Slovenija

V razpravi glede ugotovitev računskega sodišča poslanci vztrajali pri že znanih stališčih

Ljubljana, 13. 04. 2021 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanska razprava o priporočilih glede ugotovitev računskega sodišča o učinkovitosti nabav zaščitne in medicinske opreme je pokazala različne poglede na tematiko. Iz vrst opozicije je bilo med drugim slišati očitke vladi zaradi neučinkovitega spopadanja z epidemijo, koalicijski poslanci pa sejo vidijo kot opozicijski politični obračun.

Vloga ministrstva za gospodarstvo ni bila jasna, so ugotovili revizorji.
Vloga ministrstva za gospodarstvo ni bila jasna, so ugotovili revizorji. FOTO: Bobo

Šlo je za nov, nepoznan virus, protokolov, ki bi predvidevali kaj se zgodi ob pojavu takega virusa, ni bilo mogoče predvideti, je v razpravi izpostavila poslanka NSi Iva Dimic. Kot je spomnila, so protokole v prihajajočih mesecih popravili in dopolnili. Kritična je bila do predlagateljev seje DZ, ki se po njeni oceni vrtijo v krogu in še vedno pogrevajo zadeve izpred enega leta.

Poslanka SAB Alenka Bratušek se sicer strinja, da so bile izredne razmere in da ne Slovenija ne kdo drug na to ni bil pripravljen. "Prepričana sem, da ne bi bilo popolnoma nič ne drugače, ne z zalogami zaščitne opreme ne z medicinsko opremo, če bi že ta ista vlada takrat vodila državo," je dejala. Po njeni oceni bi se opremo lahko kupovalo ceneje in bolj učinkovito.

Poslanec SMC Dušan Verbič današnjo sejo vidi kot politični obračun predlagateljev z aktualno vlado. Opozoril je tudi, da se še ni iztekel 90-dnevni rok za oddajo odzivnega poročila. Po njegovem mnenju je možno, da se v tem času lahko določene ugotovitve tudi spremenijo.

Poslanca LMŠ Edvarda Pauliča je v poročilu računskega sodišča v oči najbolj zbodlo vplivanje oseb brez pooblastil. Po oceni poslanca LMŠ Jožeta Lenarta vlada revizijskega sporočila nikakor noče sprejeti. Kot je še dodal, bo zgodba zaključena takrat ko bodo tudi Komisija za preprečevanje korupcije, policija, tožilstvo in sodstvo opravili svoje delo.

Poslanec SDS Franc Rosec se je v razpravi spraševal, ali imajo pred sabo vsi isto različico revizijskega poročila, saj da nekaterih stvari, ki so jih omenjali opozicijski poslanci, v poročilu ni. Po besedah poslanca SDS Marijana Pojbiča glede poročila računskega sodišča nimajo nobenih težav, saj v njem ni zapisano ničesar, kar bi obremenilo vlado. Njuna poslanska kolegica Mojca Škrinjar pa je dejala, da opoziciji ne očita naloge, da kritično presoja delo vlade, ampak jim očita laži in izkrivljanje informacij.

Poslanko SD Bojano Muršič pa žalosti dejstvo, da pristojni ne priznajo, da so naredili napake, čeprav je delati napake človeško. "Absolutno pa ni človeško izkoristiti položaj za izkoriščanje javnih sredstev na račun epidemije in stisk ljudi," je dejala.

Poslanec Levice Boštjan Koražija pa je bil kritičen do vladnega prelaganja odgovornosti. Razpršenost odgovornosti pri nabavi zaščitne opreme je po njegovi oceni privedla do "sivih lis ali celo črnih kotičkov", ko se marsikaj dopusti in prihaja do napačnih odločitev.

Poslanci poslanske skupine DeSUS ocenjujejo, da revizijsko poročilo razkriva takratno stanje zadev v pogojih presežnega povpraševanja in bistveno omejene ponudbe in ga je treba vzeti dobronamerno, kot podlago za popravo in izboljšavo prihodnjih ravnanj, je v predstaviti stališča poslanske skupine dejal Robert Polnar.

Izredno sejo so zahtevale poslanske skupine LMŠ, SD, Levice in SAB.
Izredno sejo so zahtevale poslanske skupine LMŠ, SD, Levice in SAB. FOTO: Miro Majcen

Poslanec SNS Dušan Šiško pa je v predstavitvi stališča poslanske skupine dejal, da so v SNS za razliko od ostale opozicije do vlade kritični, ne želijo pa v pandemijski krizi povzročiti dodatnega kaosa.

Sklic izredne seje DZ so zahtevali v LMŠ, SD, Levici in SAB. Skupno je predvidenih osem ur in pol razprave, a brez glasovanja. Odbor DZ je namreč priporočilo zavrnil. Skupina opozicijskih poslancev bi vladi predlagala, naj ukrepa v skladu s priporočili računskega sodišča, naj pripravi spremembe predpisov, ki bodo zagotovile ustrezne podlage za ravnanje v izrednih okoliščinah, in naj ne izkorišča izrednih okoliščin za vzpostavitev nepreglednih sistemov nabav.

Računsko sodišče je v poročilu, objavljenem 18. marca, ugotovilo, da vlada, ministrstva za zdravje, za gospodarstvo, za obrambo ter zavod za blagovne rezerve pri nabavah zaščitne opreme niso bili učinkoviti. Postopki javnega naročanja po mnenju računskega sodišča niso bili izvedeni v skladu z načeli transparentnosti, učinkovitosti in enakopravne obravnave ponudnikov, so ugotovili na računskem sodišču.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
13. 04. 2021 18.39
+0
Predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek je v oddaji Studio City med drugim dejal, da se s špekulacijami o tem, kdo ni oddal glasu za odhod Igorja Zorčiča, ne ukvarja in da je normalno, da si koalicija želi svojega vodjo poslancev. "Če bi Zorčič imel politično kulturo, bi sam odstopil," meni.vsi kulturni
srebrnibreg
13. 04. 2021 20.16
+2
Čopko je Počepovalška vrtel kot raženj ta se je pa samo izmikal.
sinhron
13. 04. 2021 18.14
+1
To bo razprava zaradi razprave brez nekega konkretnega učinka ! Glavni akterji koruptivnih dejanj so v tej koaliciji zaščiteni in samo preiskovalni organi in sodstvo bi jim lahko prišli do živega , vse drugo je labodji spev !
anatomija
13. 04. 2021 17.33
+3
¸Ni težava v tem da so napolnili skladišča . Težava je v tem s čim so napolnili . Ta vlada je delala tako kod bi na bencinski črpalki prazen tank napolnil z vodo in plačal p ceni za bencin . Tank je sicer poln , vendar avto ne pelje . Tako kot voda v tanku ostaja zaščitna oprema v skladiščih , ker je neuporabna in se je je težko znebiti
Vinkll
13. 04. 2021 18.07
-1
wolfterier
13. 04. 2021 16.12
+3
Neumnosti da Bog pomagaj. Vlada,ki je napolnila prazna skladišča je bila neučinkovita.Ja,Veseljak,a večje neumnosti nisi pogruntal...
Davidoff297
13. 04. 2021 15.08
+4
Voznica Teja si omisli popolnoma nov avtomobil. Kmalu po nakupu se ponovno oglasi v salonu, saj ji ni jasno delovanje vgrajenega avto radia. Prodajalec ji prijazno razloži, da radio deluje na glasovno vodenje in predvaja pesmi po želji uporabnika. Teja se navdušena nad novo “igračko” odpelje, ter zadovoljno posluša glasbo po izbiri. V nepreglednem ovinku pa ji nasproti pripelje nepreviden voznik in komaj se izogne trčenju. Takrat Teja glasno zakriči: “BEDAK!”. In radio v istem trenutku vključi neposredni prenos izredne seje državnega zbora o porabi javnih sredstev ob nabavi zaščitnih sredstev.
sinhron
13. 04. 2021 14.29
+7
To bo razprava zaradi razprave brez nekega konkretnega učinka ! Glavni akterji koruptivnih dejanj so v tej koaliciji zaščiteni in samo preiskovalni organi in sodstvo bi jim lahko prišli do živega , vse drugo je labodji spev !
marker1
13. 04. 2021 14.19
-3
Ali mislite, da je vlada tako pokvarjena, da bi v času epidemije skrbela za svoje žepe? Ne mislijo vsi samo na polnjenje žepov, kot bi vi. Nekateri mislijo, da bi čimprej prišla oprema.
poneumljanje
13. 04. 2021 14.43
+3
Vlada je še bolj pokvarjena, ne vem zakaj jo zagovarjaš kopriva marela ?
SLObunkeljn
13. 04. 2021 15.26
+2
wolfterier
13. 04. 2021 16.13
+1
G.Simoniti bi dejal: Nič ne veste,nič,čisto nič !!!
marker1
13. 04. 2021 14.15
-1
Samo svinja misli svinjsko. Mislim, da je dovolj povedano. Levičarji sklepajo, da desničarji enako mislijo in delajo kot oni sami. Zato pa so stalni sumi in namišljene afere okoli nabav za državni denar.
INAZ
13. 04. 2021 13.06
+3
Spet 18 ur praznega besedičenja.
kure bedne
13. 04. 2021 12.53
+4
Sedaj, po enem letu je pa že čas, da se reče bobu bob in se prizna lumparija. Saj pa že vsi vemo, kako se akterji pišejo in kako jim je ime. Policijo imamo še samo zato, da ženskam zvija roke in jih podira na tla. Sodišča pa tako vemo, da so politično nastrojena in posledično sokriva pri teh kaznivih dejanjih. Politikov tako ni več je samo še mafija.
wolfterier
13. 04. 2021 16.14
+1
Piše se Gale,ime mu je pa menda Ivan,a ne.
son?ek11
13. 04. 2021 12.33
+1
No,pa se je janez odločil, da gre počivalnik med poslance. Pa je revež ko gospodarski minister tako "požrtvovalno reševal življenja ", hahaha😱😱😱😱 Ampak če janez reče da mora biti posranec in tako dobiti 46 glas, pač mora tako biti!!!😱😱😱
CIGU MIGU
13. 04. 2021 10.47
+4
ma kaj imajo za razpravljati beboti,saj je računsko sodišče vse napisalo,a ja reševanje dr jovana in počivalnika,pa toninovega sinčka itd
resslovenka
13. 04. 2021 10.22
+5
Hja bom spremljala na TV. Kej blazno novega tko ne bo ugotovljeno. Sej v glavnem vemo kaj se je dogajalo. Ves SDS klan s svojimi sateliti je tiščal roke v državno vrečo z denarjem. Zdej pa še v... mirno rečem "Afero Covid cepivo". In to samo v deželi z dvomiljonskim prebivalstvom. Res... Vsega obsojanja vredno. 😎
natmat
13. 04. 2021 10.10
+7
Počivalšek bi moral sedeti v zaporu ne pa da se še pogaja za stol v hramu demokracije!!
Walter Pravicek
13. 04. 2021 10.21
+5
RAZPRAVA BOJDA BO,A BREZ GLASOVANJA!KOT BI ŽENSKE NA TRŽNICI KLEPETALE!SRAM VAS BODI MILIJONARJI NA RAČUN OPREME ZA ZDRAVJE LJUDI,KUPLJENIH Z KREDITI,KI JIH BODO VAŠI VNUKI VRAČALI!VAŽNO JE LE,DA JE VARŽET SEDAJ POLN.IN RIT!KAKO NISKO SO PADLI POSLANCI NI ZA POVEDATI,ČE BI BILO TO KJE V AFRIKI BI SE SMEJALI.SEDAJ JE NASMEH BOLJ GRENAK!GLASOVE ZAC SDS IŠČETE Z MITOM:UPOKOJENCEM Z MALIMI POKOJNINAMI,A TUDI TI IMAJO ŽELODČKE,AMPAK ZPIZ DELUJE TAKO:KOLIKŠNA JE BILA VIŠINA VPLAČIL JE TUDI IZPLAČIL POKOJNINE.TORAJ SO RAZLIČNIH VIŠIN V EVRIH!!UPOKOJENCI NISMO VSI KMETJE,KI SEDAJ ČAKAJO RADI POZEBE POMOČ,A NIMAJO ZAVAROVANIH SADOVNJAKOV IN VINOGRADOV.POTEM BI BILO BOLJE,DA NIMA ZAVAROVANO NIHČE!ENAKOST!
Jožajoža
13. 04. 2021 10.03
+11
Počivalšek:Ta mandat poslanca je moj, v stranki SMC sem dobil največ glasov!ja ,počuvalšek,dali so ti jo volilci SMC,da zastopaš volilce SMC,sedaj si pa satelit sDS stranke,za to početje pa nimaš nobenega glasa.kako ga ni sram,da daje take izjave.
hotchilipoper
13. 04. 2021 09.55
+2
Sramota je,da to sploh objavljate,ker ne rabimo negativnih novic,pa tudi spremeniti ne moremo NIČ
Rudar
13. 04. 2021 09.57
+6
Se ne sme objavljat, kar je v zvezi slabih potez te politike, ne?
resslovenka
13. 04. 2021 10.25
+6
"Cesarjeva nova oblačila?". Dejte, globoko se priklonite cesarju. Kdo je cesar? I, kdo neki😅
Maki3322
13. 04. 2021 09.54
+10
Take države ni na svetu tu se krade na veliko in se nič ne zgodi, ker je vse podkupljeno.
Ševednonaskradejo
13. 04. 2021 10.35
+2
Ne samo politična veja oblasti. V Sloveniji kradejo in/ali podkupljene so vse 3 veje oblasti.
BeliRisko
13. 04. 2021 09.42
+9
Nič nebo Iz tega,je vse naprej zmenjeno,je Janez Zdravkotu naročil da more vsakemu rečt da so reševali življenja,bilo kdo ga vpraša oz.napade o tem,ti samo reči reševali smo življenja in greš mirno pot naprej!!
ska1
13. 04. 2021 09.41
-6
veselu in galetu pač ni uspelo. pa tako so računali nanju....
ska1
13. 04. 2021 09.40
-5
tele ponovitve brezplodnega razpravljanja o enem in istem so res en lep bumerang za leve. jj se pa samo smeje in veselo čaka na naslednje volitve....