Slovenija

Podržaj: Zaradi pobega ne bo nihče izgubil službe

Koper / Ljubljana, 15. 01. 2019 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/ Ti.Š. / D.F. / A.K.
Komentarji
139

Po pobegu pripornikov je koprski zapor obiskala ministrica za pravosodje Andreja Katič. Po ogledu je ministrica povedala, da bodo, kar se varnosti v koprskem zaporu tiče, v nadgradnjo videonadzornega sistema vložili približno 25.000 evrov in da bodo pregledali vse varnostne ograje. Pristojni ministri so sicer potrdili rešitev za povišanje števila zaposlitev v zaporskem sistemu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nihče z vrha ne bo odgovarjal za razmere v koprskem zaporu
    02:34
    Iz 24UR: Nihče z vrha ne bo odgovarjal za razmere v koprskem zaporu
  • Iz SVETA: Prezasedenost slovenskih zaporov
    01:20
    Iz SVETA: Prezasedenost slovenskih zaporov
  • Iz SVETA: Mitrović zagotavlja, da pazniki niso pomagali pri pobegu iz zapora
    02:13
    Iz SVETA: Mitrović zagotavlja, da pazniki niso pomagali pri pobegu iz zapora
  • Iz 24UR ZVEČER: Ministrica Katičeva: Žal se je pobeg zgodil in odgovornost nosijo vsi
    09:22
    Iz 24UR ZVEČER: Ministrica Katičeva: Žal se je pobeg zgodil in odgovornost nosijo vsi
  • Ministrica Andreja Katič o kratkoročnih ukrepih
    00:49
    Ministrica Andreja Katič o kratkoročnih ukrepih
  • Jože Podržaj: Zaradi dogodka nihče ne bo izgubil službe
    00:34
    Jože Podržaj: Zaradi dogodka nihče ne bo izgubil službe

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je danes obiskala Zavod za prestajanje kazni zapora Koper. Obisk je sledil razkritjem težav v zaporu po pobegu dveh pripornikov konec decembra.

"Najprej bi se zahvalila vsem pravosodnih policistom, tako v Kopru, kot v drugih zaporih po Sloveniji," je uvodoma dejala Katičeva. Po njenih podatkih je v koprskem zaporu kar 35 odstotni manjko pravosodnih policistov, a kljub temu ne moremo mimo dejstva, da sta zapornika pobegnila ravno iz koprskega zapora. "Na tem področju enaostavno ni dovolj kadra za opravljanje vseh nalog," opozarja in dodaja, da v Sloveniji manjka kar 138 pravosodnih policistov.

Najprej bodo nadgradili nadzorni sistem

Po mnenju ministrice Katičeve se bodo rešitve nakazale prej kot bi se sicer - tudi na račun nedavnega dogodka.

Hitre rešitve pa po njenem niso možne, saj je za pridobitev ustreznega kadra z usposabljanjem vred potrebno najmanj leto in pol. Za leto 2019 je napovedanih sicer 30 novih kvot, za leto 2020 pa še dodatnih 20.

Najprej bo treba nadgraditi tudi nadzorni sistem, v katerega bodo po prvih ocenah vložili 25.000 evrov. Napovedala je tudi prevetritev in posodobitev varnostnih načrtov ter upoštevanje predlogov pravosodnih policistov. 

Generalni direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj pa je dodal, da službe zaradi nedavnega dogodka ne bo izgubil nihče, so pa "izdali šest opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja".

Najprej bo treba nadgraditi tudi nadzorni sistem, v katerega bodo po prvih ocenah vložili 25.000 evrov.
Najprej bo treba nadgraditi tudi nadzorni sistem, v katerega bodo po prvih ocenah vložili 25.000 evrov. FOTO: POP TV

Preiskava sicer še ni zaključena, o žagah, s katerimi sta zapornika pobegnila, pa Podržaj ni želel govoriti. Prav tako ne o tem, kaj so tisto noč počeli pazniki. "To niti ni bistveno, bistveno je, da niso opravljali svojega dela," je dodal.

"Inovativni pobegi se dogajajo, a tukaj je veljajo prepričanje, da iz tega zapora ni mogoče pobegniti na tak način," je posredno na vprašanje ali je bil  Dušan Valentinčič le 'žrtveno jagnje' odgovorila ministrica.

Ministrica sicer od Podržaja pričakuje tudi poročilo o stanju v vseh slovenskih zaporih. "Zanima me, kaj se dogaja v Kopru, Ljubljani, na Dobu in v Mariboru," je izpostavila in dodala, da bodo na podlagi te ga nato videli, kja se lahko naredi.

Koprski zapor bo začasno vodila Janja Pahor Mohorič

Sedanji direktor koprskega zapora Dušan Valentinčič se s torkom namreč poslavlja, kot vršilka dolžnosti pa bo vodenje zavoda prevzela Janja Pahor Mohorič, je po današnjem obisku koprskega zapora povedala ministrica za pravosodje Andreja Katič. Pahor Mohoričeva je izrazila prepričanje, da je koprski zavod kljub določenim pomanjkljivostim v dobrem stanju.

Nova vršilka dolžnosti direktorice zapora Pahor Mohoričeva je v izjavi za medije poudarila, da se zaveda odgovornosti svojega novega položaja, da pa je hkrati prepričana, da Valentinčič "zapušča zavod v dobrem stanju, kljub pomanjkljivostim, ki so se pač ugotovile na področju varovanja".

"Enako prepričana sem tudi, da je velika večina sodelavcev, s katerimi bomo v naslednjih mesecih sodelovali, dobrih, predanih službi in strokovnih," je dodala nova v. d. direktorice ter napovedala, da bodo skupaj prevetrili določene postopke, zlasti na področju varnosti, ter pregledali, kje so potrebni ukrepi oz. spremembe.

Pahor Mohoričeva je bila sicer predsednica interne komisije uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, ki je preiskovala nedavni pobeg pripornikov iz koprskega zapora.

Andreja Katič
Andreja Katič FOTO: POP TV

Pristojni ministri našli rešitev za dodatne zaposlitve pravosodnih policistov

Pristojni ministri so sicer danes potrdili rešitev za povišanje števila zaposlitev v zaporskem sistemu v okviru sprememb zakona o izvrševanju proračunov, ki bo omogočila povečanje kadrovskega načrta obeh uprav, so sporočili z ministrstva. Kot so navedli, so sredstva za nove zaposlitve v proračunu ministrstva za pravosodje za leto 2019 že zagotovljena.

Poleg tega trenutno že poteka 20 postopkov za zaposlitev tako pravosodnih policistov, kot tudi strokovnih sodelavcev v zaporskem sistemu. Z danes potrjeno rešitvijo se bo v sorazmerno kratkem času razrešila tudi najbolj pereča kadrovska problematika po posameznih zavodih za prestajanje kazni zapora, so poudarili v sporočilu za javnost.

Kot so še zapisali na ministrstvu, je Katičeva izrazila zadovoljstvo, da je bila potrjena rešitev za tako perečo problematiko, ki so jo na strokovni ravni usklajevali že dlje časa. Ministrstvo za pravosodje bo o poteku postopkov zaposlitev vlado redno obveščalo, so navedli.

Spomnimo ...

Zadnje dni minulega leta sta pripornika Dragan Milosavljević in Damjan Mitrović, ki sta bila v priporu od 26. avgusta oziroma 12. septembra lani, pobegnila iz koprskega zapora, po tem ko sta dlje časa žagala rešetke na oknu v njuni sobi. Ko sta jih uspela prežagati, sta se z vrvjo iz rjuh spustila na notranje dvorišče zapora, nato pa se s pomočjo zabojnikov za smeti, vrvi in starih vzmetnic povzpela prek rezilne žice. Da ju ni več v zaporu, so ugotovili ob sobotnem jutranjem bujenju in deljenju zajtrka.

pobegla pripornika
pobegla pripornika FOTO: PU Koper

Kasnejši interni nadzor v koprskem zaporu, ki ga je odredil Podržaj, je razkril, kaj vse je šlo narobe, da je pripornikoma uspel tako gladek pobeg. Med drugim sistem videonadzora ni imel vklopljene funkcije zaznavanja gibanja, ki bi lahko sprožil dodatno opozarjanje pravosodnih policistov, pravosodni policisti v nočni izmeni tudi vsaj dve uri niso opravljali svojega dela, zaradi česar niso opazili pobega. V zavodu tudi niso izvajali rednega nadzora rešetk na oknih, prav tako so zaprtim dovolili, da so na rešetke obešali oblačila in brisače.

Ugotovitve nadzora so že 'odnesle' direktorja koprskega zapora Dušana Valentinčiča. Ta je napovedal upokojitev. Očitki pravosodnih policistov, ki odgovornost za vse nepravilnosti v zaporu zavračajo, so leteli tudi na Podržaja. Ta za zdaj ima podporo ministrice Katičeve. Danes jo bo tudi spremljal na obisku v Kopru. Je pa ministrica zahtevala pregled stanja tudi v drugih zavodih za prestajanje kazni. Od Podržaja poročilo o tem pričakuje v doglednem času.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vrtnicax5
16. 01. 2019 15.38
+3
V vsaki vojski so genarali padali zadji ali so zbežali. V kolikor bi Valentinčič imel kramp v roki , bi se že zdavnaj upokojil. Prej ko mu dajo eno samo pokojnino naj prevzame odgovornost.
motorka57
15. 01. 2019 21.14
+13
.....pa so se spet polizali,samo da ostanejo pri koritu.... Pa do kdaj bomo še to dr hal gledali in prenašali .... To je pa že višek vsega.... a se mora ulica zbudit ....
wolfterier
16. 01. 2019 10.17
+7
Zdej,ko upokojenci lahko še delajo,jih zaposlite enih 200.Pa paralizatorje in dolge pendrike jim dajte ! Bo hitro konec žaganja.
motorka57
16. 01. 2019 12.19
+3
.....če in če bi bil alfa in omega,bi tile direktorčki in ri to lizneki nočne cepali,tako kot smo gušterji pri vojakih v socijalizmu prekoredne ....
elrocco77
15. 01. 2019 21.07
+8
Zakaj pa bi moral kdo zato izgubiti službo ?? Potem bi jo morali tudi vsi politiki s predsednikom vred !!! Preberite si knjigo od Kalabrijske mafije kjer so napisali da ko jim je v Italiji postalo "prevroče" so šli pa za par mesecev v Slovenijo na dopust da se je vse skupaj poleglo, ker jih tukaj ni nihče preganjal in so se prosto sprehajali po deželici !!! Sedaj pa zaradi dveh nepomembnih tatičev delajo štalo da te v črevesju stisne...
Principat
15. 01. 2019 19.33
+10
gospa je nesposobna in pika.Morda v bližnji prihodnosti interpelacija , ki bo uspešna in nastavit ji čim prej ogledalo !
motorka57
15. 01. 2019 21.15
+9
dalmacia
15. 01. 2019 19.24
+0
Pa saj kamer v zaporih ni !! zunaj zapora so + sprehod !!, saj bi se tako snemalo delo paznikov in uprave-strukoni prijemi itd..
dalmacia
15. 01. 2019 19.21
+4
on je že z juge v igri in tudi misli da je še juga - nedodirljiv-
dalmacia
15. 01. 2019 19.19
+1
saj delajo za 67 centov na uro - pohorje maribor d.o.o. podjetje brez konkurence
felix59 drugič
15. 01. 2019 19.02
+15
Spet bodo vlagali naš denar v nepotrebne projekte . Arestanti naj denar zaslužijo , in potem naj za ta njihov denar postavljajo nov videonadzor. Konec koncev , kaj jim pa bo sploh nov videonadzor , če pazniki prespijo šiht.
wolfterier
16. 01. 2019 10.20
+7
Zapor je kazen,ne pa brezplačni dopust.Tega naj se najprej zavedata Katićka in Podržal !
flojdi
15. 01. 2019 18.59
+2
..torej nihče več ne bo postal Svoboden...…/hihi
ArkaMast
15. 01. 2019 18.38
-9
Brez Podržaja razpade zaporniški sistem do konca.
ich123
15. 01. 2019 18.10
+7
Sicer pa več ko bo zapornikov pobegnilo manj bomo imeli stroškov davkoplačevalci !!
Bott
15. 01. 2019 17.26
+21
pomojem bi moral biti kdo drug ob službo, ker največji kriminalci prosto hodijo po Sloveniji ali pa so v politiki in jim tako ali tako nihče nič ne more
BUONcaffee
15. 01. 2019 17.19
+14
Tale Katičeva je uničila vojsko in sedaj še zapore. Očitno so zapori luknjasti kot vojaški škornji, zaporniki pa bežijo.
TitCankar
15. 01. 2019 17.14
+20
Spet si politični slabokrvneži podajajo roke ta uboga Katičeva ne dela drugega kot se preseda iz enega na drugi stol. Brez teh nepotrebnih nesposobnih zajedalcev bi bilo v Sloveniji lepše!
BUONcaffee
15. 01. 2019 16.52
+15
A ministrica za obrambo je postala šefica in modrost prevzgojnih zavodov. Njeni bivši vojaki imajo kaj za obut??? Karel jim ni nič kupil za obut????
D3MoN
15. 01. 2019 16.52
+19
Zakaj ima ta tip še vedno službo? Zakaj?
ArkaMast
15. 01. 2019 16.49
-8
Podržaj je car. To ve vsa vesoljna Slovenija.
mallonge
15. 01. 2019 16.28
+24
To je naš javni sektor. Lahko delaš, lahko ne delaš, plača je vedno prenizka in vedno je premalo zaposlenih..
motorka57
15. 01. 2019 21.20
+1
....ta sektor je nenasiten, nespoštljiv,plače majo pa za popi it,pa še jim ni dost ...
sky100
15. 01. 2019 16.26
+10
Koliko časa boste še razpravljali v medijih o teh dveh pobeglih zapornikih in iskali krivdo? Dejstvo je, da bosta ta dva sigurno spet zagrešila kakšno kaznivo dejanje in bosta spet za rešetkami in na ramenih davkoplačevalcev. Bo treba pa naslednjič bolj paziti, da ne pobegneta. Vsaka šola nekaj stane.
mallonge
15. 01. 2019 16.26
+9
Šarec ravno tako okoli sebe zbira kriminalce kot Cerar.