Slovenija

V Kranju podražitev vrtcev in oskrbe z vodo

Kranj, 23. 05. 2024 13.55 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kranjski mestni svetniki so na sredini seji soglašali s sklenitvijo poravnave s Skladom obrtnikov in podjetnikov, od katerega bo občina kupila zemljišče za širitev šole in vrtca na Primskovem. Potrdili so tudi podražitev parkirnin, vrtcev in oskrbe z vodo, zavrnili pa podražitev odvajanja odpadne vode.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala kranjska podžupanja Manja Zorko, namerava občina ob Domu krajanov Primskovo za 670.000 evrov odkupiti približno 5500 kvadratnih metrov zemljišč, ki jih bo v prihodnosti glede na potrebe namenila širitvi osnovne šole in vrtca na Primskovem.

Z odkupom omenjenih zemljišč se na občini nadejajo rešitve spora s Skladom obrtnikov in podjetnikov. Ta namreč občino toži zaradi domnevne manjvrednosti zemljišč na Primskovem, ki jih je občina leta 2014 opredelila kot zelene površine, na katerih ni dopustna gradnja stanovanjskih stavb. Zato sklad od občine v tožbi zahteva 550.000 evrov odškodnine in pripadajoče obresti.

Vrtec
Vrtec FOTO: Shutterstock

Ustavno sodišče je odločilo, da sprememba namembnosti spornih zemljišč ni bila dovolj pretehtana z vidika zasledovanja zasebnega interesa na eni in javnega na drugi strani. Občina pa vse od odločitve ustavnega sodišča junija 2020 aktivno deluje v smeri odprave neustavnosti. Teče postopek spremembe občinskega prostorskega načrta, tako da bi ta zemljišča opredelili kot območje centralnih dejavnosti, namenjenih izobraževanju.

Mestni svet je na sredini seji zagotovil tudi dodatna sredstva za celovito preureditev območja v naselju Planina I. Projekt obsega dokončanje povezovalne ceste, gradnjo skoraj 70 novih parkirišč ter ureditev kolesarske povezave in varne poti za pešce od Ceste talcev do Ceste 1. maja. Ocenjena vrednost naložbe je 2,8 milijona evrov, pri čemer občina računa na izdatna evropska sredstva.

Kot je povedala Zorkova, so svetniki na seji potrdili kar nekaj prerazporeditev sredstev, ki so pomembne za dokončanje oziroma nadaljevanje projektov, ki jih je mogoče izvesti letos. Med njimi so tudi prestavitev Pševske ceste pod Joštom, nadaljevanje rekonstrukcije ceste Breg-Mavčiče, rekonstrukcija in dozidava šole na Kokrici ter ureditev tlakov v mestnem jedru. Prejemajo namreč pritožbe občanov glede uničenih tlakov, ki so narejeni za obtežitve do 3,5 tone in so jih načeli različni gradbeni projekti v mestnem jedru.

Mestni svet je obravnaval tudi kar nekaj sprememb cen storitev v občini. Podprl je zvišanje cene parkiranja za deset centrov. Tako bo parkiranje v coni ena od 1. julija stalo 1,2 evra, v coni dve pa 80 centov na uro.

Svetniki so sprejeli tudi nove cene oskrbe s pitno vodo, ki so se nazadnje spremenile julija 2020. Omrežnina bo ostala enaka, vodarina pa se bo povišala za okoli 15 odstotkov. Povprečno gospodinjstvo, ki porabi 16 kubičnih metrov vode, bo po novem za oskrbo z vodo mesečno plačevalo 17,32 evra, kar je približno 1,5 evra oziroma devet odstotkov več kot doslej.

Kljub podražitvi pa cena oskrbe s pitno vodo v Mestni občini Kranj ostaja med najnižjimi v državi, so poudarili na občini. Ob tem so mestni svetniki zavrnili predlog Komunale Kranj o desetodstotnem dvigu cen za odvajanje odpadnih voda, ki naj bi bil potreben zaradi višjih stroškov dela, materiala in vzdrževanja infrastrukture ter dela.

So pa zaradi višjih stroškov plač, materiala, storitev in hrane svetniki potrdili zvišanje cen vrtčevskih programov za približno 12 odstotkov. To bi za starše pomenilo podražitev v višini od 20 do 30 evrov na mesec. "Do junijske seje se bomo dobili z vodji svetniških skupin in poiskali rešitev, kako bi to podražitev za starše ublažili," je napovedala Zorkova.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmerni pesimist
23. 05. 2024 15.32
+1
Ples nam še ostane ena četvorka
PomisliNaSonce
23. 05. 2024 15.20
-1
"Zastonj elektrika" iz lastnih panelov na lastni streho bodo drugje fino poračunali...prihranek po gorenjsko
bučk
23. 05. 2024 15.13
+1
niso samo vrtci, parkirnina se tudi draži, pod joštom pa emnu uslugo delajo, že 10 let ima zastonj parkirnino
Mamuth
23. 05. 2024 15.01
+9
Seveda pa se bodo vrtci podražili predvsem za polno zaposlene slovenske starše, katerim država krade od njihovih mizernih dohodkov, zato da lahko financirajo priseljence na sociali.
Mclaren
23. 05. 2024 15.22
-4
Artechh
23. 05. 2024 14.55
+12
Albanci dobijo subvencionirano, Slovenec nan pa crkne
konc
23. 05. 2024 16.49
+1
Fajončki imajo pač poseben status v naši državi. Nima ona zastonj zvezdniškega statusa tam dol pri njih. Pri nas je tako noben normalen človek ne prebavlja.
konc
23. 05. 2024 14.51
+12
Podražitev vrtcev za koga? Za mlade Slovenske družine. Zato pa imajo lahko brezdelne, večkratne Kosovske in Albanske mamice vse zastonj. Kar postavljajte jim še večjezične table. Ko govorijo o dvigu rodnosti, si verjetno večina ljudi, tega ni predstavljala tako. Mi hlapci na svojem, tujci pa lepo zastonj. Zato pa jih oni lahko imajo po 3, 4, 5, mi pa 1 ali 2.
Natorinkica
23. 05. 2024 14.29
+13
Komunstom levakom katerim vedno zmanjka tujega denarja, kat eri so uničili gospodar ski sistem je ostala samo Komunala, smeti in osnovne stvari kijih ljudje potrebujejo tu bodo sedaj ropali na polno. Vsakemu je jasno kaj je OBČINSKI BANKOMAT. Slovencu za enega otroka 350 evrov Kosovarjemm in Albancem pa za pol avtobusa use zastojn.
oježeš
23. 05. 2024 14.49
-1
Na vso našo žalost imaš največ komunistov v desnici in tudi ti odločajo o podražitvah. Ne strinjam se le s preveliko podporo albancem, ampak saj prejšnja vlada ni naredila nič v tej smeri. Sploh pa tvoj idol, misliš da bo delal proti njim, saj je v Prištini dobil paleto doktorata.
oježeš
23. 05. 2024 14.51
-2