Slovenija

Kandidatka za kmetijsko ministrico uspešno prestala zaslišanje

Ljubljana, 31. 05. 2022 06.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, U.Z., M.S.
Komentarji
108

Pred pristojnimi odbori DZ se bo predstavilo še zadnjih šest ministrskih kandidatov. Med prvimi se je predstavila kandidatka za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, ki jo je odbor tudi potrdil. Da je bila njena predstavitev ustrezna, je glasovalo 10 poslancev, štirje so bili proti. Zaslišanja je sicer uspešno prestalo že 11 ministrskih kandidatov, nova vlada naj bi zaprisegla v sredo.

Irena Šinko
Irena Šinko FOTO: Bobo

Kmetovanje v Sloveniji mora biti po besedah kandidatke za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irene Šinko trajnostno s poudarkom na ekonomski učinkovitosti pridelave, varovanju okolja in socialni vzdržnosti. Na področju gozdarstva je treba povečati dodano vrednost lesa, na področju prehrane pa nadaljevati promocijo slovenske hrane.

"Resor je odvisen od zunanjih dejavnikov, kot so velika nihanja cen, izbruhi bolezni in škodljivcev, neugodni naravni pojavi in vremenske razmere ter vojna v regiji. Naš temeljni cilj mora biti, da zagotovimo bodočim rodovom zdravo okolje in dovolj čistih naravnih resursov, kot sta voda in zemlja, za njihovo preživetje," je dejala v današnji predstavitvi pred člani matičnega odbora DZ.

Hrana mora biti po njenem prepričanju pridelana čimbolj lokalno, varno in na tradicionalen način, oskrba nemotena in z večjo dodano vrednostjo. Pri tem je pomemben učinkovit nadzor nad izvorom. Predelava pa mora biti okolju prijazna, podnebno nevtralna, ohranjati mora biotsko raznovrstnost. Razvijati je treba nove, trajnostne načine kmetovanja in zmanjšati vnos fitofarmacevtskih sredstev. Na zaščitenih površinah pa je treba spodbujati ekološko kmetijstvo, je poudarila.

Cilj: Povečati samooskrbo hrane znanega porekla

Kandidatkin cilj je povečati samooskrbo hrane znanega porekla ter čim več te hrane zagotoviti javnim zavodom. Pomembna je po njenih besedah krepitev pravičnega partnerskega sodelovanja med deležniki, pri čemer je treba poskrbeti za povečanje dodane vrednosti zlasti pri primarnih proizvajalcih. Povečala bi rada prodajo neposredno na kmetijskih gospodarstvih ter poskrbela za socialno vzdržnost. Pri tem je omenila krepitev podeželja in dvig ugleda kmetov. Za to bo treba pripraviti nacionalni program samooskrbe s hrano in določiti cilje, je podčrtala.

 Za dosego naštetega pa se bosta morala po njenem prepričanju zgoditi generacijski preboj in znižanje povprečne starosti nosilcev kmetijskega gospodarstva, ki je sedaj pri 62 letih. "To bomo dosegli, če bomo izvajali že sprejeti akcijski načrt," je ocenila. Ob tem bo treba poskrbeti za primeren obseg kmetijskih zemljišč, ki se je med letoma 1991 in 2021 zmanjšal za 14 odstotkov, in njihov proizvodni potencial, pri čemer so pomembne naložbe v infrastrukturo. Poenostaviti bo treba tudi postopke opredeljevanja novih zemljišč z usmeritvijo v pridelavo hrane.

Kmetijstvo bo treba prilagoditi podnebnim spremembam ter poskrbeti za dobrobit živali. "Treba bo zmanjšati izpuste toplogrednih plinov in prilagajati kmetijstvo: investirati v nakupe rastlinjakov, nove tehnologije, pridelovalcem pomagati z namakanjem, protitočnimi mrežami in zavarovanji," je naštela ter izpostavila, da se bomo morali kot država opredeliti do protitočne obrambe. Za dobro počutje živali v času vzreje pa bo treba poskrbeti za dobre pravne podlage.

"Če želimo doseči napredek tega resorja, bo treba okrepiti sodelovanje med institucijami ter med vsemi akterji s področja izobraževanja, stroke in civilne družbe," je menila kandidatka za ministrico. Sodelovanje bo moralo potekati v vertikalni in horizontalni smeri in med različnimi sektorji, pri čemer bo treba vzpostaviti ustrezne delovne skupine in njihove usmeritev oblikovati v ukrepe.

'Ustrezno bo treba sankcionirati tiste, ki delajo škodo'

Na področju gozdarstva si bo prizadevala, da gozdovi ostanejo odprti, "ustrezno pa bo treba sankcionirati tiste, ki delajo škodo". Pri gozdovih v zasebni lasti je težava razdrobljena lastniška struktura, treba bo povečati delež državnih gozdov. Prizadevanja za povečanje dodane vrednosti so po njenem ostala na papirju, zato bo nujen učinkovit in ustrezen nadzor nad prometom gozdnih asortimentov. Za višjo dodano vrednost lesa bo treba posodobiti akcijski načrt.

Na področju divjadi in lovstva je treba skrb nameniti hitrim in učinkovitim postopkom za povrnitev škode. "Pomembni so vzdržno sobivanje, načrtno upravljanje divjadi in zveri ter hitro izplačane odškodnin," je dejala. Področje čebelarstva je po njenem mnenju v zadnjem času doseglo velik napredek, delo bo treba nadaljevati ter spodbujati mlade za to panogo in kmete k zasaditvi čim večjega deleža medovitih rastlin. Pri ribištvu bo treba zagotavljati pomoč na področju oviranega ribolova.

Pri prehrani pa je treba po njenem prepričanju nadaljevati sheme kakovosti, povečati promocijo slovenske hrane ter oblikovati načrt za manj izgub in manj odpadne hrane. Povečati je treba dobavo lokalno pridelane hrane predvsem javnim zavodom, je še dejala in dodala, da bo vse to možno izvesti le z ustreznimi pravnimi podlagami in dobrim sodelovanjem.

Danes še predstavitve Brežana, Mesca, Bešiča Loredana in Vrečko

Trenutno se pred pristojnimi delovnimi telesi DZ predstavljata kandidat za ministra za okolje in prostor Uroš Brežan, in kandidat za ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Popoldne bosta sledila še zaslišanja kandidata za ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in kandidatke za ministrico za kulturo Aste Vrečko.

Že v soboto so zeleno luč pred pristojnimi delovnimi telesi DZ dobili kandidati za ministre za gospodarstvo, izobraževanje, za kohezijo, za Slovence po svetu in za digitalizacijo, v ponedeljek pa še kandidati za ministre za zunanje zadeve, pravosodje, finance, javno upravo, notranje zadeve in obrambo.

Nova vlada bo imela po načrtih strank bodoče koalicije tri dodatne resorje, vendar namerava zaradi predloga stranke SDS za razpis posvetovalnega referenduma o predlaganih spremembah zakona o vladi začasno delovati po veljavnem razrezu. Iz kvote Gibanja Svoboda je 11 kandidatov, iz SD štiri in iz Levice dva. Če bo DZ predlaganih 17 kandidatov v sredo potrdil, bodo prisegli še istega dne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minkica91
31. 05. 2022 19.08
+2
to so sam muti baliči, ničč ne bo kot ni nikoli bilo nič iz levih vlad, država bo sam nazadovala za več kot 10 let. Kandidati pa itak imajo večino da jim ni treba bit pameten.
niktalop
31. 05. 2022 16.19
+2
pridelovalcem pomagati z namakanjem. Ah dej no. Še vsak kmet ki je hotel namakati je naletem na tisoč in eno birokratsko oviro. Zbiranje potrebnih dovoljenj lahko traja več let. Že to, da na kmet na svoji zemlji ne sme izkopati bazena za shrambo vode za zalivanje dovolj pove o kmetu ''prijazni kmetijski politiki''.
štajerc65
31. 05. 2022 13.41
+3
Samo da bo nastanitve sama plačevala pa je primerna za kmetijsko ministrico.
123soba
31. 05. 2022 13.23
+6
Golob ima doktorat, jajo pa izobrazbo za pomivalko
123soba
31. 05. 2022 13.21
+5
4je jajoti so bili proti. 🥴🥴🥴🤣🤣🤣
pekoči paradižnik
31. 05. 2022 13.12
+8
Jutri dobimo novo vlado! Kakšno olajšanje.
kristofus@email.si
31. 05. 2022 13.10
+2
Ali boste dovolili osamosvojitev Uprave za varno hrano? In razrešitev nevarnega vodstva tega organa? V zadnjem letu potrošniki sploh več ne vemo, kdo kaj nadzira in kje so packi, ki nam prodajajo ne-varno hrano
Suna darms
31. 05. 2022 12.56
+2
kmetje pripravite se. SVOBODA se ponavlja. ne bi bil rad v vaši koži. res ne...
pekoči paradižnik
31. 05. 2022 12.32
+4
Komentatorji, ki zagovarjate odhajajoče in na vse mogoče načine kritizirate nove ministre, nad vašimi komentarji je najbolje čimprej potegniti vodo.
Suna darms
31. 05. 2022 12.57
-1
slepec. očitno ti je všeč golobje predavanje o konzumaciji mesa po novem... eni pač ne spregledajo... ti, med njimi...
pekoči paradižnik
31. 05. 2022 13.04
+2
Si prepisal iz napačnega listka? Spreglej in uporabi svojo glavo, če je...
Suna darms
31. 05. 2022 13.13
+1
sem potegnil vodo, pa si se glasen? večji si, kot sem mislil ...
kekec154
31. 05. 2022 12.13
+4
s pridelovanjem na tradicionalen način se bo res povečala samozadostnost ja... najbolj, da se prepove vsa gnojila, pesticide in mehanizacijo
zoran pušenjak
31. 05. 2022 12.07
+3
Sploh pozna kaj ima kmet vse v hlevu
Kuku456
31. 05. 2022 12.06
+3
Spet en biser
gebo 1
31. 05. 2022 12.00
-3
Jaka neka zaslišanja 🤣
Sokril
31. 05. 2022 11.53
+3
Povečanje državnih gozdov? Spet se bo kradlo in opustošilo državne gozdove.
pekoči paradižnik
31. 05. 2022 12.15
+2
El pi5tolero
31. 05. 2022 11.42
+4
Cirkus ne pa vlada bo tole!
pekoči paradižnik
31. 05. 2022 12.16
+2
Cirkus se bo končal jutri, ko bodo pošteni ljudje zamenjali pokvarjene klovne.
Luka64
31. 05. 2022 11.27
+2
A o integrirani pridelavi kmetijskih pridelkov pa ničesar. Pa saj o tem sedaj govorijo povsod po svetu. A smo mi mogoče v kakem drugem stoletju? Bravo slovenclji, cel svet se nam smeji.
Vidmax.com
31. 05. 2022 11.26
+3
Smešno kako majo vsa ta "zaslišanja", ko pa je najverjetneje že vse v naprej dogovorjeno heh. Kot bi se dva potegoval za nek šiht, medtem ko eden od njiju pozna šefa.
jouža
31. 05. 2022 11.23
+8
Torej bodo vsaj Prekmurci dobili nekaj drobiža, večino pa bodo kot ponavadi pobasali "ljubljanski kmetje" s kravato. Ostali se lahko obrišejo pod nosom... Ampak važno, da bo vlada v rekordnem času - tako vsak dan (ker druge svetle točke ne najde) nabija poptv. Kaj bomo od tega brezveznega rekorda imeli državljani, se bo pokazalo v jeseni. Glede na kadre je mogoče sklepati, da vodni top ne bo zaribal.
kristofus@email.si
31. 05. 2022 13.19
-2
Upajmo, samo prekmurec Židan je ravno to omogočil. Ves denar "kmetom" v kravatah,...
Darko32
31. 05. 2022 11.23
+4
Irena ŠINKO in njej podobne so zaposlene v javni upravi in so stara garda, ki so proti lustraciji. Ta oseba sploh ni primerna za navedeno mesto, saj je v konfliktu interesov. Mislim, da bo med prvimi za interpelacijo.
pekoči paradižnik
31. 05. 2022 12.17
+1
Lustraciji ze 30 let nasprotujejo komunisti v sds sekti.
mbw256
31. 05. 2022 11.20
+4
Titovko je odlożila na obešalnik pred vrati
Energetski mesija
31. 05. 2022 11.20
+2