Slovenija

Zakon o dolgotrajni oskrbi sprejet, Poklukar: To je zgodovinski trenutek

Ljubljana, 09. 12. 2021 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, K.K., U.Z.
Komentarji
129

DZ je s 44 glasovi za in 42 proti sprejel zakon o dolgotrajni oskrbi, s katerim se po približno 20 letih prizadevanj to področje sistemsko ureja. Določa niz ukrepov, namenjenih polnoletnim osebam, ki so trajno odvisne od pomoči drugega in potrebujejo pomoč pri osnovnih in podpornih vsakodnevnih opravilih. Sistem zajema institucionalno oskrbo, oskrbo na domu, oskrbovalca družinskega člana in denarni prejemek. V vse oblike oskrbe, razen institucionalne, je vključena pravica do storitev za krepitev in ohranjanje samostojnosti ter e-oskrba.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zakon o dolgotrajni oskrbi
    02:53
    Iz 24UR: Zakon o dolgotrajni oskrbi
  • Iz 24UR: Kaj prinaša zakon o dolgotrajni oskrbi
    01:33
    Iz 24UR: Kaj prinaša zakon o dolgotrajni oskrbi
  • Iz SVETA: Zakon o dolgotrajni oskrbi
    07:14
    Iz SVETA: Zakon o dolgotrajni oskrbi

 

Obstoječe pravice po zagotovilih ministrstva za zdravje ne bodo ukinjene, ampak uvajajo primerljive pravice za primerljive potrebe. Uvrščanje v kategorije bo v domeni vstopnih točk Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kjer bodo potencialne upravičence do storitev uvrščali v kategorije po enakih merilih.

"To je zgodovinski trenutek za našo starajočo družbo. Več kot deset let smo čakali na zakon. Odgovarjamo na izzive časa in naslavljamo medgeneracijsko solidarnost. Hvala poslancem, ker so sprejeli odločitev za ljudi," je ob sprejemu zakona sporočil zdravstveni minister Janez Poklukar.

Starejši
Starejši FOTO: Shutterstock

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so zagovorniki predloga izpostavili, da je področje po približno 20 letih prizadevanj zdaj končno treba sistemsko urediti, potreba po tem pa je postala očitna tudi med epidemijo covida-19.

Obstoječe oblike dolgotrajne oskrbe bodo ostale, se pa vključujejo v nov sistem, so povedali v SDS. Sicer pa bo po novem zakonu vzpostavljena enotna vstopna točka, ki bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, je dejala Alenka Jeraj. Po zagotovilu NSi bo zakon poskrbel za vse, ki potrebujejo pomoč, in nihče ne bo izpadel. 

V SMC pa so izpostavili koalicijsko dopolnilo, po katerem bo 16 milijonov evrov manjkajočih sredstev za pokritje dviga plač v domovih za starejše zagotovil državni proračun. 

V DeSUS so zadovoljni, da predlagani zakon zajema njihov predlog, po katerem bo prostovoljcem omogočena vključitev v sistem dolgotrajne oskrbe. V SNS pa so menili, da staranje prebivalstva zahteva nujne prilagoditve in zato ni časa za prepire o podrobnostih.

V preostalem delu opozicije se niso strinjali, da se s sprejemanjem zakona tako mudi, še zlasti glede na to, da ne prinaša nič novega oz. uveljavitev rešitev prestavlja na prihodnost. Predlog je po mnenju LMŠ le ogrodje predlogov, ki jih bodo kasneje dodelali pravilniki. Vlada bo z zakonom poteptala ustavo, izvajalce in uporabnike le za to, da bo Bruslju lahko sporočila, da je zakon sprejet, je izpostavil Jani Möderndorfer.

Vprašanje financiranja dolgotrajne oskrbe po opozorilu SD ostaja odprto. Izvajanje dolgotrajne oskrbe mora biti del javne službe, prekarizacije in bogatenja na račun delovne sile pa ne sme biti, medtem ko je zakonski predlog diametralno nasprotje tega, pa so ugotovili v Levici.

 Že zdaj se po navedbah SAB vpeljuje obvezno zavarovanje za dolgotrajno oskrbo, pri čemer ni jasno, kdo bo obremenjen in za koliko. Prav tako pa tudi nepovezani poslanci obžalujejo, da ključne stvari niso rešene.

Poslanko SAB Alenko Bratušek je zanimalo, od kod bodo prišla sredstva za manjkajočih 16 milijonov evrov, ki jih je treba zagotoviti iz proračuna za dvig plač v domovih. Vprašala je, ali bo tudi to financirano z novim prispevkom, ki se uvaja s predlaganim zakonom. Po njenih besedah si vlada ne upa povedati, da bo z novim prispevkom dodatno obremenila gospodarstvo, namesto da bi ga razbremenila.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte je ob tem spomnila, da nikjer v predlogu zakona ne piše, da bo obvezno zavarovanje za dolgotrajno oskrbo, ki se bo uveljavilo leta 2025, edini vir financiranja dolgotrajne oskrbe. Predlog namreč kot vire omenja še sredstva iz zdravstvene in pokojninske blagajne, državnega proračuna, demografskega sklada in EU, pa tudi donacije.

Kaj piše v zakonu?

Zakon določa, da bo financiranje do leta 2025 zagotovljeno z že obstoječimi sredstvi v ta namen v pokojninski in zdravstveni blagajni, preostanek pa bo kril državni proračun. V času do leta 2025 je medtem predvideno sprejetje posebnega zakona o zavarovanju za dolgotrajno oskrbo, ki bo uredil financiranje po letu 2025.

Sprejeli so več koalicijskih dopolnil, tudi dopolnilo, po katerem bo manjkajočih 16 milijonov evrov za pokritje dviga plač v domovih za starejše do konca leta 2022 zagotovil državni proračun. Tako se po zagotovilih koalicije oskrbnine v domovih ne bodo zvišale, kot je bilo zaradi novembrskega podpisa dogovora o višjih plačah v zdravstvu in socialnem varstvu načrtovano sprva.

Z ostalimi dopolnili denimo jasneje opredeljujejo višino začasnega denarnega prejemka, ki ga zavarovana oseba prejema v času do začetka koriščenja nedenarne pravice v dolgotrajni oskrbi, prav tako pa tudi zagotavljajo neprekinjen prehod izvajalcev dolgotrajne oskrbe v instituciji z zdajšnjih predpisov v izvajanje dolgotrajne oskrbe po tem zakonu.

S sprejetim dopolnilom Levice pa so črtali del, po katerem bi morali tisti zavarovanci, preko katerih je obvezno zdravstveno zavarovan denimo zakonec ali starš, predvidoma od januarja naprej plačevati prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje tudi za to osebo. V koaliciji so že med današnjo obravnavo dopolnil napovedali, da bodo amandma podprli. Kot so dejali v SDS, zapisana rešitev v predlogu zakona ni bila dorečena.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RedRooster
10. 12. 2021 14.02
-1
Bolj zanimivo vprašanje, kako je trenutna vlada sprejela zakon, ki bi ga morale sprejeti vse leve vlade že davno prej, glede na njihovo socialno retoriko, pardon brez vezno nakladanje brez efekta...
Kostorog
10. 12. 2021 12.54
+1
Zgodovinski trenutek se bo zgodil ko bodo kljukec in ostali podrepniki z puklom na čelu pomahali iza zaporniških zidov kjer bodo imeli res zagarantirano dolgotrajno oskrbo.
KMET70
10. 12. 2021 10.55
+2
Dobr je dobr….
simeoni
10. 12. 2021 10.43
+2
Poklukar je tudi že zgodovinska osebnost, samo še kak mesec in se bozapisal kot zgodovinska osebnost na Dobu s kliko na čelu. Poklukar, ali bo šlo to iz tvojega žepa, samo vprašam ? Za dolgotrajno oskrbo upokojenci nima mo denarja še za preživetje ne, kaj šele za dolgotrajno oskrbo. Mogoče boš ti Poklukar dr. pred pečjo v kurilnici ta glavni.
sinhron
10. 12. 2021 09.35
+1
Ta zakon , kot večina teh , ki jih sprejme Janševa vlada ima daljnosežne posledice za državo in državljane , ker so vsi nedorečeni in imajo negativno konotacijo !
TEDOxy50pMEDO
10. 12. 2021 10.38
+1
Vsak zakon se naredi zato, da bodo ljudje v vladi dobivali denar. S proračunski denarjem se bo moralo nekaj kupovati, ampak ministri bodo določali ceno in tako bo razlika med njegovo ceno in ceno proizvajalca ali trgovca šla v ministrov žep.
jahta
10. 12. 2021 09.32
+2
Spet nekaj v stilu pokojninske reforme v kateri smo bili mnogi nepopravljivo oškodovani,račun brez krčmarja kot je vse v tej druščini.Samo provizije za orožje tečejo v realnem času!
STRELA-10
10. 12. 2021 09.37
-1
slim386
10. 12. 2021 11.20
+1
Strela zujf so spisali in sprejeli vaši. In sedaj ko vam je norik dvignil pokojnine mu ploskate. Slepi ste...
TEDOxy50pMEDO
10. 12. 2021 09.22
+0
Levičarji so pa rutinirano glasovali proti.
plavimil
10. 12. 2021 09.06
+0
Vlada dela za razliko od ptrejšnjih, HVALA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
slim386
10. 12. 2021 11.21
+1
zdrava.pamet
10. 12. 2021 09.00
+2
Levica in kul, nihče vam več ne verjame!
zdrava.pamet
10. 12. 2021 08.54
-1
Ta JJ je res car, toliko stvari se zdaj premika, kot še nikoli, potegnil je Slovence iz dolgočasja, novinarji so začeli delat, posebej desničarski, sodišča so prišla pod drobnogled, bolnice se dograjujejo, policijo in vojsko je opremil, premikamo se v smer demokracije in EU, boljše že kot v Srbijo.....nasprotniki mislijo na njega dan in noč, še bolj kot njegovi privrženci....skratka Slovenija živi!
TEDOxy50pMEDO
10. 12. 2021 09.29
+2
Res je car, ker vsak car dela več slabega kot dobrega. "potegnil je Slovence iz dolgočasja" - aha, brez korone bi bilo dolgočasno. "novinarji so začeli delat" - njegova nora24tv je res nekaj posebnega, "bolnice se dograjujejo" - morda v Ljubljani, drugod so se gradile samo v Jugoslaviji. , razen par izjem, "policijo in vojsko je opremil" - Tonin se rad igra s tanki, zato vsako leto kupuje nove, "premikamo se v smer demokracije" - zdaj smo v diktaturi; sodstvo, vojska, policija so pokorni oblasti. . Ti skisana.pamet si verjetno v SDS.
STRELA-10
10. 12. 2021 09.40
+1
Desna FRONTA
10. 12. 2021 08.49
+3
Zakon, kot pravijo levaki je zanič .... ja seveda je zanič - KER NI VAŠ, ker ga niste vi predlagal in Bratušek - zato je zanič, ... več desetletji ste mel cajt levaki pa nič naredili .... zdaj ko je to nekdo zrihtal je pa to zanič - KER SAMO VOI ZNATE in ste najboljši a ne !!!
simc167
10. 12. 2021 08.49
+3
Sprejeli so zakon kateremu nasprotujejo upokojenske organizacija, stroka in vsi, ki so v tej državi normalni. Sprejeli so zakon, kdo ga bo financiral nimajo pojma, priskrbeli pa so nov davek od leta 2025 naprej. Če to ni bolano, potem pa res... Sprejeli so zakon, kako se bo finančno izvajal pa blage veze nimajo. Vlada dela dobro?! Ta vlada je od prvega do zadnjega ministra ena velika katastrofa, ketere posledice bomo plačevali še 30 let. Pa saj ni čudno, če imamo na položajih kriminalce in obramboslovca za katerega cel svet ve, da ima bolano glavo.
zdrava.pamet
10. 12. 2021 08.55
-1
Res je problem, ker si levičarji ne bodo mogli več žepov polnit....grozno a ne?
plavimil
10. 12. 2021 09.11
+1
Kdo bo financiral, a to te skrbi, mene nič, vzeli bodo miljardo NEVLADNIKOM, kateri delajo samo štalo in škodo, razen GASILCEM ,njim ostane VSE, zato bo denarja več kot dovolj, si predstavljaš, da damo MILJARDO za te mešalce megle in jo po novem porabijo za starostnike, pa še ostane za bolnice.
KMET70
10. 12. 2021 08.47
+4
Vlada dela, lahko kdaj tudi kaj narobe, ampak dela…
Desna FRONTA
10. 12. 2021 08.31
+1
Super ... a levaki napovedujejo ustavno presojo, referendum ..... pomoči potrebni DAJTE SI TO DOBRO ZAPOMNITI - kdo vam jemlje denarna sredstva !!!
felixkp
10. 12. 2021 08.42
+0
Po DESNI naprej... a se zavedate, da s tem zakonom ni opredeljeno popolnoma nič? Očitno ne. Pomoči potrebni bodo dobili še manj...pod desničarji.
plavimil
10. 12. 2021 09.12
+1
Kdo samo jemlje, levičarji in nevladniki.
tornadotex
10. 12. 2021 08.13
-3
Zelo dober zakon,ki bo rešil marsikatere dileme pri staranju.Zopet pa ne moremo mimo Kulovcev, ki so nagajali do zadnjega ter proti zakonu....
smaug01
10. 12. 2021 09.26
+0
"Nagajali" ... a ste na nivoju petletnikov, da uporabljate takšno retoriko?
ksrecko
10. 12. 2021 08.10
+2
In Bratuškova naklada o denarju je morda našla miljardo za poplačilo oškodovancev res zluba nadveh nogah.
Franček
10. 12. 2021 08.20
+3
A je vaš princ že pojasnil izvor premoženja? Sam vprašam.
plavimil
10. 12. 2021 09.13
+0
Ne, to bo šlo iz našega denarja, kot je šlo 5 miljard za reševanje tajkunskih bank, nato jih je pa za bagatelo prodala.
Stane Adami?
10. 12. 2021 08.04
+2
Metelkovci, Rogovci, razni brezvezni NVO-ji, preučevalci črne luknje in podobni bodo dali vse od sebe, da pridejo KULOVCI nazaj na oblast. Samo ti jim zagotavljajo obstanek.
staridida
10. 12. 2021 08.02
+1
Levaki bi radi študirali zakon še 20 let in zagonili še 70 milijonov...
SAKOSAKO
09. 12. 2021 21.47
-1
Spet kost za glodanje in pihanje na dušo starejši populaciji!!! Bližajo se volitve! Najprej dodatki, usklajevanje pokojnin 3,5%, sedaj oskrba...
SLOJack
10. 12. 2021 09.17
+0
Sam teh kosti za glodat, se je pa že kar nekaj nabralo ane? Je vsaj kej za glodat... Levičarji so še kosti pobrali, med svojimi vladami ...
plavimil
10. 12. 2021 09.26
+0
Ja usklajevanje, veš od kdaj so jim dolžni teh 3,5% od leta 2010, foušija prokleta, oni samo popravljajo krivice.
punto55
09. 12. 2021 21.31
+4
barvo kolicija tako se dela kul nikoli več v zgodovino nesposobneži
havli1234
09. 12. 2021 21.41
-3
In ko boš začel jamrati, zaradi novih dajatev čez dve leti, ti naj nekdo da vzgojno okrog ušes.
SLOJack
10. 12. 2021 09.20
-1
samo Levi se ne zavedajo, da če spustiš davke za podjetja in zaposlene... da kar naenkrat prične gospodarstvo rasti zaradi bolj ugodnih davčnih pogojev. Mal si poglejte Irsko...