oblatijo bilo koga iz teh koalicijskih strank, ki ga malce osumijo da bi glasoval drugače kot si je veliki vodja zamislil, še posebej je potrebno poudariti hinavstvo in lažnivost stranke NSi ter njihovih vodij Horvata in Tonina, ko ti umazani mediji blatijo Ljudmilo Novak njihovo EU poslanko, ne reagirajo nič, torej se strinjajo z pljuvanjem po Novakovi , ki je rešila NSi pred propadom, ko so v Bajukovih zavezniških časih z Janšo izpadli iz parlamenta, le kakšne krščanske vrednote vodijo Horvata in Tonina ??
Walter Pravicek
20. 07. 2020 10.05
+1
TONIN JE"ŠOLAN"V JANŠEVI ŠOLI-PRIPRAVLJEN JE BIL,DA LJUMILA ODIDE(PROSTOVOLJNO,KER IMA RADA DENAR)NA BOLJE PLAČANO MESTO V EU,TER JE SEVEDA KOT PREDSEDNIK TE STRANKE"PO SLUŽBENMI DOLŽNOSTI"POSTAL MINISTER.ALI JE SPOSOBEN?NE,NI!!!HOČE TRANSPORTNI AVION,HOČE OPREMO,OROŽJE,A JANŠA KLJUBUJE NASPROTI EU SKUPAJ Z POLJAKI IN MADŽARI.POLJAKI,KATOLIKI SE BOJIJO RUSOV PRAVOSLAVCEV.A OBOJI SO SLOVANI.MADŽARI TO NISO,SO PA DENARNO POSOJILODAJALCI JANŠI.TAKO SE NE SME MADŽAROM ZAMERITI.BO DAL PREKMURJE?KOMUNISTI VSEH DRŽAV ZDRUŽITE SE!BOMO VSAJ IMELI NOVO STRANKO V EU PARLAMENTU:KOMUNISTI VZHOD EU!
brat od Pepeta
16. 07. 2020 10.04
+2
RdecaZvezda
16. 07. 2020 10.02
-2
Igor Kadunc direktor RTV pošteno si zaslužite denar ne pa samo čakat,kdaj vam bo kdo kaj dal in na silo nekaj plačevat to je preteklost,preživljajte se tako kot se drugi,če vam pa to ne uspeva pa odstopite in dajte mesto sposobnejšim.
France Korosec
16. 07. 2020 09.58
-2
Dunja Mijatović bo rešila zadevo. Sahurno. -------------------------------------- Koritarji in enoumneži norijo! Manjšini, ki želi doseči pluralnost, svobodno in neodvisno novinarstvo namesto udbokučanističnega Golobnjaka AGITPROP rdeči Hlapci 571 pa se po komunistično zdaj reče Fašisti. Pa smo tam kot 1941. Aparthajd teror KPS & OF & VOS proti miroljubni zatirani manjšini !
Periot222
16. 07. 2020 09.51
-2
UKINITE 24 NORO TO JE ZA NORCE!
France Korosec
16. 07. 2020 09.59
+1
Kaj te pa mot, če ne gledaš. Če pa gledaš si pa itak norc. Kuga bi zdaj rad?Jeba
miha pod
16. 07. 2020 10.04
+1
Bolj si ti norec, ker gledaš POPTV in RTVS!
umetnik1234
16. 07. 2020 10.53
+1
A na nori si pa kdaj kaj pametnega slišal ?
Walter Pravicek
20. 07. 2020 10.07
PRIVATNE TV NE MOREŠ UKINITI,JE PA NI POTREBNO GLEDATI,ALI "VZETI"V ROKE OPERATERJA,DA JO BRIŠE IZ PROGRAMOV!OPERATER,NIHČE DRUGI!BILO BI PRAV!
gaber62
16. 07. 2020 09.05
+2
Enoumje in medijske blokade imamo že sedaj. Razen nekaj internetnih medijev in mini nove24, ki osvetlijo novice z drugačnim pogledom
Malinha
16. 07. 2020 08.58
-4
Desnuhi, kdaj bo Istvan Janos vrnil čas, ki ga je ustavno nezakonito predpisal v času koronskih ukrepov, saj je "ustavno sodišče odločilo o zadržanju izvrševanja izpodbijanega predpisa"? Sprejemanje zakonov, predpisov, v nasprotju z ustavo je to, kar daje ta kvazi vlada? Najprej rešite to, potem otresajte jezike!
Walter Pravicek
20. 07. 2020 10.08
-1
ISTVAN JANOS?TO JE TREFER:BRAVO! LO-FASZ!JANOSEVITZ!
Zdravko Lajh 1
16. 07. 2020 08.41
+6
Pa sem že mislil, da je vsaj Trčkov Franček malo bolj pamatene oz. malo manj trčen...
pravi?nik2
16. 07. 2020 08.08
+20
Če je RTV svobodni medij,potem naj mi država omogoči svobodno financiranje skozi naročnino tisti medij,ki je zame boljši in bolj svoboden v svojem poročanju.V kolikor bi bila naročnina prostovoljna bi rtv že propadel.Samo naročnino ukinite in ostalo se bo samo zgodilo.Novinarji bodo zbežali k drugim medijem. Rtv dinozavri,ki imajo svoje lovke in upliv v tej hiši se bojijo za stolčke in garantirane plače. Čas je za prenovo.
Walter Pravicek
20. 07. 2020 10.17
SO PLAČLJIVI,KOT RECIMO TELEMACHT Z SVOJO PROGRAMSKO SHEMO,PA RTV SLOVENIJA,PA VSILJENI KOT JE NOVA TV 24,A IMAŠ MOŽNOST PREKLOPITI KANAL?IMAŠ,PREKLOPI NA KANAL 120-TO JE FRANCOSKO=FRANCE 24 TV,pa na 118==RUSIJA,122=MADŽARRSKA.VSE NA TELEMACHT.ALI 45 TLC=300 kg ČLOVEŠKE MASE,CIGANSKE POROKE,(v Ameriki niso Romi)OGROMNO OTROK V DRUŽINI,MALI LJUDJE,ALI POROKA V 90 DNEH.SMEHA KOLIKOR HOČEŠ,DA NE OMENJAM NEMŠKIH PROGRAMOV-ZAČNI 98=AVSTRIJA.PA CELA VRSTA NAVZGOR,TRUDI:KMET IŠČE ŽENO,POGREŠANI ALI IŠČEMO NEVESTO.GLASBENA ZABAVA:KAR NAPREJ NEDELJA itd,predvsem itd,BREZ JANŠEVE NOVA TV 24:
Uporabnik1940659
21. 07. 2020 15.23
In na TV5 Monde boste dobili zelo zanimive prispevke o vzrokih pandemije... Niso nič kaj razveseljivi za ameriškega "velikega vodjo"...
puspan
16. 07. 2020 08.03
+17
No ste se zmenili, kako naprej? Bomo šli na volitve ali pa imate, kakšen drug predlog, da prevzamete spet oblast?