Slovenija

V Ljubljani ne bodo razkuževali javnih površin, vedno več občin jih razkužuje

Ljubljana, 19. 03. 2020 17.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mnoge občine so v boju proti koronavirusu začele z razkuževanjem javnih površin. Prvi so javne površine začeli razkuževati v Izoli in Kopru, jutri jim bo sledila Nova Gorica, od ponedeljka pa bodo z dezinfekcijo urbane opreme začeli tudi v Kranju. Iz prestolnice so odgovorili, da javnih površin ne bodo razkuževali: ''Imamo 1626 cest in ne moremo delati razlike med njimi ter se odločati, kje razkuževati in kje ne. Prav tako ni primernega razkužila v zadostnih količinah.''

Kljub prizorom masovnega razkuževanja ulic in javnih površin, ki ga v boju proti koronavirusu uporabljajo azijske države, saj lahko ta dolgo preživi na površinah, slovenski Nacionalni inštitut za javno zdravje razkuževanje površin odsvetuje: ''Dezinfekcije zunanjih javnih površin ne priporočamo. Vsem ljudem svetujemo, da se čim manj dotikajo površin, ki se jih dotika veliko število ljudi in so zaradi tega lahko onesnažene. Učinkovitost dezinfekcije takih površin je vprašljiva, saj so po njej razkužene le za kratek čas zaradi ponovnega dotikanja. Zato svetujemo, da prebivalce intenzivno spodbujate k izvajanju preventivnih ukrepov: ne dotikajmo se oči, nosu in ust; redno si umivajmo roke z milom in vodo ali razkužimo; upoštevamo pravila higiene kašlja; v primeru, da zbolimo, ostanemo doma; izogibajmo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake bolezni. Posebno pozornost velja usmeriti na javne površine, ki se jih pogosto dotikamo, kot so npr. klopi, bankomati, ograje in ročaji ter kljuke pred vhodi v večstanovanjske zgradbe, zunanji ročaji oz. kljuke na vratih javnih ustanov, ročaji tekočih stopnic v podhodih, ograje na klančinah ob stopniščih, površine parkomatov, če so v rabi, izposojevalniki in kolesa za izposojo, pasja stranišča itd. 

Izolska komunala je včeraj s pomočjo podizvajalca začela z uporabo razkuževalnega sredstva na osnovi klora pri čiščenju javnih površin.
Izolska komunala je včeraj s pomočjo podizvajalca začela z uporabo razkuževalnega sredstva na osnovi klora pri čiščenju javnih površin. FOTO: Bobo

Vedno več občin se odloča za razkuževanje

So pa nekatere občine vseeno začele z razkuževanjem javnih površin. Izolska komunala je včeraj s pomočjo podizvajalca začela z uporabo razkuževalnega sredstva na osnovi klora pri čiščenju javnih površin. Kot je na rednem sestanku občinskega kriznega štaba navedel direktor komunale Denis Bele, želijo razkužiti vso urbano opremo, vključno s klopcami, in to predvsem na najbolj izpostavljenih točkah.S svojim delom se bodo v Komunali Izola sicer osredotočili na območja, kjer se zdaj giblje največ ljudi, torej okoli zdravstvenih domov, lekarn, trgovin in tudi promenad, je pojasnil Bele.

Tudi v Kopru so se že lotili razkuževanja javnih površin. Marjetica Koper je v tem tednu začela obsežno akcijo razkuževanja bolj frekventnih javnih površin. Titov trg, Čevljarsko in Pristaniško ulico bodo čistili strojno, ekološke otoke, zabojnike za odpadke in ostalo infrastrukturo ravnanja z odpadki pa ročno. Na občini sicer opozarjajo, da popolnega razkuževanja urbane opreme, kot so klopi, ni možno zagotoviti, zato naj se občani njihovi uporabi raje izognejo.

Raziskave so pokazale, da je možno z dezinfekcijo z od 62- do 71-odstotnim alkoholom novi koronavirus deaktivirati v eni sami minuti. Zelo učinkovita so tudi belila. A pozor, za čiščenje jih uporabljajte v skladu z navodili, nikar jih ne uživajte!

Jutri bo koncesionar Komunala Nova Gorica d.d. v Novi Gorici začel razkuževati klopi in bolj obiskane predele mesta. Zaposleni bodo to delo izvajali v zaščitnih delovnih oblekah, so sporočili tudi z občine Nova Gorica.

''Z dezinfekcijo urbane opreme ter nekaterih javnih površin, kjer se najpogosteje v teh dneh zadržujejo prebivalci, bo Komunala Kranj pričela v ponedeljek, 23. marca 2020. Gre za javne površine v okolici Zdravstvenega doma, Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj, stavbe Mestne občine Kranj ter ostale površine, kjer bo to potrebno,'' pa so odgovorili z občine Kranj.

Tudi v Kopru so se že lotili razkuževanja javnih površin.
Tudi v Kopru so se že lotili razkuževanja javnih površin. FOTO: Bobo

Na občini Celje so na vprašanje, ali bodo morda začeli razkuževati javne površine, odgovorili, da v skladu z navodili države zadevo še preučujejo.

Na MOL ne bodo razkuževali javnih površin

Nenaklonjeni razkuževanju javnih površin pa so v prestolnici: ''Javnih površin v Mestni občini Ljubljana ne bomo razkuževali. Imamo 1626 cest in ne moremo delati razlike med njimi ter se odločati, kje razkuževati in kje ne. Prav tako ni primernega razkužila v zadostnih količinah. Sicer pa opažamo, da meščanke in meščani spoštujejo navodila vlade in se ne zadržujejo na ulicah in cestah'', so odgovorili z MOL. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (144)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Moj.ca
20. 03. 2020 18.22
+1
Zoki Zoki cccccc
Vita Peternelj
20. 03. 2020 18.10
+1
kot prvo stroka en dan tako drug dan pa drugače treba je pokazat sposobnost v tem času ne pa se samo širokoustit kaj je naredil saj ima ogromno poznanstev morda pa pomagajo denar pa tudi ni problem a ne
Capo dei Capi - novi profil
20. 03. 2020 15.54
-4
Ne vem, zakaj se pljuva po Jankoviću.... On posluša stroko.... Ne razumem pa kje se bo našlo takšna ogromna količina razkužila... če poslušamo da ga v bolnišnicah zmanjkuje ... Tukaj se pa razkužuje ceste.
xxdrgregoryhouse
20. 03. 2020 17.46
+6
?enka
20. 03. 2020 18.09
+4
Naj jih zrihta, saj je župan in ljubi svoje ljubljančane, od koderkoli pač so ... ;) Važno, da nosijo denar, drugo ga ne briga ...
User1538643
20. 03. 2020 15.43
+1
Ne bodo? Bodo, bodo...
kritika1
20. 03. 2020 15.37
+15
Bravo Janković, ne delati razlike morda pa le? Kaj če bi razkuževali območja bolnišnic, zdravstvenih ustanov, trgovin, torej površin kjer se ljudje morajo gibati, nekdo mora v bolnico, po kruh .., ne vidim pa potrebe, da se razkužuje tam kjer za to ni nobene potrebe? Janković se obnaša kot pubertetnik je proti zato, da je proti, očitno še ni prebolel šoka Janša pa čeprav bi moral biti vesel, da je tudi Janši uspelo pobrati in vrniti na oblat kot njemu! Nekdo tam spodaj razvija svojstveno teorijo zakaj se kaj ne dala... Za to ni treba biti znanstvenik, če bi imeli na milijone mask, bi jih lahko vsi nosili ampak okužbe nebi zaustavili, bo jo pa upočasnili, ker mask ni dovolj, saj tistih, ki so res učinkovite velja ostati doma, je najceneje in najbolj učinkovito. O javnih površinah sem će napisal, kar se pa tiče testiranj je stvar samo v tem, da večje kot je testiranje bolj veseli so statistiki, ki lahko rišejo, napovedujejo .... Problem je, ko vas testirajo in ste negativni mislite, da ste zdravi, čez dan ali dva pa se stvar obrne na glavo, dokazano, med tem pa ste "zdravi okužili druge" zato je minister za zdravje jasno povedal obnašajte se kot da imate virus!
Klemzi28
20. 03. 2020 15.31
-10
Nov tip virusa odkrit v Vuyanu. Poznamo okoli 100 vrst virusov. Novi tip virusa je fasciniral Kitajske virologe in kaj kmalu je bila vmesana politika in stvari so se zacele napihovati. To so dobro izkoristili virologi in podjetja ki so povezana z tem podrocjem. Da zasluzijo, da so prepoznavni karieta pa to.. Ker politiki rabijo stroko so se zacele pojavljati razlivlcne informacije v razlicnih drzavah. To evforijo , protokole , postopke, so zacele prevzemati drzave. vse brez repavl in glave. A edino dejstvo je da noben ne ve 0 o tem virusu. Nimamo nobenih podatkov in tudi testi ki se izvajajo imaho toliko faktorjev ki jih je treba upostevat da bo trajalo leta tesn se bo kaj pogruntalo. Zakaj zato ker "teste" ki jih uporabljajo drzave niso isti. Zakaj ? Zato ker test na novi tip virusa ni bil Validiran pri Who. To pomeni da nimajo vsi drzave istih testov ljudje. Koronavirusi so pristni ze veliko let. Vsako leto je vsaj 10 posto respiratonjih obolenj zaradi koronavirusa. Stopnja umrlosti secl spreminja glede nato kje testiras.
PanterSLO
20. 03. 2020 16.57
+4
Nekdo je gledal video tistega nemškega zdravnika in sedaj soli pamet po forumih.
mmickica
20. 03. 2020 15.13
+19
Zakaj NIJZ odsvetuje prav to, cesar primankuje? Torej, ne nosite madk, ker nolj skodijo kot koristijo, so nam babijali 10 dni nazaj. Zdaj smo ugotovili zakaj! Razkuzevanje rok ni potrebno, ce jih dobro operes. Seveda, zmanjkalo je razkuzil. Javn8h povrsin spet nima smisla razkuzevat, ker ne vejo, katerim dati prednost... Testiranje ni potrebno! Aha, testov je tudi premalo... Zakaj lazete in s tem zavajate javnost??? Tako se dogaja, da mask ne uporabljajo tudi tisti, ki jih imajo, ipd...
ccirisimo
20. 03. 2020 15.52
-2
++++++++++++++++ ČESAR NI TUDI NE POTREBUJEMO KAR IMAMO NAM KLESTITE TA PRAVA POT JE V PO,,,,
pozitivizem
20. 03. 2020 15.13
+5
UV žarki virusa ne uničijo?
LazniviZares
20. 03. 2020 14.58
+6
Opanka nima vec niti za zrak ne pa za razkuzila...
Yokte
20. 03. 2020 14.50
+9
Vse viruse, ki napadajo državljane Slovenije bo potrebno dezinficirati ! Tudi tiste, ki se že dlje časa zadržujejo v prostoru. Le tako bomo lahko zopet normalno zaživeli.
Radoveden
20. 03. 2020 14.49
+3
Krematorij da več dobička, kot čiščenje javnih površin.
El Toro
20. 03. 2020 14.38
+26
Jankovič je povsem brez občutka za ljudi. Briga njega, če bi z razkuževanjem lahko zmanjšali okuženost v mestu, važno, da je njemu dobro.
Kopriva60918022
20. 03. 2020 21.35
evasle
20. 03. 2020 14.01
+10
To, da so nekateri najpametnejši in nesmrtni, nas bo enkrat pokopalo.
7654321
20. 03. 2020 12.36
+33
A je kdo dvomil v to,da Janković ne bozapravljal denarja za razkuževanje. Ve se,kaj je pripravljen ta tip narediti,ali ne narediti zaradi denarja. Tudi lastno mater bi .... .. ...ar.
Fluxx
20. 03. 2020 13.13
-12
Mr.
20. 03. 2020 14.43
+9
Fluxx plače si res ni zvišal... ampak stopnja provizije pa je višja!
Dark Knight
20. 03. 2020 14.52
+9
Ni si zvišal plače, je pa pokradel 29 nilijonov, to je pa vrede, de!
Kopriva60918022
20. 03. 2020 21.36
+1
medvedJEkriv
20. 03. 2020 12.33
+17
No, pred STIGMO, kjer narkomani "varno" opravljajo svoje potrebe, pljuvajo po tleh, ščijejo po bregu ljubljanice, itd, je odprta, edini "lokal" na Petkovškovem nabrežju! Lepa si, lepa, tale Ljubljana..................
medvedJEkriv
20. 03. 2020 12.29
+41
Ni še registriral svojega podjetja za razkuževanje, ko ga bo bo on razkuževal, de.
brezveze13
20. 03. 2020 12.27
+15
zoki ne bo razkuževal, predlaga da celo vspodbuja svoje naj se čim več družijo , sedaj ko so zaprte gostilne jim lahko tudi dovoličarge , roštiljade pa še njega naj povabijo na druženje s kompletno familijo in sorodstvom za en piknik dam jaz
fracola
20. 03. 2020 12.18
+22
Spet ljubljančani nič za varnost!
Zelo123
20. 03. 2020 12.04
+36
Malo se mu zareklo. Možno, da je gotoff. Vsaj tržnice, tromostovje in javne WC bi dezinfeciral, a ne.
laycan
20. 03. 2020 11.46
+50
Zoki spara, bo več jurčeku in Damjancku ostalo. Nje.