Slovenija
Oglas

V Ljubljani ponovno gostuje Gruzijski nacionalni balet Sukhishvili

Ljubljana, 26. 03. 2024 00.15 | Posodobljeno pred 31 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Plesna mojstrovina, ki vzame dih: 15. april, Gallusova dvorana, Cankarjev dom.

Produkcija ART PARTNER bo 15. aprila v Ljubljano ponovno pripeljala plesni biser, Gruzijski nacionalni balet Sukhisvili. Gledalce po vsem svetu navdušujejo z dih jemajočimi akrobacijami in plesnimi elementi, ki povezujejo tradicionalno folklorno dediščino z akrobatsko eleganco in sodobno plesno tehniko ter postrežejo s plesno pripovedjo zgodb o junaštvu. 

Od svoje ustanovitve leta 1945 je Gruzijski nacionalni balet Sukhishvili navduševal gledalce po vsem svetu s svojo inovativnostjo in posodabljanjem tradicionalnih gruzijskih plesov. Več kot 500 turnej in več kot deset tisoč predstav, ki si jih je ogledalo več kot 50 milijonov gledalcev, je dokaz, da gre za izjemno uspešen in priznan plesni ansambel.

VIDEO: https://youtu.be/kw5ZT7zwjmU

Plesalci pogosto nastopajo z meči, ščiti in drugim orožjem, njihovi gibi pa so visoko koreografirani, da pokažejo svojo spretnost, okretnost in moč. Uporaba mečev in drugega orožja v gruzijskem plesu ni namenjena poveličevanju nasilja, temveč poklonu bogati kulturni dediščini države in pogumu njenih ljudi, akrobatski elementi v gruzijskem plesu pa odražajo tudi fizične zahteve vojaškega urjenja in potrebo, da so bojevniki okretni in hitri na nogah. Akterji na odru izvajajo obrate, skoke in druge akrobatske podvige, pogosto z veliko hitrostjo in natančnostjo, da pokažejo svojo spretnost in telesno vzdržljivost.

Za ta izjemen uspeh je zaslužna družina Sukhishvili, ki že tri generacije vodi Gruzijski nacionalni balet. "Naš program se tujim gledalcem zdi kot kratek roman o Gruziji, skozi katerega spoznavajo kulturo, zgodovino in tradicijo naše države," je povedala glavna direktorica Nino Sukhishvili, ki skupaj z umetniškim direktorjem in koreografom Ilikom Sukhishvilijem ml. danes vodi zasedbo. 

Veličastnost predstave pa okronajo tudi podatki, da so nastopili na skoraj vseh svetovnih odrih – od londonske dvorane Royal Albert Hall do newyorške Metropolitanske opere. Stoječe ovacije po lanskoletni predstavi v Cankarjevem domu pa se popolnoma v skladu z nastopom v milanski Scali, ko so zaradi navdušenega občinstva zaveso dvignili kar 14-krat in tako presegli rekord Enrica Carusa, ki se je moral zaradi aplavza na oder vrniti 11-krat. 

Povezava na vstopnice: https://www.cd-cc.si/kultura/prireditev-drugega-organizatorja/gruzijski-nacionalni-balet-sukisvili 


Naročnik oglasne vsebine je ArtPartner.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3