27°C

V Ljubljani zabava z več kot 500 udeleženci

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Staša Lozar /
KOMENTARJI
434
Čeprav so nočni klubi in diskoteke lahko odprti le med 5. in 24. uro, organizatorji pravijo, da niso nočni klub, pač pa podjetje za organiziranje prireditev. Zanje prepoved obratovanja ponoči ne velja. In tako se je v enem od ljubljanskih "podjetij" v noči s sobote na nedeljo gnetlo 500 mladih.

Razgreta množica v ljubljanskem nočnem klubu je tako v noči s sobote na nedeljo ob glasni glasbi pela, plesala in se objemala. Kot je pojasnil Matej Richter iz Cvetličarne Ljubljana, je bila zabava prijavljena med 23. in 7. uro. "Vse dopolnitve so bile oddane, mi v kršitvi nismo bili," je dejal. 

Na vprašanje, kako je to mogoče, ko pa vladni odlok jasno omejuje obratovanje klubov in diskotek na čas med 5. in 24. uro, pa je pojasnil, da niso nočni klub. "Mi nismo klub, nismo nočni bar ali diskoteka, mi izvajamo prireditve, šlo je za kulturno prireditev, ministrstvo za kulturo pa jasno piše, da so kulturne prireditve dovoljene, brez omejitev, brez mask," je pojasnil.

Dodal je še, da ob tem tudi nimajo pristojnosti, da bi na vratih preverjali PCT. In če so se v Cvetličarni tisto noč nekajkrat oglasili policisti, pa inšpektorjev, ki tudi danes pred kamero nočejo, ni bilo na spregled. 

Vlada medtem pravi, da vidi, kaj se dogaja, in da se boji, da ne bi katera od zabav postala žarišče novega vala epidemije. "Treba je bolje spremljati izvajanje samega PCT-protokola, pripravljamo izhodišča oziroma spremembe na tem področju," je dejal zdravstveni minister Janez Poklukar.

A prav vlada je tista, ki je razrahljala ukrepe, odpravila nošenje mask na vseh kulturnih prireditvah in organizatorjem omogočila tudi, da nikjer ne delajo razmaka med obiskovalci. "Za kulturne prireditve je pogoj PCT in zato razdalja ni potrebna," je potrdila Tjaša Smrekar iz Kinodvora. Pri čemer je zaenkrat za PCT odgovoren izključno vsak obiskovalec sam. Klubi pa, v želji po obratovanju, svojo diskotečno dejavnost torej spreminjajo v kulturne prireditve. "Vso pomoč nam je država ukinila, kaj naj zdaj naredimo?" je še dejal Richter.

Izgubljeno v gostinstvu je na drugi strani, kot kaže, precej lažje nadoknaditi. Tam je vlada namreč odpravila pogoj razdalje treh metrov med robovi miz, kot tudi omejitev obratovalnega časa do 22. ure. "Zabave za šanki" tako lahko trajajo skladno z obratovalnim časom, ki ga ima obrat prijavljenega.

Koronavirus pasica nova