Slovenija

Ljubljana draži parkirnine, taksa za vstop pa je za Jankovića 'zadnji ukrep'

Ljubljana, 04. 05. 2023 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

V Ljubljani nameravajo za 10 centov dvigniti cene ure parkiranja v vseh treh conah. Tudi parkiranje v soboto popoldne ne bi bilo več brezplačno, saj bi čas, ko je potreben parkirni listej, podaljšali vse do 19. ure. "Namen tega je, da v stanovalci, ki tu živijo, dobijo več možnosti za parkirati tam, kjer je prosto, s svojo dovolilnico," je pojasnil župan Zoran Janković. Ob tem je zatrdil, da ideje o taksi za vstop z avtomobilom v Ljubljano zaenkrat ne podpirajo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Dražje parkirnine v Ljubljani
    01:03
    Iz 24UR: Dražje parkirnine v Ljubljani
  • Janković o taksi za vstop v Ljubljano z avtomobilom
    01:55
    Janković o taksi za vstop v Ljubljano z avtomobilom

 

V coni 1 (ožje središče) bi lastniki vozil po novem namesto 1,20 evra na uro plačali 10 centov več. Ura parkiranja v coni 2 bi stala 80 centov, v coni 3 pa 50 centov. Cene parkirnih dovolilnic za stanovalce se medtem ne spreminjajo. Ob tem pa predlagajo tudi, da bi ob sobotah parkirnino po novem plačevali vse do 19. ure. Nedelje bi še naprej ostale brezplačne.

Parkiranje v središču Ljubljane
Parkiranje v središču Ljubljane FOTO: Aljoša Kravanja

Predlog bo na seji ljubljanskega mestnega sveta obravnavan 29. maja, če bodo spremembe potrjene, pa bodo v veljavo stopile 5. junija. 

Kako so rasle cene?

Cena ure parkiranja v coni 1 (ožje mestno središče) se je po letu 2013, ko je znašala 70 centov, prvič spremenila leta 2019. Takrat se je dvignila za 10 centov in taka ostala do leta 2022, ko se je dvignila na 1,20 evra na uro. Zdaj bi se torej znova povečala za 10 centov. V coni 2 (širše območje centra) prvič spremenila leta 2014, s 40 na 50 centov. Leta 2019 se je dvignila na 60 centov, lani pa na 70. Predlog zdaj predvideva 80 centov na uro.

Še bolj oddaljeno cono 3 so uvedli leta 2014, doslej se cena 40 centov za uro parkiranja še ni spremenila, po novem pa bi bilo odšteti pol evra.

O junija bi bilo dražje tudi parkiranje na urejenih parkiriščih. Parkirišča (P2) v neposredni bližini ožjega mestnega središča (Gospodarsko razstavišče, Mirje, Trg mladinskih delovnih brigad, Tivoli) se s 70 centov dvigujejo na 80 centov na uro. Celonočno parkiranje tam pa vas bi po novem stalo dva evra. Nekoliko bolj oddaljena parkirišča (ob Žalah, Trg prekomorskih brigad, Kranjčeva, Štembalova, Gosarjeva I in II, Povšetova, Slovenčeva, Dolenjska, Tacen, Polje, Komanova), kjer je bilo za prvi dve uri treba odšteti 60 centov in nato prav toliko za vsako naslednjo uro, bi se te številke zdaj dvignile za 10 centov. Nočna tarifa bi tudi na območju teh parkirišč (P3) zvišala iz 1,80 evra na dva evra na noč.

Parkiranje v središču Ljubljane
Parkiranje v središču Ljubljane FOTO: Aljoša Kravanja

Za abonente na parkiriščih P1 se bo cena zvišala s 40 na 45 evrov na mesec, na območju P2 pa s 36 na 40 evrov na mesec. Na območju P3 bi se mesečna cena dvignila s 25 na 28 evrov na mesec, za letno parkiranje pa bi bilo tam treba odšteti 200 evrov. 

Podražitve zaradi ostalih podražitev

Dražijo se tudi nekatere parkirne hiše. V parkirni hiši Kongresni trg bi bilo po novem treba plačati 1,70 evra na uro za do tri ure parkiranja in 2,50 evra ob parkiranju nad tremi urami. Spreminja se tudi cena parkiranja na noč, in sicer iz 1,80 evra na dva evra. Na toliko se bo zvišala tudi nočna parkirnina v parkirni hiši Kozolec, cena dnevne tarife pa ostaja 1,5 evra na uro. Mesečno parkiranje za abonente stanovalce v omenjenih parkirnih hišah pa se dviguje s 60 na 70 evrov. "Lahko primerjate cene v zasebnih garažnih hišah, še vedno smo daleč najcenejši," je ob tem zatrdil župan Zoran Janković.

Parkiranje v središču Ljubljane
Parkiranje v središču Ljubljane FOTO: Aljoša Kravanja

 

Kot so pojasnili na novinarski konferenci, so pri pripravi nove ga odloka upoštevali predvsem dvig cen stroškov materiala in storitev zunanjih izvajalcev ter povečanja stroškov dela. "Stroški se vsa ta leta višajo, pri nas se cna ni spreminjala. Stroški zaposlenih, zunanjih izvajalcev, vzdrževanja. V garažnih hišah že če pogledamo samo elektriko kot tako. Čeprav moram priznati, da sem s težkim srcem to sprejel, je to del te prometne politike. Veliko raje vidim avtomobil pod zemljo kot na kakšnem pločniku," je dodal.

V garažni hiši pod Kongresnim trgom je mogoče tudi brezplačno parkirati kolo: "Potrebujete samo Urbano, da odprete, nič se ne zaračuna. Tako imate kolo v varovanem prostoru in potem se lahko v miru udeležite denimo Odprte kuhinje in podobnih dogodkov, ki se bodo dogajali v centru Ljubljane," je dejal v. d. direktorja javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) Bojan Babič

Cene parkirišč P+R in letnih dovolilnic se ne spreminjajo

1,3 evra na dan pa bo še naprej treba odšteti za dnevno parkiranje na šestih parkiriščih P+R, nespremenjene ostajajo tudi cene letnih dovolilnic. V parkirni coni 1 ta tako ostaja 100 evrov, pridobiti pa je možno le eno dovolilnico na posamezno stanovanje: "Morate vedeti tudi, da je ta vrednost sestavljena iz davka, ki odpade na državo in ne pritiče blagajni Mestne občine Ljubljana. Občini gre točno 81,97 evrov, 18,03 pa državi," je pojasnila Maja Žitnik, vodja sektorja za gospodarske dejavnosti in promet.

Parkiranje v središču Ljubljane
Parkiranje v središču Ljubljane FOTO: Aljoša Kravanja

V coni 2 (npr. Prule, Zupančičeva jama) stanovalec lahko dobi dve dovolilnici: dovolilnica za prvo vozilo znaša 100, za drugo 200 evrov. V coni 3 pa lahko imajo stanovalci tri avtomobile, dovolilnica za prvega znaša 60, za drugega 120 in za tretjega 180 evrov. "Namen sobotnega podaljšanja in urne postavke do 19. ure je tudi, da stanovalci, ki tam živijo, dobijo več možnosti za parkiranje tam, kjer je prosto, s svojo dovolilnico," je dejal župan.

Težava še naprej ostajajo stanovanjske soseske, ki so bile grajene pred 40 ali 50 leti. "Takrat je bil en avtomobil na dve stanovanji, zdaj ima vsako po dva ali tri avtomobile. To zdaj rešujemo s tem, da če nekdo nima parkirišča pred svojim blokom, bo lahko iskal dovolilnico ali abonma na bližnjem parkirišču."

Parkiranje v središču Ljubljane
Parkiranje v središču Ljubljane FOTO: Aljoša Kravanja

 

Z novim odlokom se ukinja parkirišče na Petkovškovem nabrežju: "To je novo območje za pešce, dela bodo zaključena prihodnji mesec. Prišli bomo do Rozmanove ulice in potem se čaka otvoritev Roga, ki bo konec avgusta ali začetek septembra," je pojasnil Jaković. Vzpostaviti pa nameravajo dve novi parkirišči: eno bo pod Rogom, kjer bo prostora za 88 vozil, drugo pa pri bazenu Ilirija, kjer se že dela temeljna plošča.

Janković: Taksa bi bila pri nas zadnji ukrep

Dotaknil se je tudi ideje, ki je v zadnjih dneh razdelila javnost: taksa, ki bi jo zaračunali za vstop v Ljubljano. Janković meni, da se v Londonu ni izkazala za pravo rešitev: "Pojavile so se pripombe, koliko pa mora biti visoka, da se lahko pripelješ v center mesta. Za Ljubljano rečemo, da je čez obvoznico. Kako ločiti tiste, ki so v Zalogu, Polju, Šentvidu? Če daš visoko takso, je to segregacija. Je to samo za tiste, ki imajo denar in dober avto, ti lahko plačajo takso, drugi je ne morejo." 

Parkiranje v središču Ljubljane
Parkiranje v središču Ljubljane FOTO: Aljoša Kravanja

Pravi, da ne ve, kdo je dal predlog v javnost: "Taksa bo pri nas, če se bo o tem razmišljalo, zadnji ukrep," je zagotovil, da na ljubljanski občini o taksi za zdaj ne razmišljajo.

Črna točka je podhod pri Ortobaru

Prestolnico sicer čaka tudi obsežen infrastrukturni projekt - Potniški center Ljubljana, v okviru katerega se bo preuredila železniška postaja in zgradila nova glavna avtobusna. Gradilo se bo tudi na okoliških cestah. Dela že potekajo na Vilharjevi, Jankovič je začetek del na Linhartovi napovedal za konec junija ali začetek julija, prihaja še Masarykova. 

"Gneča bo, to je dejstvo. Predvsem nas muči podhod pri Ortobaru, ker se širi za 32 metrov. Ko se bo to delalo, bo dejansko tam res problem," je priznal. Gradbeni stroji bodo brneli tudi na Šmartinski cesti: "Kjer je tisti trikotnik, združevanje s Savsko cesto, se Petrolova črpalka ruši in tam postaja krožišče. Smisel tega je čimprej spraviti vozila na obvoznico," je dejal.

Vsaka cesta, ki se dela na novo, dobi kolesarsko stezo, je dejal Janković, ki pričakuje še večji porast mestnega kolesarjenja. V teh dneh bo ljubljanska občina sicer objavila razpis za pripravo potovalnih navad, ki so ga izvedli že v letih 2003 in 2013. Poleti pa bodo v vseh četrtnih skupnostih začeli zbirati pobude, kaj si prebivalci želijo glede kolesarjenja in drugih oblik prometa.

Janković je napovedal tudi nakup novih 60 avtobusov - tretjina jih bo na stisnjen zemeljski plin, tretjina na vodik, tretjina pa na elektriko.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (410)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

202021
05. 05. 2023 20.56
-2
a veste koliko me boli nekaj tam spodaj za vaše parkiranje in plačevanje....
pravicnez.
05. 05. 2023 16.46
-1
Opanković, ceste na Viču …
jani20
05. 05. 2023 16.18
+1
Kaj njegovi sorojaki fižolari bodo plačali takso na izpuste prdecov, če bo slučajno uvedel takso na izpust plinov?
Forum 21
05. 05. 2023 16.01
+1
Kar ste volil,to imate,zdej pa 🤫🤫
Jani.
05. 05. 2023 15.58
+3
Nima veze samo, da je vaš. Zdaj pa imate, kar podpirate že toliko let.
HasoČevapar
05. 05. 2023 15.45
+4
Nenasitni opanko in njegovi pokvarjeni levaki! Ampak samo, da ni Logar ane, ker neko poštenje pa res ne spada v prestolnico kajnede
zurc
05. 05. 2023 15.41
+4
brez skrbi ,tudi taksa bo kmalu,za denar se gre
alkimistos
05. 05. 2023 15.19
+3
1000 eur za 3 nanosekunde. Potem bo Jankovič srečen... premalo se mu nateče premalo... Plešete?
Con-vid 1984
05. 05. 2023 14.53
+4
Jaz sem ga volil samo ta prvič in nikoli več. Pri temu pomanjkanju delovne sile v lj, da greš srat s tem. Znanstvenikov, inžinirjev ter zdravnikov pa kolikor hočeš.
2mt8
05. 05. 2023 14.45
+8
Pod Jankovićem bo Ljubljana dobila Londonske cene, edino plače bodo ostale na balkanskem nivoju.
jodr
05. 05. 2023 14.45
+8
Dragi Ljubljančani, dobro vas Zoki dere, vi ga pa še kar volite.
reakcionar
05. 05. 2023 14.40
+3
Edino pravično bi bilo da Ljubljančani plačujejo višje davke kot drugi prebivalci Slovenije, saj imajo v Lj. povprečno višje plače, večji standard in več vsebine in zmeraj volijo Zokija.....pa to...
Forum 21
05. 05. 2023 16.02
jank
05. 05. 2023 14.13
+2
Pa za desničarske tingeltangle naj določi tarifo. Dovolj je zastonj sranja desničarjev po mestu.
jodr
05. 05. 2023 14.30
+1
Levuuharji ste itak vsi na socialki in imate vse brezplačno.
2mt8
05. 05. 2023 13.55
+4
Ljubljana bo uvedla plačljivo parkiranje za bicikle...
devlon
05. 05. 2023 13.46
+0
dokler bo tako blagostanje, da bodo avti prepoceni, ne bo drugače. Včas se je dalo biti študent brez avta, danes nihče ne more za vikend k mamici drugače, kot da se pelje z avtom, med tednom pa svojo kripo parkirajo in pustijo med bloki, ker pri faksu ni placa. In potem avto vzamejo zopet konc tedna, da gredo mamici. Vsa parkirišča naj bodo plačljiva..Tisti, s stalnim prebivališčem naj plačajo letni prispevek, ostalim pa tud zaračunat. Bo za vse bolje, tudi za naravo. Morda se potem dva soseda ne bosta vsaj svojim plehom vozila v sluzbo, ampak bosta šla z enim avtom. Višje cene-> manjša obremenitev na cestah
Natodefinkica
05. 05. 2023 12.41
+9
Naj uvedejo plačilo takse, imajo pravico, ostala mesta pa prepoved vstopa za Ljubljančane.
t3d0m3d0
05. 05. 2023 12.40
-1
Če greste na pregled v neko kliniko blizu kliničnega centra, parkirajte v vasi na robu Ljubljane, potem pojdite z ljubljanskih mestnim avtobusom do Zaloške ali Njegoševe ceste, bo ceneje kot parkirati v parkirni hiši Šempeter.
medika007
05. 05. 2023 13.33
+3
Se strinjam, če si zdrav. Če pa si na berglah, boš pa verjetno težje šel na bus. Sploh pa sramota, če greš k dohtarju, pa ne moreš človeka, ki ga pelješ na pregled, normalno odložiti pred bolnico in ga tudi pobrati za domov.
mackon08
05. 05. 2023 12.20
+7
Ni problem naj naredijo takso za vstop v ljubljano, obeenem pa vsi kraji v Slovenijo naj naredijo takso za vstop za Ljubljančane. Ljubljana je mesto, ki črpa sredstva od vseh Slovencev zato naj ne bluzijo.
Natodefinkica
05. 05. 2023 12.57
+6
Ljubljana ni mesto, ki izkorišča, to je mesto ki uničuje vse kar je izven Ljubljane in je dobesedno izropalo vse kar ni mesto Ljubljana. Vsi jih poznajo, že od Italijanov naprej.
zmerni pesimist
05. 05. 2023 11.43
+7
Ko bom šel v gostilno v lj bom prvo vprašal ali imajo parkirplac
Macola.
05. 05. 2023 11.58
+1
Luka40
05. 05. 2023 11.22
+2
Ljubljana prestolnica Slovenije v centru za turiste pa ne Prada pač pa Lidl 😂😂😂😂 Janko koliko so ti plačali 🤫