Slovenija

V Levici z novo referendumsko pobudo glede investicij v Slovenski vojski

Ljubljana, 22. 03. 2021 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nuša Stegnar, STA
Komentarji
23

V Levici pripravljajo novo referendumsko pobudo glede investicij v SV. Prepričani so namreč, da želi vlada s predlogom novele zakona o izvrševanju proračuna najti obvod za nakupe orožja, medtem ko odločitev ustavnega sodišča glede referenduma o zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v SV še ni znana.

Na marčevski seji državnega zbora, ki se začenja danes, poskuša vlada sprejeti novelo Zakona o izvrševanju proračunov (ZIPRS), s katerim bi si zagotovila podlago za sklepanje pogodb o nabavah orožja prek že sprejetih proračunov in celo prek mandata te vlade, pravijo v Levici. Po njihovem mnenju je to nadomestek zakona o 780-milijonski nabavi orožja, ki so ga z zahtevo skoraj 30.000 državljank in državljanov po referendumu ustavili jeseni. 

Kot pravijo v Levici, je novela ZIPRS škodljiva za razvoj te države, protiustavna ter ruši temelje demokratične ureditve. "Škodljiva za razvoj, ker bo vladi omogočila, da bo lahko v tem in naslednjem letu podpisovala pogodbe o nakupu orožja v neomejenih zneskih, ki sploh niso še opredeljeni v proračunih, in za leta, ki presegajo mandat te vlade. Koliko bomo plačali za '780-milijonsko posodobitev slovenske vojske', kot ji pravijo, je razvidno že iz prve nabave, ki jo skušajo izvršiti," pravijo v Levici.

Luka Mesec
Luka Mesec FOTO: Bobo

T. i. taktično transportno letalo se je v pičlih treh mesecih podražilo s 50 na 72 milijonov evrov, pojasnjujejo in dodajajo, da bodo stroške teh nabav, ki bodo lahko presegli milijardo evrov, morale odplačevati naslednje vlade, brez obzira na proračunska sredstva ali javnofinančni položaj države. Vse to se bo seveda zažiralo v prepotrebne investicije v zdravstvo, domove za starejše, stanovanja za mlade in podobno. 

Na protiustavnost novele, tako v Levici, opozarja tudi zakonodajno-pravna: vlada je z njo v potencialnem konfliktu s kar petimi členi ustave: 1., 2., 3., 44. in 90. Drugače povedano, vlada krši določbe ustave, ki pravijo, da je Slovenija demokratična država, da je pravna država, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo in člene, ki ljudstvu zagotavljajo pravico do referenduma. "Vlada namreč z novelo izigrava Ustavno sodišče (US), ki je zadržalo izvajanje zakona o 780 milijonih, pogodbe pa se do razsodbe US (ki je še ni) ne smejo sklepati. Ob tem izigrava pravico do referenduma, saj če bo US sklenilo, da je referendum o 780 milijonih dopusten (o tem trenutno odloča), bo ta v primeru sprejetja ZIPRS brezpredmeten - tudi če bi se ljudstvo na referendumu izreklo proti nabavam orožja, bi jih vlada izvršila prek ZIPRS. In s tem vlada, nenazadnje, krši načelo, da je Slovenija demokratična država, v kateri ima oblast ljudstvo," poudarjajo v Levici. 

Levica napoveduje zbiranje podpisov za sklic referenduma proti nabavam orožja.

"Ta referendum je vlada Janeza Janše najprej nezakonito prepovedala, zdaj pa po desni prehiteva odločitev ustavnega sodišča. Z zakonom o izvrševanju proračuna daje vlada obrambnemu ministru Mateju Toninu in ministrstvu za obrambo bianco menico za sklepanje orožarskih poslov, pa četudi ti presegajo že sprejete proračune in celo mandat te vlade," so zapisali v Levici. Da vlada na ta način poskuša prehiteti referendum in ustavno sodišče, po njihovem prepričanju "ni samo nedopustno, ampak je tudi nelegalno, kajti dokler obravnava zakona na ustavnem sodišču ni zaključena, državni zbor ne sme obravnavati zakona o isti materiji". Prepričani so, da najnovejši manevri vlade "ne spreminjajo dejstva, da tri četrtine prebivalstva nasprotuje nakupu nepotrebnega orožja". Zato napovedujejo nov referendum, na katerem bodo "zahtevali pravico, da državljani odločimo, ali bo ta denar šel za orožje ali za zdravstvo, domove za starejše, stanovanja in razvoj".

Kot dodajajo v Levici, pa si je vlada ob tem v ZIPRS vzela še talca - računovodske servise in podjetja. Ti vlado že več mesecev pozivajo, naj jim letos zaradi izrednih razmer podaljša roke za oddajo zaključnih poročil. Tega vlada doslej v protikoronskih paketih ni storila, je pa to določbo naknadno (ko je zaslutila, da bomo v Levici morda šli v zbiranje podpisov za zahtevo sklica referenduma) vtaknila v ZIPRS. Namen tega manevra ni nič drugega kot računovodske servise ter podjetja obrniti proti pobudnikom referenduma, pravijo v Levici in dodajajo, da bodo zato - še pred začetkom zbiranja  podpisov za referendum - vsem poslanskim skupinam poslali v sopodpis zakon, ki bi podaljšal roke za oddajo zaključnih poročil računovodskim servisom in podjetjem do konca maja. "V obrambo demokracije in pravice ljudstva do odločanja pa napovedujemo, da bomo Janšo in Tonina ustavili tudi tokrat." 

Matej T. Vatovec
Matej T. Vatovec FOTO: Bobo

Spomnimo

Levica je namreč skupaj s SD po sprejetju zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v SV, ki predvideva za 780 milijonov evrov investicij do leta 2026, v DZ vložila več kot 28.000 podpisov za začetek postopkov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, a je koalicija nato potrdila sklep o nedopustnosti referenduma. Opozicija se je zato na ustavno sodišče obrnila z zahtevo za presojo ustavnosti omenjenega sklepa. Ustavno sodišče je do končne odločitve o dopustnosti referenduma izvajanje zakona zadržalo.

Na finančnem ministrstvu pa so nato pripravili predlog sprememb zakona o izvrševanju državnega proračuna za leti 2021 in 2022 v delu, ki določa največji dovoljeni obseg prevzetih obveznosti v breme proračunov. Namesto da kot izjema od omejitev prevzemanja obveznosti iz proračuna veljajo pogodbe za investicije v SV na podlagi posebnega zakona, bi po predlogu, ki je na matičnem odboru DZ prejšnji teden dobil zeleno luč, to veljalo za pogodbe za investicije v vojski, predvidene s splošnim dolgoročnim programom opremljanja in razvoja SV ter srednjeročnim obrambnim programom za njegovo izvedbo.

Predstavniki finančnega in obrambnega ministrstva so na seji odbora DZ pojasnili, da so dobavni roki pri tovrstnih naročilih dolgi in zato investicij ni mogoče izvesti v enem proračunskem letu. Zatrjujejo tudi, da ne gre za obvod ustavnega sodišča.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krematorij666
22. 03. 2021 20.49
+3
Tako je Lukec, odplačevale bodo naslednje vlade. Sedaj bo šlo, ker smo odplačali dolg za TEŠ in sanacije bank ter Jankovićev drobiž. Zdravstvo, domovi za ostarele, domovi za mlade in ostalo ste pa že vi uredili v času velike gospodarske rasti in desetletjih oblasti. Kaj sedaj lajaš, pokaži kaj si dobrega do s daj naredil razen tega, da si pomagal rušiti prejsnjo vlado.
Bojan 69
22. 03. 2021 20.31
+2
Upam da tele poslance Levice obtožijo veleizdaje.
Pomnim
22. 03. 2021 17.51
-4
Tile, ki zdajle Slovenijo vodijo, so isti kot tisti, ki so pred Adolfom pokleknili in prisegli zvestobo. Ti ne bodo branili nikogar.
Pomnim
22. 03. 2021 17.49
-1
A so soldati že cepljeni? Še ne, torej imamo inteligentno biološko orožje. Drugega ne rabimo.
fafajonka
22. 03. 2021 16.17
+5
Če bi počilo, vojske pa nimamo, bi imeli dva junaka, Mesca in Kordiša, ta dva bi sovragu že pokazala --- pete --- tako, da bi nekaj časa tekla pred njim nekaj časa bi pa moral sovrag teči za njima. :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Periot222
22. 03. 2021 15.18
+1
Za te lopove ki ze vec kot eno leto unicujejo drzavo in ljudi je samo zapor!!!!!!
muceli
22. 03. 2021 14.55
+6
Vojska je velik proračunski porabnik, ampak zame osebno je bolj pomembna varnost naše države kot to da npr. socialno podporo dobivajo ljudje, ki ne govorijo slovenskega jezika, pa tudi večno krpanje bančnih lukenj zaradi tajkunskih kreditov in pa razni odpisi tipa "Jankovič" ... Denarja se steče v proračun več kot dovolj, samo odteka skozi velike "nevidne" luknje.
Cesar Millan - Vodja krdela
22. 03. 2021 14.59
+6
E moj Lukec ,če bi danes prišlo do napada naše DRŽAVE bi naš luka prvi šel na fronto z nagelčkom v roki !!!! Kaj te ni nič sram še dekleta so bolj sposobna kod ti !!!!!!
Uporabnik1727405
22. 03. 2021 14.51
-6
Predpogodbe so že sklenjene, višina provizije je akterjem že znana, samo je treba najti način( tudi s pomočjo dveh sodnikov Ustavnega sodišča in s pomočjo svetovalca JJ - doktorja za finančne goljufije,)kako je treba čimprej posel zaključiti in pobrati mastno provizijo,ki bo vplačana v davčne "oaze", mi občani ,kot ovčke, pa smo vselej tiho...bravo Levica, moraš vztrajati...
marker1
22. 03. 2021 17.36
+2
Glede na lastna pretekla dejanja, levičarji povsod vidijo teorijo zarote. Če so sami pokvarjeni, niso vsi pokvarjeni. Samo svinja misli svinjsko.
fafajonka
22. 03. 2021 14.45
+12
Slovenska vojska je predraga, Levica ponuja cenejšo varianto --- dovolj bi bila nabava 10 kos 6 vil in trije cepci ---tudi generalštab je prevelik, dovolj bi bila Mesec in Kordiš. :-)))))))))))))))))))))
Antikrist Anarhist
22. 03. 2021 14.29
-19
Bravo Levica, Slovenci smo z vami! Skupaj bomo uspeli ustaviti sumljive posle diktatorja Janše!
fafajonka
22. 03. 2021 14.47
+10
Kaj se drenjaš zraven, to bo z njim levica sama opravila z levo roko. :-)))))))))))
ina5785
22. 03. 2021 18.39
-3
Antikrist Anarhist - +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Realni
22. 03. 2021 14.25
+22
pkj
22. 03. 2021 14.25
+19
Pa kaj si ta levica misli? Vladali so skoraj vse od osamosvojitve, pa nic naredili glede zdravstva, starejse, stanovanj,... da o razvoju niti ne debatiramo. Sedaj jim je to prioriteta? Beee
Uporabnik1095190
22. 03. 2021 14.21
+14
V redu, naj naredijo referendum. Zraven naj se odloča še o migrantski politiki, financiranju RKC in ostalih verskih prejemnikov davkoplačevalskega denarja, financiranje RTV, STA in raznih nevladnih organizacij,... Z enim referendumom lahko rešimo več perečih vprašanj in obenem prihranimo na milijone in milijone evrov, ki se lahko porabijo za zdravstvo, šolstvo, prometno infrastrukturo,...
jodr
22. 03. 2021 14.18
+14
Levica nehajte že z svojimi referendumskimi pobudami; nihče v Sloveniji vas ne jemlje resno.
pekoči paradižnik
22. 03. 2021 16.53
-1
zato so v enem tednu zbrali 30.000 podpisov, ti si eno veliko teslo ne jodr.
Uporabnik1860941
22. 03. 2021 14.17
+12
Pa saj je denar za vojsko. Sam vzeti ga je treba od neupravičenih socialnih pomoči in podobno....
motorist_mb
22. 03. 2021 14.15
+15
Upam da desetletje dezerterji ne bojo več v igri😁
hondoid
22. 03. 2021 14.39
+3
Killing floor
22. 03. 2021 13.56
+13
Ja zdej so dobri, ko je jajo na oblasti drgac so pa tudi oni skorumpirani... .