Slovenija

Kemis zaradi črne gradnje odprte nadstrešnice ne sme opravljati dejavnosti

Vrhnika, 05. 03. 2020 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.R./ U.Z./ STA
Komentarji
84

Gradbena inšpekcija je odločila, da je pri obratu Kemisa na Vrhniki črna gradnja tudi odprta nadstrešnica za skladiščenje odpadkov, medtem ko prizidek k njej nima uporabnega dovoljenja, je povedal odvetnik vrhniške občine Tomaž Petrovič. Kemis v teh objektih ne bo smel opravljati dejavnosti, zato opozarja, da se bodo začeli kopičiti odpadki.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pred nami je zaprtje Kemisa
    04:25
    Iz 24UR ZVEČER: Pred nami je zaprtje Kemisa
  • Iz 24UR: Kemis brez elektrike
    02:26
    Iz 24UR: Kemis brez elektrike

Po pojasnilih Tomaža Petroviča je treba po odločbah Inšpektorata RS za okolje in prostor (IRSOP) odprto nadstrešnico v enem letu odstraniti in v njej takoj prenehati opravljati dejavnost. Za prizidek k njej pa Kemis nima uporabnega dovoljenja, zato zanj prav tako velja prepoved opravljanja dejavnosti.

Novi dve delni odločbi je inšpektorat izdal, potem ko je že oktobra lani presodil, da je črna gradnja podzemni rezervoar za požarno vodo.

Direktor Kemisa Boštjan Šimenc je povedal, da odločbe gradbene inšpekcije, ki je pred kratkim zaključila ponovljen ugotovitveni postopek v zvezi z vprašanjem, ali so po velikem požaru leta 2017 obnovljeni objekti črna gradnja, še niso prejeli. Daniel Cukjati, župan vrhniške občine, ki je bila prav tako stranka v postopku, pa je povedal, da še čaka na poročilo odvetnika.

V Kemisu so v okviru sanacije po požaru maja 2017 med drugim izvedli celovito nadgradnjo požarnega sistema, v okviru katere so med drugim celotno skladišče odpadkov pokrili z avtomatsko gasilno napravo na težko peno. Po požaru sanirani objekt obsega odprto nadstrešnico, kjer se hranijo odpadki, prizidek k njej ter kot del novega avtomatskega gasilnega sistema na novo zgrajeni podzemni betonski rezervoar za požarno vodo z nadzemnim kontejnerjem.

Gradbena inšpekcija je odločila, da je obratu Kemisa na Vrhniki črna gradnja tudi odprta nadstrešnica za skladiščenje odpadkov.
Gradbena inšpekcija je odločila, da je obratu Kemisa na Vrhniki črna gradnja tudi odprta nadstrešnica za skladiščenje odpadkov. FOTO: Miro Majcen

Že avgusta lani je sicer gradbena inšpekcija ugotovila, da bi za gradnjo rezervoarja za požarno vodo Kemis potreboval gradbeno dovoljenje, ki pa ga ni pridobil. Zato je sklenila, da so vsi trije omenjeni objekti reciklažnega centra, ki so bili obnovljeni po požaru, črna gradnja, in Kemisu takrat naložila odstranitev. Prav tako je moralo podjetje prenehati opravljati dejavnost v spornih objektih.

Po Kemisovi pritožbi je ministrstvo za okolje in prostor septembra odločbo inšpektorata odpravilo in mu zadevo vrnilo v ponovni postopek. Oktobra je inšpektorat izdal novo delno odločbo, s katero je ponovno ugotovil, da je podzemni rezervoar črna gradnja, zato ga mora Kemis odstraniti do 15. aprila. Postopek v primeru drugih dveh objektov pa je tekel naprej in se zaključil pred kratkim.

Kemisu izklopili elektriko in vodo

Na Gospodarski zbornici Slovenije ocenjujejo, da so ukrepi inšpektorata za okolje in prostor glede po požaru leta 2017 obnovljenih objektov v vrhniškem Kemisu nerazumljivi in nesorazmerni in opozarjajo na škodo za celotno gospodarstvo. Po njihovem bi bilo primerno, da se do izdaje odločbe o legalizaciji objektov izvajanje ukrepov zaustavi. Opozorili so tudi, da so v Sloveniji odpadki postali izjemen problem, z njim pa se v državi nočemo soočiti. "Ne samo, da ne razvijamo infrastrukture za ravnanje z odpadki, temveč jo drastično poslabšujemo," so dodali.

Inšpektorat je zaradi dejstva, da je podzemni rezervoar črna gradnja, že naložil odklop vode in elektrike za ta objekt. V sredo je Elektro Ljubljana Kemisu odklopil elektriko na celotnem kompleksu, danes pa po poročanju Radia Slovenija podjetje znova razpolaga z elektriko na vseh objektih, razen na rezervoarju. Inšpektorat pa je od komunale Vrhnika zahteval tudi, da Kemisu v roku desetih dni odklopi vodo.

V podjetju so poteze inšpektorata označili za povsem nerazumne. "Včeraj ob 14.11 so nam brez kakršnegakoli vnaprejšnjega opozorila ali vročene odločbe izklopili tudi elektriko. Kljub temu da je bilo treba elektriko izklopiti zgolj na manjšem delu celotnega kompleksa, kjer niso skladiščeni nevarni odpadki, so jo izklopili na celotnem kompleksu, in sicer tudi v delu, kjer skladiščimo nevarne odpadke, in to 10 dni pred rokom za izvršitev odločbe," so v javnem pismu, ki so ga naslovili na ministrstvo za okolje in prostor, zapisali v Kemisu.

Skladiščijo več kot 500 ton nevarnih odpadkov

"V našem skladišču trenutno skladiščimo in pripravljamo na odvoz 800 ton odpadkov. Približno 70 % teh odpadkov je nevarnih. Brez elektrike in vode teh odpadkov iz Kemisa ne moremo odstraniti in je njihova usoda v posledici odločitve IRSOP negotova," so ogorčeni v Kemisu.

V Kemisu so napisali javno pismo, ki so ga naslovili na ministrstvo za okolje in prostor.
V Kemisu so napisali javno pismo, ki so ga naslovili na ministrstvo za okolje in prostor. FOTO: Kanal A

Hkrati so na ministrstvo za okolje in prostor naslovili vprašanje: "Kako boste pojasnili delovanje svojega organa, če pride do samovžiga ali do zametka požara nevarnih odpadkov v Kemisu?" Poudarili so, da "bo Slovenija ostala brez pomembnega objekta za ravnanje z odpadki, ki skrbi za varno odstranitev več kot četrtine slovenskih nevarnih odpadkov", in dodali, da Kemis brez vode in elektrike ne more zagotavljati obratovanja varnostnih sistemov in torej tudi ne poslovati.

Opozorili so tudi, da se lahko zgodi "nenadzorovan vpliv nevarnih odpadkov na okolje, ki se bodo spet začela kopičiti na dvoriščih slovenskih podjetjih in drugih institucij".

V javnem pismu so zapisali še, da so postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja začeli že septembra 2019. "Šele konec februarja je Vlada RS sploh odločila, da mora o izdaji gradbenega dovoljenja odločati Upravna enota Vrhnika. Potrebovali ste torej pol leta, da ste odločili o pristojnem organu za izdajo gradbenega dovoljenja. Res je odločitev sprejela Vlada RS, vi kot pristojno ministrstvo pa ste v teh procesih formalno sodelovali. Zato zadnjih dveh aktivnosti Inšpektorata RS za okolje in prostor ne moremo razumeti drugače kot dejanje, uperjeno proti okolju, zdravju ljudi, slovenskemu gospodarstvu in novi vladi, ki bo za vami prevzela pogorišče, ki ste ga ustvarili," so še prepričani v Kemisu. 

Ministrstvo za okolje in prostor bo v situaciji s Kemisom, ki zaradi odločbe inšpekcije in izklopa elektrike ne more poskrbeti za nevarne odpadke, v okviru zakonskih možnosti zagotavljalo varovanje okolja, je zatrdil minister, ki opravlja tekoče posle, Simon Zajc. Kakšne so te možnosti, ni pojasnil, poudaril pa je nujo po domači obdelavi odpadkov.

Zajc: V situaciji s Kemisom bomo v okviru zakonskih možnosti zagotavljali varovanje okolja

Ministrstvo za okolje in prostor bo v situaciji s Kemisom, ki zaradi odločbe inšpekcije in izklopa elektrike ne more poskrbeti za nevarne odpadke, v okviru zakonskih možnosti zagotavljalo varovanje okolja, je zatrdil minister, ki opravlja tekoče posle, Simon Zajc. Kakšne so te možnosti, ni pojasnil, poudaril pa je nujo po domači obdelavi odpadkov. Inšpektorji, tako gradbeni kot tudi ostali, lahko delujejo samo v skladu z zakonodajo in tudi tokrat ne more biti drugače, je dejal. Dodal je, da je zakonodaja v takih primerih jasna, in če je objekt črna gradnja, so ukrepi predpisani.

Elektro Ljubljana: Zgolj izvršujemo odločbo inšpektorata

V Elektru Ljubljana so za STA pojasnili, da so odločbo inšpektorata za okolje in prostor prejeli v ponedeljek, naložen pa jim je bil odklop nelegalnega objekta C oz. bazena z vodo za gašenje. Ob odklopu so v sredo Kemis s tem tudi seznanili in jim pokazali odločbo.

"Niti inšpekcijska odločba niti veljavna zakonodaja nam ne nalagata, da moramo v primeru izvrševanja odločbe inšpekcijskega zavezanca vnaprej opozoriti ali da moramo odločbo izvesti zadnji dan dovoljenega roka," so ob tem poudarili v družbi.

Pojasnili so tudi, da so distribucijska podjetja zgolj izvrševalec odločbe inšpektorata in v nobenem primeru niso pristojna presojati utemeljenosti ali smotrnosti odločitve. Glede očitkov, da so bili dolžni elektriko izklopiti zgolj na manjšem delu kompleksa, pa so v Elektru Ljubljana pojasnili, da objekt C nima svojega merilnega mesta, svojih varovalk in svojega števca, zato so odklop pravilno izvršili na edini mogoč način, torej z odklopom edinega merilnega mesta, iz katerega se napajajo vsi objekti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dacer
06. 03. 2020 10.25
+4
Odklop elektrike in vode zaradi črne gradnje NADSTREŠNICE; medtem, ko so inšpektorji od leta 2017 vehementno zatrjevali, da obnovitvena dela po požaru ne potrebujejo novega gradbenega dovoljenja!! Taisti inšpektorji pa danes - črna gradnja in odklopi. Nekdo tu nima razčiščenih pojmov ali pa ne pozna svojega posla. Verjamem, da odpadki in industrijska predelava nikakor nima mesta v naseljih ; ampak ali ni po 3 letih in verjetno ne malo vloženih sredstev v modernizacijo za odločanje za ukinitev obrata prepozno ali pa vsaj neodgovorno tudi od politike lokalne in drževne , ki je zadevo in podjetje pripeljala tako daleč!
dacer
06. 03. 2020 10.31
+3
Ko bodo zagoreli ŽE nakopičeni strupeni odpadki pa tudi neuporabni šprinklerji in odklop vode ne bo pogasil ev.požara! Kaj bo takrat- "Kemis se bo znebil odpadkov, vrhničani pa dušili v dimu!" Kdo bo odgovoren za okoljsko katastrofo !! in to zaradi nadstrešnice!
politik70
06. 03. 2020 08.05
+2
Odklopili so elektriko. Zaprli so jim vodo. Bravo. Se pravi da če pride do bog ne daj požara ne bo gašenja. Bravo Cukjati! BRAVO DIREKTOR KOMUNALE MIRKO ANTOLOVIĆ. Sedaj je jasno zakaj so nastavili predsednika SDS Vrhnika na Komunalo Vrhnika. Kdor nasprotuje SDS u mu lahko zaprejo vodo.
tir1A
05. 03. 2020 21.36
+2
SDSov župan dela zdraho... tako je. A sam živi pa v divjini, da ne pridela nevarnih odpadkov?
farobasso
05. 03. 2020 21.22
+1
Pa dejte jim mir no! Bojo vse skup zakurili pa bo!
felix59 drugič
05. 03. 2020 21.02
+5
Zanimivo , da jih ne motijo črne gradnje Turka , Benčičeve , Jakliča . . . .
Melita Medved
05. 03. 2020 18.37
+10
Inšpektorji dobijo plačo, pa če vse ostalo zgori. Koliko prispevajo v dobrobit družbe je pa drugo vprašanje.
anjerd
05. 03. 2020 18.34
+7
Nevarne odpadke pa odpeljite pred parlament. Tam je ze kup takih.
ni_mi_vse_eno
05. 03. 2020 18.18
+12
Sodnica kljub črni gradnji še naprej opravlja svojo dejavnost, hehe
Mirko Igor
05. 03. 2020 18.09
+15
Da smo na jasnem. Kemis je vložil VELIKE DENARJE ZA DODATNO VARNOST. Samo in izključno zato je črna gradnja. Nebuloze naših birokratov so brezmejne. ................................ Dodatni rezervoar za gašenje s težko peno pomeni TAKOJŠNJO ZADUŠITEV OGNJA, odprta nadstrešnica pomeni DA SE ODPADKI NE SPIRAJO .
Mirko Igor
05. 03. 2020 18.11
+12
IN BIROKRATI SO ČLENOBRALCI. TI BEDAKI NE VEDO, DA ODPADKI NASTAJAJO IN JE Z NJIMI POTREBNO PRAVILNO RAVNATI
Mirko Igor
05. 03. 2020 18.13
+8
PREDPISI SO ZA USTVARJANJE DODATNE BIROKRACIJE. V treh dneh bi morali dobiti dovoljenje. G Janša primer
slovenc59
05. 03. 2020 19.57
-1
Da smo na jasnem, Kemis tam kjer je, sploh ne bi smel biti, pa ni važno koliko denarja je vložil !
Mirko Igor
05. 03. 2020 20.20
+4
Možno. Zaprtje pomeni anarhijo in zatiskanje oči pred konkretnimi problemi, ki so sedaj pod kontrolo.
detect
05. 03. 2020 17.45
+8
Neuradno smo izvedeli, da bi Vitoslavu Türku lahko uspelo legalizirati vsaj večji objekt, ki je bil predviden za sušilnico sadja, saj je zanj imel gradbeno dovoljenje, vendar je spremenil namembnost. 
borec91
05. 03. 2020 17.32
+8
nora drzava in njeni skorumpirani inspektorji ,ki delajo sranje in skodo tam kjer ni treba kjer ps bi morali ukrepat zaradi kuvet nic ne vidijo
samastur
05. 03. 2020 17.22
+18
tako ja... dajmo uničit gospodarstvo... saj ga ne rabimo, rabimo pa tiste babe tam na ministrstvu, ki nagajajo in uničujejo to gospodarstvo. Tej isti ljudje blokirajo izgradnjo cone v Ivančni Gorici že več let. In kdo bo odgovarjal, ker ne bo novih delovnih mest? Nihče! Plača teh uradnikov pa pride sama od sebe ali kako?
slucajni
05. 03. 2020 17.04
+12
Kako so pa vsa leta doslej lahko poslovali,če je naenkrat toliko kršitev? Kdo je zatajil?
Zelo123
05. 03. 2020 17.07
+8
ggugziuig
05. 03. 2020 16.57
+14
Tejle so čisti de**** ki dovolijo Zaprtje takšnega podjetja. Investirani milijoni denarja in vedno prečkajo ta kemis. Kaj je inšpekcija delala v času gradnje pa nikomur jasno. Neumna Slovenija res. Drugje se to ne bi moralo zgodit. Takoj zalaufat nazaj fabrko, urediti jim papirje kar je je nimaš kaj in jim poslati lepo položnico kazni zaradi prekrška. Ampak ne tej id**** samo ustavljajo Slovenijo in mislijo da so carji ker to počnejo. Da bi jaz našel tega inšpektorja bi že ležal nekje v jarku 100%.
Zelo123
05. 03. 2020 16.35
+1
Stanje Kemisa je kaotično. Bodo managerji, ki so neustreno vodili vse te projekte, vključno s prvim možem 100% lastnija Kemisa, kdaj odgovarjali za neuspehe in škodo, ki nastaja.
Qualisvirtalisoratio
05. 03. 2020 16.33
+3
Butalistan :D Kr vsak bi neki po svoje. Zdej pa jokcajo, ker so zaprti.
brabusednet
05. 03. 2020 16.24
+20
No ja,kar zapret podjetje je pa malo huda.Še nimate dovolj kupov odpadkov,ki vsake par dni zagorijo.Sedaj še pa kopičite nevarne odpatke in ustvarjate kemično bombo.Odgovor ne je treba kaznovat proizvodnja pa se naj nadaljuje.Bomo res imeli povsod gore smeti in nevarnih odpatkov.Bajto Turka in sodnice na primorskem pa niste podrli,ki sta tudi črne gradnje.
slucajni
05. 03. 2020 17.06
+11
Če zaprejo tako podjetje, se bomo utopili v lastnih odpadkih.
NotMe
05. 03. 2020 16.23
+14
Hahaha, in to ravno zdaj, ko se utapljamo v smeteh. Ni lepo, veeeem, ampak Kemise rabimo. Dejstvo.
Rožice cvetijo
05. 03. 2020 15.54
-15
Zanimivo, tisti, ki znamo brati in preberemo informacije, da jih bodo odklopili, to vemo, oni pač ne. Karkoli se bo znotraj Kemisa zgodilo, za vse odgovarjajo izključno sami!
Zelo123
05. 03. 2020 15.22
+2
Menagment, ki pripelje podjetje v tako slepo ulico, kot je sedaj Kemis, je popolnoma nesposoben, vključno s prvim možem Gorenja, ki je od 2004 100% lastnik Kemisa. Te morate povprašati po zdravju.