0°C

V Kranju zapirajo Delavski most: brez zastojev in slabe volje ne bo šlo

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
AVTOR
Urša Zupan /
KOMENTARJI
39
V Kranju bodo v soboto delno zaprli Delavski most, eno glavnih prometnic, ki jo vozniki dnevno množično uporabljajo. Zapora bo najprej veljala za smer Primskovo–Škofja Loka, po drugi polovici bo promet potekal dvosmerno v obeh smereh vožnje. Tovorni promet bo popolnoma prepovedan in bo iskal pot po drugih cestah, zato je pričakovati zastoje. Dela naj bi trajala eno leto.

Potem ko so po dobrih šestih mesecih odprli prenovljen most čez Savski otok, v Kranju začenjajo nove gradbene projekte, ki bodo močno vplivali na prometni režim v mestu in okolici. V soboto, 23. marca, bodo namreč uvedli delno zaporo na Delavskem mostu.

Ta bo najprej veljala za smer Primskovo–Škofja Loka. Po drugi polovici bo promet potekal dvosmerno v obeh smereh vožnje.

Zapora mostu, ki je bil zgrajen leta 1980, bo vplivala na celotno prometno sliko Kranja. Voznikom osebnih vozil bo podaljšala potovalni čas, zatovorna vozila nad 3,5 tone pa bo na mostu veljala popolna zapora. Tovorni promet bo preusmerjen na obvozne poti in posledično bo tudi na vseh ostalih kranjskih cestah več tovornjakov, kar bo zagotovo vplivalo tudi na ostale udeležence v prometu, predvidevajo policisti.

A drugače ne gre, pravijo na Direkciji za infrastrukturo. Tovornjaki namreč povzročajo preveč vibracij, posledično se beton ne bi strjeval.

Policisti in redarji bodo spremljali promet ter prilagajali ukrepe

Najbolj problematičen čas, ki se bo kot najbolj kritičen najverjetneje pokazal tudi pri zapori Delavskega mostu, je med tednom zjutraj med 6.30 in 8.00, popoldan pa od 14. in tudi do 18. ure.Mitja Herak, vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva Kranj, je povedal, da bodo skupaj s policisti v prvih dneh spremljali odvijanje toka prometa in prilagajali ukrepe za vzpostavitev boljše pretočnosti prometa.

Zastoje pričakujejo na naslednjih cestah:

- na izvozu Kranj (V-Šenčur): iz Ljubljane,
- na izvozu Kranj (Z): oba iz Ljubljane in z Jesenic,
- v križišču na Polici (spremljati bo treba promet po vzpostavljeni zapori in prilagoditi časovni interval semaforja),
 - v krožišču pod Jelenovim klancem (prednost bodo imeli vozniki, ki vozijo iz smeri Planine),
 - v semaforiziranem križišču Ceste 1. maja, Savske ceste in Planine,
 - v krožišču na Primskovem (v primeru zastojev proti Delavskemu mostu se bo promet preusmeril proti Kranju oz. proti Britofu),
- v "diamant" križišču na Laborah, in sicer v križišču iz Labor proti Delavskemu mostu,
- v "diamant" križišču iz Škofje Loke v smeri proti Laboram.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

'Upoštevajte prometna pravila in ne povzročajte nesreč'

Prometni policisti in redarji bodo urejali promet v jutranji konici in med popoldansko konico. Prav tako bodo policisti spremljali zgostitev prometa na avtocesti Kranj (V) in v primeru zastojev obveščali Dars glede postavitve ustrezne prometne signalizacije.

"Vozniki bodo morali razumeti, da prometa že prvi dan usmerjanja ni mogoče izpeljati optimalno. Potrebnih bo nekaj dni, da se identificirajo ključna mesta, ki povzročajo prometne zamaške, da se tudi vozniki navadijo na spremenjeno prometno ureditev. Tako kot pri zapori obvoznice se bodo tudi ob zapori Delavskega mostu preizkušale različne možnosti, da bi promet potekal čim bolj tekoče, brez zastojev, pa verjetno ne bo šlo," opozarjata tako policija kot Medobčinsko redarstvo.

Dela na Delavskem mostu so predvidena do konca marca 2020.

Delavski most je ena glavnih prometnic skozi Kranj, ki jo dnevno prevozi 15.000 vozil. "Nekaj slabe volje med vozniki in neučakanost zato lahko pričakujemo, jih pa pozivamo, da bo promet bolj tekoč, če bodo upoštevali prometna pravila in ne povzročali nesreč. Vsaka nesreča namreč vedno za določen čas ohromi promet, vsi pa vemo, da odstranitev posledic nesreče in to, da promet potem znova steče, vzame kar nekaj časa, tudi če so policisti zelo hitri," je voznike pozval komandir Prometne policije Kranj Zoran Kužet in za lažjo predstavo ponazoril primer:

Na Delavskem mostu se zgodi manjša prometna nesreča z materialno škodo in so vozila vozna, kar pomeni, da jih je s ceste mogoče odstraniti brez večjih težav. Tudi če udeleženci in policija za odstranitev ovire porabijo 15 minut, bo v konici vseeno potrebna vsaj ena ura, da bo promet stekel tako, kot je pred nesrečo. Zato je pomembno, da nesreč na teh delih ni in da udeleženci dosledno upoštevajo prometna pravila!

Najprej bo veljala za smer Primskovo–Škofja Loka. Po drugi polovici bo promet potekal dvosmerno v obeh smereh vožnje.
Najprej bo veljala za smer Primskovo–Škofja Loka. Po drugi polovici bo promet potekal dvosmerno v obeh smereh vožnje.FOTO: PU Kranj

Kje bodo lahko vozili tovornjaki?

Dovoljen promet za tovorna vozila iz Ljubljane proti Škofji Loki in Kranju (Iskra, Sava ...) bo:
- po avtocesti: do izvoza Kranj (Z)–Polica–Zlato polje–Labore,
- po glavni cesti Kranj–Lahovče: vključitev na avtocesto Kranj (Brnik)–izvoz Kranj (Z)–Polica–Zlato polje–Labore,
- po regionalni cesti Kranj–Ljubljana (omejitev prometa za lokalni promet bo v času dela na cesti umaknjena).

Do trgovskih centrov Primskovo, TUŠ Planet, Qlandia bo dovoljen promet za dostavo:
- po avtocesti: izvoz Šenčur–Primskovo (do trgovskih centrov),
- po glavni cesti Kranj–Lahovče (do trgovskih centrov),
- po regionalni cesti Kranj–Ljubljana (Labore–Zlato polje–Polica),
- avtocesta Kranj (Z)–Kranj (V)–izvoz Kranj (V).

Smeri obvoza oziroma dovoljene smeri za tovorna vozila bodo posebej označene z oranžno prometno signalizacijo (velike table, usmerjevalne dopolnilne table na že obstoječi prometni signalizaciji itd.), in sicer:
- glavna cesta Kranj–Lahovče: uvoz na avtocesto Kranj (Brnik) in rondo Šenčur (Baumax),
- avtocesta Kranj–Ljubljana: izvoz Brnik, izvoz Kranj (Z),
- regionalna cesta Kranj (Z)–Polica–Zlato polje.

V skladu z dovoljenjem bo po zapori Delavskega mostu odstranjena prepoved vožnje za tovorna vozila nad 7,5 tone v smeri Jeprce proti Ljubljani. V drugi smeri, torej iz Ljubljane proti Kranju, prepoved ostaja in promet za tovorna vozila nad 7,5 tone ni dovoljen.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Kaj pa pešci in kolesarji?

Po zapori bo na Delavskem mostu na eni strani dovoljeno gibanje/prehajanje pešcev in kolesarjev v obliki "mešane" uporabe površine. Ta površina je ločena od ceste, uporabljali pa jo boste v obeh smereh, torej iz Škofje Loke in Planine hkrati. Ker gre za razmeroma ozek del, boste morali biti pešci in kolesarji previdni in pozorni, ker se boste srečevali, še opozarjajo policisti.

Policijska uprava Kranjin Mestna občina Kranjvoznike pozivata k spremljanju obvestil in razlagi prometne organizacije na obeh Facebook profilih.

Dela v vrednosti 3,5 milijona evrov

V sklopu del, ki na mostu potekajo že od septembra lani, je po podatkih Direkcije RS za infrastrukturo predvideno:

- sanacija betonskih delov objekta (oporniki, voziščna plošča in hodniki za pešče in kolesarje),
- celovita obnova protikorozijske zaščite površine jeklene konstrukcije škatlastega prereza nosilca, prečnih nosilcev in konzol,
- zamenjava vseh dilatacij, zamenjava ležišča na enem stebru in čiščenje ostalih ležišč,
- zamenjava asfaltne prevleke in hidroizolacije v območju nad oporniki in v območju sovprežne prekladne konstrukcije v celotni širini vozišča, dolžine cca 50 metrov na vsaki strani mostu,
- zamenjava hodnikov (kolesarska steza in steza za pešce) po celotni dolžini objekta,
- zamenjava jeklene varnostne ograje po celotni dolžini objekta in nadvišanje ter lokalne sanacije ograje za pešce,
- zamenjava prečnih litoželeznih cevi za odvodnjavanje in sanacija cevk za pronicajočo vodo.

Pogodbena vrednost del, ki jih v celoti financira Direkcija RS za infrastrukturo, je slabe 3,5 milijona evrov, so sporočili.