V Gorenju preverjajo naročila, program presežnih delavcev danes ne bo sprejet

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
9
V proizvodni družbi Gorenje, kjer pripravljajo program presežnih delavcev in so tudi že izdelali seznam 322 presežnih delavcev, programa danes, kot je bilo predvideno, ne bodo sprejeli. Kot so pojasnili v Hisense Gorenju, preverjajo, koliko naročil bodo dejansko prejeli za avgust, september in oktober. Šele nato se bodo odločali naprej.

Zaposleni, ki so na seznamu presežnih delavcev, v prihodnjih dneh ne bodo dobili odpovedi, kot je bilo napovedano.
Zaposleni, ki so na seznamu presežnih delavcev, v prihodnjih dneh ne bodo dobili odpovedi, kot je bilo napovedano.FOTO: Hisense Gorenje

Preverjanje dejanskih naročil za trimesečje od avgusta do oktobra bo trajalo vsaj dva tedna in bo pokazalo, koliko ljudi bodo v družbi v prihodnjem obdobju potrebovali za izpolnitev naročil, je pojasnila Mateja Celin iz korporativnega komuniciranja v družbi Hisense Gorenje Europe.

Priprava programa presežnih delavcev s tem ni ustavljena, opozarjajo v družbi in dodajajo, da je hkrati v celotni situaciji dodatna neznanka morebitni drugi val epidemije covida-19, ki lahko prav tako poseže v načrte.

Ker v družbi programa presežnih delavcev danes še ne bodo sprejeli, to pomeni, da tisti zaposleni, ki so na seznamu presežnih delavcev in so bili o tem tudi že obveščeni, v prihodnjih dneh ne bodo dobili odpovedi, kot je bilo napovedano.

PREBERI ŠE
Negotovost in obup odpuščenih delavcev Gorenja

Odpuščanja napovedana tudi v invalidskem podjetju IPC

Odpuščanja so sicer napovedana tudi v invalidskem podjetju IPC, v katerem je 796 zaposlenih. Od teh naj bi odpovedi iz poslovnih razlogov dobilo 18 zaposlenih, a teh odpovedi v teh dneh še ne bodo vročali. Število zaposlenih naj bi zmanjšali tudi v družbi Gorenje Gostinstvo, a predvsem s t. i. mehkimi metodami. Že v začetku junija pa so odpovedi iz poslovnih razlogov vročili 46 zaposlenim v družbi Hisense Gorenje Europe.

Kitajski lastniki Gorenja so aprila odpuščanja napovedali v svojem celotnem evropskem delu skupine. Kot so pojasnili takrat, je skupina Hisense Europe zaradi pandemije covida-19 v prvem četrtletju beležila izgubo, ki se bo v drugem četrtletju še poglobila.

Ukrepe za zaščito uvedli med prvimi podjetji pri nas

V velenjskem Gorenju so ukrepe za zaščito zaposlenih pred morebitnim širjenjem novega koronavirusa uvedli med prvimi podjetji pri nas. Pozneje so nekoliko zmanjšali le pogostost razkuževanja nekaterih prostorov, a so to v zadnjih dneh znova okrepili. V podjetju tako v veljavi ostajajo vsi prvotno uvedeni ukrepi, med drugim merjenje telesne temperature zaposlenim ob vstopu v podjetje, nošenje mask, razkuževanje rok, poseben režim ostaja tudi v jedilnici.