Slovenija

V Kranju bo septembra zaživela učilnica na prostem

Kranj, 08. 08. 2020 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
11

Potem ko je skupina prostoRož septembra lani med 15 prijavljenimi občinami izbrala Kranj za pilotni projekt ozelenitve strehe, na OŠ Staneta Žagarja že potekajo pripravljalna dela, prihodnji teden pa bodo začeli tudi z gradbenimi. Prvo večjo javno zeleno streho v Kranju bodo tako učitelji in učenci lahko začeli uporabljati s koncem septembra, delovala pa bo kot učilnica na prostem ter obenem ponujala prostor za sprostitev med odmori.

Zeleno streho na Osnovni šoli Staneta Žagarja so v skupini prostoRož skladno z željami učiteljev zasnovali pred epidemijo novega koronavirusa, jeseni pa bo dobila novo vrednost: učenci se bodo lahko učili in družili na svežem zraku, kjer je tveganje za prenos virusa manjše.

Sestavljena bo iz dveh prostorov za učenje in bo učencem omogočala učenje pri predmetih, kot so biologija, kemija in likovni pouk. Na strehi bodo rasle užitne rastline, ki potrebujejo malo vzdrževanja: dišavnice, zelišča, maline in robide ter celo trta. Del bodo zasedle medovite rastline, ki bodo omogočile pašo čebelam iz šolskega čebelnjaka. Rastline bodo zasadili kar učenci sami na delavnicah, s čimer se bo projekt izgradnje zelene strehe tudi uradno zaključil.

Učenci bodo odgovorno skrbeli za rastline

Ravnateljica Fani Bevk v tem vidi veliko pridobitev tako za šolo in učence kot za lokalno skupnost. "Upam, da bodo učenci ozavestili, kako pomembno je ohranjati zelene površine in jih s skupnimi močmi tudi vzdrževati. Že med samimi pripravami ozelenitve je iskanje rešitev, kaj bi bila najbolj primerna zasaditev, med seboj še bolj povezalo učence, učitelje in starše. Mladim je treba dovoliti, da bodo ob pomoči mentorjev in sodelavcev prostoRoža odgovorno skrbeli za rastline. Obenem bodo ob tem spoznavali, da so lahko aktivni in se učijo tudi na drugačen način, bolj sproščeno, drug od drugega, s sodelovanjem, pa še na zraku bodo," je povedala. 

Kot še pravi, je ponosna in vesela, da se je začelo z deli. Prepričana je, da bodo z učenci še kako drugače osmislili izkoriščanje zelene strehe.

Zelena streha v Kranju
Zelena streha v Kranju FOTO: Mestna občina Kranj

Župan: To je šele začetek

Navdušen je tudi kranjski župan Matjaž Rakovec: "Veseli nas, da je prostoRož v konkurenci še 14 drugih izbral prav našo občino in se zdaj pilotni projekt ozelenitve strehe že uresničuje. Čeprav gre za staro gradbeno metodo, je ta v času globalnega segrevanja pravzaprav zelo moderna, saj ima številne pozitivne vplive na okolje."

Kranj po njegovih besedah preklaplja na zeleno na številnih področjih – od komunalne in gradbene infrastrukture do turizma – in zelene strehe so zagotovo pomemben del poti k trajnosti. "Osnovna šola Staneta Žagarja je samo prva v nizu, še eno zeleno streho vzpostavljamo na Centru trajnostne mobilnosti na Planini. V lasti imamo sicer kar nekaj objektov, ki so prav tako primerni za ozelenitev. Naslednji bo po načrtih garažna hiša na Zlatem polju v okviru projekta Severna vrata," je še dodal. 

OŠ Staneta Žagarja je ena od 39 šol, ki jih je do 70. let prejšnjega stoletja zasnoval arhitekt Emil Navinšek. Podobne šole se nahajajo v številnih slovenskih mestih, med drugim v Ljubljani, Celju, Kamniku in Metliki.

Zelena streha bo zadrževala tudi obilne padavine 

Zelena streha sicer prinaša še druge prednosti. Letos poleti smo že bili priče obilnim padavinam, posebni sloji, ki so jih razvili slovenski strokovnjaki podjetja Knauf Insulation, pa lahko ob močnih nalivih zadržijo do kar 80 odstotkov vode. V Sloveniji jih bodo prvič uporabili prav na ostrešju kranjske šole. 

Kljub temu, da so zelene strehe vse bolj prepoznane kot eno od orodij v boju proti podnebnim spremembam, so v Sloveniji še vedno redke. Zato bo studio prostoRož po končani ozelenitvi leto dni spremljal stanje in opravljal meritve na zeleni strehi. Z zbranimi podatki in prenovljeno zeleno streho v Kranju želijo za ozelenitev streh na javnih objektih navdušiti tudi druge slovenske občine.

Zelena streha v Kranju
Zelena streha v Kranju FOTO: Mestna občina Kranj
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tajkun Pirc Musar
09. 08. 2020 21.28
-2
Puno puno šiptara....
JApajaDAja
09. 08. 2020 14.39
-3
a šampinjone bodo tudi gojili?
Uporabnik1904129
08. 08. 2020 20.58
-2
O seveda da bomo
creh
08. 08. 2020 20.41
+6
problem v kranju so priseljenci iz kosova in albanije- so se poistovetili s kranjskim grbom , ki ima orla, in sami pravijo da je postal Kranj- kr- kosovo republik
Igi74
08. 08. 2020 20.29
+8
So me zbrisal, ker sem napisal resnico o priseljencih iz balkana....cccccc
Rde?a barva
08. 08. 2020 19.05
-2
A vidite svečkarji, kako uspešne so multikulturne šole?
pop greznica
08. 08. 2020 18.42
+43
Kranj je pa postal tako neprijetno mesto od kar so naselili toliko šiptarjev tam
nivampomo?i
08. 08. 2020 18.53
-21
ecnarf
08. 08. 2020 18.40
+17
.....in sadili bodo najbol prilubleno kraskerdamsko rožo ki izbistri človeka
JApajaDAja
08. 08. 2020 18.11
+16
1.-kranj...2.jesenice....3.velenje...vse za zdravje otrok!
You cant handle the truth
08. 08. 2020 18.27
+27