Slovenija

V Kranju bodo zgradili nov dom za starostnike, a kdo bo v njem delal?

Kranj, 10. 03. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
59

Na dan, ko so v Kranju podpisali pismo o nameri gradnje 20-milijonskega novega doma za starejše na Zlatem polju, so iz Skupnosti socialnih zavodov Slovenije sporočili, da so domovi prisiljeni zavračati sprejem bolnikov, ki potrebujejo zahtevnejšo zdravstveno nego, saj zaradi neprimernih kadrovskih normativov nimajo dovolj zaposlenih. Je gradnja novih domov sploh smiselna, če ni kadra? "Glede na to, da občina v projekt vlaga svoja najboljša zazidljiva zemljišča in je plačala projektno dokumentacijo, pričakujemo, da bo ministrstvo do izgradnje doma, ki jo financira, poskrbelo za osebje in sistemsko rešilo te izzive," pravijo v Kranju.

"Naš skupni cilj je jasen: čimprejšnja izgradnja novega doma za starejše v Kranju, saj res nujno potrebujemo nove javne domske kapacitete za starostnike. V Kranju, tretji največji občini po številu prebivalcev, imamo trenutno le en tak dom in čakalne vrste so res dolge. Evidentiranih aktivnih prošenj za sprejem je trenutno 1412, na takojšni sprejem pa čaka kar 201 ljudi." S temi besedami je kranjski župan Matjaž Rakovec v začetku marca pospremil podpis pisma o nameri gradnje novega doma starejših v Kranju, ki sta se ga udeležila tudi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac in direktorica Doma upokojencev Kranj Nadja Gantar. 

S podpisom sporazuma smo se zavezali, da vsak poskuša v najboljši meri izpolniti svoje naloge: Mi bomo poskrbeli za dokumentacijo in prispevali zemljišče, ministrstvo za financiranje gradnje, DUK pa potem za izvajanje varstva starejših v novem domu, je še dodal župan.

Projekt je ocenjen na dobrih 20 milijonov evrov. Trenutno so v fazi izdelave dokumentacije za gradbeno dovoljenje in pridobivanja mnenj od vseh nosilcev urejanja prostora s ciljem, da čim prej pridobijo gradbeno dovoljenje. "Verjamem, da nam bo to, zlasti ker tako z državo kot z Domom upokojencev Kranj dobro sodelujemo, tudi uspelo in bomo v Kranju pridobili nove in kakovostne prostore za oskrbo 150 starostnikov," je bil optimističen. 

Minister, pristojen za področje dolgotrajne oskrbe in deinstitucionalizacije, pa je povedal, da ima na področju dolgotrajne oskrbe jasno prioriteto – narediti vse, da starejši čim dlje ostanejo, kjer sami želijo, izvajalci pa poskrbijo za kakovost oskrbe tam. "Tak javni sistem vzpostavljamo in nadgrajujemo tudi z novim domom v Kranju!"

Podpisniki so izrazili zadovoljstvo in pojasnili, da bo postopek urejanja dokumentacije, izbire izvajalca in administrativnih opravil najbrž dolgotrajen, da pa bi s samo gradnjo, če bo šlo vse po načrtih, lahko pričeli v prihodnjem letu. 

Pismo o nameri za nov DSO v Kranju so podpisali župan Rakovec, minister Maljevac in direktorica DUK  Nadja Gantar.
Pismo o nameri za nov DSO v Kranju so podpisali župan Rakovec, minister Maljevac in direktorica DUK Nadja Gantar. FOTO: Mestna občina Kranj

Domovi za starejše so prisiljeni zavrniti sprejem bolnikov 

Istega dne, ko je Kranj naredil korak bližnje novemu DSO, pa so iz Skupnosti socialnih zavodov Slovenije sporočili, da se starejši, ki potrebujejo zahtevnejšo zdravstveno nego in oskrbo, kot so bolniki s kanilo, in njihovi svojci srečujejo z velikimi težavami pri iskanju primerne namestitve in oskrbe po zaključku akutnega zdravljenja v bolnišnici. Domovi za starejše so namreč prisiljeni zavrniti sprejem tovrstnih bolnikov, saj zaradi neprimernih kadrovskih normativov nimajo dovolj zaposlenih.  

"Aspiracija prek endotrahealne kanile je namreč medicinsko-tehničen postopek, pri katerem mora dom z diplomiranimi medicinskimi sestrami izvajati 24-urno obravnavo, česar pa v okviru veljavnih kadrovskih normativov ni mogoče zagotoviti," je povedal sekretar Denis Sahernik. Enako je pri bolnikih, ki potrebujejo peritonealno dializo, aplikacijo paranteralne prehrane, aplikacijo antibiotikov v infuzijske raztopine ipd. 

"Zaradi podaljševanja življenjske dobe se povečuje število starejših, ki tudi po zaključku bolnišničnega zdravljenja potrebujejo zahtevnejše postopke zdravstvene nege in oskrbe, zanje pa dostikrat nimamo primernih sistemskih rešitev. Od domov za starejše se pričakuje, da delujejo kot negovalne bolnišnice, vendar brez zagotovljenih kadrovskih in drugih virov. Starejši z zahtevnimi zdravstvenimi stanji in njihovi svojci so tako prepuščeni sami sebi ter brez podpore in storitev, ki jih nujno potrebujejo in do katerih so po zakonodaji tudi upravičeni," je še dodal. 

Socialni zavodi ministrstvu za zdravje že vrsto let predlagajo spremembo kadrovskih normativov, ki bi omogočili zaposlovanje dodatnih kadrov, vključno z diplomiranimi medicinskimi sestrami, ki so glede na poklicne kompetence edine celostno usposobljene za izvedbo vseh storitev zdravstvene nege. Žal so bili vsi dosedanji pozivi neuspešni. 

V domovih za starejše kadra kritično primanjkuje, nekateri domovi zato novih stanovalcev več ne sprejemajo.
V domovih za starejše kadra kritično primanjkuje, nekateri domovi zato novih stanovalcev več ne sprejemajo. FOTO: Shutterstock

Kritično pomanjkanje kadra, domovi ustavljajo sprejeme

Poročali smo že o tem, da v domovih za starejše kritično primanjkuje kadra, zato nekateri domovi novih stanovalcev kljub praznim posteljam ne sprejemajo več. Kadrovske težave so prav v vseh regijah, največje pomanjkanje pa je v osrednji Sloveniji. Ni bolničarjev, medicinskih sester, kuharjev in čistilk. 

Povprečen dom starejših občanov ima 160 stanovalcev, glede na normative pa ima zaposlene tri diplomirane medicinske sestre, ki delajo od ponedeljka do petka, to pa je občutno premalo, razlaga Sahernik. "Če so na voljo vse tri, pomeni, da sta dve v dopoldanskem času in ena v popoldanskem. Dom deluje 365 dni na leto in 24-urne obravnave tako ne more zagotoviti. Potem je tu še vprašanje nočnega dela, dela za vikend in praznike." 

Avgusta lani je Skupnosti socialnih zavodov 16 zavodov poročalo, da imajo nezasedene zmogljivosti samo iz razloga pomanjkanja kadra. Skupno so imeli praznih 216 postelj. "Tudi ostali tožijo zaradi tega, ampak težavo zaenkrat rešujejo s pomočjo dijakov, študentov in prostovoljcev, vsi pa opozarjajo, da v prihodnje tako ne bo šlo več."

Kot pravi direktorica Doma starejših občanov Preddvor Lidija Kos, je stanje pri njih kaotično. "Z obstoječim kadrom, ki je že tik pred izgorelostjo, na čudežen način še zagotavljamo oskrbo in vztrajamo."

Za svoje delo več kot polovica dobi manj od minimalne plače 

V prvi vrsti je za kadrovsko stisko krivo neustrezno plačilo, plače niso konkurenčne, ocenjuje Sahernik. Približno polovica zaposlenih v domovih ima osnovni plačni razred nižji od določene minimalne plače, država bolničarkam doplačuje do minimalne plače, njihova plača brez dodatkov znaša med 600 in 700 evrov. "Vsakokratni dvigi minimalne plače dodatno porušijo plačno lestvico, saj se več zaposlenih uvrsti med prejemnike minimalne plače," še dodaja. Minimalna plača se je v januarju dvignila za 100 evrov in znaša 878 evrov neto.

"Večji trgovski centri imajo vedno enega ali dva plačna razreda nad minimalno plačo in posledično kader, ki ima čut do sočloveka in bi rad delal v domovih za starejše, odide. Po mojih informacijah ne gre toliko za odhod kadra v tujino, ampak na enostavnejša, privlačnejša delovna mesta. Veliko jih odide v proizvodne dejavnosti ali trgovino," pa pravi poslovna direktorica Senecure v Sloveniji Sanda M. Gavranovič. 

Obstoječi kader v domovih je izčrpan, domovi ustvarjajo nove bolniške in delovne invalide. Razpise ponavljajo, interesa za skrb za starejše je vse manj ali ga celo ni. Kot opozarja Sahernik, se omejevanju sprejemov ni več mogoče izogniti. "Prav iz razloga, če želimo zaščititi obstoječe zaposlene, da jih dodatno ne obremenimo, da še ti ne odidejo drugam, in če želimo zaščititi stanovalce, da dobijo storitve, za katere plačujejo in da se jim zagotavlja res kakovostna storitev. Situacija je res strašljivo huda."  

So nove gradnje sploh smiselne?

V Sloveniji imamo 104 izvajalce institucionalnega varstva, od tega je 54 javnih domov, 45 koncesionarjev in pet posebnih socialnovarstvenih zavodov. V domovih je na voljo 19.206 postelj. Na vhodu v domove čaka 14.457 ljudi (podatki za konec leta 2021). Kdo bo skrbel zanje? 

Potrebe v Sloveniji so velike, dodaja Sahernik, nove kapacitete potrebujemo. "Ampak žal te kapacitete ne bodo nikoli na polno zaživele, če ne bomo dobili konkretnih rok, ki bodo v teh kapacitetah izvajale svoje storitve." 

Ob tem se Gavranovičeva sprašuje, ali so nove gradnje domov smiselne. "Glede na tako dramatično in res alarmantno pomanjkanje kadra ne vidim nobenega smisla gradnje novih domov. Seveda, od faze pridobitve koncesije do prve vselitve je kar dolga doba, zato imajo pristojni čas, da to uredijo in upam, da urejajo." Če se na področju države ne bodo uredili kadrovski normativi in plače zaposlenih, jim noben zakon ne bo pomagal, dodaja. "Privlačnost tega lepega, varnega poklica in delovnega okolja mora biti podprta tudi s primernimi delovnimi obremenitvami (kadrovski normativi) in plačilom. Le tako bomo med kandidati imeli možnost izbire, česar zdaj nimamo."

Občina Kranj: Pričakujemo, da bo ministrstvo sistemsko rešilo te izzive 

Na občini Kranj so na naše vprašanje, kdo bo torej v novem domu sploh delal, odgovorili, da so na delovnem obisku z ministrom Maljevcem in njegovo ekipo seveda govorili o tej temi, saj gre za perečo tematiko po celotni Sloveniji. Mestna občina Kranj je ministrstvu predlagala določene rešitve, ki pa potrebujejo medresorno sodelovanje več ministrstev, predvsem na področju plač, izobraževanja in zakonodaje. Pričakujejo, da bo vlada Republike Slovenije uredila to področje – rešiti ga je treba sistemsko in dolgoročno. 

"Glede na to, da Mestna občina Kranj v projekt vlaga svoja najboljša zazidljiva zemljišča in je plačala projektno dokumentacijo, pričakujemo, da bo ministrstvo do izgradnje doma, ki jo financira, in bo dom deloval znotraj državnega javnega zavoda DUK, poskrbela za osebje in sistemsko rešila te izzive," so bili jasni. 

Na projektni natečaj, ki ga je konec februarja 2021 razpisala MOK, je prispelo pet natečajnih rešitev. Najboljšo oceno je dobila rešitev podjetja MULTIPLAN ARHITEKTI arhitekturno projektiranje, d. o. o.
Na projektni natečaj, ki ga je konec februarja 2021 razpisala MOK, je prispelo pet natečajnih rešitev. Najboljšo oceno je dobila rešitev podjetja MULTIPLAN ARHITEKTI arhitekturno projektiranje, d. o. o. FOTO: Mestna občina Kranj

Ministrstvo za zdravje: Aktivno pristopamo k reševanju problematike 

Na Ministrstvu za zdravje so na naše vprašanje odgovorili, da aktivno pristopajo k reševanju problematike kadrovskih standardov in normativov v socialno varstvenih zavodih. "Zaradi naraščajočih zdravstvenih potreb stanovalcev in zahtevnosti zdravstvene nege si na Ministrstvu za zdravje prizadevamo za povečanje kadrovskega normativa za diplomirano medicinsko sestro oziroma zdravstvenika. Cilj je, da bo taka oseba v vseh domovih zagotovljena v vseh delovnih izmenah, torej 24 ur na dan." 

Kot še dodajajo, zagovarjajo model integrirane dolgotrajne oskrbe, kar pomeni tudi medpoklicno sodelovanje in povezovanje zdravstva in sociale v dobrobit kakovostne, holistične in varne zdravstvene in socialne oskrbe stanovalcev. "Direktorat za zdravstveno nego (DZN) se kljub temu, da so socialno varstveni zavodi v pristojnosti MDDSZ, vključuje v reševanje problematike. V luči tega smo že pristopili k medresorskemu usklajevanju in reševanju omenjene večletne problematike."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

traparija
14. 12. 2023 18.55
hahahaha, direktorja svetovalcev tajnic in managementa sigurno ne bo problem dobit po družinskih in prijateljskih vezah. plače managementa v višave, položnice za oskrbovance v višave. raja ki vse to plača pa polovičko. še preveč dobite glede na to kaj volite. polovico preveč.
ElChe
10. 03. 2023 21.22
+1
Kaj nam bojo domovi za ostarele,če nam pa dvigujejo starost za upokojitev.Najboljše da začnete gradit krematorije in to kar zraven fabrik da nas namesto u penzijo peljejo v žari na britof.
Marjan Podlogar 1
10. 03. 2023 17.21
+1
Dobro vprašanje, kdo bo delal v šolah, v vrtcih, bolnišnicah, domovih za starejše.... Toliko izobraženih, zaposlenih v javni upravi bo pa ja rešilo to zagonetki.
tornadotex
10. 03. 2023 13.24
-1
Zidanje palač brez osebja , pa to je kontraverzno.....Trend zahodne Evrope je že zadnjih 20 let domača oskrba, seveda delno ob pomoči svojcev....To se je izkazalo za najbolj rentabilno dejstvo pri oskrbi !!! A mi se obnašamo kot za časa kralja Matjaža, zidaj,zidaj, potem pa ti gradovi propadajo....
JApajaDAja
10. 03. 2023 13.08
-1
nič bat-leve omagane mavričarke bo na račun slo naroda oskrbelo pisano ilegalno delavstvo!
ROMELS
10. 03. 2023 12.43
+3
Kosovarke?...........................Ne, one pa že ne.
marker1
10. 03. 2023 11.18
+5
Inšpekcija naj natančno preveri vse prejemnike socialnih transferjev po kranjski občini, pa se bo nabralo dovolj za poštene plače zaposlenih v novem DSO.
marker1
10. 03. 2023 11.35
+5
Priseljenci pridejo sem delat, privlečejo čez eno leto 5 lačnih ust od po vas sprejetih zakonih, oni gredo delat naprej čez mejo, lačna usta pa mi preživljamo. To preverite, pa bo za plače DSO dovolj.
marker1
10. 03. 2023 11.11
+5
Delavce v DSO bo treba pošteno plačati, pa bo kadra dovolj.
Ladi472
10. 03. 2023 10.15
+3
Kar 90 delavcev je v parlamentu, ki bi lahko to opravljali I. skrbeli za volilce ki so jih izvolili....
Ljhdsvd
10. 03. 2023 10.03
+4
Delala bo moja Sanela
Razsuti Tovor
10. 03. 2023 09.43
+4
Bo Levica poskrbela, da bo dala socialno še tistim, ki bi želeli delati. Potem bo treba preurediti dom starostnikov v self-service dom (ali naredi si sam). Jaz mislim, da v Kranju res ne manjka delovne sile, kateri raje sedijo doma na sociali in pečejo burek (ter se nam smejejo). To pa zato, ker počasi bo celotna socialna pomoč presegla (če že ne presega) mizerne plače, ki jo dobijo kot negovalke v domu. Stvari je treba postaviti na pravo mesto, ljudi pošteno plačat, tisti ki pa noče delat, gre lahko zaradi mene pečt burek pod most.
Nebodijetreba
10. 03. 2023 09.41
+3
Ni vprašanje samo, kdo bo v njem delal, ampak tudi, kdo bo tam bival, če je "dolgotrajna oskrba" v rokah ministra 😪 Maljevca.
FoXnCa
10. 03. 2023 09.21
+5
nov dom za starostnike, a kdo bo v njem delal?..........Jaz, jaz, jaz....mi trije...
Delavec_Slo
10. 03. 2023 09.16
+8
Socialci, saj jih je 50000,jih bo zmanjkalo takoj, kaj je mesec boš že nateral lenuhe delat!
VirusX
10. 03. 2023 09.17
+4
Veliko socialcev je tudi iz SDS legla..... jih poznam osebno....
Janez23
10. 03. 2023 09.18
-5
Mesec bo vsak čas izenačil socialno podporo in minimalno plačo. Tako bo več lenuhov, ki bo v zahvalo volilo Levico.
marker1
10. 03. 2023 11.13
+1
Ne laži. Socialci ste sami levičarji. Na dvoletnih protestih ste bili sami socialci. Drugi so takrat delali. Socialce podpira samo levica, desnica jih ni nikoli.
cakra
10. 03. 2023 13.06
+0
VirusX ni res volivci levice so večina 95% socialci.
Janez23
10. 03. 2023 09.10
+10
Kaj bo pa delalo tistih 20 tisoč novih Kranjčanov iz Albanije in tistih 19.999 iz Bosne, ki so samo lani prišli na Gorenjsko? Aja kebab prodajali , v pekarni žemlje, sladoled in belo?
marker1
10. 03. 2023 11.14
+2
V pekarnah in slaščičarnah se samo pere denar od drugih aktivnosti.
Pajo_36
10. 03. 2023 09.06
+11
Na Golniku vam korona Janša miljonar gradi dom starejših, seveda privat. Ja, potreba v Kranju je velika po domu, ampak, lej ga le zakaj je zmeraj problem pri poklicih z minimalno plačo. JE pa folk tud katastrofa, jaz sem bakico dal v dom, ker sem bil njen skrbnik, in zaradi hudega stanja demence, je pač nisem mogel imeti doma. Ampak ta folk tolk komplicira, ker misli, da če nekaj plača, da lahko teži negovalcem tam kakor mu je volja. Hvala bogu sem bil sam malo bolj pameten in sem se ultra povezal z negovalci, tako da, če je bil problem glede stanja sem tudi jaz vskočil malo noter. Ker to so izredno težki, teli z demenco, svaka čast osebju res. Kakor sem rekel eni babetini, ki je težila čist vsakič ko je prišla, pa vzemi domov svojo mamo, pa jo neguj, če ti kaj ni všeč. Kaj hočem rečt, njihove plače so katastrofalne za to kar delajo, poleg tega pa nesramni svojci, pa ne vsi, da ne bo pomote, ki mislijo, kaj so. Pa to bogati, prihajal z mercedesi itd, pa naj dajo svojce v privat domove, saj so.
Uporabnik1884443
10. 03. 2023 09.00
+3
Preimenovati inštitucijo v vzgojno izobraževalni zavod pa bo pri teh novih plačah šolnikov več kot dovolj interesentov
grumf
10. 03. 2023 09.02
+6
niste na tekočem očitno; učiteljev tudi zelo primanjkuje, vse šole imajo težave s kadri.
Delavec_Slo
10. 03. 2023 09.17
+6
Normalno ,če pa imajo razrednike, podrazrednike, podpodpodpodrazrednike!
Razsuti Tovor
10. 03. 2023 08.58
+10
Saj imajo velike težave z migranti iz juga, ko povlečejo s sabo še celo družino (ki so potem na sociali). Naj jih spravijo delat. Pa ja ne manjka delovne sile, samo socialo vzet.
Misika1967
10. 03. 2023 08.53
+8
Direktorji zdr.domov ki bodo odstopli bodo delali.
Julijann
10. 03. 2023 08.52
+0
Kader, ki je pošteno plačan na svoje obremenitve.