Slovenija

Koalicija: predlogi SDS o draginji so populistični

Ljubljana, 23. 09. 2022 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

DZ je na izredni seji na predlog SDS govoril o inflaciji in draginji ter o ukrepih, ki so bili, bodo ali bi morali biti sprejeti. Medtem ko je opozicija poudarjala, da vlada z ukrepi ne naslavlja vseh, ki bi jih morala, je koalicija ocenila, da so predlogi SDS, ki jih je matični odbor že zavrnil in DZ o njih ni odločal, populistični.

 

O predlogu priporočil glede omilitve posledic inflacije in energetske draginje, ki jih je predlagala skupina poslancev s prvopodpisano Jelko Godec (SDS), je minuli petek razpravljal odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor ter jih zavrnil. Razprava je bila danes podobna tisti na matičnem delovnem telesu.

Koalicija je menila, da vlada pripravlja in sprejema predloge, ki naslavljajo vse, in takšne, ki naslavljajo ciljne skupine. Opozicija pa jih je prepričevala, naj sprejmejo predloge SDS za spremembo formule izračuna cen električne energije, za znižanje DDV na vse energente, za energetski dodatek za vse, za večjo pomoč gospodarstvu in kmetijstvu ter da naj vlada odstopi od namena sprememb zadnje sprejete novele zakona o dohodnini.

"Lahko bi rekel, da gre za pet napotkov izkušenih politikov, ki so vlade volili skozi več semestrov, kako se spopadati z inflacijo in katere politike izvajati, da najdemo neke skupne rešitve," je v imenu predlagateljev dejal Franc Breznik iz SDS. Izpostavil je po njegovi oceni odlične gospodarske rezultate prejšnje vlade pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše in se zavzel za sprejem njihovih priporočil.

Cene energentov letijo v nebo
Cene energentov letijo v nebo FOTO: AP

Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za finance Saše Jazbec jih je vlada preučila in ugotovila, da tako skupno kot posamično ne predstavljajo ustreznega ciljnega naslavljanja izzivov. "Kot doslej bomo k izzivom, ki prihajajo, pristopili preudarno in pripravili ukrepe na način pravične porazdelitve bremen draginje ob čim bolj učinkoviti porabi javnofinančnih sredstev," je zagotovila.

"Na polju stisk populizem posebno dobro kali in tega se zaveda tudi predlagatelj seje," je v imenu poslanske skupine Svoboda dejal Miroslav Gregorič. Po njegovih besedah je SDS spregledala, da vlada že več mesecev sprejema povezane, med seboj dopolnjujoče se ukrepe. Predloge SDS bi morda podprli, če predlagateljev pri njihovih pripravi ne bi vodila zgolj všečnost, temveč tudi izvedljivost, je dodal.

Vlada mora pomagati najbolj prizadetim, toda tako, da problema dodatno ne poslabša oz. da s svojimi ukrepi ne povzroči še dodatnih inflacijskih pritiskov, je v imenu SD opozoril Predrag Baković. "Ključno pri predlaganih ukrepih je presoditi njihovo izvedljivost, učinkovitost in vzdržnost," je dejal in poudaril potrebo po zavedanju realnih omejitev in zmožnosti države, še posebej, če se od nje pričakuje obsežno in dolgotrajno ukrepanje.

'Ukrepe je treba oblikovati tako, da pomoč dobijo tisti, ki jo res potrebujejo'

Nataša Sukić je v imenu poslanske skupine Levica poudarila, da je treba ukrepe oblikovati tako, da pomoč dobijo tisti, ki jo res potrebujejo. "Nič ni čudnega, da so predlogi predlagatelja seje za soočanje s krizo samo nadaljevanje njihovih starih politik iz časa epidemije, s katerimi bi se metalo helikopterski denar vse povprek, ne glede na to, kdo ga v resnici potrebuje in kdo ne, vse na račun siromašenja javne blagajne," je dejala.

Zvonko Černač pa je v imenu poslanske skupine SDS ocenil, da dosedanji ukrepi vlade blažijo energetsko krizo le pri delu prebivalstva, bistveno premalo je bilo narejeno za pomoč podjetjem. "V SDS smo predloge oblikovali zato, ker opažamo, da vlada te krize ne naslavlja celovito, sistematično prek medsebojno usklajenih ukrepov, ki obsegajo vse segmente prebivalstva in gospodarstva, pač pa parcialno," je povedal.

Čeprav DZ o priporočilih ne bo glasoval, je po mnenju Jožefa Horvata iz NSi še čas, da se najde preudarne rešitve. Če bi priporočila sprejeli in jih ustrezno dopolnili, bi bil to po njegovem dober signal, da je politika, ko gre za pomoč, enotna. "NSi je podprla vse predloge vlade, ki so šli v smeri pomoči ljudem in gospodarstvu," je povedal in dodal, da pa v NSi opozarjajo, da je ta pomoč prepočasna, predvsem pa preskromna in neučinkovita.

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je v razpravi povedal, da se je val energetske draginje začel lani spomladi, veliko držav, tudi Slovenija, pa je bilo neaktivnih. Podobno je bilo lani jeseni, ko je draginja dobila nov pospešek in so cene energentov "že divjale". V zimskem času bi lahko določene ukrepe že sprejeli, a je interventni zakon prišel konec kurilne sezone. V predvolilnem času pa so šli ukrepi v neko drugo smer, je ocenil.

Po njegovem ima Slovenija srečo, da ima dovolj robustno energetsko omrežje in da je danes za petino manj odvisna od fosilnih goriv in Rusije. "Čudežne palčke nima v roki nihče," je dejal, "vlada zato najprej analizira in nato ciljno ukrepa." Helikopterski denar lani in letos spomladi je spodbujal inflacijo, ki je sedaj stabilna, po njegovih pričakovanjih se bo v naslednjih mesecih obrnila navzdol.

Na energetskem področju imamo po njegovih besedah krizo razpoložljivosti, energetska kriza pa je najverjetneje pred vrati. Slovenija zato deluje preventivno, predvsem na ravni EU. Ciljno ukrepa zato, da pomaga najbolj ranljivim skupinam. "V javni obravnavi je uredba o energetski revščini, da bomo še bolj učinkovito naslavljali sloje družbe, ki so bili prezrti v preteklih dveh letih," je povedal in povzel ravnanje Slovenije na evropski ravni.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mungus
23. 09. 2022 21.52
+1
sđs predlogi in dejanja so tako vsi na osnovi populizma....samo sreči je normalen slovenski narod to pravočasno spregledal in se 24. aprila pravilno odločil in nagonil "princa" teme v plitično temo....sedaj pa pacient tam tava ponoči pa že tak dolgo ne more več spati ker tip je v total temi že dolgo in bo tam tudi onemogel !!!
Betuul
23. 09. 2022 21.46
+1
Min za infrastrukturo bi lahko bolj podrobno pogledalo na upravnike večstanovanjskih blokov; stolpnic,hiš;itd; ker delajo vse po svoje?! Ter klub draginji nabijajo stroške in dražijo stanovalce!?g.Črnač sds ima prav; draginjsko je potrebno pogledati na gospodarstvo: podjetja z več; nad 50 zaposlenimi; in in z manj kot 50 zaposlenimi t.i. d.o.o. , Pogledati je potrebno na vse ki delajo tudi kleparje; krovce itd in jim dodeliti draginjske dodatke skupaj z javnoupravnimi kvalitetami! A dimnikar pa ni javnoupravni delavec!?
Balki36
23. 09. 2022 21.39
-3
Tak dobro kot je slo ljudem pod jansevo vlado nam se dolgo ne bo slo.....pa to
zajebant1
23. 09. 2022 21.35
-2
mackon08
23. 09. 2022 21.35
+4
Vse kar predlaga SDS treba zavrniti, tako so oni delali, naj vidijo kako je to.
Oknaj 4
23. 09. 2022 21.17
-1
Kakšna pamet je to da se podpira tudi tiste katerim se niti vstati ne da zgodaj zjutraj, tiste kateri pa do sedaj še poslujejo pozitivno zaradi prejšnjih prihrankov bodo pa pustili propasti
RONDO25
23. 09. 2022 21.11
-1
Najbolj populistična je svoboda
zibertmi
23. 09. 2022 20.29
+0
janez ,ko je v opoziciji vedno nagaja in poskuša na kriminalen način prit do prestola.ko je pa tam pa polni svoje žepe
zajebant1
23. 09. 2022 21.35
+2
Spužva
23. 09. 2022 20.21
+1
Če je kaj populistično je to svoboda! 😉
jank
23. 09. 2022 19.45
-1
To je bila tipična in že večkrat videna predstava boljšeistične sekte SDS za javnost. Sploh jih ne skrbi jih draginja in ljudje, skrbi jih, kot že tolikokrat, kako prikazati svojim od njih mentalno pohabljenim pristašem, kako da uspešna je bila Janševa vlada in z vsemi mogočimi lažnimi triki prikazovati, kako naj bi bila nesposobna nova vlada. Poleg interpelacij in referendumom je to le samo dodatek manipulacij pred predsedniškimi in občinskimi volitvami. Pri njih samo cilj posvečuje sredstva.
frenk707
23. 09. 2022 19.39
+0
sds sekta dela vse kar lahko, da vladi otežuje dlo in ji jemlje čas s takimi izrednimi sejami, ki so zloraba poslovnika.
Mali miš
23. 09. 2022 19.39
+3
Mesec bo populistično dal otroške dodatke vemo komu. Se bo spet kakšno govedo brez nog znašlo na travniku, ko se bo proslavljalo.
brezvode
23. 09. 2022 19.38
+6
Pomagat samo tistim podjetjem, ki iz dveletnih bilanc ne prikazujejo večjega dobička ostali naj dobiček vložijo v energijo, kar naprej pomagat gospodarstvu, delavci na minimalcih lastniki pa na jahtah
sinhron
23. 09. 2022 19.32
+1
Kot je utečeno v praksi SDS in NSI , da dajejo nesprejemljive , neuporabne in populistične predloge , ki so prej škodljivi , kot koristni in potem , ko njihovi predlogi niso sprejeti v parlamentu , želijo prikazati javnosti , kako se oni borijo za narod , vlada pa to zavrača !
rogla
23. 09. 2022 19.28
-1
SDS - zgaga z vodjo na čelu!
Eastman
23. 09. 2022 19.27
+1
Trenutna vlada se zelo slabo loteva cen energije za vecje porabnike (podjetja) oz. tiste s prikljucki nad 80kW saj bodo lahko zahtevali drzavno pomoc le za cas od zdajd do novega leta....za 2023 pa NIC.
Kislarepa20
23. 09. 2022 19.23
+5
Taprava razlika med levimi in desnimi je ta da so, levi pokradli vec denarja kot desni, ampak le zato ker so bili levi vec casa na oblasti. Edina skupna tocka ki jo imajo stranke so da vsi lazeje. Ni potrebno vec reci,….
Abrnk
23. 09. 2022 19.08
+0
Lahko bi SDS vzel "kredit" pri Dijani iz Bosne,ki slučajno pozna Snežiča,ki je slučajno bil zaprt z Janšo in tako pomagal ubogim
lusma00
23. 09. 2022 18.52
-2
Dragi sogovorniki ne pozabite kaj je hotela jj vlada narediti kot svoj prvi korak ko je prevzela vodenje....sami sebi povišati plače na tako raven kot je se nikoli v zgodovini Slovenije niso imeli
whattheuck
23. 09. 2022 19.23
+6
Golob je ni znižal, torej se on kaže, da je enak kot Janša.
lusma00
23. 09. 2022 18.47
-2
Že po vseh komentarjih kvazi desničarjev se vidi kakšni strašno inteligentni ste volilci sds-a...kaj je pa dve leti delal vas vzornik? Ko je sam ugotovil da se mu vsi njegovi raboti ne bojo izšli je javno ponudil roko sprave...bolj hinavsko in bolano nebi moglo biti.