Slovenija

Ciglerju Kralju grozi interpelacija

Ljubljana, 20. 01. 2021 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
STA, Ni.Š., K.H.
Komentarji
409

Minister za delo Janez Cigler Kralj se bo kot kaže moral zaradi dodelitve sredstev Zavodu Iskreni zagovarjati tudi na interpelaciji. Spisali so jo v LMŠ in jo že poslali v usklajevanje več opozicijskim strankam. Prvak stranke Marjan Šarec je na Twitterju zapisal, da gre za "kapljo čez rob" in da je opozicija dolžna ukrepati. Na ministrstvu so zanikali očitke proti ministru. Oglasili so se tudi v Zavodu Iskreni, kjer so poudarili, da ne živijo od javnih razpisov, pač pa stremijo k neodvisnosti od javnih sredstev.

Zaradi državnega financiranja zavoda Iskreni, ki ga je soustanovil, se bo minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj moral zagovarjati pred poslanci. "Financiranje lastnega zavoda, ki je proti cepljenju, je kaplja čez rob. Ne glede na konstruktivno nezaupnico (ki ostaja naša prioriteta), je opozicija dolžna ukrepati v takšnem primeru. Minister mora oditi. Da o stanju v domovih starejših niti ne govorimo," je prvak LMŠ Marjan Šarec zapisal na Twitterju. V stranki so zato že spisali interpelacijo proti ministru. 

Pred vložitvijo jo bodo poskusili uskladiti še z nekaterimi drugimi opozicijskimi poslanskimi skupinami. Interpelacijo sicer lahko vloži najmanj deset poslancev.

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovca je sporočil, da bodo v stranki interpelacijo proti ministru za delo sopodpisali in podprli. "V prvi vrsti zaradi odgovornosti za stanje v domovih za starejše občane, kjer minister in vlada niso zaščitili oskrbovancev. Pa tudi zaradi sporne izbire zavoda Iskreni, ki je tesno povezan z ministrom in odpira resne korupcijske in klientelistične sume," je zapisal v sporočilu za javnost. 

Ni pa to edini minister, ki si po mnenju Levice v tem trenutku zasluži interpelacijo."Seznam ministrov, ki bi jih bilo treba interpelirati, je predolg (zato nezaupnica celi vladi), a če smo pri posamičnih, je tole moja trojka: 1. Janez Cigler Kralj: smrti v DSO ter plasma denarja lastnemu proticepilskemu in antisplav društvu. 2. Simona Kustec Lipicer: njeno ministrsko nesposobnost bodo pomnile (in nosile njene posledice) še cele generacije. 3. Vasko Simoniti: ne potrebuje komentarja," je v svojem prvem odzivu na predlagano interpelacijo zapisal koordinator stranke Levica Luka Mesec

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je lansko poletje objavilo javni razpis za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije. Namen je bil podpreti projekte, ki bodo zagotavljali inovativne pristope za naslavljanje in odpravljanje socialnih stisk, v katerih so se znašle ranljive skupine zaradi epidemije. Na razpisu so ob drugih izbrali tudi Zavod Iskreni, Zavod za kulturo življenja, katerega soustanovitelj je bil tudi minister Cigler Kralj.

Cigler Kralj je tako že četrti minister vlade Janeza Janše, ki ga je v desetih mesecih njenega mandata doletela interpelacija. Lani je sta interpelacijo uspešno prestala minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in notranji minister Aleš Hojs. Opozicija je interpelacijo vložila tudi zoper prejšnjo ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec, a je razpravo o njej prehitel Janša, ko je DZ predlagal njeno razrešitev, še pred razpravo o tem pa je Pivčeva sama odstopila.

Ministrstvo: Cigler Kralj ni sodeloval in ni vplival na razpis

"Za politikantstvo opozicije nimam časa. Čakajo nas pomembnejši izzivi, začenjši z epidemijo," je napoved interpelacije komentiral Ciglerjev strankaski šef Matej Tonin. Minister za delo pa je medtem sporočil, da ne bo odstopil, saj da ni v nobeni obliki ne sodeloval ne vplival na transparenten in zakonit razpis. Na stališča zavoda glede cepljenja pa se je odzval takole: "Prepričan sem, da je cepljenje edini način za čim hitrejši izhod iz epidemije covida-19 in se bom tudi sam cepil takoj, ko bo to mogoče."

Na navedbe so se danes, še pred pozivi k odstopu in omembo vložitve interpelacije, odzvali tudi na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Poudarili so, da minister Cigler Kralj "v nobeni obliki ni ne sodeloval ne vplival na postopek razpisa". Zavrnili so tudi trditev, da je odločitev o dodelitvi sredstev sprejel sam minister. Glede povezanosti ministra z Zavodom Iskreni so pojasnili, da se je minister iz soustanoviteljev Zavoda Iskreni izključil dobro leto od ustanovitve zavoda, iz organov zavoda pa lansko leto, pred nastopom ministrske funkcije.

Po njihovih navedbah Cigler Kralj poudarja, da z ženo že dobrih 15 let sodeluje v različnih preventivnih in izobraževalnih programih Zavoda Iskreni ter zadnje desetletje tudi v skupnosti družin Iskreni, s čimer zagovarja družinske vrednote in podpira programe za podporo družin po vsej Sloveniji. Za zavod opravlja prostovoljno delo, od katerega nima finančne koristi. Ker opravlja tudi ministrsko funkcijo, je izločen iz vseh postopkov, ki bi lahko bili potencialno konfliktni – tako na strani ministrstva kot tudi zavoda, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Pojasnili pa so tudi potek javnega razpisa za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije covida-19. Razpisno dokumentacijo so pripravile strokovne službe na ministrstvu v koordinaciji s službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Na ministrstvu so poudarili, da razpisna dokumentacija jasno določa pogoje, objavljena pa je na vladnem spletišču. "Vse je ves čas potekalo transparentno," so zapisali.

Na razpis so prejeli 129 formalno popolnih vlog. Šest prijav je prišlo prepozno, sedem vlog pa ni izpolnjevalo pogojev. Minimalne kakovostne kriterije je doseglo 122 vlog. Te je nato ocenila komisija, pri tem pa so vsako vlogo ocenili trije ocenjevalci.

Predlog prejemnikov sredstev je 4. januarja sprejela petčlanska komisija. Med najvišje ocenjenih 17 od 135 prijavljenih organizacij so razdelili 1.911.951,66 evrov. Sklepe je po pooblastilu ministra podpisal državni sekretar Cveto Uršič.

Prijavljene organizacije so na razpisu same določile višino sredstev, ki jih potrebujejo za svoje programe. Višina je bila omejena na 130.200 evrov na organizacijo. "Vse organizacije, ki so bile na razpisu izbrane, so prejele dodeljena sredstva v višini zaprošenih sredstev," so pojasnili na ministrstvu. Kot so dodali, bi bilo "kakršno koli zniževanje v nasprotju z razpisnimi pogoji".

Med prejemniki so poleg Zavoda Iskreni tudi zveza prijateljev mladine, SOS telefon, Rdeči križ, Karitas, Kralji ulice, Spominčica in drugi. "Namigovanja, da je med prejemniki sredstev veliko število organizacij, povezanih z Rimskokatoliško cerkvijo, ustvarja vtis, da so bile prejemnice pretežno rimskokatoliške organizacije, kar nikakor ne drži," so ob tem zapisali.

Zavod Iskreni: Ne živimo od javnih razpisov, stremimo k neodvisnosti od javnih sredstev

V Zavodu Iskreni, ki so se znašli pod drobnogledom javnosti, saj so med izbranimi na razpisu ministrstva za delo, katerega vodi njihov nekdanji soustanovitelj Janez Cigler Kralj, navajajo, da ne živijo od javnih razpisov. Stremijo namreč k temu, da niso odvisni od javnih sredstev. Zadnji večji projekt so jim prek razpisa financirali leta 2012.

V zavodu so za STA navedli, da jim je leta 2012 ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport odobrilo zadnji projekt, ki je večji od omenjenega, in sicer za razvoj e-storitev in mobilnih aplikacij, v skupnem znesku 131.025 evrov. Odtlej pa javnih sredstev za projekte oziroma delovanje zavoda niso prejeli.

V zadnjih letih se na razpise, ki se financirajo iz državnega proračuna, niso prijavljali. Prijavili so se le na medijski razpis s portalom Domovina.je, a sredstev niso prejeli, so navedli za STA.

V Levici, SAB in LMŠ ministra Ciglerja Kralja pozvali k odstopu

V LMŠ, SD, Levici in SAB so že v torek zahtevali sklic nujne seje odbora DZ za delo, na kateri bi obravnavali sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam zaradi epidemije covida-19, še zlasti projektov Zavoda Iskreni, ki je po njihovi oceni sporno. V Levici in SAB so danes tudi zahtevali ministrov odstop. LMŠ, SD, Levica in SAB so kritične tako do povezav ministra z zavodom kot izvedbe javnega razpisa, na katerih je dobil sredstva, in dejavnosti zavoda.

Bo razpis odnesel ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja?
Bo razpis odnesel ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja? FOTO: Bobo

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je namreč lansko poletje objavilo javni razpis za sofinanciranje projektov za pomoč najranljivejšim skupinam prebivalcev zaradi epidemije. Namen je bil podpreti projekte, ki bodo zagotavljali inovativne pristope za naslavljanje in odpravljanje socialnih stisk, v katerih so se ranljive skupine znašle zaradi epidemije. Na razpisu so izbrali tudi Zavod Iskreni, Zavod za kulturo življenja.

V opoziciji so kritični tako do povezav ministra z zavodom kot tudi do vsebin in dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo v zavodu.

Po besedah vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca "gre za zavod, ki širi precej nazadnjaške oziroma mračnjaške poglede na svet." V zavodu nasprotujejo splavu, cepljenju in kontracepciji ter zagovarjajo pogled na družino, ki jo oblikujejo poročena moški in ženska ter otroci, je naštel. Vatovec je ob tem ministra Ciglerja Kralja pozval k odstopu. "V vsaki normalni državi bi moral minister ob takšnem sumu korupcije odstopiti. K temu ga tudi pozivam," je povedal.

Poslanec SAB Andrej Rajh pa je potegnil vzporednice z vlado Alenke Bratušek. Spomnil je, da je moral takratni gospodarski minister Stanko Stepišnik v podobnem primeru odstopiti. "Takrat je Ljudmila Novak rekla, da je to edino pravilno. Zato pričakujemo, da bo NSi v tem primeru imela enako visoke standarde in to zahtevala tudi od lastnega ministra," je povedal.

Poslanec SD Marko Koprivc je v današnji izjavi za medije ponovil, da je minister Cigler Kralj ustanovitelj in lastnik tega zavoda. "Pred nastopom funkcije se je temu odpovedal, a je očitno, da gre za zelo jasne in očitne indice koruptivnega dejanja," je dejal. V stranki dodelitev sredstev zavodu ostro obsojajo. 

V Zavodu Iskreni so včeraj sicer pojasnili, da je zavod leta 2006 ustanovil Igor Vovk. Potem pa so se leta 2018 pridružili še predstavniki nekaterih družin, predvsem v želji, da na simbolični način povečajo zavedanje širše družbene koristi zavoda. Ti dve leti je bil med ustanovitelji tudi Janez Cigler Kralj, ki pa ni imel vpliva na operativno delovanje zavoda in se je, še preden je bil izvoljen za ministra, iz ustanoviteljstva umaknil.

Poslanec LMŠ Aljaž Kovačič pa je poudaril, da je razpis za sofinanciranje projektov za pomoč najranljivejšim skupinam prebivalcev zaradi epidemije vodila članica ožje ministrove ekipe, ki je v njegovem kabinetu zaposlena na zaupanje. Ocenil je, da je težko, "da bi mimo ministra šla neka zadeva, za katero je odgovoren eden izmed njegovih najožjih sodelavcev". Kovačič je opozoril tudi, da Zavod Iskreni izdaja Domovino. V njej po njegovih navedbah oglašuje tudi obrambni minister Matej Tonin.

V zahtevi za sklic nujne seje odbora sicer predlagajo, naj odbor s sklepom pozove ministrstvo, da DZ pošlje dokumentacijo, na podlagi katere je bil na javnem razpisu izbran omenjeni zavod, in razloge za tako odločitev. Komisiji za preprečevanje korupcije pa naj predlaga, da preuči morebitne sume korupcijskih tveganj, povezanih z ministrovo osebno vpletenostjo v javni razpis za omenjeno sofinanciranje projektov.

Minister Stepišnik pred leti zaradi podobne zgodbe odstopil

V oddaji 24UR so spomnili na nekdanjega gospodarskega ministra Stanka Stepišnika iz kvote Pozitivne Slovenije. Ko so pred osmimi leti na njegovem gospodarskem minstrstvu družbi EMO-Orodjarna, katere solastnik je bil minister, prek razpisa dodelili 348.000 evrov, je to precej razburilo politični prostor. Stepišnik se je branil, da se je iz odločanja izločil. Da ni storil nič nezakonitega, pokrila ga je tudi Komisija za preprečevanje korupcije. A je naposled vendarle plačal politično ceno za dodeljevanje denarja samemu sebi in odstopil.

Njegov odhod sta tedaj zahtevali tudi Janševa SDS in NSi, ko jo je vodila še Ljudmila Novak. Danes, ko sta na oblasti, pri dokaj podobnem primeru: 130 tisoč evrov ministrstva za delo na zavod, ki ga je soustanovil in do ministrovanja z njim sodeloval Cigler Kralj - težav ne vidijo.

"Pričakujemo, da bo NSi enako moralna in imela enako viske standarde in to zahtevala tudi od lastnega ministra," je za 24UR dejal poslanec SAB Andrej Rajh

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (409)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jbtjbt
21. 01. 2021 16.22
+1
JAO JAO kolk si bo ta vlada nakradla na racun Covida
jbtjbt
21. 01. 2021 16.19
+2
Cigler Kralj ima polne račune in se počuti KUL!!!!
puspan
21. 01. 2021 13.52
+1
Ko vsak dan pokažejo teh pet postopačev, ki naj bi predstavljali opozicijo, si mislim, joj Janša, za naslednjih pet mandatov, se ti še truditi ne bo treba..
silva-d
21. 01. 2021 12.37
+1
opozicija mora pač nekaj delati,naj majo veselje pameti itak nimajo
NA LEVO ni OK
21. 01. 2021 10.06
-3
Pravilno je potrebno bit seznanjen in potem komentirat. Levaki naredijo problem kjer ga ni. Iščejo vsako bilko rešitve, da blatijo dobro delo vlade, ker se ne morejo sprijaznit s tem, da je kodo boljši od njih. Dobro delo je njim v ogromno breme in zato iz dobro opravljenega dela opletajo z lažmi in iščejo razloge za nagajanje in škodovanje državi, saj samo na tak način lahko vlagajo interpelacije in brezupnice in, in .....
Ana Sols
21. 01. 2021 10.11
+3
Torej ne glede na karkoli naredi ta vlada ti in podobni jo boste podpirali, kraje brez meja in korupcija brez meja. To se slisi skoraj kot pravica kraljev v Evropi, da kradejo pa ni noben problem dokler so na oblasti.
Berenika
21. 01. 2021 10.38
+2
Argentinski Francesco, katera sekta je v zgodovini sl. politike vlagala največ interpelacij? Kateri PM znotraj EU ima poleg Orbana najobsežnejšo kartoteko na Europolu? Sicer pa, sklepam, da si šele pred kratkim postal polnoleten, glede tvoje otročje besede "nagajanje".
NA LEVO ni OK
21. 01. 2021 10.46
-2
Žilne opornice, umetni kolki, zlate palice, TEŠ 6, NLB, Iranska miljarda €, Stožice, avtocestni križ, maketa drugi tir, +++++++++, to je rezultat vlad pred tem....
Ana Sols
21. 01. 2021 10.50
+3
Kraje ne gre opravicevati z drugimi krajami.
NA LEVO ni OK
21. 01. 2021 11.05
-1
Seveda ne oboje so kraje , nekatere lopovščine brez primere, ki se jih ne sme obravnavat , čeprav so nedvomno dokazane in zgoraj naštete. To je verjetno socialističen sistem Venezuele, ki ga zagovarja Levica. Država z ogromno zalogo nafte, za izvoz le za svoje državljane jo ni, socializem Meseca.
NA LEVO ni OK
21. 01. 2021 11.07
-1
Se pravi da so kraje, sam ene s prave strani niso " kraje", ki jih levosmerni zagovarjate. To so merila udbe.
jbtjbt
21. 01. 2021 16.20
+2
Kolk sleparjev orožja je že slo na yug,sam prašam?
Ana Sols
22. 01. 2021 09.31
+1
Slo francelj, ti podpiras krajo, ker ti je vseeno, velika vecina pa je ne.
Silvo Falež
20. 01. 2021 21.57
-4
Drzi se JCK... saj vsi vemo, kaj je problem. 100K niso dobili levaki in je konec sveta. Pravilno, da je enkrat drobtinico dobil se kdo drug, ne samo levi mirovni instituti.
morfo
21. 01. 2021 08.44
+6
Ana Sols
21. 01. 2021 10.00
+4
mungus
20. 01. 2021 21.53
+4
Ti naši vladajoči pa res ne razumejo kaj pomeni moralna odgovornost -pa tako šolani kot so to pa ne štekajo da bo treba spokat in to takoj!!!!
Jožajoža
20. 01. 2021 21.49
+2
kazensko ovadit in zapret. kaj se ti skrajni desničarji,"kristjani" gredo. bogu se bo zmešalo,kaj mu delajo.
aanabella
20. 01. 2021 21.45
+8
Spokaj Cigler, takoj in ne delaj si sramote predolgo...
123756890
20. 01. 2021 21.37
+7
papi1
20. 01. 2021 21.35
-5
Bemti, pri vseh miljardah je sedaj problem nekaj tisoč evrotov. He, he, kakšen obup levnuhov.
Blokiran Drugi Človek
20. 01. 2021 21.51
+1
A sepravi če gre denar namenoma desno vplivnih nvo-jem ni problem, če gre pa ostalim je pa kriza?
Ana Sols
21. 01. 2021 10.15
+2
Papi1, koliko molitev je zmolil, da mu je bog ze vse "oprostil"? Ti si tudi kakšno?
potica
20. 01. 2021 21.31
+2
Mene zanima, ali je cipresa že padla 🛺?
CIGU MIGU
20. 01. 2021 21.23
+5
king zigel,vera ne dovoljuje dvoličnosti,razen v slovenguziji,kjer je itak vse dovoljeno
bojer
20. 01. 2021 21.08
+7
Zakaj interpelacija? Če je Cigler tako "nedolžno" pošten, bi moral odstopiti sam, vsaj z ozirom na 10 božjih zapovedi. V njih je vsa vsebina, od katere pa so zelo, zelo oddaljeni trenutni oblastniki.
mosqito
20. 01. 2021 21.02
-5
Levnuhi in njihove oprode.....spet z glavo v beton....BRAVO... spet bo PROPADLO.. pa vam lahko tud. JANJA USLUGA 1000099x pomaga. LEVAKI...VI. STE. PASSE skupaj z USLUGATOVO VRED.
Blokiran Drugi Človek
20. 01. 2021 21.49
+4
Z glavo v beton rine samo janša, zato mu je pa lase pobralo😂. Za razliko od tebe ki še zdaj nisi odrinil na nov portal😂😂😂
Helix Nebula
20. 01. 2021 20.52
-4
Imamo opozicijo interpolacij. Tekmujejo kdo bo prvi, in kdo jih bo več. Šarec po desni prehitevo kar preko Twiterja. Prvi med prvimi. Šef Karli je ponosen
mungus
20. 01. 2021 20.40
+7
Pa tak minister. V DSO jih pa narod umira zaradi brezbrižnosti takih napihnjenih modelov kateri živijo v svojem svetu v katerem prevladuje brezbrižnost manipulacija pokvarjenost lažnivost in cerkvena razvratnost v ta rang definitivno spada tudi ta cigler kater naj čimprej odleti. Dal bi ga delat prek javnih del v bolnico da si proba dvigovanje nepokretnih bolnikov pa da ga vidim heroja.....
mungus
20. 01. 2021 20.29
+11
Dajte skinit to cerkveno miš in ta naj bi bil minister za socialno ogrožene in družine v stiski tam pa župnikom ta vlada nakazuje temeljni dohodek za nazaj in za naprej da ko pride cajt volitev da bojo župnki v cerkvi v nebesa povzdigval tega kaplarja kater si skozi ta župnik nakazila kupuje glasove. Naj kaplar da iz svojega žepa denar za te crkvenjake pa zihr ne bo tako radodaren kot je radodaren z davkoplaččevalskim denarjem.
morfo
21. 01. 2021 08.47
+2
Ja bodo župniki lepo govorili pri maši da v svetem pismu lepo piše koga moraš obkrožit na volitvah.#
Belabreza
20. 01. 2021 20.14
+11
Manipulator cerkveni, upam, da ga odnese interpelacija.
Beaa
20. 01. 2021 20.44
+10
papi1
20. 01. 2021 21.37
-3
Tukiw
20. 01. 2021 20.11
+8
Menda, še pred potrebo moli.