Slovenija

V kako velikih domovih živimo Slovenci? Prenaseljenost predstavlja velik stres

Ljubljana, 14. 12. 2019 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

''Slovenci imamo o sebi predstavo, da gradimo ogromne hiše in da se po prostornih starejših stanovanjih v mestnih središčih sprehajajo samske upokojenke. To je splošen pogled, a v tej predstavi niso zajeta številna blokovska naselja, kjer v eno- do dvosobnih stanovanjih živijo družine,'' opozarja dr. Srna Mandić, ki pojasnjuje, da je prenaseljeno stanovanje velik stres in da lahko zato med družinskimi člani prej izbruhnejo konfliktne okoliščine.

Če so še pred letom garsonjere oddajali za 350 evrov na mesec, se najemnine zdaj gibljejo okoli 500 evrov in več. Lastniki mnogokrat oddajajo mačka v žaklju, brez fotografij, med oglasi pa zasledimo denimo oddajanje 30 kvadratnih metrov veliko garsonjero v Ljubljani za 700 evrov na mesec. Za številne je stanovanje nedosegljivo.

Cene, z nekaterimi odstopanji, so zdaj leta in leta rasle: še posebej v Ljubljani so takšne, da si mnogi ne morejo privoščiti ne nakupa ne najema. Gradijo se luksuzna stanovanja, tudi za 3800 evrov na kvadratni meter in več. Tako je marsikdo prisiljen, da sprejme vsako streho nad glavo, tudi če ta, sicer za visoko ceno, ne omogoča kakovostnega življenja.

Z dr. Srno Mandić z ljubljanske fakultete za družbene vede, ki se s stanovanjsko politiko ukvarja že od 80. let, smo se pogovarjali, kakšno stanovanje omogoča dostojno življenje.

Če je stanovanje prenaseljeno, je zasebnost članov družine motena, in to lahko pomeni, da se prej vzpostavijo konfliktne situacije, družinski člani morda nimajo miru, da se ukvarjajo s svojimi dejavnostmi.
Če je stanovanje prenaseljeno, je zasebnost članov družine motena, in to lahko pomeni, da se prej vzpostavijo konfliktne situacije, družinski člani morda nimajo miru, da se ukvarjajo s svojimi dejavnostmi. FOTO: Shutterstock

Ponudba stanovanj v Sloveniji ne zadošča povpraševanju. Med nepremičninskimi oglasi za visoke najemnine najdemo garsonjere, vlažna, temna, nekatera tudi slabo opremljena stanovanja. Najemniki morajo zaradi takšne ponudbe, velikokrat, ker nimajo druge možnosti, sprejeti tudi takšne ponudbe, poleg tega morajo , da jim to ’uspe’, pogostokrat premagati konkurenco. Kakšno stanovanje omogoča dostojno bivanje?

V Sloveniji univerzalnega kriterija, kaj bi bilo dostojno stanovanje, pravzaprav nimamo. Dva izmed kriterijev sta urejena pogodba za bivanje in minimalna kvadratura. Evropske statistike predvidevajo površinske standarde, ki naj bi bili taki, da ima vsaka oseba eno sobo in za vse člane gospodinjstva še skupni dnevni prostor. Poleg tega pa k temu prištevamo še osnovno infrastrukturo, da stanovanje ni vlažno, da ne zamaka, da ima tekočo vodo in elektriko, kar je danes seveda že samoumevno. Zelo pomembno pa je, da stanovanje nudi varno uporabo in da je cenovno dosegljivo in tako ne pomeni prevelikega finančnega bremena za posameznika. Pri nas govorimo o tem, da odhodki za stanovanje naj ne bi mesečno presegli 30 odstotkov gospodinjstva, kar je v resnici že kar velik delež, v Evropi pa sicer govorijo celo o 40 odstotkih prihodkov gospodinjstva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Se pravi, ključno je, da stanovanje posamezniku zagotavlja varnost. Kaj to pravzaprav pomeni? Kaj pa Slovenci še cenimo pri stanovanjih, kaj nam je pomembno za bivanje?

To pomeni, da obstaja pogodba, ni nujno, da je ta za nedoločen čas, ampak za dlje časa, da se ve, kakšne so pravice stanodajalca. Da ta ne more kar stopiti v stanovanje in reči, to je moje stanovanje, saj je to oddano. Pomembni sta tako varna uporaba stanovanja in zasebnost, ki jo to nudi. Iz anket smo ugotovili, da Slovenci visoko cenimo, da so v okolici stanovanja zelene površine in da je mir, da ni pretiranega hrupa in neprijetnih kontaktov s sosedi.

Če se vrneva h kvadraturi stanovanja. Pri oddajanju neprofitnih stanovanj so seveda določeni prostorski kriteriji, a marsikomu so na trgu dostopna stanovanja s precej nizko kvadraturo. V kako velikih stanovanjih živimo Slovenci? Po eni izmed starejših raziskav naj bi imeli zelo malo prostora. Leta 2005 je bilo slovensko povprečje 1,2 na osebo, kar je bilo višje le od petih držav članic EU. V povprečju so na osebo imeli več prostora celo na Slovaškem in v Bolgariji.

Najnovejših podatkov glede tega nimam, a še nedolgo nazaj smo bili glede na površino stanovanj relativno skromni. Slovenci imamo o sebi predstavo, da gradimo ogromne hiše in stanovanja, celo prevelike, in da se po prostornih starejših stanovanjih v mestnih središčih sprehajajo samske upokojenke. To je splošen pogled, a v tej predstavi niso zajeta številna blokovska naselja, kjer v eno- do dvosobnih stanovanjih živijo družine, kar se v statistiki seveda zelo pozna.

Kaj pa za družinske člane v sociološkem smislu pomeni prostorska stiska? Kako se življenje družine na denimo 40 kvadratih odraža na njihovem počutju?

To je seveda velik stres. Stanovanje je namreč prostor, kjer naj bi si človek oddahnil in si opomogel od stresa, ki mu ga povzroča okolica. Zato pa ljudje doma potrebujemo primeren prostor. Če je stanovanje prenaseljeno, je zasebnost članov družine motena, in to lahko pomeni, da se prej vzpostavijo konflikte okoliščine, družinski člani morda nimajo miru, da se ukvarjajo s svojimi dejavnostmi. To so še dodatna bremena, torej namesto da bi se doma človek oddahnil, si tu še dodatno nabira bremena. To je velik problem. Nekateri to rešujejo tako, da so podnevi 'glavni' otroci, starši pa si, ko se otroci odpravijo spat, oddahnejo v dnevnem prostoru. A kljub temu tudi otroci, ki odraščajo, potrebujejo svojo zasebnost in svoj prostor. Absolutno je prav, da imajo otroci po določeni starosti svojo sobo.

Pa smo ljudje v teh modernejših časih včasih morda postali preveč zahtevni in si želimo preveliko stanovanje, ko bi nam po določenih normativih denimo ustrezalo tudi manjše?

Bivalne enote imajo ime bivalne in ne stanovanjske enote z razlogom. Ker ne zadostujejo kriterijem po prostorskih standardih. Mislim, da je to lahko kvečjemu začasna, nujna rešitev, ne pa rešitev, da potem ljudje leta in leta živijo v takšnem stanovanju. Ni prav, da se na novo gradijo in ustvarjajo takšna podstandardna stanovanja. Menim, da je potrebna prostornost, ki omogoči ljudem nemoteno življenje, in posameznik mora imeti pravico do tega.

V Sloveniji univerzalnega kriterija, kaj bi bilo dostojno stanovanje, pravzaprav nimamo.
V Sloveniji univerzalnega kriterija, kaj bi bilo dostojno stanovanje, pravzaprav nimamo. FOTO: Aljoša Kravanja

Kako pa so se bivalne razmere v Sloveniji spremenile od nekoč? Kot pravite, je danes gospodarska funkcija stanovanja močno izpodrinila socialno funkcijo stanovanj.

Posamezniki so si v 60. in 70. letih, seveda tisti, ki so to zmogli, dejansko gradili velike hiše tako za tisti čas kot tudi za današnje čase. V to so vlagali svoj čas in svoj denar, velikokrat je šlo za huda odrekanja, tako denarna kot časovna. To so bile individualne odločitve. Škoda je, da država takrat s stanovanjsko politiko in boljšimi projekti ni stimulirana graditeljev, da bolj racionalno gradijo. V tej funkciji pa so bile takrat denimo zadruge, ki so pomenile cenejšo gradnjo, cenejši kredit in se je poskušalo racionalizirati, a danes takšnih poskusov ni več videti.

Posledica tega so danes tudi starejši, ki sami živijo v velikih hišah in stanovanjih. Za selitev se težko oziroma neradi odločijo.

Tega je veliko, to je pojav, ki je prisoten in ga je treba reševati, ni pa to prevladujoča slika. Najbolj pomembno je, da mladi v Sloveniji strašno težko pridejo do stanovanja in da se ne gradi dovolj, da bi se obnavljal stanovanjski fond. Res pa je, da bi lahko marsikaj pametnega naredili, da starejšim posameznikom olajšamo nekatere težke odločitve, kot so v končni fazi tudi selitve. A pri tem se moramo zavedati, da gre za težke odločitve. Ljudje tam, kjer dolgo živijo, spletejo socialna omrežja. In ta so za starejše izjemno pomembna, saj gre za podporna omrežja – sosede, sorodnike. Predvsem na podeželju je to strašno pomembno. Preselitev drugam pomeni prekinitev teh omrežji, ki so starejšim v pomoč. Vedeti moramo tudi, da neke ponudbe stanovanj za starejše, ki bi bila tudi v manjših skupinah, z dobrim dostopom do zunanjih površin, ni. Varovana stanovanja in domovi, ki se gradijo danes, so ogromni bloki. Tudi nadstandardna stanovanja, ki se oddajajo, nimajo ene klopce zunaj, da bi se ljudje družili in pogovarjali. Vsak ima svoje nadstandardno stanovanje, ki, če karikiram, ima gromozanska okna in hrastov parket, skupnih prostorov pa nimajo. Zato to ni najboljša alternativa.

Varovana stanovanja in domovi, ki se gradijo danes, so ogromni bloki. Tudi nadstandardna stanovanja, ki se oddajajo, nimajo ene klopce zunaj, da bi se ljudje družili in pogovarjali.
Varovana stanovanja in domovi, ki se gradijo danes, so ogromni bloki. Tudi nadstandardna stanovanja, ki se oddajajo, nimajo ene klopce zunaj, da bi se ljudje družili in pogovarjali. FOTO: iStockphoto

Kako bi lahko torej pomagali ostarelim, ki težko živijo v starih stanovanjih?Tako finančno kot zaradi denimo neprimerne opreme za njihovo življenje.

V starejših stanovanjih so pogosto še vedno kopalnice, stranišča, pragovi, narejeni na star način, kar je velikokrat neprimerno za starejše, saj je zaradi tega večja nevarnost za poškodbe. Gotovo bi bilo treba iti v to, da se prilagajajo ta stanovanja, saj vemo, da je zdaj načelo, da če se le da, da se ljudje postarajo na domu. Mislim, da bi se to dalo uredili v konkretnih okoljih, s konkretnimi mikroprojekti in ne na ravni cele države, ampak posebej skupine ljudi oblikovati, se dogovarjati, tudi v obliki zadrug. V Evropi takšni primeri seveda živijo, a pri nas je to problematično organizirati, saj nimamo modelov za takšno gradnjo. Država bi lahko pomagala pri vzpostavitvi takšnih projektov, da tisti, ki bi želeli v to, ta model sprejmejo in se jim ni treba leta in leta ukvarjati s tem, da bi se spremenila zakonodaja, ki bi to omogočila.

Jutri lahko preberete, zakaj strokovnjaki opozarjajo, da stroškovna najemnina, ki jo predvideva nov stanovanjski zakon, in osredotočanje na subjektne subvencije nista najboljša rešitev za pereče težave na področju slovenske stanovanjske politike. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (391)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
15. 12. 2019 18.05
+1
V naši okolici že skoraj prevladuje južnjaški jezik. In pol se sprašujemo v čem je v SLO problem.
korintos23
15. 12. 2019 19.15
+2
nikhrast
15. 12. 2019 17.22
+4
Ne vem od kje ta ideja v Sloveniji da morejo starši poskrbeti za otroke, otroci pa za starše. Otrokom pomagaš dokler gredo v šolo, potem pa gredo na svoje. Moja hčerka ne pričakuje nič od mene, na svojih nogah je, jaz pa tudi ne pričakujem nič od nje, poskrbel sem za moja stara leta, pa tudi če grem v dom starejših.
ni_mi_vse_eno
15. 12. 2019 15.40
+11
Cement in pesek sta poceni in če ni drugače, narediš kot sodnica. Gradiš na tuji kmetijki parceli
majmun11223344
15. 12. 2019 13.59
-13
Tričlanska družina v stanovanju od 45 do 55 kvadratov, hm garažo imam ravno tako veliko no zimski vrt pa je mičkeno večji. Kaj kopalnica je tudi v tej kvadraturo všteta? Ali je skupinska na etaži? Ja kaj če dobijo koga na obisk, pol gre na stranišče v isto kopalnico kot jo oni uporabljajo, torej nimajo se manjšega wcja v stanovanju ki ga družina ne uporablja ampak je namenjen za obiske😱 O fuj! Ah ta preljubi kapitalizem, hvala bogu da Titeja ni vec.
Infraping
15. 12. 2019 13.43
+7
če bi mel js našo hišo v lj, bi jo lahko prodal za 700000 eur. tako pa je vredna le 150000. ni pravice
ni_mi_vse_eno
15. 12. 2019 15.41
+2
piamlakar
15. 12. 2019 17.09
+4
Kje pa živiš???? Ni šans, ker ni kupcev za hiše v Lj. pa jo prodaj, če ti bo kdo toliko dal?? Moj kolega je imel lepo hišo, ceno postavil 360.000eur, čeprav je bila dosti vrednejša ampak trg je tak kot je....prodal jo je za 160.000 in to zelo težko. Tudi v Lj, hiše niso ravno poularne iz več razlogov.....Hiše kupujejo tisti, ki imajo res denar. Ali pa jo rajši dajo na hitro zgraditi,ker so naše hiše obupno grajene - razpored hiše.....sem se pogovarjala z Angležem, ki bi jo kupil ampak ne marajo 2 nadstropnih hiš,ki so jih včasih gradili za 3 generacije vnaprej- bedarija totalna. Potem pa postane notri en starček sam.
Transformerji
15. 12. 2019 11.17
+1
Slovenci ne maramo, da so v enem stanovanju tri generacije. Priseljene Albance in Rome to ne moti, nas pa moti! Ste se za to borili?? Da se izenačimo?
akmt
15. 12. 2019 11.10
+9
Blokovska naselja iz 70ih in 80ih imajo pasje kamrice. Zgrajena so bila za delavsko-kmecke ljudi, da so prihrumeli iz vseh slovenskih vasi, zapuscali so kmetije,...Fuzine so drugacne.Stanovanja so malo vecja. Seveda, zgrajeno je bilo za oficirske druzine. Zato tudi dosti kvalitetnejsa gradnja. Takole bom rekla: najnivejsa stanovanja v blokih so ogromna. Temu primerno draga. Lahko pa zivite v enkrat cenejsih kletkah,ki bi se pa dale preurediti z rusitvijo nenosilnih sten. Da je veliko clanov v malem stanivanju, je pa znacilno za Albance in je to za njih normalno, naj zivijo tako se naprej. Da ima nekdo skoraj prazno ogromno stanovanje-zi ze lahko privosci, tudi jaz si bom na stara leta. Ker mi ne bo nihce narekoval, kako naj zivim, saj sama garam in mi ni bilo nic podarjenega
korintos23
15. 12. 2019 10.24
+20
Delavec je imel kar lepo stanovanje, zjutraj ob polšestih odšel na šiht, se popoldan vrnil ob pol treh, potem pa fušat pri prijateljih, delo, pesem , druženje. Sedaj se pa med sabo več ne poznamo ker v temi gredo na šiht in se pozno zvečer vračajo. Res je lepo.
hotchilipoper
15. 12. 2019 10.23
+22
Kr neki.Napišite raje komu dišijo ta stanovanja.Radi bi jih poceni odkupili,in potem drago oddajali
Iluzionist
15. 12. 2019 09.26
+15
če je prostora dosti imaš lahko zimsko in letno spalnico, odvisno od osončenja
korintos23
15. 12. 2019 10.22
+16
Kot otroci smo včasih zunaj na senu prespali, na seniku, enkratno.
CtrlDelete
15. 12. 2019 09.22
+9
Denar, sveta vladar.
fairplayy
15. 12. 2019 08.46
+6
Vcasih smo ziveli 4 v 9m2 veliki sobici skupen wc pa smo bili srecni in zadovoljni ter si bolj blizu kot vecina familij na 300m2 dandanes. Pod familijo mislim tiste z otroci ne pa zoo naveze
Rožice cvetijo
15. 12. 2019 15.45
-1
fairplayy, ne poznam nobenih ljudi, ki bi živeli tako, 4 osebe na 9m2. V Sloveniji sigurno ne. Tudi v starih časih ne. Nikoli! Sicer pa, za 2 bi bilo morda dovolj?! Pomisliti je potrebno na rek: najprej štalca, pol pa kravca. Ne razumem, kakšna sreča te lahko doleti, ko nimaš nobene intime na 9m2 4 osebe. Ne nas farbat, no!
Andreja Bilbija
16. 12. 2019 16.56
tudi to se dogaja v naši lepi slo, je čisto res
esteller
14. 12. 2019 21.34
+37
Ne morem se čisto strinjati glede odnosov s tole strokovnjakinjo. Videla sem veliko več sreče in iskrene ljubezni po garsonjerah kot mariskje v trinadstropnih bajtah...
srecnii
14. 12. 2019 21.22
+17
Bogati si gradijo hiše, drugi pa naj kljub poštenemu delu samo sanjajo o tem.
Brabus
15. 12. 2019 08.57
+9
Srečnii, kar naj sanjajo še naprej, pridni se pa spravijo delat, z hudim odrekanjem, zato je lažje podpisovat lizinge za avtomobile, stanovanje pa penis gleda. Kar naj sanjajo,sanjajo.
akmt
15. 12. 2019 11.12
+8
Narod kaze komplekse z avtomobili. Bmwje in audije imajo cifoti,ki zivijo v najeti luknji.
srecnii
14. 12. 2019 21.13
+23
s 500 evri pokojnine si bodo težko predelal stanovanje, hišo.
Rožice cvetijo
15. 12. 2019 15.48
+4
srecnii, ko si v penziji, uživaš sadove svojega preteklega dela. Če v 50 letih nisi uspel nič narediti, tudi v penziji ne boš.
medusa
14. 12. 2019 20.41
+27
Kaj vas briga kako kje kdo živi. Dokler plačuje račune vas nima nihče kaj brigat . Vsi vi z vikendi v sosednjih državah tu pa na najemnino pa tišina. Mama hoteli laufajo ,ker se nobenemu ne da plačevat račune ...starši naj bodo pa še tiho ...pa kaj še. Brco v rit ...
Vse strokovnjak
14. 12. 2019 20.13
+14
Starih ne briga kako živimo mladi in naši otroci. Več jim pomenijo zidovi na katere so čustveno navezani. Mladi pobegnejo od starih, ker v ogromnih hišah hočejo špilat vladarje, krojit življenja svojih otrok, ter jih do smrti imet za sužnje. Mladi z družinami raje živijo v enosobnih stanovanjih, zapufani do konca življenja, kot bi živeli v udobju velike hiše nenasitnih diktatorjev, svojih staršev.
medusa
14. 12. 2019 20.37
+19
hahaha… in ti mladi starši bodo diktirali svoje otroke ...tako to gre ali misliš ,da bo drugače ???
korintos23
14. 12. 2019 20.47
+26
Brabus
15. 12. 2019 09.00
+9
Vesoljc, se kar strinjam, ta stari bi radi imeli otroke doma, da se porazdelijo računi, ampak pod komando ta starga. Zato pa gredo ta mlad za sebe in prav je tako.
Rožice cvetijo
15. 12. 2019 15.52
+0
Vesoljc, ne sodi po svoji negativni izkušnji. Ker nisi delal, so te vrgli ven iz hiše. Večina staršev podpira svoje otroke, nekateri žal tudi lenobe v mama hotelih.
Škrat na kvadrat
14. 12. 2019 19.31
+3
Pač primer iz mojega življenja, družina z 4 odraslimi (starši in 2 otroka), živijo v 2 sobnem stanovanju. Torej 4 plače, daleč od minimalne, vsi fakultetno izobraženi. ;)
korintos23
14. 12. 2019 20.48
+8
plotter123
14. 12. 2019 19.18
-1
No odgovor na to vprašanje lahko dobite samo na sedežu SDS-a oz pri poslancu doblekarju ....oni imajo res izvrstno idejo reševanja stanovanjske problematike , v smislu privatizacije zasebnih stanovanj , seveda tistih kateri lastniki niso v SDS...
Mega100
14. 12. 2019 21.33
+19
Ploter...Levaki ki so na oblasti skoraj neprekinjeno 75 let, so pa odlični pisci zakonodaje, kako običajnemu delavnemu človeku greniti življenje, res super so spisali vse zakone, ki onemogočajo da nekdo enostavno pridobit kredit, ter vsa dovoljenja za zidavo svojega lastnega doma. Važno je le da levaki skrbijo za migrante da dobijo ugodna in brezplačna bivališče v središču Lj, ter še zastojn obleko, hrana, kolesa za prevoz, pa denarnaa sredstva da lahko mal šparajo, ko nimajo skoraj nobenih stroškov. Najbolj da levaki jim še zakonsko priskrbijo zastonj prostitutke, droge, cigarete..pa zakaj tud alkohol ne, tega naskrivaj radi cuzajo.
Uporabnik1552103
14. 12. 2019 21.36
+6
Andreja Bilbija
16. 12. 2019 17.00
levaki nimajo nič s krediti in bankami, to so desnjaki
MIH?E
14. 12. 2019 19.07
+4
A srna ji je ime?
ni_mi_vse_eno
15. 12. 2019 16.00
+3
To sedaj, ko je velika. Prej je bila bambi, ko je bila majhna.