Slovenija

Čevlji, odvrženi v gozd nad Idrijo, najverjetneje prišli iz tujine

Idrija, 08. 04. 2019 11.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Občana je na Črnem Vrhu nad Idrijo v gozdu pričakal nenavaden prizor. Po pobočju med drevesi je namreč raztresenih ogromno čevljev. Na nekaterih sta še cena in varnostna zaponka iz trgovine Deichmann, kjer sumijo, da je nekdo skušal prikriti kaznivo dejanje, verjetno ukradene čevlje. Dodaja, da sami s čevlji ne ravnajo tako. Cene na čevljih nakazujejo, da so bili namenjeni za tuje trge.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Čevlji sredi gozda
    02:07
    Iz 24UR: Čevlji sredi gozda
  • Iz SVETA: Kupi čevljev v gozdu
    02:02
    Iz SVETA: Kupi čevljev v gozdu

Na Črnovrški planoti nad Idrijo je občan v gozdu naletel na nenavadno odkritje. Med drevesi je namreč raztresenih ogromno čevljev, med katerimi so, glede na njegov zapis na Facebooku, tudi še čisto novi iz trgovine Deichmann. Zraven čevljev sta namreč še vedno cena in zaščita oz. varnostna zaponka.

Kot je zapisal, je v gozdu naletel že na marsikakšne odpadke, na kaj takega pa še ne. Dodal je še, da je večina čevljev brez para.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz podjetja Deichmann so sporočili, da so si primer odvrženih čevljev na Črnovrški planoti podrobno ogledali. "Na takšen način Deichmann ne ravna z novimi čevlji, prav tako tudi ne s starimi. Podjetje Deichmann v tem pogledu strogo upošteva vse zakonske zahteve, še posebno kadar gre za ravnanje z odpadki," so navedli.

Dodali so, da sumijo, da je nekdo skušal prikriti kaznivo dejanje in pozdravljajo, da je preiskavo odprla tudi policija. "Sumimo, da je nekdo poskušal zakriti kriminalno dejanje, morda ukradene čevlje. Pozdravljamo pa dejstvo, da je policija pričela s preiskavo tega najdišča. V kolikor se bodo obrnili na nas, jim bomo z veseljem pomagali," so še zapisali.

Pojasnili so še, da so kot distributer v Sloveniji odgovorni zgolj za prodajo: "Lokalno torej nič ne uničujemo, ampak blago, v primeru da ni predpisane kvalitete, vrnemo v centralna skladišča v Nemčijo."

Cene in nalepke na čevljih nakazujejo, da so bili namenjeni tujim trgom

Kot je s terena sporočil novinar oddaje 24UR Janez Usenik, so cene v valutah drugih držav, recimo v madžarskih forintih in čeških kronah, zato domnevajo, da so bili čevlji namenjeni za tuje trge. 

Cene na čevljih nakazujejo, da so bili namenjeni za tuje trge.
Cene na čevljih nakazujejo, da so bili namenjeni za tuje trge. FOTO: POP TV

Prav tako je podjetje Deichmann sporočilo, da že več kot tri leta ne opremljajo svojih čevljev z etiketami, temveč nalepijo cene le na škatle, zato domnevajo, da so bili najdeni čevlji izdelani pred več kot tremi leti.

Območje, na katerem je nekdo odvrgel čevlje, je sicer precej onesnaženo tudi z drugimi vrstami odpadkov, tudi z večjimi avtomobilskimi deli.

Policija preverja okoliščine najdbe čevljev

Obrnili smo se tudi na Policijsko upravo Nova Gorica, kjer nam je tiskovni predstavnik Dean Božnik odgovoril: "V zvezi z vašimi vprašanji glede odvrženih predmetov (čevlji) v naravnem okolju po Črnovrški planoti in o čemer so poročali nekateri slovenski mediji, vas obveščamo, da o zadevi Policija ni bila uradno obveščena, zato zadeve v tem trenutku ne moremo komentirati."

Dodal je, da bodo policisti Policijske postaje Idrija nadaljevali s preverjanjem okoliščine najdbe čevljev in bodo o ugotovitvah obvestili tudi pristojne službe.

"Več o najdbi omenjenih predmetov v naravnem okolju bomo lahko javnosti poročali kasneje," je še zapisal Božnik.

Po zakonu je za očiščenje, v kolikor ne najdejo krivca, odgovoren lastnik

O tem, kakšen je postopek v podobnih primerih, smo povprašali tudi na Zavod za gozdove Slovenije (ZGS).

Direktor ZGS Damjan Oražem nam je dejal, da omenjenega dogodka sicer ne pozna, je pa pojasnil, kdo je v takih primerih odgovoren za očiščenje: "Po zakonu je za očiščenje odgovoren lastnik gozda, razen če se ugotovi krivec za onesnaženje. Mi imamo portal, na katerem spremljamo in evidentiramo divja odlagališča odpadkov, o njih pa tudi obvestimo lastnike."

Dodal je, da je tudi njim prioriteta, da se najde krivca, zato o vseh primerih, na katere naletijo, obvestijo inšpekcijo: "Če naletimo na primer, kot ga opisujete, o njem obvestimo inšpekcijo. Če gre za tak akuten primer, ponavadi okoljsko inšpekcijo, sicer pa gozdarsko ali občinsko, ki potem odreagira. Vedno pa obvestimo tudi lastnika gozda. Seveda vsi skupaj težimo k temu, da najdemo krivca."

Po zakonu je za očiščenje odgovoren lastnik gozda, razen če se ugotovi krivec za onesnaženje.
Po zakonu je za očiščenje odgovoren lastnik gozda, razen če se ugotovi krivec za onesnaženje. FOTO: POP TV

Postopek je po Oražmovih ocenah enak, tudi če gre za gozdove v državni lasti: "Tudi v takem primeru obvestimo lastnika, državo, se pravi Slovenske državne gozdove in inšpekcijo."

Vprašanja smo naslovili tudi na Inšpektorat RS za okolje in prostor, kjer so nam odgovorili, da s primerom niso seznanjeni, našo poizvedbo pa bodo obravnavali kot prijavo.

"O tej zadevi Inšpektorat RS za okolje in prostor ni bil seznanjen in bo to poizvedbo obravnaval kot prijavo ter skladno z internim navodilom obravnave prijav in skladno s prioritetami dela opravil inšpekcijski pregled in če bo potrebno, ustrezno ukrepal," so zapisali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (225)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Joebing
09. 04. 2019 12.59
Sedaj pa še desne čevlje pa bo!
Bananistanec
09. 04. 2019 09.30
Kar nekaj stvari ne gre skupaj, če so bili namenjeni na tuj trg ( Madžarska ) kje je še drugi par, če je potovalo iz ali na Madžarsko, kje je padlo šoferju na pamet ravno tam odvreči čevlje, kjer so se slučajno znašli tudi drugi odpadki
Misolovka
09. 04. 2019 09.24
+1
Gucci za po kuči
mertseger
09. 04. 2019 09.18
+4
v tem času ko so vsi ti prispevki bi si lahko nekdo vzel tiste pol ure in jih zmetal v vreče ter peljal do prvega odpada. Če vam je težko grem lahko tudi jaz samo sem z drugega konca slovenije tako da pred vikendom ne morem.
picijulka1
09. 04. 2019 07.50
+2
Dobro bi bilo da Čiščenje plača prizvajalec in trgovec ker obutve niso pravilno odpeljali na smetišče za rabljeno obutev pa proizvajalec ker uporabnika ni podučil o ravnanju z odrabljenimi predmeti. Obstaja pa tudi rešitev ki jo poznajo na v nekaterih državah da v ceno izdelka vključi zbiranje in odstranjevanje izrabljenih predmetov. V nemčiji je akumulator dražji za cca 10 E če ob nakupu ne vrneš starega.
spam1
09. 04. 2019 08.37
+8
Dobro bi bilo, da čiščenje plača tisti, ki je za nastalo situacijo neposredno odgovoren.
Cesar Millan - Vodja krdela
09. 04. 2019 09.24
+1
Andree
09. 04. 2019 07.38
+9
V Essnu kjer je centralna vedo točno za vsak čevelj kam gre. Tako,da naj policija zahteva podatke iz centrale. Če bodo pa oni motovilili potem pa je vse jasbo
srecnii
08. 04. 2019 21.50
+28
tam po javnih službah se pase na tisoče brezdelnežev ko mesečno potegnejo jurja+++ neto plače pa naj gredo pucat.
BolecaResnica
08. 04. 2019 21.55
-9
Lahko bi pa ti šel počistit raje kot tu pišeš bedarije
FrnikulaTesla
08. 04. 2019 21.38
+10
V kotu piše "HUN" kar se mi zdi da so iz Madžarske ... Al se mi zdi..!?
lipov list
08. 04. 2019 21.22
+35
slo vojski naj jih dajo..saj so na pol bosi
lakala28
08. 04. 2019 21.18
+12
Tale članek se bere bolj kot ne bla, bla, bla... Halo? A so resni ti od Deichmanna pa inšpekcije pa redarstvo, pa...? Šalabajzerji z eno besedo, če ne premorejo kaj več.
BolecaResnica
08. 04. 2019 21.04
+10
CDromi že juckajo in ploskajo
Sentis
08. 04. 2019 18.33
+64
Ne se hecat. Na podlagi kode na etiketah mora prodajalec v parih minutah ugotoviti kdo je odgovoren za tole svinjarijo. Pa če je tuj ali domač je vseeno. Saj pa morajo imeti neko sledljivost svojih izdelkov. Nekje so jih že skenirali.
spam1
08. 04. 2019 21.13
+6
Če je domač ali tuj seveda ni vseeno. Če bo domači pogledal evidenco, ne bo našel ničesar, ker teh čevljev nikoli ni bilo pri njih.
sodelujem
08. 04. 2019 18.31
+16
Tole so se samo reklamacijskih -vrnjenih čevljev znebil...
Kromst
08. 04. 2019 18.06
+22
Vojake gor v hrib, menda jim čevlji razpadajo ...
bundy crocodile
08. 04. 2019 17.58
+111
Dobre zakone imamo, nimaš kaj. Na foh pred bajto ti nekdo strese kubik gnoja sredi noči in če malomarneža ne zalotiš pri dejanju, si za kup gnoja, smrad, čiščenje in vse ostalo odgovoren sam kljub temu da je na gnoju podpisan lastnik, država ali Deichmann. Kakorkoli, tega po državi ni malo. Kot lastnik psa, ki je dosti v naravi, pokažem na vsaj 7 naravnih odlagališč v vasi z mogoče 500 prebivalci in teh ni mogoče spucat nikakor. Odgovorni za področje kličejo inšpekcije, naredi se nič, če pa že, pošljejo kontajner, zasilno počistijo in naslednji dan pride nova porcija. Okoli novega podjetja Magne v Hočah, je teh smetišč vsaj 10. Na to se Marinčki in okoljevarstveniki nikakor ne odzovejo kljub rednim pozivom a ko je treba surlo tišat k velikim projektom, imajo 101 razlog da se lahko pederišijo. Iz prve roke povem, da največ serjejo cigani in tujci pa naj se sliši še tako grdo, ma Slovenci ne zaostajamo kaj dosti ker če je že neka smet na mestu, ni težko naložit nove in nove. Če bi policija in inšpektorat zadevo jemala bolj resno, bi tega bilo manj tako pa nikogar ne moti razen resnično zavednih ljudi, ko mulec iz bogate familije odvrže piksno red bulla na trato..ker pač tako je in policija znova nima časa, da bi se s tem ukvarjala. Tako kot smo nekako ceste spravil v red s primernimi kaznimi, tako bi morali tudi naravo in živali. Smetiš, plačaj! Mučiš, zapostavljaš.. marš v zapor. Tako imajo v modernem svetu ala Nemčija, mi smo še vedno bolj nagnjeni sistemu Romunije in balkana.
jaz112
08. 04. 2019 20.19
+13
Se popolnoma strinjam razen zadnjega stavka...ne tiščat te Nemčije povsod, sploh v V in SV delih v okolici mest 10x smeti po gozdovih kot v Sloveniji
spam1
08. 04. 2019 21.14
+6
Nemčijo čislajo tisti, ki so najbližje Nemčiji bili v svojem Golf 6.
lakala28
08. 04. 2019 21.16
+7
Žal se moram strinjati z jazom: baje so Balkanci Nemčijo dodobra predelali, kar se reda tiče. Sicer pa bundy++++++++
Andree
08. 04. 2019 21.37
+4
Nemčija že dolgo ni več Made in Germany
aazz
08. 04. 2019 17.57
+24
nekdo lep denar pobral da je posvinjal Slovenijo.
bahattee
08. 04. 2019 17.54
+2
Jst hodm s pocepanimi čevli, oni pa tko 😉
tarzan13
08. 04. 2019 17.51
+12
mal dvomim , da bi jih kakšn tujc vrgu tja, kva pa on ve kje je Idrija ?
Perivnik
08. 04. 2019 17.39
+89
Zelo zanimiva naša zakonodaja. Po privatnih gozdovih se lahko sprehaja/vozi/... kdorkoli, počne karkoli, lastnik mu nič ne more (običajno lastnik tudi nima časa in ne možnosti, da bi dežural na vseh svojih parcelah in čakal na nepridiprave), ampak smeti pa je po zakonu dolžan odstraniti. Kakšna država!!?? Komu piše zakone na kožo, lastnikom ali goljufom??
TheAirborn
08. 04. 2019 17.43
+17
Gozd, jezero, otok, morje, reka, obala nebi smela bit privat lastnina...
aazz
08. 04. 2019 17.57
+3
Uporabnik1152447
08. 04. 2019 18.24
+13
TheAirborn, lej, sej ni panike ane, samo kdo bo pa skrbel za gozd? Bomo uvažali Bosance, Makedonce, Hrvate, da nam bodo les žagali, ali raje prepustimo kmetom, ki so za svoj gozd skbeli..?
spam1
08. 04. 2019 18.27
+1
Ne vem kaj bi ti rad, da ostane svinjak al kaj?
jg57
08. 04. 2019 20.12
+19
Moj gozd so l. 1946 zaplenil komunisti. Posekal so vse kar je bilo za posekat. Pogozdil niso nič, ker so se skregali z gozdno upravo, ki so v letih 60 in 70 sami brezplačno pogozdovali privatne in državne parcele. Po l. 90 smo dobili gozd, bolje rečeno grmovje, nazaj. Jaz sem grmovje posekal in zasadil javor, smreke, bukve in hrast, nekaj je naredila narava in so vmes tudi gaber, češnje in hruške, pa kakšen brest, breza itd. No in edaj ti predlagaš, da mi to spet vzamejo.
spam1
08. 04. 2019 21.22
+2
Jaz predlagam, da če je svinjarija, naj se tudi počisti. Če ti pred vrata hiše nekdo strese smeti, jih boš pustil tam? Če veš, kdo je, ga boš prijel za kravatlc pa ga peljal tja, naj pospravi. Če pa ne veš, boš pač pospravil sam.
Uporabnik483970
08. 04. 2019 21.31
+3
Ja pa ja de. Potem tudi tvoja bajta, stanovanje slu pasja uta ne sme biti tvoja lastnina!
Apostol1
09. 04. 2019 09.48
Perivnik........ Če bi pa bila takole svinjarijo dolžna odstraniti , država ,bi pa lastnik parcele nekomu predlagal naj kar zmeče svinjarijo na njegovo parcelo in njemu pa pod roko kot se reče recimo 1000€ ali manj ali več odvisno od materiala ali količine in potem naj to čisti država na davkoplačevalski denar in tudi v tem primeru je zakon pisan na kožo goljufom. Torej vsak pač mora počistit pred svojim pragom in menim , da je pač še vedno bolje tako kot obratno.
istrajenaša123
08. 04. 2019 17.36
+3
nekaj časa nazaj vem da je bil kup novih čevlov na letališki na enemu polju zravn šparovega distribucijskega centra