Lokalne volitve 2018

Bržan 'super zadovoljen' z rezultatom, Popović si želi kampanje brez nizkih udarcev

Koper, 19. 11. 2018 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Med mestnimi občinami je bil izid prvega kroga županskih volitev najbolj negotov v Kopru, kjer je trenutno po preštetih skoraj vseh glasovnicah potrjen drugi županski krog, v katerem se bosta pomerila dozdajšnji župan Boris Popovič in njegov izzivalec Aleš Bržan z istoimenske liste.

Po praktično vseh preštetih glasovih sta se v Kopru po neuradnih rezultatih v drugi krog županskih volitev uvrstila aktualni župan Boris Popovič s 44,6 odstotka glasov in Aleš Bržan s 30,5 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila za Koper zelo visoka, skoraj 58-odstotna.

Na tretje mesto se je s 6,4-odstotno podporo uvrstil Gašpar Gašpar Mišič (Gašpar Gašpar Mišič in skupina volivcev).

Boris Popovič se bo moral v drugem krogu pomeriti z Alešem Bržanom.
Boris Popovič se bo moral v drugem krogu pomeriti z Alešem Bržanom. FOTO: Miro Majcen

Za prvo trojico so se na koprskih županskih volitvah uvrstili Olga Franca (Barbara Verdnik in skupina volivcev) s 5,3 odstotka glasov, Valter Krmac (Oljka) s 4,6 odstotka, Silvano Radin (SDS) z 1,7 odstotka, Alan Medveš (Levica) z 1,3 odstotka in Marijan Križman (SD) z 1,3 odstotka podpore.

Manj kot odstotek glasov so dobili Nevio Miklavčič (SLS) z 0,9 odstotka, Viktor Markežič (SMC) z 0,9 odstotka, Marko Brecelj (Akacije) z 0,8 odstotka, Danijel Sertič (NSi) z 0,6 odstotka in Zlatko Gombar (DD) z 0,5 odstotka glasov.

Popovičeva moč v mestnem svetu bo okrnjena, v Pretorsko palačo se vrača SD

Sedeži v mestnem svetu pa so pripadli strankam in listam KJN – Koper je naš (13), LAB – Lista Aleša Bržana (9), Levica (2), Oljka (2) ter SDS, Naš Kraj – Lista Gašparja Gašparja Mišiča, SD in Civilno gibanje Skupaj s po enim svetniškim sedežem.

Omeniti velja še visoko, 57,9-odstotno volilno udeležbo. Pred štirimi leti je namreč v koprski občini volilo le 48,31 odstotka volilnih upravičencev.

Čeprav je Popovičev KJN na papirju ohranil isto število svetnikov, bo njegova specifična moč precej okrnjena. V mestni svet se namreč ni uspelo uvrstiti njegovi "sestrski" stranki SZV, ki je imela doslej dva mandata, prvič po dolgem času pa je kakšna druga svetniška skupina pridobila večje število sedežev. Tako bo LAB, ki je nastala v mesecih pred volitvami, tudi v primeru Popovičeve zmage s svojimi devetimi svetniki lahko Popoviču resno gledala pod prste.

Levica je ohranila dva od treh mandatov, Oljka in SDS pa sta po enega pridobili. Socialni demokrati, ki zaradi zapleta pri kandidaturi na lokalnih volitvah v Kopru pred štirimi let niso sodelovali, so se vrnili v mestni svet, kjer sta po novem tudi listi Naš kraj in Skupaj. Iz Pretorske palače odhaja SMC, ki je leta 2014 tudi na račun Bržana dobila sedem mandatov (po odhodih posameznih svetnikov pa končala z le tremi), SLS in DeSUS.

V pričakovanju drugega kroga

Popovič, ki občino vodi že 16 let, je povedal, da pred drugim krogom pričakuje "normalno kampanjo brez nizkih udarcev", v kateri bosta s protikandidatom lahko povedala tisto, kar ljudi najbolj zanima, to je, kako se bo občina razvijala in kako bodo ljudje v njej živeli.

Glede spremenjenih razmerij v mestnem svetu pa je aktualni župan spomnil, da čeprav je stranka Slovenija za vedno, ki je zdaj imela dva mestna svetnika, izpadla iz sveta, je po drugi strani stranka KJN ohranila isto število mandatov kot pred štirimi leti. "Koalicija je bila itak vedno potrebna, tako da pričakujem, da tudi sedaj ne bo nobenih težav," je dodal.

Bržan upa, da bodo debate v prihodnjih dveg tednih tekle o vsebini

Bržan pa je poudaril, da je s svojim rezultatom "super zadovoljen", predvsem pa je "pozitivno presenečen nad volilno udeležbo, ki je najboljši pokazatelj tega, kakšna je volja ljudi".

Pred drugim krogom Bržan ni želel dajati nekih napovedi, je pa izrazil upanje, da bodo debate v prihodnjih 14 dneh tekle o vsebini.

Lista Aleša Bržana je dobila devet sedežev v mestnem svetu.
Lista Aleša Bržana je dobila devet sedežev v mestnem svetu. FOTO: POP TV

Glede nove sestave občinskega sveta, kjer bo nasproti 13 svetnikom Popovičeve Koper je naš stalo tudi devet svetnikov Liste Aleša Bržana, pa je Bržan ocenil, da bi v primeru njegove zmage lahko nastala "leva koalicija", tudi v primeru Popovičeve zmage pa bi bilo mogoče sestaviti neko, sicer precej bolj krhko, koalicijo.

Bržan, ki se je že pred štirimi leti uvrstil na drugo mesto (takrat je kandidiral s podporo SMC), je v nedeljo, ko še ni bilo jasno, ali mu bo uspela uvrstitev v drugi krog, ocenil, da se je očitno v Kopru nekaj zgodilo "in upamo, da bo to prelom v načinu vodenja občine".

Gašpar Gašpar Mišič prepričan, da se brez njega drugi krog ne bi zgodil

Na rezultat prvega kroga županskih volitev v Kopru se je odzval tudi tretjeuvrščeni Gašpar Gašpar Mišič, ki je izrazil zadovoljstvo z rezultati, saj "se je zgodilo to, kar je bil dejansko naš cilj - da se zgodi drugi krog". Kot je napovedal, bo na njem podprl Bržana.

"Zamenjava tega posesivnega ali pa avtokratskega načina vodenja Kopra je proces. To ne gre čez noč," je še ocenil Gašpar Mišič ter dodal, da v drugem krogu obstaja realna možnost, da strnejo moči vsi, ki so v Kopru za spremembe. Ob tem je poudaril, da je sam dobil ravno toliko glasov, kolikor jih je Popoviču zmanjkalo za absolutno večino, in da se sicer drugi krog ne bi zgodil.

Gašpar Gašpar Mišič je prepričan, da v drugem krogu obstaja realna možnost, da strnejo moči vsi, ki so v Kopru za spremembe.
Gašpar Gašpar Mišič je prepričan, da v drugem krogu obstaja realna možnost, da strnejo moči vsi, ki so v Kopru za spremembe. FOTO: POP TV

Neodvisna kandidatka s podporo gibanja Skupaj Olga Franca je bila četrta in prejela 5,3 odstotka glasov. Po njenem prepričanju je to, "da je sploh možen drugi krog v Mestni občini Koper, res velik premik, doseglo pa ga je vseh 12 kandidatov skupaj, ker smo se borili - eni več, drugi manj - za spremembe". Obenem je Franca, ki bo v drugem krogu prav tako podprla Bržana, opozorila, da je za njimi šele "prvi polčas" in da bo treba strniti vse sile za končni cilj.

Franca je izpostavila tudi uspeh gibanja Skupaj, s katerim so pokazali, "kje so dejanske potrebe ljudi". Dolgoletna koprska mestna svetnica je med samo kampanjo opozarjala tudi na potrebo po spremembah v mestnem svetu. Sporočilo se je po njenem prijelo, "čeprav ne dovolj". Ob tem je izrazila zadovoljstvo, da se v svet ni uvrstila druga Popovičeva lista Slovenija za vedno. "Veseli me, da so ljudje doumeli, da se dejansko odloča v občinskem svetu," je še dejala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zannalee
20. 11. 2018 21.43
+3
Resnicno upam, da bo tokrat g. Brzan imel moznost predstaviti sploh svoj plan vodenja. Enako zalostno, da se g. Misic ne zaveda, da je bil pred kratkim tudi on en med glavnimi v Kopru. Enako upam, da bo g. Brzan dal vedeti, da bo/bi lahko prevzel MOK z vsemi dosezki nasega treutnega zupana in se mu za dosedanje dosezke tudi zahvalil. Poleg tega obcani MOK zelimo vedeti, kaj bi g. Brzan z vsem obstojecim dosegel se vec in s kaksno strategijo. Na koncu velja Daj cloveku oblast in bos videl kaksen je! Osebno mislim, da je v Kopru kampanja proti zupanu Popovicu in manj za MOK. Peace
Welcome
21. 11. 2018 19.12
+1
Pravilno mislite.Sem sama malo povprašala kako pa kaj na volitvah.Neki študentki je sošolka priporočala naj Bržana.Ni bila edina ki je volila zanj.Pa sem jo vprašala če ve kdo je to.Odgovor je bil nimam pojma.Vem pa tudi za primer gospe iz okolice Kopra ki je volila za Bržana.Na vprašanje zakaj? je bil odgovor za dat kontra Popoviču.Na lučke je pa vnukinjo peljala.Pokvarjene duše.
NA LEVO ni OK
20. 11. 2018 17.06
-1
Če bi imeli v Kopru" Murgle", bi Popovič zmagal...to je garancija tudi Jankoviču...
zannalee
20. 11. 2018 21.36
+2
Welcome
20. 11. 2018 16.02
+1
Grdo govorjenje in kritike padajo na njegov račun iz vseh koncev Slovenije.Potem pa za vikend vsi na promenado.Vsaj doma bi ostali.Ljudje so res brez sramu.
matej1111
20. 11. 2018 11.15
-2
Gladko Popović, ker narod je zabit.
NA LEVO ni OK
20. 11. 2018 10.49
+6
Popovič je način vodenja občine povzel po Jankoviču. Zrastle so mu perutke in odtaval je malo nad tla. Šerifovski način in ustrahovanje vsem njegovim nasprotnikom mu ni prineslo slave in ponovne oblasti, ker nima Kučana na svoji strani. To je razlika. Čas je da se v Kopru ljudje prebudijo in POPOTU dajo dvojko.
zannalee
20. 11. 2018 21.53
+0
Mislim, da se motis. Vprasaj mladino Kopra, ki so bodocnost. Koper je postalo najbolj atraktivno mesto na Obali. Nepremicnine rastejo. Vsi tisti, ki so se zaradi nizjih cen in predvsem vecje kvadrature in osebnega miru in zelenja, preselili v zaledje Kopra zdaj zelijo kaj? Promenado, parke, .... Solebjim je vecinoma trenutni zupan ze obnovil. Ste se kdaj sprehodili po Kopru, vidite kje smeti, neurejene povrsine, ste bili na Bonifiki, kjer je dnevno reka druzin od 0 do 80 let. Ste bili na nasi promenadi Koper - Izola na burji ali v prelepih soncnih dneh??? Mimogrede v obeh primerih equilibrio uzivanca za nase krajane kot za zabarje kolesarje v najbolj mirni nedelji slisis ze preden jih vidis. Kdo je to naredil????? Ricola💞
Car 1976
20. 11. 2018 10.22
-2
Nisem iz Kopra, samo delam v Kopru in mi je vseeno kdo bo Župan. Ampak: To kar počnejo na Radio Koper in Radio Capris je sramota. Popoviča pljuvajo stalno. Mislim da ni u redu, Capris še razumem, je pač njihov delavec ta Bržan. Ampak da si radio Koper to privošči je pa zelo nizko !!!! Ni pošteno.
dr.Megla
19. 11. 2018 22.07
+13
Popo je še hujši od Kanglerja, čisto je izgubil kompas, tako lepo mesto in vas bo čisto pokrado, spreglejte primorci. . .
Welcome
20. 11. 2018 16.45
+1
Principat
19. 11. 2018 21.47
+25
popo je zdrman ,, če ga sedaj ne odstranite , vas bo popo drmal naslednji mandat ,, saj že več ne ve kaj je se njegovo , a ste slepi
felix58
19. 11. 2018 21.40
+19
Obalneži, kaj si bote izvolili, to bote meli
Welcome
19. 11. 2018 21.04
-14
NK Koper je pa že preteklost.Vsak normalen človek dela napake.To so zamere iz preteklosti.Živet moramo za jutri in ne za včeraj.
Chaparral M
19. 11. 2018 21.51
+15
Ne nakladaj neumnosti. Klub s stoletno tradicijo je "izginil" v četrto!!! ligo. Kakšna preteklost? Sedanjost, prihodnost -seveda. Ali veš koliko denarja FC izgublja, ker ni gledalcev v "vaški ligi"? Kaj pomeni stadion, reflektorji, pomožna igrišča, če v klubu vladajo nesposobni pohlepneži? Zato raje ne pametuj in glej risanke, ker o nogometu nimaš pojma!
Welcome
19. 11. 2018 20.56
-7
Boljše plače ne bojo zaradi drugega župana.To je odvisno od firme in ne od njega.Nekatere službe so dobro plačane.
MitraljezovDarko
19. 11. 2018 21.47
+11
zaradi popota bo marsikatera stvar v Kopru drazja!!!
Bofur
19. 11. 2018 20.01
+18
Po zaslugi Popota Koper nima nogometnega prvoligaša. Kakšne metode je uporabljal, da bi deležnike iztisnil iz kluba. To je ta komedijo zmešnjav. Popo, zdaj pa je bilo Dosti in Adio !
PATRIOT 007
19. 11. 2018 20.00
+16
Ma rabimo boljše plače v Kopru in takega župana,ki bo prisluhnil ljudem to kr je zdej je vse umetno .
Bofur
19. 11. 2018 19.57
+16
Koprčani imate idealno priliko, da se znebite tega šerifa. Dajte no. A res lahko kdo normalen še nasede Del Popu in njegovemu plastičnemu kiču.
diebaumeister
19. 11. 2018 21.32
+8
Kaj pa v LJ??? Pametujete drugim na vašem pragu pa korupcije in kriminala za preložit z bagerjem.
mhri47
19. 11. 2018 19.41
+14
Popovič tudi tebi bo enkrat odzvonilo če bo vse po sreči te 2.12.2018 ne bo več na sceni
Welcome
19. 11. 2018 19.31
-12
Ne gre tu za posledice ampak predvsem za to,ker je naš župan super in spoštovanja vreden človek.In to neko pisarjenje da je žalostno ocenjevanje na podlagi narejenega je neumno.Na podlagi česa pa ga lahko ocenjujemo Koprčani???? Zanimivo je da nihče ne napiše nič konkretnega proti njemu.Samo nek svež veter in podobne neumnosti.Pravijo da če bi foušarija gorela bi bila Slovenija v ognju.Mogoče je pa to edini razlog.
MitraljezovDarko
19. 11. 2018 21.43
+8
dej ne kvasi neumnosti...spostovanja vreden clovek ja ......ki grozi drugim in dela samo za svojo rit in za unih par okoli njega....ce nisi z njim si proti njemu.....da na silo dobiva glasove...to je pa res spostovanha vredno....je ze res da je veliko naredil ampak se vec pokradel zase in za tiste njegove pri koritu....cas je za spremembe
no se pol
20. 11. 2018 09.25
+0
Čriček mali
19. 11. 2018 19.25
+6
Zaporniki so ga zvolil. Kaj je popović si se zmenu z zaporniki? Kaj pa dobijo v zameno glasa?
sLOVEnija2019
19. 11. 2018 18.54
+9
ma on je isti kot janković hvali se z malimi projekti,veliki propadajo seveda pri tem služi miljone vendar nezna pojasniti od kje
RAZOČARAN2
19. 11. 2018 18.25
+21
Popoviču, ne more več pomagati, niti Matoz.
Jogi
20. 11. 2018 08.53
+4
unclub
19. 11. 2018 17.39
+14
Žalostno je , da se danes voli ljudi samo ma podlagi tega kaj je naredil. Kot da noben drug ne zna. Seveda nekaj naredi, da lahko njegovi prijatelji služijo!