Slovenija

V ljubljanske vrtce vpisanih več kot 12.900 otrok

Ljubljana, 05. 03. 2024 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V ljubljanske javne vrtcih se je za prihodnje šolsko leto doslej vpisalo 12.918 otrok. Glede na upad rodnosti v Mestni občini Ljubljana tudi letos pričakujejo manjše število vpisa kot v lani. Župan Zoran Janković je poudaril, da bodo vsem otrokom zagotovili mesto v vrtcu. V ljubljanske osnovne šole pa sta v tem času vpisana 2402 prvošolca.

Vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič je na novinarski konferenci starše opozorila, naj se držijo roka za vpis v vrtce, to je 15. marec. "Vlogo lahko oddajo osebno, skenirano po elektronski pošti ali pošljejo priporočeno po redni pošti," je dejal in za naslednje leto napovedala e-vlogo.

Če bo v vrtec prve izbire vpisanih več otrok, kot je v vrtcu prostih mest, bodo o sprejemu od 3. do 5. aprila odločale komisije. Starši bodo obveščeni o sprejemu otroka v vrtec oziroma o uvrstitvi na čakalni seznam 9. aprila. Poudarila je, da so že lani v prvem roku sprejeli vse otroke, ki so imeli pogoje. "Enake trende pričakujemo tudi v tem letu, starši so lahko mirni, ker imamo za njihove otroke v izjemno kakovostnih javnih vrtcih dovolj prostora," je izpostavila. Kot je dodala, je na čakalnem seznamu 46 otrok za vrtec Pedjenped in Galjevica.

Vpis v ljubljanske osnovne šole je potekal do 15. februarja. V tem hipu sta v javne osnovne šole vpisana 2402 prvošolčka, kar pomeni 195 učencev manj kot v tekočem šolskem letu. Glede na padajoči trend demografskega gibanja v vrtcu so pričakovali, da bo manj prvošolcev. Kljub temu pričakujejo nekaj več oddelkov, ker potekajo še prepisi in naknadni vpisi zaradi preselitev družin, tako da se bodo podatki do konca avgusta oz. 1. septembra po navedbah vodje oddelka zagotovo spremenili.

Ob tem je Fabčičeva spomnila, da se je v zadnjih desetih letih oziroma od leta 2013 do 2022 zmanjšalo število otrok s stalnim prebivališčem v Ljubljani za 595 ali 20 odstotkov.

Od leta 2013 do 2022 se je število otrok s stalnim prebivališčem v Ljubljani zmanjšalo za 595 ali 20 odstotkov.
Od leta 2013 do 2022 se je število otrok s stalnim prebivališčem v Ljubljani zmanjšalo za 595 ali 20 odstotkov. FOTO: Miro Majcen

Po županovih navedbah še vedno velja, da bo vsak otrok, katerega starši imajo stalno prebivališče v Ljubljani, sprejet v vrtec, ko bo star 11 mesecev. Velikokrat ga starši sprašujejo, zakaj rok 15. marec. Kot je pojasnil, je ta določen zaradi načrtovanega dela v vseh 23 javnih vrtcih, kaj bo s 1. septembrom. Omenil je začetek gradnje dveh vrtcev Trnovo in Galjevica, prostore vrtca v blokih pa bodo zaprli. "Vsem otrokom bomo zagotovili mesto v vrtcu. V vseh 15 letih smo le trikrat podražili javne vrtce," je poudaril.

"Z združevanjem javnih vrtcev zagotavljamo varnost vsem zaposlenim tudi vnaprej, ne bo odpuščanj, na enem mestu bodo vse podporne službe obdržali in 23 vrtcev bo samostojnih s tem, ko bodo obdržali svete vrtcev, sestavljeni bodo na moj predlog samo iz zaposlenih in staršev," je poudaril.

Ko bo gradivo pripravljeno, ga bo najprej prejel glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj, vsi ravnatelji, nato pa ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, je dejal. Še vedno trdi, da so skupaj z vsemi zaposlenimi ustvarili najboljše vrtce ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Evropi, združevanje pa bo še en korak k izboljšanju kakovosti javnih vrtcev v Ljubljani.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
05. 03. 2024 15.57
+5
Novi Žalski vrtec pa za Albance vsaj se morajo zaposleni učiti Albansko!!!!!!
zmerni pesimist
05. 03. 2024 15.05
+3
In koliko jih govori slovensko