Slovenija

V imenu hrvaške vlade poskušal preprečiti poročanje POP TV o hrvaški obveščevalni službi

Ljubljana, 08. 04. 2019 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
556

Predstavnik avstrijske Styrie na Hrvaškem, 51-letni Ivan Tolj, je po pisanju hrvaških medijev alfa in omega časnika Večernji list in spletnega portala 24sata.hr. Sedaj se je prav Tolj, ki naj bi poskrbel za objavo prisluhov arbitraže, ujel v prisluhe, v katerih opravlja umazana opravila v imenu hrvaške vlade.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prisluhi in pritiski
    03:25
    Iz 24UR: Prisluhi in pritiski
  • Iz 24UR: Kdo je Ivan Tolj?
    02:10
    Iz 24UR: Kdo je Ivan Tolj?
  • Iz 24UR: Kaj so razkrili prisluhi?
    02:14
    Iz 24UR: Kaj so razkrili prisluhi?
  • Iz SVETA: Hrvaška želi nadzirati novinarje POP TV
    04:05
    Iz SVETA: Hrvaška želi nadzirati novinarje POP TV
  • Iz SVETA: Hrvaški pritiski na POP TV
    03:10
    Iz SVETA: Hrvaški pritiski na POP TV
  • Iz 24UR ZVEČER: Sprega med hrvaško vlado in mediji
    03:21
    Iz 24UR ZVEČER: Sprega med hrvaško vlado in mediji
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s strokovnjakom za varnostna vprašanja
    04:45
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s strokovnjakom za varnostna vprašanja
PREBERITE ŠE: Ivan Tolj je 51-letni frančiškanski duhovnik, ki ima izjemen vpliv na hrvaške medije in tako na tamkajšnjo javno mnenje.

Ivan Tolj je večer pred našo objavo klical nič hudega slutečega direktorja globalne multinacionalke. Brez okolišenja mu je predstavil ponudbo v imenu hrvaške vlade:

Ivan Tolj: "Imam ponudbo naše vlade, od hrvaške vlade. Imate vpliv na POP TV-ju?"

Direktor: "V Sloveniji?"

Ivan Tolj: "Ja."

Direktor: "Tam ne delamo več, seveda pa še vedno poznam tam ljudi."

Prenos ali uporaba posnetka je brez dovoljenja uredništva strogo prepovedana.

Zakaj objavljamo prisluhe

PREBERITE ŠE: Hrvaška vlada preko posrednikov, s podkupovanjem, poskušala pritiskati na POP TV

Na njih je dokaz, da je hrvaški državljan, tesno povezan s hrvaško vlado in v imenu hrvaške vlade, kot kaže, skušal podkupiti predstavnika tuje korporacije, za katerega je predvideval, da ima vpliv na medije v Sloveniji in z namenom, da prepreči objavo prvotne zgodbo, da sta v prisluškovanje vpletena hrvaška država in konkreten operativec. Gre za poskus podkupovanja, kar je kaznivo dejanje, in objavljamo posnetek, ker je v njem neposredno omenjen naš medij in ker smo bili priča pritiska z namenom, da zgodbe ne objavimo.

Sedaj je jasno, da ni naključje, da je nezakonite posnetke pogovora Jerneja Sekolca in Simone Drenik prvi objavil prav Večernji list, ki je imel vedno tesne povezave s hrvaško oblastjo in tamkajšnjo obveščevalno službo. Danes tako objavljamo tudi fotografijo Ivana Tolja, ne le z Jadranko Kosor, Ivom Josipovićem, Kolindo Grabar Kitarović, Andrejem Plenkovićem, Milanom Bandićem, temveč celo z večerje, kjer je sedel skupaj z direktorjem hrvaške varnostno-obveščevalne službe SAO, Danielom Markićem.

Kaj dokazujejo prisluhi

"Socialni demokrati pričakujemo takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost, da z mirnimi in preudarnimi koraki zaščitimo našo državo, ljudi, medije in demokracijo. Slovenski politični vrh se mora pogovoriti o odzivu in ustreznem informiranju naših partnerjev v Evropski uniji o grobi kršitvi evropskih vrednot in vladavine prava s strani Republike Hrvaške in njenih oblasti," so se na naše poročanje kot prvi med slovenskimi političnimi strankami odzvali v SD.

Kako je glavni človek Večernjega lista in 24sata.hr vedel, da nameravamo na POP TV objaviti zgodbo o hrvaški obveščevalni službi, je uganka, a kaže na eno dejstvo. Namero, da bomo objavili zgodbo o hrvaški obveščevalni službi, je zaradi suma, da nam prisluškujejo, do zadnjega trenutka vedel izjemno majhen krog ljudi, na POP TV le dva naša novinarja. Hrvaška stran je to informacijo lahko dobila le s prikritim delovanjem in spremljanjem tujih novinarjev, še bolj pomemben pa je hrvaški motiv. Zakaj bi iskali vpliv v slovenskem mediju, poskušali podkupovati, če Hrvaška ni prisluškovala slovenskim diplomatom in zakaj je bil prvi vzgib, da se mora poročanje ustaviti, če bi bila zgodba zares neresnična?

Ivan Tolj: "Poskušajo odpreti eno staro zadevo glede naše obveščevalne službe. Prosili so me, naj vas pokličem, da pomagate rešiti to zadevo. Gre za staro stvar iz leta 2015 med Slovenijo in Hrvaško o Piranu. Poznate zgodbo o Piranu na jadranski obali."

Direktor: "Niti ne poznam. Torej želi POP TV poročati o tem ali razmišlja o tem?"

Ivan Tolj: "Vlada prosi, če lahko rešite to stvar, bi se vam izplačalo."

Tukaj se pogovor zaplete zaradi izredno slabe angleščine Ivana Tolja. Direktor ne razume, da Tolj govori o Piranu:

Direktor: "Ok. Ivan, podučite me malo, gre za zgodbo o Iranu?"

Ivan Tolj: "O Piranu, mejni spor med Slovenijo in Hrvaško. Bila je mednarodna arbitraža in hrvaška vlada se je odločila, da ne sprejme arbitraže zaradi korupcije. Zdaj se je POP TV odločil v tej temi odpreti to zgodbo, ker želijo to zgodbo spet odpreti bosanski mediji. Iskali so informacije o hrvaški silah ... da bi objavili to veliko zgodbo. Zato so me prosili, naj vas pokličem, če lahko pomagate."

Prenos ali uporaba posnetka je brez dovoljenja uredništva strogo prepovedana.

Poskusi utišanja zgodbe so se v Sloveniji izjalovili, na Hrvaškem pa so minuli teden o našem in bosanskem razkritju poročali le redki mediji, med njimi ni bilo uredništev pod vplivom Hrvata iz prisluhov.

Reševanje vojaka SOA

Je pa Večernji list šele danes, na naslovni strani, začel kampanjo za očiščenje ugleda njihove obveščevalne službe. Čeprav je direktor slovenske obveščevalne službe SOVE Rajko Kozmelj vladi v četrtek poročal, da imajo dovolj dokazov, da medijska poročanja o hrvaškem avtorstvu prisluhov držijo, SOA to, pričakovano, še vedno zanika. Večernji list je danes objavil članek, v katerem piše, da je bila SOA z umikom obtožnice oprana suma v aferi novačenja bosanskih državljanov za tihotapljenje orožja. Toda bosansko tožilstvo ni zaslišalo ključnih prič, tožilka pa se zaradi domnevnega konflikta interesov iz odločanja ni izločila. Sodeč po današnjem pisanju v Večernjem listu, je v ozadju slovenski trud za hrvaško sprejetje arbitražne sodbe, Bosanci pa naj bi želeli uničiti hrvaški projekt mosta na Pelješac. Kako bodo interpretirali svoje prisluhe, pa še čakamo. Za komentar o ravnanju Ivana Tolja smo prosili tako avstrijsko Styrio kot hrvaški Večernji list.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (556)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
09. 04. 2019 21.33
+1
kako naj slovenija uspeva ko pa sds javno paktira z hdz in oba delujeta v škodo slovenije-sds je objavil ,da ni nobenih dokazov o delovanju hrvaške tajne službe-čeravno obstajajo posnetki ter tudi javno objavljeni pritisk na pop tv -teško državi v kateri deluje peta kolona v korist tuje države še težje je razumeti sds ,ki se razglaša za državno tvorno stranko ves čas pa deluje za korist hrvaške in hdz.
Tretja Švica
09. 04. 2019 16.07
+3
Kaj cirkus dela 24 ur?
NA LEVO ni OK
09. 04. 2019 15.57
+12
Večjih hinavcev ni na obzorju kot so Hrvati. Popolnoma za vsako zadevo se sprenevedajo in iz nas delajo bedake. Tudi če se jim pokvari navigacija in zavozijo kilometer čez, oni tega ne vejo, ker so prvič na morju...
SheepLover
10. 04. 2019 09.45
+0
Če se do danes nisi naučil da so največji hinavci v parlamentih in saborih sveta ti pač ni pomoči in tukaj se dereš kot vsaka oprana ovca katerim so vsi drugi krivi sam tisti k so pa krivi pa pač niso krivi ... bc bc dumu
MKII
09. 04. 2019 15.38
+2
Ta Plenkovic je Slovenec? Andrej pa to?
Skunk Works
09. 04. 2019 15.28
+8
Ko človek vzame v obzir, da si večina že desetletja pusti prati možgane preko rtv in ostlalih mas medijev, novic, nedeljca, ipd, da o tiskanem gospodinjskem čveku ala suzy in podobno, (ki pa ima tudi v sebi skrita subtilna politična sporočila), ter seveda usmerjenem izobraževanju, sploh na družboslovnih z marksizmom prežetih faksih, brez da bi se zaradi svoje mentalne lenobe sploh potrudili malo samoizobraževati, saj imate knjige v knjižnicah, ki niso samo iz ene zveličavne strani, imate internet in vse mogoče informacije, potem, ...potem človeku postane jasno, da tako sprogramirani goveji možgani (se opravičujem tem sicer koristnim in neškodljivim živalim), ki so žal v večini, ne zmorejo sproducirati kakršnokoli pametno politično pozitivno selekcijo in garnituro, ki bi presegala tretjerazredno vaško zabavljaštvo...In zato imamo tako kot imamo,....in zato nam kar po vrsti razpadajo državni podsistemi kot so zdravstvo, socialno skrbstvo, vojska, pokojninska blagajna,..mladi in podjetni in podjetniki, ki bežijo tujino, državo pa vodijo kekci iz katerih se cela evropa norce dela in nas ne jemlje resno....Seveda me boste napljuvali..pa kar, če ste v večini še ne pomeni, da imate prav...daleč od tega....In zaradi napisane ugotavljam, da se sploh ne izplača kaj prida oglašati tukaj, in zaradi tega se tukaj skoraj več ne pojavljam...lep pozdrav...
nightifly
09. 04. 2019 15.49
+4
area ,,,,, ce skrajsam vas text ,ki je bolj berilo za rojevanje , vam iskren povem nekaj . Ce je narava obogatila cloveka z mozgani , ce je ta clovek od rojstva naprej sprejemal toploto starsev in druzbenega okolja , in ce je na koncu odrastel v inteligentno osebo , mentalno uravnotezeno ,potem se lahko vsi marksisti obesijo za trepalnice , bo taka oseba z mnoj vred se vedno razmisljala s svojimi mozgani , to pomeni suverenost odlocanja . Ni problem v levih ali desnih profesorjih , clovek je sebicno bitje in sam odloca o svoji usodi . Nasprotno pa lahko pri ignorantskih ljudeh (pomislimo samo na germane in Talijane) ,ki so masovno ,skoraj v popolnosti nosili svoja dva idola na ramenih . O posledicah tega malikovanja vemo vse . In za to malikovanje teh zveri je botrovala prav ignoranca , nevednost , neizobrazenost ....etc . Tega se je bati ,ne pa marksistov .
Bolcev Pepi
09. 04. 2019 16.52
-1
A to, da se tukaj ne oglasas vec napises pod vsakim postom al samo pod zadnjimi desetimi?
vinogradnik33
09. 04. 2019 13.15
+8
Z gnusom berem poste sektašev , ki pritrjujejo delovanju Hrvaške proti Sloveniji , nasprotujejo postom , ki karajo Hrvaško in mešajo v to godljo naše kandidate za EU poslance in jih želijo diskreditirati ! Vse to izpade , kot da SEKTAŠI morajo zaradi princa teme delovati zoper lastno državo na vseh nivojih !
Castrum
09. 04. 2019 13.27
+3
Uporabi raje malo sive celice in vključi logiko - to pišejo hrvati, živeči v Sloveniji!
Bolcev Pepi
09. 04. 2019 13.31
+0
Kaj ma logika s tem kar se da prebrati. Tudi ti si med njimi.
Castrum
09. 04. 2019 13.32
+2
pepek, ne kaki! Halucinacije ali substance, kaj ti je pomagalo da vidiš tisto česar ni?
Bolcev Pepi
09. 04. 2019 13.46
+0
Ja itak. Ti bos ze vedel. Tvoja objektivna analiza se vsakic znova izkaze v vsem svojem sijaju. Serator
schlamastika
09. 04. 2019 15.27
+0
Leva sme* spet obrača besede in trosi laži. Je treba takoj vse ki branijo hrvačko in njihove smrd**E rabote označi za desne? Izdaja je vaša domena dragi rdeči sektasi in plačanci...
Bolcev Pepi
09. 04. 2019 16.47
+0
Ja in zelo me prizadane, ce mi kaj takega rece nacisticni agitator s svojo lastno prezentno in skrajno pokvarjeno in primitivno identiteto
vsevid
09. 04. 2019 12.38
+13
Dragi SL. če še niste sami ugotovili da je Hrvat najbolj hinavski narod bivše JUGE imate to dokaz !! Večina pa vas že težko čaka da boste poleti šli k Hrvatom za GAŠPERJE !!
Bolcev Pepi
09. 04. 2019 14.23
-1
drobiž
09. 04. 2019 11.56
+3
Zanimiv članek o AFERI imajo na 24sata.
vsevid
09. 04. 2019 12.41
+2
MI SL . nimamo sata 24 ---ampak ur , a si razumel ali težko razumeš vse kar ni hrvaško ?? Mislim da si intelektualni nedonošenček !!!
Bolcev Pepi
09. 04. 2019 13.32
+1
Ti pa si intelketualc! A BBC tud prevajas??? Hlapcev neumni
drobiž
09. 04. 2019 15.21
+3
vsevid Tako se imenuje portal hrvaških novic- lol.
machines
09. 04. 2019 11.52
+6
franjoti nehajte kakat
KrTakoNeki
09. 04. 2019 11.26
+14
…zanimiv za nas bi bil tudi podatek, kje sta danes ta naša pogajalca. Pustimo Tolja, takega zavednega državljana pri nas ne bomo našli... Pri Sekolju in Dimičevi pa bi bilo smiselno raziskati, če kakšen Tolj ni bil v stiku z njima pred njuno afero, kar se meni zdi zelo mogoče...Če mene vprašaš, bi morala oba kazensko odgovarjati, saj sta predstavljala zelo resen postopek, v katerem ne sme biti spodrsljajev, sploh ne takih šolskih, kot je pogovor po telefonu...oba bi bilo treba obtožit izdajalstva domovine...
vsevid
09. 04. 2019 12.44
-1
TI misliš zavednega ?? JAS pa hinavskega kot si ti !
Bolcev Pepi
09. 04. 2019 13.33
JAS je pa kratica za? Javno abotna slovenscina?
Uporabnik1152447
09. 04. 2019 18.01
Izdaja domovine ravno ni, je pa velika malomarnost, ki bi morala biti ostro kaznovana, ker gre za pomembno državno stvar. Za leto ali dve v čuzo bi bila čisto primerna kazen. Tako, da se pokaže, da tu ni zaj..ancije.
drobiž
09. 04. 2019 11.01
+1
Preusmeritev pozornosti politike, kot trik s kartami kažeš eno roko z drugo skriješ karto.
DEEP
09. 04. 2019 10.43
-12
Vi se med seboj drka.. v glavo na račun susedov,ki vas sploh nedoživlavajo!!
vsevid
09. 04. 2019 12.45
+5
Bolcev Pepi
09. 04. 2019 13.46
-1
DEEP
09. 04. 2019 10.39
-4
Marsovc-nevem , a je prepovedano če nekj imaš rad.nap. svojo državo - Ne .
JohannDoe
09. 04. 2019 10.28
-4
Torej uboštvo od Šarca, Cerarja in Kahla ima glavnega alternativca, ki edini sedi na sceni še od Juge, in ta se z brati Hrvati zelo rad brati. Popustil je Sanaderju na Bledu glede meje. Rad vidi, da se po Sloveniji vrtijo hrvaške domoljubne koračnice in vihrajo šahovnice. Pošilja svoje delegacije na Thompsonove veselice na jug. Mogoče res ni sam postavil na Kredarici tiste spominske plošče Stepincu, je bil pa zraven, ne proti. Če je deklarativno proti komunistom in v Slovenski notranji politiki pristavi navijaški prispevek zate, je menda vsak tuji gospodar dober. Se iz ozadja kaže gospodar? Bo Hrvat Bernard Brščič, sin očeta Anđelka, prekinil s to prakso?
frufelj
09. 04. 2019 10.07
+3
BenQurer24
09. 04. 2019 10.01
+3
Pop tv... pripravite se na expresno romanje v međigorje :D
BenQurer24
09. 04. 2019 09.58
+0
ha hravte smo mi jagnčki oni pa naši dušni pastirji?
Castrum
09. 04. 2019 09.53
+6
A bo Mladina in vsa naša politika zdaj skočila v luft tako kot pri neprimernemu medijskemu vmešavanje Madžarov?
Castrum
09. 04. 2019 09.56
+8
Ok, vidim da je ravnokar Šarec reagiral. Bravo!
MacekMuri75A
09. 04. 2019 09.53
+11
Kaj če bi našo in hrvaško vlado zaklenili v prostor dokler ne dosežejo dogovora, ker sicer se bo tole še vleklo 50 let. Vsak izkorišča tole za svoje predvolilne manevre. Glavna poanta Hrvatom je Luka Koper, ne pa nekaj metrov morja. Torej če ekspresno zgradimo drugi tir, potem bodo Hrvati še 50 let capljali za nami v pristaniškem prometu. Pa par metrov morja gor ali dol. Kar se tiče čolnov hrvaške policije čez polovico zaliva, zajemite jih 1x, pa bo mir.
bublika
09. 04. 2019 16.14
Karantanija
09. 04. 2019 09.49
-5
Ob poslušanju tega človeka, ki naj bi bil Ivan Tolj, se mi je utrnil spomin na dogodek, ko je nek hrvaški novinar poklical Mira Cerarja ali pa Boruta Pahorja in se izdajal za nekoga drugega .... Ste pomislili na to, da je morda zopet kakšen nateg?