Slovenija

'V 'insta času' se zdi, da so hribi dosegljivi s telefonom in parom superg'

Ljubljana, 01. 02. 2024 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mnogi tujci se ne zavedajo, da Slovenija ne ponuja le pohodniških destinacij, ampak predvsem zahtevnejše gorniške poti. Tudi zato so sodelujoči v razpravi Izzivi turizma na področju varnosti v gorah izpostavili potrebo po zanesljivem in dostopnem osrednjem viru informacij v angleškem jeziku, prilagojenim potrebam obiskovalcem gora.

Na posvetu Izzivi turizma na področju varnosti v gorah, ki je potekal v sklopu sejma Alpe Adria, je podpredsednik Gorsko-reševalne zveze Slovenije Klemen Belhar povedal, da je nesreč v gorah vse več, kar pripisuje vse večjemu obisku gora. Lani je tako izstopalo število intervencij, v kateri so bili udeleženi tuji turisti (43 odstotkov), in število intervencij, v katerih so reševali nepoškodovane osebe (47 odstotkov).

"Turisti, ki zahajajo v gore, so na ture velikokrat slabo pripravljeni, brez ustrezne opreme in velikokrat podcenijo zahtevnost slovenskih gora," je poudaril Belhar.

"Pri večini gora v Sloveniji ne gre za pohodništvo, ampak gorništvo, ki zahteva specifična znanja, opremo, večinoma pa tudi določene izkušnje, ki jih predvsem tuji gosti velikokrat nimajo," se je strinjal policist Gorske enote policije Bojan Kos. Že nizki hribi imajo lahko vse značilnosti pravega visokogorja, višje kot turisti gredo, bolj izpostavljeni so, je dodal.

40 gorskih vodnikov

Tudi podpredsednik Planinske zveze Slovenije Martin Šolar opaža naraščanje populacije ljudi, ki redno hodi v gore, a ni bila deležna vseživljenjske vzgoje in rasti varne in odgovorne hoje v gore. Na planinski zvezi se trudijo s svetovanjem, preventivo in ozaveščanjem, vendar sami ne zmorejo. Šolar zato poziva k povezovanju s turizmom, vodniki, reševalci in proizvajalci sodobne tehnične opreme. "Vsekakor pa se varne hoje v gore, poznavanja gora in pravilne uporabe prave opreme ne da naučiti hitro," je opozoril.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ena od rešitev je najem izkušenega gorskega vodnika, meni predsednik tehnične komisije pri Zvezi gorskih vodnikov Slovenije Tadej Debevec. To je edini strokovni profil v slovenskem prostoru, ki je izobražen za profesionalno vodenje tur vseh težavnosti in oblik v gorskem svetu. Debevec sicer opaža, da se najem gorskih vodnikov bistveno povečuje. Pred dvajsetimi leti so na tem področju profesionalno delovali štirje ljudje, danes je gorskih vodnikov že 40, je ponazoril.

Pred odhodom v hribe ključna tudi vremenska napoved

"Zahtevnejših poti in tur se lotevamo zgolj ob spremstvu gorskega vodnika," je bil jasen direktor Aktivna Slovenija/Slovenia Outdoor giz Matej Kandare, ki si prizadeva povezovati deležnike in obiskovalce gora. Meni, da so poenoteni viri informacij, nasveti in priporočila za varen obisk gora ključni, da obiskovalci zase izberejo pravo pot, ki so ji tudi kos.

"Turizem na območju Julijskih Alp je gost zadnjih 150 let in nič več. V tem času se je zelo povečala dostopnost gora in v tem 'insta času' se zdi, da so vsi vrhovi dosegljivi s pametnim telefonom in parom superg," je bil slikovit direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. Pozval je tudi k primerni strokovni podkovanosti kadra v turistično-informativnih centrih, saj študentsko delo ni več primerno za tovrstne svetovalce.

Po besedah Aleksandre Jerebic Topolovec iz Slovenske turistične organizacije se v njej zavedajo pomena odgovorne komunikacije. Zato so v promociji in komunikaciji na vseh kanalih posebej pozorni na elemente, kot so ustrezni nagovori in fotografije, je zagotovila.

Belhar je dodal, da bi se morala v te procese vključiti tudi Agencija RS za okolje (Arso), saj so vremenske informacije ključne za varnost v gorah. "Javni interes je, da tujci dobijo dobre vremenske podatke in podatki morajo biti oblikovani tako, da bodo tujci vremenske informacije črpali od Arsa," je poudaril.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vvvilice
01. 02. 2024 17.43
+5
Če človek ne ve kam gre, kaj ga tam čaka, se ni poučil, podcenjuje nevarnosti, ni opremljen, je logično, da je to njegova odgovornost. In to stane. Ne more enostavno reči: pardon, nisem vedel. Reševalci, helikopter, tvegajo svoje zdravje, življenje, ne gre tako. Mi to plačujemo. Ni pošteno. Ni naš problem, če ljudje niso onf5ormirani.
vvvilice
01. 02. 2024 17.40
+2
Na organiziranem izletu na Etno, po povsem nedolžnih poteh, smo morali plačati alpskega vodnika, nič sami.
Ramzess
01. 02. 2024 17.06
+2
Hribi že, gore ne. Naslov eno članek drugo, dajte razlikovat vzpetine.
Rožice so zacvetele
01. 02. 2024 16.35
+0
Sprejeti zakon, da tujci, če nimajo izkaznic, da so registrirani gorniki, lahko gredo v hribe samo z našimi vodniki. Le-ti jih bodo že na začetku pravilno "obuli in oblekli".
štrekeljc
01. 02. 2024 16.41
+4
Po SSKJ je górnik lastnik vinograda. Registrirani vinogradniki lahko torej hodijo v hribe. S pridelkom ali brez?
Rožice so zacvetele
03. 02. 2024 10.40
Štrekelc, da ne boš preveč /nes/pameten. kdor hodi v gore, hribe SINONIMI: hribolazec, hribovec ► prid. beseda + sam. beseda ● izkušen, izurjen gornik ● navdušen gornik Izurjenemu gorniku ali alpinistu pot ne bi smela povzročati preglavic, potrebna pa je kar velika previdnost. Mladi gorniki se radi pogovarjajo o skupnih doživetjih. ► sam. beseda v imenovalniku + glag. Gornik s povprečno telesno pripravljenostjo prehodi od 300 do 400 višinskih metrov vzpona v eni uri. Zahtevnejši in bolj nabrušeni gorniki se bodo Male Mojstrovke lotili s severa, po znameniti Hanzovi poti. V gorah lahko srečamo mnoge gornike, ki opremo uporabljajo nepravilno in se s tem izpostavljajo dodatni nevarnosti. I
štrekeljc
03. 02. 2024 11.43
Najstarejša slovenska revija, ki izhaja od leta 1895 naprej, se imenuje PLANINSKI vestnik. Gornik so sebe imenovali člani TK Skala, klub je razpadel ob okupaciji 1941, od takrat gornikov ni več. Člani TK Skala so se v glavnem ukvarjali z alpinizmom, gornik je pogojno kvečjemu alpinist, planinec pa vsak, ki hodi v hribe. Sploh pa, kaj pojmuješ pod "registriran". Da si član PZS? Takih je cel kup samo zato, da imajo v kočah popust, o hribolazenju pa nimajo pojma!
Uporabnik1536341
01. 02. 2024 16.27
+4
Nič pa o tem,da je reševanje potrebno organizirati po vzoru sosednjih držav.(Avstrija)Nujno je kaznovanje nepremišljenosti,plačilo stroškov reševanja.Zdi se,da temu niso naklonjeni ne v GRS,ne v Planinski zvezi.Posledično se s tem ne ukvarja država.Kot da to nekaterim odgovarja...
Zvedavi_norec
01. 02. 2024 15.51
+0
Ljudje so po večini Insta ofce, v papučih na Prisank in podobne variante sploh niso redke. Ja, v papučiu na Prisank in to poleti ter z eno pollitrsko plastenko vode v rokah. Ali pa sredi zime v štiklih na Blejsko Ojstrico. Ljudje so povsem zglajzali.
štrekeljc
01. 02. 2024 18.12
+1
Si že slišal za pastirici Jero Peterman, po domače Vahica ali Vanica. V lesenih coklah ali bosa je prelezla steno Cmira, vzhodno steno Stenarja in še marsikaj med Stenarjem, Škrlatico in Dovškim križem. Tudi Jožo Čopa, ki se je enkrat zaplezal pod Škrlatico, je rešila ta ženska v lesenih coklah in celo brez pollitrske plastenke vode!
Wolfman
01. 02. 2024 15.37
+1
Dobrodošli ste begunci, naselite se pod slovenskim gorovjem, dovolj je prostora za vse ljudi iz različnih vetrov. In pa ne bo vam treba delat, sociala je prisrčna, pripeljite še čim več otrok in EU vam bo za vsakega otroka plačal na mesec še dodatnih 200 eur na mesec.
Emtisunce
01. 02. 2024 15.11
+5
Turizem je treba ukiniti v 80% obsegu, težav bo krepko manj in živeli bomo zelo zelo bolje.
Delavec_Slo
01. 02. 2024 14.54
+7
Nabijanje v prazno,kolikim ste zaračunali reševanje- nobenemu, dokler bo tak se vam vsi tujci smejijo
M.M.Miša
01. 02. 2024 15.08
+0
Potrebno bi bilo vsem tistim ,ki niso ustrezno opremljeni in kličejo pomoč , pošteno zaračunati . Sicer pa se o tem in onem že dolgo govori ............ in premalo naredi .
štrekeljc
01. 02. 2024 16.21
Enemu so! Pijan do deske je iz Kredarice lezel na Triglav. Mislim pa, da kazni niso izterjali.
Mio56
01. 02. 2024 14.50
+11
V SLO nimamo enga hriba/gore, kamor se neda z lahkoto poleti v sandalih, pozimi pa v supergah...nam Čehi to vsakodnevno dokazujejo.....naši "vodniki" pa skacejo, kako si je treba nabavt vodnika, da o opremi sploh nebi.....če imamo na sebi oh in sploh super opremo, pomeni le eno...nimamo pojma kaj počnemo...in pri nas je takih ogromno!
Težeklojz
02. 02. 2024 12.13
Mio al si Čeh, al samo prepisuješ češke forume, al pa nikol nisi bil v hribih...od gora pa sploh nebi.
periot22
01. 02. 2024 14.43
+10
Turizem rak rana!