Slovenija

'Od kmetovanja nas živi bolj malo, od kmetijstva živimo vsi'

Ljubljana, 25. 04. 2023 06.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.L., STA, A.K.
Komentarji
3319

Središče Ljubljane so zavzeli traktorji in udeleženci drugega protestnega shoda kmetov v zadnjem mesecu dni. S traktorji in ostalo kmetijsko mehanizacijo so se zapeljali tudi mimo državnega zbora in Trga republike, kjer je na težave slovenskih kmetov opozorilo več kmetijskih organizacij in kmetov. "Od kmetovanja nas živi bolj malo, od kmetijstva živimo vsi," so opozorili in napovedali, da bodo s protesti nadaljevali, če z vlado ne bodo dosegli dogovora.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: "Želimo le vzdržne pogoje za delo"
    03:12
    Iz 24UR: "Želimo le vzdržne pogoje za delo"
  • Iz 24UR: Več tisoč kmetov pred državnim zborom
    03:12
    Iz 24UR: Več tisoč kmetov pred državnim zborom
  • Iz SVETA: Drugi kmečki punt
    02:56
    Iz SVETA: Drugi kmečki punt
  • Kolona traktorjev na ljubljanskih ulicah
    00:22
    Kolona traktorjev na ljubljanskih ulicah
  • Medved: Ni kmeta, ni hrane, ni države
    07:04
    Medved: Ni kmeta, ni hrane, ni države
  • Kmetje pred državnim zborom
    00:43
    Kmetje pred državnim zborom
  • Prihod traktorjev pred DZ
    00:35
    Prihod traktorjev pred DZ
  • Pred začetkom protestnega shoda kmetov
    00:33
    Pred začetkom protestnega shoda kmetov

Kmetje iz različnih delov Slovenije so se že pred 12. uro začeli zbirati na Trgu republike pred državnim zborom. Številni so s seboj prinesli zastave in transparente, na katerih piše "Dovolj je!", "Ni prihodnosti brez kmetijstva" in "Kmečko pamet v vlado". Kolona traktorjev in kmetijske mehanizacije je nato zapeljala mimo državnega zbora in glasno hupala. Shoda naj bi se sicer udeležilo več tisoč udeležencev in vsaj 1500 traktorjev, je ocenil predsednika Sindikata kmetov Slovenije. 

"Kmet je na svoji zemlji kralj. Ko kmet protestira, država že krvavi," je uvodoma povedal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved, ki je dodal, da so pripravili vseslovenski shod kmetov v Ljubljani, kjer so protestov vajeni, vendar ne protestov kmetov, je povedal. 

Razočarani so nad vlado, ker jim ni podala rešitev, čeprav naj bi si skupaj prizadevali za dialog. Odgovore vlade in ministrstev je Medved označil za nesprejemljive. "Tukaj smo, ker želimo ohraniti pravico do kmetovanja. Zavedamo se, da imamo tudi odgovornosti," je povedal Medved in dodal, da ne zahtevajo denarja ali odstopa, temveč pravično politiko kmetovanja. 

Napovedal je, da bodo v primeru, da jih vlada ne bo poslušala, s protesti nadaljevali. Želijo si rešitev, ki bodo v prid kmetov in potrošnikov. 

V društvu kmetic so se pridružili zahtevam sindikata. "Moti nas, kako družba in vlada gledajo na nas," so dodali v društvu, kjer so poudarili, da z rastlinami in živalmi ravnajo odgovorno.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Opozorili so tudi na hribovske kmete, ki obdelujejo težje terene in s tem prispevajo k ohranjanju krajine. 

'Pridelava varne hrane mora biti nacionalni interes'

Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, je pozval k vključitvi kmetov in stroke pri oblikovanju novih smernic. "Pridelava varne hrane mora biti nacionalni interes," je povedal in dodal, da je slovensko kmetijstvo z majhnimi kmetijami med najbolj prijaznimi do okolja v Evropi. 

Anja Mager iz Zveze slovenske podeželske mladine je opozorila, da številni mladi že razmišljajo o opustitvi kmetijstva, če ne bodo imeli dobrega podpornega okolja. "Mi smo tisti, ki predelujemo hrano. Delček zase, večino pa za vse Slovence, družine in celotno družbo. To bi radi počeli še naprej, če nam bodo odločevalci to pustili. Kdo bo odgovarjal takrat, ko bo na policah le taka hrana, ki je kmetje nočemo na svojih krožnikih?" je povedala in pozvala k podpori slovenskim kmetom. 

Sredstva v kmetijskem sektorju naj se namenijo za pridelavo hrane in ureditev prehranske verige, ki bo sledila poreklu hrane, je dodala Magerjeva in pozvala k zmanjšanju števila zveri in divjadi ter ohranjanju kmetijstva. "Od kmetovanja nas živi bolj malo, od kmetijstva živimo vsi," je zaključila. 

Na shodu spregovorili tudi kmetje iz različnih delov Slovenije

Kmet Tomaž Modic iz okolice Iga je opozoril, da je v Sloveniji manj kot 800 kvadratnih metrov obdelovalne površine na prebivalca in da se je v zadnjih letih uničilo ogromno kmetijskih zemljišč. Kmeti imajo po njegovem mnenju vse težje pogoje za kmetovanje na vse manj površinah. Kmet Florjan Peternelj pa je povedal, da so številne površine, ki so bile v preteklosti njive, sedaj zatravljene in jih ne bodo več smeli preorati in znova uporabiti za njivo, ter pri tem dodal, da bo zaradi novih predpisov kmetijstvo še oteženo. 

Na težke pogoje pri kmetovanju je opozoril tudi kmet iz Prlekije, ki je dejal, da je vlada pozabila na mlade na podeželju. Domen Benčina, mladi kmet iz okolice Kozine, se je vprašal, zakaj se kmete obtožuje za glavne krivce podnebnih sprememb, mučitelje živali in zastrupljevalce narave in krivce za dvig cen hrane. "Vse smo prestali, tudi goro birokracije, ki je sama sebi namen, a naše potrpljenje popušča," je nezadovoljstvo kmetov izpostavil Benčina. "Želimo si delati, a ne bomo vaši sužnji. Imamo največje orožje v rokah in vse, kar moramo narediti, je, da naredimo nič to je lakota." 

Živinorejec Gregor Kolar iz Haloz je izpostavil, da bodo novi predpisi in davčne obremenitve poslabšali ekonomski status kmetov. "Ko si sit, razmišljaš drugače,"  pa je povedal Primož Pevec iz Ponikve. 

Stanislav Bergant iz ekološke kmetije nad Kokro je politike opozoril, naj se ignoranca do širjenja medveda preneha. Tudi sam obdeluje površine v višjih legah, ki se, kot je dejal Bergant, spreminjajo v divjino. "Kmetovanje na teh površinah je že tako velik izziv, pokol živali pa je za kmeta materialni, psihološki in motivacijski udarec." Pozval je k ureditvi upravljanja medveda in volka. "Kje so kavč zaščitniki živali, ko zveri na pol pokončajo naše živali, ki nato umirajo v strahotnih mukah?" je vprašal in dodal, da zveri ne smemo sovražiti, saj je glavna težava v upravljanju teh živali, čemur pa odločevalci, tako meni Bergant, niso kos.  

Sadjar Boris Orešek iz Sevnice je izpostavil, da je na zemlji mogoče pridelati dovolj hrane le z uvedbo kemije v kmetijstvu – s sredstvi za varstvo rastlin in z rabo mineralnih gnojil. Po njegovih besedah je slovensko kmetijstvo v zadnjih 10 letih občutno zmanjšalo uporabo sredstev, a je hkrati opozoril, da so prav različne bolezni in škodljivci negativno vplivali na pridelke. "Pozabljamo na koloradskega hrošča, ko brigade pobiralcev niso pomagale," in opozoril še na zlato trsno rumenico, ki trenutno težave povzroča vinogradnikom, saj učinkovitega sredstva za zatiranje še ni na voljo. 

Ne strinjajo se tudi s predlogom zakona o zaščiti živali, ki so ga pripravili brez tistih, ki imajo največ stika z živalmi, je bilo med drugim slišati na shodu. Sporno se jim zdi tudi, da bo nekdo s 40-urnim tečajem odločal o ustreznosti reje živali. 

Mlada sadjarka iz okolice Maribora Petra Marko je povedala, da območja z omejenimi dejavniki in strogimi ukrepi bremenijo delo na kmetijah. "Sveže sadje prinašamo na tržnice in tudi mladi se še vedno odločamo za prevzem kmetij, tudi ženske, saj kmetovanje zajema celotno družino."

Glavne zahteve združene v 15 točk 

Že pred shodom so objavili svoje glavne zahteve, med drugim, da nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja. "Omejitve, ki izhajajo iz pogojenosti, Uredbe za območja Natura 2000, habitatne direktive, povečanje območij občutljivega trajnega travinja in ostala območja, ki nastajajo na kmetijskih zemljiščih, definirana iz strani neresornih ministrstev in institucij. Okoljske omejitve onemogočajo kmetovanje." 

Zahtevajo tudi ponovno proučitev in zmanjšanje območij Natura 2000, ekološko pomembnih območij, območij občutljivega trajnega travinja in prestavitev navedenih območij na območja, kjer ne omejujejo kmetijske pridelave, ter izvajanje podnebnih in okoljskih ukrepov, zapisanih v strateškem načrtu Skupne kmetijske politike na način, da so dostopni kmetu, uporabni, izvedljivi in trajnostni.

Želijo si tudi jasne in enostavne pogoje izvajanja ter administrativno nezahtevne ukrepe, ki so kmetu dosegljivi in izvedljivi. "Ne pristajamo več samo na sodelovanje in seznanitev, temveč zahtevamo, da se naše predloge in stališča upošteva." Prehranska varnost pa naj bo prioriteta Slovenije. Poleg tega zahtevajo še uskladitev z inflacijo in ohranjanje kmetijskih sredstev.  

Nasprotujejo pa trgovinskemu sporazumu Mercusor in ostalim sporazumom o uvozu hrane iz držav z drugačnimi standardi. Med zahtevami so navedli tudi izvajanje masnih bilanc v celoti z začetkom izvajanja oktobra 2023 in ureditev verige vrednosti preskrbe s hrano in pravične cene za kmete.

Zahtevajo tudi ureditev zakonodaje za zaščito najboljših kmetijskih zemljišč in njihovo ohranitev, obravnavo živinoreje kot osnove trajnostnega kmetovanja in zavrnitev Uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev na ravni celotne države, so zapisali na spletni strani Sindikata kmetov Slovenije. 

Vlada je predstavnikom kmetov poslala odgovor na njihove zahteve. Ker gre za obsežno gradivo, so predlagali, da bi se na pogajanjih ponovno sešli po praznikih, je povedala kmetijska ministrica Irena Šinko. V odzivu na protest kmetov je še dejala, da imajo kmetje pravico protestirati, in menila, da bi se lahko dogovorili glede zahtev.

V centru Ljubljane so nastajali zastoji 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zgodaj popoldne je bil v centru Ljubljane močno zgoščen promet in nastali so daljši zastoji, Policija je zato odsvetovala pot v center mesta.

Podoben shod so kmetje že pripravili 24. marca, čemur je nato sledil sestanek z vlado in dogovor o oblikovanju delovne skupine. Minuli teden pa so nato predstavniki organizacij s področja kmetijstva sporočili, da so pogajanja z vlado opustili.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3319)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lakala28
27. 04. 2023 18.34
-1
In to lepo parado traktorjev smo fiinanicarili mi, davkoplačevalci s subvencionirano nafto. Nafto, ki je v času vlade dr. Goloba tem bolnikovim podrepnikom na voljo v neomejenih količinah. Pred to vlado so imeli kmetje na voljo le določeno količino nafte na vsak hektar kmetijske površine in so se racionalno obnašali. Sedaj so obilno izkoristili to darilo države in se fijakajo kar tako ter onesnažujejo zrak brez potrebe ter izkazujejo svoje podrepništvo bolniku. Zdrava kmečka pamet to že ni.
Belabreza
26. 04. 2023 08.48
+11
Ne zahtevajo odstopa vlade in denarja, čemu potem transparenti o dr. Golobu, naj odstopi? Sami sebe negirajo, ker so pač našuntani proti vladi od psihopata, ki pač še eno leto po demokratičnih volitvah ne prenese poraza. Takšni osebki so za druge ustanove, nikakor pa to ni parlament!
Pikapokapolonica
26. 04. 2023 08.00
+9
Preverite po trgovinah, kateri kmetijski proizvodi so slovenski. Tu in tam krompir, morda buče in čebula. Vsa ostala zelenjava je iz uvoza. In sadje večinoma tudi. Kateri od teh kmetov, ki so protestirali, prideluje samo zelenjavo? Večinoma živino, predvsem govedo, pa mleko in mlečne proizvode. Kakšen posameznik še perutnino. Ali človeštvo res živi samo od mesa? Nekaj malega je pšenice, pa še to prodajo v tujino, koruza pa je za krmo. Na večini deklaracij piše "proizvedeno v EU", da ni treba navajati proizvajalcev.
oježeš
27. 04. 2023 14.54
+0
Krompir ki se prodaja v trgovinah je trenutno glavno iz Egipta. Ko sem šel ponj k kmetu, me je najprej nakuril kje hodim ko je treba nabaviti krompir za ozimnico. Ker se ne maram kregati, sem kupil 10 kg krompirja, čeprav bi ga rad 5 kg, ker v naši kleti gredo skozi cevi za ogrevanje in nobena zelenjava ne zdrži dalj časa. Potem pa sem plačal po 0,80 eur/kg, kar sem sicer raje palčal kot bi kupil krompir iz Egipta, ampak od tega krompirja, ga je skoraj polovica že neuporabnega. Rjav, s črnimi pikami. Ampak se tolažim, da je saj slovenski, kajti kar prodajajo iz tujine ni nobenemu znano kako ga pridelujejo. Kmetu, pri katerem pa stalno kupujem krompir, mu ga je pa na mojo žalost že zmanjkalo. Glede subvencij in prodaje bom takole zapisal. Še nisem doživel, da sem na kmetiji nekaj kupil, sicer z zadovoljstvom, ampak da bi kdorkoli rekel, ker si mi dal denar na roke, ti ne bom obračunal davka. Ampak je tudi davek vštet v prodajno ceno, ki pa se potem ne odvede naprej.
ap100
25. 04. 2023 21.59
-7
vse subvencije za prehranske artikle so vezane na pridelek torej ne blebetajte o prejemu subvencij in prodaji v tujino in na črno - za ta del ni subvencij - brez subvencij pri teh cenah hrane - recimo izpred leta dni v jedrni evropi sploh ne bi bilo kmetijstva - ali pa bi raje jedli zelenjavo prisilno gojeno pod lučjo v 8 nadstropjih
pekoči paradižnik
25. 04. 2023 21.59
+14
janšizem je danes v svoji terenski latrini proizvedel velike količine diareje, svoje prepoznavne vsebine, s katero že desetletja obremenjuje državo in vsiljuje manire janšizma.
pekoči paradižnik
25. 04. 2023 21.59
+12
Center mesta in okolica parlamenta sta bila danes preplavljena s prepoznavno vsebino janšistične latrine,
pekoči paradižnik
25. 04. 2023 21.59
+11
V Ljubljani je potekal festival prostaštva, arogance in nastopaštva, ... v vsej svoji veličini in v režiji janšizma.
2fast4
25. 04. 2023 21.57
+6
Kmetje ste šli pol v lj vsaj na kebab ali pa burek.. Ker traktor se ne pele sam, je treba volan držat...
stanley
25. 04. 2023 21.56
+5
Kmalu se bosta v ospredju pojavila Podobnik in Kangler. Ruparjev recept.
stanley
25. 04. 2023 21.52
-9
Brez subvencij nebi bilo kmetistva, potrošniki pa plačujemo polno ceno in še več, ker je domače.
Bartoreli77
25. 04. 2023 21.51
-6
Ja nič. Golob bo v kratkem odletel.
pekoči paradižnik
26. 04. 2023 11.43
+7
Dokler je alternativa samo janšizem, je Golobova vlada varna do konca mandata in naprej.
13klu?
25. 04. 2023 21.28
+9
Ubogi kmetje v teh lepih traktorjih
rcarlos
25. 04. 2023 21.44
-7
Pridi, preizkusi delo s temi lepimi traktorji... Glede na to, kak je enostavno zate, ti priporočam po šihtu prostovoljno da greš na kako kmetijo delat zastonj seveda ker je itak tako enostavno, da je brezveze da bi ti morali plačati ane :) ... No razen če si socialni problem, pol je tvoj stavek utemeljen glede na tvoje stanje razgledanosti :)
diceman
25. 04. 2023 21.50
-7
Kako kej miljonske nagrade Holobu? Pa Jankovicu?
sh4dyl4dy
25. 04. 2023 21.28
+10
Jaz od slovenskega kmeta nimam 0. V trgovinah nd najdeš slovenskih pridelkov, če pa že, pa fejk bio in 3x dražje! Mesa in mlečnih izdelkov pa ne jem. Kaj imam od slovensjega kmeta, razen tedenskih novic o mučenju živali??? Zaradi mene lahko propadejo, če jim kaj ne paše.
ap100
25. 04. 2023 21.40
-11
nujno ukinit vse kmete z zakonom in uvesti veganstvo in že imamo dva srečna državljana slovenije
rcarlos
25. 04. 2023 21.54
-7
Ko bi kmetje sprejeli moj predlog, da bi za en teden mleko stran zlivali, noben ne bi smel dati v klavnico niti enega goveda, vsaj en tedn al pa dva... Zase bi tako ali tako imeli dovolj, pol pa da vas vidim visoko izobražene in pametne ljudi, kako ste neodvisni od kmeta... Betonarji, ki krave drugje kot na TV-ju niso videli in socialni problemi lahko pametujejo, ko daš pa betonarju ročno koso v roke, pa ne ve kaj bi si z njo začel, kaj šele, da bi mu dal traktor, ga še zalaufat ne bi znal, pa če mu daš mesec dni cajta... Tak je to, lahko je bit pametn dokler ne izkusiš zadeve in te življenje strezne, samo problem mamo, da mamo obdobje raznih aktivistov in pač da se to zatre, je nujno potrebna kakšna vojna ali pa huda recesija in pa predvsem lakota... Pol bi mogoče kdo dojel kako pač poteka ta življenjska prehranjevalna veriga že od nekdaj, zej se pa najde enih par ljudi, ki si mislijo, da so pametni in da bodo nwm kaj spremenili :)... Znano je, da so aktivisti in politiki nedelovni in nesposobni ljudje, ki pač mislijo, da imajo moč, da bodo pač sprejeli vse zakone, ki pač se jim v tistem trenutku pojavijo v glavi... Kmetom in vsem preostalim pridnim, delovnim in sposobnim ljudem je čisto vseeno za politiko dokler se pač politika ne začne vmešavat v njihovo/naše delo, takrat pač poči... Puste nas prmir da delamo, za to dobimo plačano in ne z nekimi nesmisli hodit pred nas... Zgleda da vas pač morajo inteligentni ljudje spravit nazaj na druge poti, kjer ne boste delali zdrahe :)
SDS_je_poden
25. 04. 2023 21.27
+5
Pa kakšni kmečki punt, lepo vas prosim. Mi nismo pretežno kmetijska država, to fazo smo prerasli že v Jugoslaviji in nehajte nabijat o kmečkih puntih in domačih ognjiščih. Sej ne živimo v srednjem veku!
Kollerik
25. 04. 2023 21.30
+7
tole o kmečkih puntih je bolj za sfečkarijo..oni so pač še vedno v srednjem veku :)
Yoka Nono
25. 04. 2023 21.27
+7
Zna kdo povedat kaj točno hočejo kmetje?
SDS_je_poden
25. 04. 2023 21.29
+6
Čakajo, da jim Jufka pove. Sicer pa želijo ukinit prepovedi uporabe škropil, pa tolk se jim gre za naravo in zdravo prehrano.
Model 007
25. 04. 2023 21.26
+3
leta gospodovega so bili kmečki punti, ker se raja ni strinjala z desetinami (davek) - danes nam toliko ostane ko plačamo vse davke.....
User1958074
25. 04. 2023 21.16
-11
Dokler bo narod cenil poceni neužitno poljsko meso iz Hofra, slovenski kmet ne bo dobro živel.
RdecaPesa
25. 04. 2023 21.17
+8
SDS_je_poden
25. 04. 2023 21.22
+7
Meso izvažajo, ker v tujini dobijo boljšo ceno za kg. Slovenci naj pa dajejo subvencije in žulijo poljsko meso. Taka je logika kmeta.
KMET70
25. 04. 2023 21.16
-5
RdecaPesa
25. 04. 2023 21.16
+3
RdecaPesa
25. 04. 2023 21.08
+8
Na 100 km se vidi, da so njihove zahteve smesno pretirame in absurdne. Ko vlada 9dgovori, se vidi realnost. Npr. da predstavljajo kmetijska zemljisca v Naturi 2000 manj kot 1% vseh kmetijskih zemljisc v drzavi. In tako dalje. Protestirajo samo zato, ker jim je janez rekel. Ej kmeti, res ste se zasrali s tem.
lokson
25. 04. 2023 21.07
-6
Pesa,tudi jaz sem čuteče bitje, pa trpim zaradi takih kot si ti.
RdecaPesa
25. 04. 2023 21.10
+5
Lej, ti niti komentarja ne znas plasirat na pravo mesta. To je na nivoju amebe. S takimi pripombami odvracas poanto moje kritike, ampak z osebnim napadom, ne z realnimi argumenti.