4°C

V Ljubljani, Mariboru in Izoli prižgali praznično osvetlitev

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
160
V Ljubljani, Mariboru in Izoli so prižgali svetlobno okrasitev, ki napoveduje praznični čas ob koncu leta. Epidemija covida-19 na praznično osvetlitev mest ne vpliva, se bodo pa aktualnim ukrepom za zajezitev epidemije organizatorji prilagajali pri izvedbi prireditev.

VEČ VIDEOVSEBIN

01:12

Iz 24UR: Odprli božično tržnico v Mariboru

02:30

Iz 24UR: Prižig lučk v Ljubljani

 

V Ljubljani so prižgali kar za 50 kilometrov prazničnih luči. Osrednja tema okrasitve, ki jo je zasnoval Urban Modic, je pomembnost skupine in sožitja. Okrasitev zato nosi naslov Vsemoč – moč vseh. V središču Ljubljane so odprli tudi praznične stojnice, poleg znanih lokacij bodo letos postavljene tudi v Stritarjevi ulici.

Na ogled bodo še tradicionalne jaslice iz slame na Gallusovem nabrežju, pripravili so okrasitev parka Zvezda z lampijoni ljubljanskih osnovnošolcev in 79 zelenih dreves na Wolfovi, Čopovi, Stritarjevi in Trubarjevi ulici, ki jih bodo okrasili meščani in obiskovalci.

V praznični osvetlitvi so danes zasijale tudi mestne ulice v Mariboru. Osrednji prizorišči Čarobnega Maribora sta Glavni trg in Trg Leona Štuklja. Na prvem bosta stala darilna tržnica in letošnja novost, to je božični vrtiljak, na Trgu Leona Štuklja pa je praznična gostinska ponudba.

Na mestnih ulicah in trgih bodo mimoidoče razveseljevale svetlobne skulpture Lumina in fototočke z urbanimi gozdički. Vrata je danes odprlo tudi Vilinsko mesto, to so čarobni kotički, ulice, dvorišča, izbe in razstavišča v središču Maribora, kjer se bodo ves december odvijale prireditve in ustvarjalne delavnice.

Tudi v Izoli so praznične luči zažarele danes, park Pietro Coppo z drsališčem pa se je spremenil v pravljični Ledeni otok. Kot so navedli v Turističnem združenju Izola, bodo poskrbeli tudi za pester spremljevalni program, saj bodo v prazničnem času od četrtka do nedelje na vrsti otroške predstave in glasbene točke, 4. in 5. decembra po tudi Miklavževa tržnica.

V prihodnjih dneh bodo praznično osvetlitev prižgali tudi drugje, že v soboto denimo v Celju in Kopru.