Slovenija

V EU tudi z varstvom narave

Ljubljana, 29. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V posebna območja, namenjena varovanju ogroženih rastlinskih ali živalskih vrst, bo vključenih nekaj več kot 35 odstotkov ozemlja Slovenije.

Vlada je na današnji seji sprejela uredbo o posebnih varstvenih območjih - Natura 2000, s katero se v slovenski pravni red prenašata evropski direktivi o pticah in habitatih. Ti direktivi od držav članic EU zahtevata, da območja, kjer se pojavljajo ogrožene rastlinske ali živalske vrste, razglasijo za t.i. posebna varstvena območja, je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil minister za okolje, prostor in energijo Janez Kopač.

Slovenija je v direktivo Natura 2000 vključila nekaj več kot 35 odstotkov svojega ozemlja
Slovenija je v direktivo Natura 2000 vključila nekaj več kot 35 odstotkov svojega ozemlja FOTO:
Zakon o ohranjanju narave opredeljuje posebno varstveno območje kot ekološko pomembno območje, ki je na ozemlju EU pomembno za ohranitev ali doseganje ugodnega stanja ptic in drugih živalskih ter rastlinskih vrst, njihovih habitatov in habitatnih tipov.

Slovenija je tako v direktivo Natura 2000 vključila nekaj več kot 35 odstotkov svojega ozemlja, kar je daleč največ med vsemi zdajšnjimi in tudi skorajšnjimi članicami EU.

Razglasitev posebnega varstvenega območja pomeni, da se za določeno območje določijo varstveni cilji in usmeritve. Kadar želimo na tistem območju s spremembo prostorskega plana predvideti poseg v prostor, je tako treba načrtovani poseg najprej celovito presoditi glede vplivov na okolje, je pojasnil Kopač. V skladu z uredbo, ki bo veljala od 1. maja, bo moral pripravljavec plana presoditi, ali bo imel načrtovani poseg negativen vpliv na t.i. ugodno ohranitveno stanje rastlinskih in živalskih vrst, v primeru, da bo obstajala možnost, pa se bo moral posegu izogniti. Razglasitev posebnih varstvenih območij torej lahko pomeni tudi omejitev posegov v prostor, je priznal Kopač.

Vendar pa uredba Natura 2000 prinaša tudi dodatno kakovost. Kot je pojasnil Kopač, se namreč z razglasitvijo posebnih varstvenih območij odpirajo potencialne možnosti turizma, dodatnih subvencij na področju kmetijstva in kakovost bivanja na takšnih območjih.

Uredba tako vsebuje 26 posebnih varstvenih območij, ki zavzemajo 22,8 odstotka površine, in 260 potencialnih ohranitvenih območij, ki zavzemajo 31,5 odstotka površine. Ker pa se ta območja med seboj delno prekrivajo, predstavljajo območja Natura 2000 skupaj nekaj več kot 35 odstotkov ozemlja Slovenije.

Obstoječe države članice EU so razglasile različno velika območja varstvenih območij, vendar nobena toliko kot Slovenija. Naša država ima med vsemi evropskimi državami najbolj bogato biotsko raznovrstnost, kar je Kopač pojasnil z dejstvom, da Slovenija leži v treh klimatskih conah, po drugi strani pa na posameznih območjih ni gospodarske aktivnosti.

Hkrati z uredbo o posebnih varstvenih območjih je vlada sprejela tudi uredbo o ekološko pomembnih območjih. Ta v skladu z zahtevami obeh omenjenih direktiv ureja skrb za ohranjanje vseh vrst ptic in habitatov drugih vrst ter habitatnih tipov zunaj območij Natura 2000. Med ekološko pomembna območja so vključena vsa posebna varstvena območja in potencialna posebna varstvena območja. Z uredbo o ekološko pomembnih območjih je določenih 309 tovrstnih območij.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja