Slovenija

V Ljubljani se iz preventivnih razlogov ni trgovalo, po svetu pa je bilo zelo živahno

Ljubljana, 04. 01. 2000 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
<a href=http://www.certius.com target=_new>Certius borznoposredniška hiša d.o.o.</a>
Komentarji
0

Včerajšnji prvi dan trgovanja v novem letu je bil zaznamovan z obilico dogajanja in preobratov. Dnevna nihanja na evropskih in ameriških delniških trgih so bila rekordna.

Ta nori ples se je začel že ponoči, takoj ob otvoritvi trgov. V elektronskem delu trgovanja je terminska pogodba na S&P 500, ki je nekakšen pokazatelj dogajanja pred otvoritvijo glavnih trgov, najprej močno padla, vzporedno s padcem 30-letnih ameriških obveznic. Njihov donos se je namreč povzpel preko 6,6%. Vendar pa se je z otvoritvijo azijskih trgov položaj zelo hitro spremenil. Azijske delnice so beležile rekordne nivoje, saj je na primer hongkonški Hanseng ponovno zrasel preko rekordnih nivojev iz leta 1997, na 17.375 indeksnih točk.

Tudi Evropi se ni godilo slabo. Nemški DAX je takoj na začetku trgovanja močno zrasel, predvsem zato, ker so si trgovci oddahnili, ker novoletni hrošč ni povzročil nobene škode. Tako je DAX sredi dneva presegel svoj zgodovinski najvišji nivo, saj je bil dosegel 7.159 indeksnih točk oz. 2% porast v primerjavi s prejšnjim petkom. Vendar pa se je ta idilična slika kaj hitro skazila, ko se je odprl trg na Wall Streetu. Po navdušenju pred odprtjem in v prvi uri trgovanja se je krivulja, ki jo rišejo glavni indeksi, obrnila navzdol. To je seveda močno vplivalo tudi na evropske indekse in DAX je ves dobiček zgodnjih ur zelo hitro izgubil. Na koncu se je zaključil skoraj 3% v minusu, na 6.750,76 indeksnih točkah. Se pravi, da je v enem dnevu zanihal za okoli 5%.

Še najbolj neverjetne pa so kot vedno bile ameriške delnice. Ob odprtju trga je med trgovci vladala prava evforija, kot vedno tudi tokrat najbolj med tehnološkimi delnicami. Nasdaq se je namreč odprl kar 120 točk oz. 3% više kot je bil petkov zaključni tečaj, kar se v zgodovini trgovanja z Nasdaqom še ni zgodilo. Le Dow Jones Indu. je nekako cepetal na mestu. Vendar pa je začetna evforija hitro izgubila svojo moč. Trg se je obrnil navzdol, Nasdaq se je sredi dneva trgoval celo 80 točk v minusu, Dow Jones Indu. pa blizu 200 točk minusa. Zgodbe pa tu še ni konec. Medtem ko je Dow Jones Indu. ostal globoko v rdečih številkah, so nadobudni trgovci v Nasdaqu spet vzeli stvari v svoje roke in pognali Nasdaq nazaj v pozitivno območje. Tako se je Nasdaq zaključil na novih rekordih in sicer več kot 60 točk više kot prejšnji petek, na 4.131 točkah, Dow Jones Indu. pa 140 točk niže, na 11.358 indeksnih točkah. Ob takem trgu je seveda kakršno koli napovedovanje prihodnosti izredno težko, predvsem zato, ker donos na 30YTB obveznicah ostaja nevarno visok, okoli 6,6%, delniški trg pa to enostavno prezira. Kako dolgo še?