Slovenija

V Levici bi z zakonom zaustavili prodajo preostalega premoženja DUTB

Ljubljana, 11. 02. 2022 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V stranki Levica po besedah vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca pripravljajo predlog sprememb zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki je podlaga za delovanje Družbe za upravljanje terjatev bank. To bi poslali v predčasno likvidacijo, uvedli moratorij na prodajo premoženja in tega prenesli na SDH oziroma stanovanjski sklad.

Matej T. Vatovec je v izjavi za medije danes v DZ ugotavljal, da se je vladajoča koalicija v zaključku mandata "odločila odplačevati svoje dolgove Viktorju Orbanu". Pri tem je spomnil na zgodbo glede prodaje 43-odstotnega deleža sklada York v Savi, ki je prek podjetja Sava Turizem lastnica pomembnega dela turistične infrastrukture na Obali, Bledu in severovzhodu Slovenije. York je dogovor o prodaji sklenil s projektnim podjetjem Prestige Tourism, za katerem stoji madžarski kapital, ki pa naj bi bil po medijskih navedbah blizu Orbanovi stranki Fidesz, ki vlada vzhodni slovenski sosedi.

Ta zgodba je že nekaj dni pod drobnogledom javnosti, osrednje vprašanje pa je, ali se bosta državna lastnika Save, Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad), ki sta skupaj lastnika skoraj 47 odstotkov delnic, odločila uveljaviti predkupno pravico.

K temu pozivajo v levosredinski opoziciji, sindikalnih vrstah v turistični panogi in tudi v delu javnosti, pri tem pa izražajo strah pred posledicami, ki bi jih prodaja madžarskemu vlagatelju s po njihovem mnenju nejasnimi nameni in ozadjem lahko imela za turizem kot strateško slovensko panogo in za nekatere najpomembnejše slovenske destinacije.

Matej T. Vatovec
Matej T. Vatovec FOTO: Damjan Žibert

Vodja poslancev Levice glede na izjave v zadnjih dneh ocenjuje, da največja vladna stranka SDS očitno predkupne pravice ne namerava uveljavljati. Omenil pa je tudi medijsko poročanje, da naj bi kapital blizu vladajočim krogom na Madžarskem pogledoval tudi proti premoženju DUTB, ki je med drugim lastnica turističnih podjetij Istrabenz Turizem s hoteli Lifeclass v Portorožu in Thermana Laško, ter nekaterih pomembnih zemljišč na Obali.

Ker je po Vatovčevih besedah turizem ena osrednjih gospodarskih panog, strateška turistična infrastruktura pa bi morala po prepričanju Levice ostati v državni lasti, v Levici pripravljajo predlog novele zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, s katerim bi predčasno likvidirali DUTB, ki ji sicer življenjska doba poteče s koncem tega leta.

Uvedli bi tudi moratorij na prodajo preostalega premoženja slabe banke – tega je za okoli pol milijarde evrov – in predvideli prenos dela premoženja in nepremičnin (na primer tistega, ki je povezan s turizmom) na SDH, tistega dela, ki je namenjen stanovanjski gradnji, pa na Stanovanjski sklad RS.

Predlog zakona bodo poslali ostalim opozicijskim strankam v podpis in upajo, da jih te "v primeru iskrene želje ohraniti hotelirstvo in zagotoviti ustrezne kapacitete za javno stanovanjsko gradnjo" podprejo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja