Slovenija

Janša: Doleteli sta nas dve katastrofi: ujma in Golobova vlada

Ljubljana, 21. 03. 2024 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Kongresnem trgu v Ljubljani se je odvil protestni shod, ki ga je organizirala največja opozicijska stranka SDS. Zbralo se je več tisoč ljudi, številni pa so v prestolnico prišli z vlakom ali z organiziranimi avtobusnimi prevozi. Zbrani so poudarili, da imajo dovolj premierja Roberta Goloba in njegove vlade in jo pozvali k odhodu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Različni odzivi po protestnem shodu
    02:45
    Iz 24UR: Različni odzivi po protestnem shodu
  • Iz 24UR ZVEČER: Protest proti Golobovi vladi
    03:57
    Iz 24UR ZVEČER: Protest proti Golobovi vladi
  • Iz 24UR: Na shodu iz vseh koncev države
    03:47
    Iz 24UR: Na shodu iz vseh koncev države
  • Iz 24UR: Protest proti Golobovi vladi
    03:41
    Iz 24UR: Protest proti Golobovi vladi
  • Iz 24UR: Odziv vladajočih na protest
    02:03
    Iz 24UR: Odziv vladajočih na protest
  • Iz SVETA: Protestni shod podpornikov SDS
    05:50
    Iz SVETA: Protestni shod podpornikov SDS
  • Protestni shod SDS
    00:22
    Protestni shod SDS

Udeleženci shoda, kritični do Golobove vlade in trenutnega stanja v državi, so nezadovoljstvo z vladajočo koalicijo izražali tudi s transparenti, na katerih so med drugim vladajoči politiki sporočali, da se pravica do vladanja konča, ko se začne "škodovati lastni državi, krasti, lagati svojim ljudem". Opaziti pa je bilo tudi napise, kot so "Golobova vlada, ne hvala" in "Golob dost' te mamo, odleti na jug".

Posamezni udeleženci so v izjavah med drugim izrazili nasprotovanje vzpostavitvi azilnega doma v Središču ob Dravi in na Obrežju, vladi pa očitajo tudi višanje davkov in "netransparentno porabo davkoplačevalskega denarja". "Take vlade, kot jo imamo zdaj, je ne rabimo," je dejal eden od udeležencev.

Janša: Politična katastrofa je naplavila vladavino nesposobnih

Shoda so se med drugim udeležili tudi poslanci in vidnejši predstavniki SDS, zbrane je nagovoril predsednik SDS Janez Janša. "Slovenijo sta v zadnjih dveh letih prizadeli dve katastrofi. Ena je bila ujma lanskega avgusta, druga je bila Golobova vlada prvega junija 2022," je med drugim dejal zbranim. "Politična katastrofa, ki smo jo doživeli, je naplavila vladavino nesposobnih," je dodal. 

"Namesto da bi ob silni večini, ki jo imajo v DZ, odgovorno upravljali z državo, so vladanje razumeli kot prisvajanje te države," je začel z nizanjem kritik vladajoče koalicije. Vsaka vlada, ki dobi podporo v DZ, bi namreč morala biti vlada celotne države, ki je ne dobijo v last, ampak odgovorno upravljanje, kar je vladajoča koalicija pred volitvami tudi obljubljala. Po Janševih besedah ima Slovenija vlado, kot je še ni imela, vodi pa jo "vrhunski menedžer, ki nas vsak dan preseneti s kakšno novo formulo za rešitve".

Koaliciji je očital, da ponavlja pristope, značilne za svetovno levico, ki se je nekoč borila za delavce, danes pa samo še za lastne žepe in migrante. Ob tem je koaliciji ostro očital, da "želijo iz migrantov narediti nove volivce, ker jim domačih zmanjkuje".

Poudarek na migracijah

Tudi sicer je Janša v svojem govoru dobršen del posvetil po njegovi oceni zgrešeni politiki vlade pri upravljanju z migracijami. Formula zdravega in razumnega odnosa do različnih vrst migracij je po njegovih besedah preprosta: beguncem, materam in otrokom, ki bežijo iz držav v vojni, pomagamo po najboljših močeh, delovni migranti z delovnimi dovoljenji in urejeno dokumentacijo, ki želijo delati, so dobrodošli, a ob spoštovanju našega načina življenja. Migranti, ki nezakonito prečkajo državno mejo, pa kršijo zakon in nimajo v Sloveniji kaj iskati.

Golobovi vladi je ob tem očital, da je sama pomnožila problem nezakonitih prehodov meje in ko je "vsem zrasel čez glavo v Ljubljani", ga zdaj želijo z načrtovanimi izpostavami azilnih domov seliti po Sloveniji.

Sicer pa je Janša v govoru, v katerem je vladi očital vrsto zgrešenih politik, med drugim tudi na področju gospodarstva in kmetijstva, znova poudaril prepričanje, da vlada ne uživa več večinske podpore ljudi. Za izhod iz "močvirja", v katerem se je znašla Slovenija, pa je po njegovih besedah treba postopati enako kot ob lanskih avgustovskih poplavah in stopiti skupaj. "Kajti še posebej v zadnjem desetletju so nas naučili, da iz tovarne za reciklažo in izdelavo novih političnih obrazov prihajajo vse slabši izdelki, in naslednji tak izdelek bo še slabši," je bil kritičen prvak SDS.

Obenem je zatrdil, da sami v SDS ne izključujejo, ampak ponujajo izbiro. "Kdor ni proti nam, ta je lahko z nami. Vendar naj bo hkrati jasno: kar so porušili, bomo zgradili nazaj in kar so pokradli, bo vrnjeno ljudem," je zatrdil Janša.

Shoda se sicer ni udeležil Anže Logar, ki je organiziral svoj dogodek v Kopru. Današnji shod je sicer prvak SDS napovedal že na slavnostni akademiji ob 35-letnici stranke pred dobrim mesecem. Shod je označil za prvo glasno budnico, naslednja pa bo po njegovih besedah 9. junija, ko bodo potekale volitve v Evropski parlament. 

Namen današnjega shoda je "vsem, ki uničujejo našo domovino", jasno povedati, da imajo dovolj, so v preteklih dneh na družbenih omrežjih napovedovali v SDS. Kot so še zapisali v vabilu, je "čas za novo slovensko pomlad". "Slovenija zmore več," so še poudarili. Na shod so sicer vabili tudi prek plakatov po Sloveniji, na katerih je pod napisom Dovolj! fotografija predsednika vlade Roberta Goloba. Zbrane na Kongresnem trgu pso pozivali tudi k včlanitvi v SDS.

Shod v središču Ljubljane je ob prisotnosti Policije potekal mirno in brez izgredov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2977)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MrNurmic .
25. 03. 2024 19.08
+0
bhahaha največja katastrofa Slovenije je že 40 let komunist Janša
Samo12
25. 03. 2024 09.14
+2
Sekta zahtave odstop vlade in da bi sekta vladala, ker vlado podpora se samo 30%,sekta pa ima najboljši rezultat podpore malo nad 20%. A tile se poslušajo oz razmislijo kaj govorijo?😂🐑
Senzor
24. 03. 2024 20.05
-1
Vse to kar počne je protizakonito. Tisti, ki nezakonito prestopi mejo bi moral biti vrnjen nazaj. Govorijo, da je samo prekršek. Laži in zavajanja družno z vodstvom EU, seveda tudi z podporo evropskih poslancev, ki ne ukrepajo za varnost evropejcev.
Senzor
24. 03. 2024 20.00
-1
Ta vlada skrbi samo za stalen sprejem migrantov in njihovo oskrbo. Sramotno nasilje nad Slovenci, tukaj živeči mi.!!!
minnaema@yahoo.com
23. 03. 2024 21.36
+0
Ojej nas je dva miljona in nekaj drobiža Slovenčkov-kreganja med strankami je pa toliko kakor da nas bi bilo dvajset 20 miljonov - to nikamor ne pelje, da NI sloge in spoštovanja drug do drugega !
Uporabnik1536341
23. 03. 2024 16.19
+6
Kakšna katastrofa bi bila šele,če bi imeli na oblasti Janšo in njegove ovce.Nismo pozabili kako slabo in koruptivno so vodili državo v času Covida...
darmr
23. 03. 2024 21.35
-4
Vse je pravilno povedal ,migrante si vzem domov
Dusan Kokalj
23. 03. 2024 15.02
+5
Sebe naj pogleda pokvarjen pokvarjenec.
Mozart60
23. 03. 2024 11.57
+3
Veliko je besede o pacientih,po prebiranju komentarjev vidim dosti pacientov ki so potrebni zdravil,in ovc potrebnih striženja.
Kostorog
23. 03. 2024 14.19
+5
Pozabil si napisat sds ovc. One so najbolj potrebne striženja, od silnega blejanja in meketanja runo vse hitreje raste. Beeeeeee, beeeee, meeeee, me. Mmeeeeeee.
štrekeljc
23. 03. 2024 11.53
+6
Tisti z rdečo MAGA čepico, rdečim nosom in zeleno piksno v roki je tipičen predstavnik, simbol tako rekoč, janšistov.
23. 03. 2024 09.46
+5
Takšne shode je organiziral Milošević, precej obupano!
Kostorog
22. 03. 2024 21.05
+12
Ko sinonim za katastrofo razlaga o katastrofi, ena in edina največja katastrofa te male Slovenije.
ap100
23. 03. 2024 08.57
-5
Samo12
22. 03. 2024 20.09
+8
Nepotrjeno iz krogov sekte, pacient nikakor ni zadovoljen z malim številom in starostjo protesnikov. Nekatere ožje koprive so že večerja dobili po nosu, danes pa se ostali višji občinski predstavniki sekte o nesposobnosti napolniti avtobuse, pa en mali …. Sredi Ljubljane!!!
Samo12
22. 03. 2024 20.03
+9
Udeleženka včerajšnjega shoda onemoglih, lajajocih:” že ko smo Vstopili na avtobus, nam je ( ime) babnica začela držati pridigo, na kateri znak in kdaj moramo kaj vzklikati in ko pride “bolnik”, ploskat in se smejat. Hvaležni mu moramo biti, saj nam je on omogočil brezplačen prevoz in malico v LJ. Naj ne hodimo okrog, ampak se držimo nje in skupine. Kar bo vzklikala ona, mi naj ponavljamo. Cel čas nam je ponavljala kako hvaležni naj bomo “bolniku”. Na koncu že dodala v stilu, saj nočemo razjeziti bolnika. Nekateri njeni podrepniki so nas opazovali, če sodelujemo in če kateri ni vpil, je takoj dobil grdi pogled, v časih s kretnjo nakazali, kaj se pričakuje. Počutila sem se kot v drugi svetovni vojni med fašist, mati mi ze v mladosti pripovedovala, kak režim je bil in zdaj sem se počutila, kot bi se čas zavrtel nazaj. Edino misel, ki sem jo imela, nikol več s temi nikamor in bog jim pomagaj. Čista zloba
23. 03. 2024 09.45
+4
Na takšen način je shode organiziral Milošević.
Lepa prihodnost
22. 03. 2024 19.55
-1
Lepo da so strajkal da vidijo kako se lahko strajka brez policije kar ni bilo mozno v prejsnji vladi.
Kostorog
22. 03. 2024 19.10
+11
Ravnokar sem pogledal prispevek sds shoda pri poročilih,, arnavt jajo v vsej svoji veličini zgleda tako majhen, nemočen, boli ga, peče, dogaja mu se krivica kot vedno, toliko da se ne zjoče, nima več repertoarja in kar naprej goni stare mantre in očita svoje grehe drugim, še malo pa ga bo pobralo, Na zdravje pijemo ko se to zgodi.
petb
22. 03. 2024 19.07
+9
Samo slike s protesta pogledaš, pa ti je vse jasno.
Kostorog
22. 03. 2024 19.02
+7
Iz strogo zaupnih nijz virov sem slišal da je sekta dobila zdravila in pa pomirjevala v obliki pecilnega, pa tudi šesti šus Pfizerja za corono za vsak slučaj, tudi nekaj pojoče travice je bilo v rezervi. Beeeeeee ee, beeeeeee
darmr
23. 03. 2024 21.39
-2
Koronaskeptik
22. 03. 2024 18.51
+8
Govorniki na včerajšnjem protestu samo nekaj me zanima. A ste danes vzeli predpisana zdravila?
darmr
23. 03. 2024 21.40
-2
Dark Knight
22. 03. 2024 17.41
-12
A dežuranje levih uporabnih id..... še kar traja?? Sam prašam.. 😅
prašek
22. 03. 2024 17.45
+12
Si včerajšnje mladce lepo pospremil domov ????
pekoči paradižnik
22. 03. 2024 17.02
+11
2000, po večini uvoženih od drugod je za janševce "vseslovenski" protest. Pri taki opoziciji se bo Golob prej naveličal vladati, kot pa bo izgubil volitve.