Slovenija

V DZ še ena referendumska pobuda o zakonu o nalezljivih boleznih

Ljubljana, 06. 07. 2022 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gibanje Osveščeni prebivalci Slovenije je v DZ vložilo že drugo pobudo za razpis referenduma o zakonu o nalezljivih boleznih, podprto s skoraj 4000 podpisi, prvo so včeraj vložili predstavniki ljudske koalicije. V DZ medtem še razmišljajo o pravnih možnostih, saj se postavlja vprašanje, ali je zakon sploh lahko predmet referenduma.

Novela, ki jo je Državni zbor (DZ) sprejel minulo sredo, strožje kot doslej omejuje vlado pri vseh tistih ukrepih, ki bi lahko posegali v osnovne pravice posameznika. DZ se bo sprva seznanjal z morebitnimi vladnimi epidemičnimi ukrepi, pri podaljševanju ukrepov nad 30, 60 ali 90 dni pa bo o njih tudi glasoval. 

Predlog novele zakona o nalezljivih boleznih so pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije, v zakonodajni postopek pa vložili koalicijski poslanci s prvopodpisano Janjo Sluga (Svoboda).

V gibanju Osveščeni prebivalci Slovenije z aktivistom Ladislavom Troho na čelu so danes ob vložitvi referendumske pobude v DZ poudarili, da podpise zbirajo zato, da "z zmago na referendumu ustavimo novo tiranijo, ki se nam obeta že to zimo, če ne že jeseni". Novela zakona je namreč po njihovem mnenju "direkten napad na svobodo ljudi".

Prepričani so tudi, da novelirani zakon o nalezljivih boleznih ne odpravlja neustavnosti, ampak daje podlago novim kršitvam temeljnih človekovih pravic in svoboščin. Kot so navedli, so zbrali skoraj 4000 podpisov.

Ustavno sodišče je ugotovilo, da je del zakona o nalezljivih boleznih, ki pooblašča vlado, da prepove oziroma omeji gibanje in zbiranje, v neskladju z ustavo. Ob tem je DZ naložilo, da mora neskladje odpraviti v dveh mesecih, česar pa ta za zdaj še ni storil.

Bomo zakon o nalezljivih boleznih pretresali na referendumskem situ?
Bomo zakon o nalezljivih boleznih pretresali na referendumskem situ? FOTO: Shutterstock

V gibanju napovedujejo še, da bodo vsak poskus zlorabe četrte točke 90. člena ustave, ki določa, da zakonodajnega referenduma ni možno razpisati o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost, razumeli "kot ukinitev še malo neposredne demokracije, ki je ostala".

Da se postavlja vprašanje, ali gre pri noveli zakona o nalezljivih boleznih za zakon, ki je sploh lahko predmet referendumskega odločanja, opozarjajo tudi snovalci zakona v Pravni mreži za varstvo demokracije.

V DZ sicer za zdaj še razmišljajo o vseh pravnih možnosti, a končne odločitve še niso sprejeli, so danes za STA navedli v kabinetu predsednice DZ.

Referendumska zakonodaja namreč določa, da če se pobuda nanaša na zakon, ki po ustavi ne more biti predmet referendumskega odločanja, DZ v 14 dneh po vložitvi pobude sprejme sklep, s katerim ugotovi, da referenduma ni dopustno razpisati, in ga objavi v uradnem listu. V sklepu se navedejo razlogi, zaradi katerih referenduma ni dopustno razpisati.

Pobudnik lahko nato v petnajstih dneh od objave sklepa zahteva, da ustavno sodišče preizkusi ustavnost tega sklepa. Ustavno sodišče o zahtevi odloči v tridesetih dneh.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLObunkeljn
07. 07. 2022 11.12
+2
Osveščeni prebivalci Slovenije z aktivistom Ladislavom Troho na čelu 😅 😂 🤣
MUNGATUMBA
07. 07. 2022 09.21
-1
Vsakoletno prostovoljno cepljenje za gripo tudi v toti zakon / kot epidemija
Nimasmisla
07. 07. 2022 09.05
-1
očitno je vročina kriva
Golob je car
06. 07. 2022 18.49
+1
Bravo. Vlada ze ugotavlja da ljudje nimajo pravice na referendum. Folk ne ve kaj je dobro. Dajmo se vsi cepiti in bo bozic v krogu druzine
Face
06. 07. 2022 18.18
+3
Bravo . Naj umaknejo sporen člen pa bo . Covid ne spada v skupino kjre je kuga ...naj bo jasno levim desnim ne dam vam da na men služite . To si zapomnite . Ljudje so se zbudil tudi tisti ki so že 2 cepljeni so rekli da se več ne daja .
Vsepremislim13x
06. 07. 2022 17.16
+2
Vsi sporni odloki so sedaj legalni. Ce je koalicija razpolaga z zadostnim stevilom volilnih glasov ne pomagajo nobene varovalke. Lahko se ponovi tiranija prejsnje vlade, da ne pomislim, da spet pridejo na oblast. Sedaj imajo tudi zakonska pooblastila za vse ukrepe, ki so jih izvajali nad prebivalci. Stroka ni imela besede in moci voliva na politiko
simeoni
06. 07. 2022 16.59
-4
Vsako gibanje je že iniciativa in vsak "penzl" bo začel vlagati pobudo za referendum. Tisti, ki si želi referendumirat, naj najprej priskrbi denar za vsak referendum, ki bo propadel, tudi Troha.
dober-man
06. 07. 2022 16.35
+7
če ne prej, bo jansistom sodila zgodovina! dajte se umirit in izginite iz javnosti!