Slovenija

Življenje najhuje poškodovanega ogroženo, utrpel hude opekline po telesu

Ljubljana/Kočevje, 12. 05. 2022 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Natalija Švab, T.H.
Komentarji
83

Po eksploziji v kočevskem Melaminu so se aktivirali tudi v ljubljanskem UKC, kamor so prepeljali dve najhuje poškodovani osebi. Zvečer pa je za TV Slovenija direktor podjetja dejal, da je eden od huje poškodovanih umrl, tako da je nesreča skupaj zahtevala šest življenj, en hudo poškodovan pa se še vedno zdravi v UKC-ju. Kmalu po nesreči so sicer aktivirali načrt za množične nesreče, saj so pričakovali večje število poškodovancev, a so nekaj ur kasneje stopnjo pripravljenosti znižali.

Ob današnji nesreči v Kočevju je bilo aktiviranih več ekip zdravstvene pomoči. V kočevskem zdravstvenem domu so nam kmalu po nesreči povedali, da so na delu vse njihove ekipe. Sodelovala sta tudi helikopterja.

Iz ljubljanskega UKC so po nesreči sporočili, da so k njim pripeljali dve osebi. Ena je bila pripeljana s helikopterjem, druga pa z reševalnim vozilom.  "Delo smo prilagodili v skladu z navodili za delo v množičnih nesrečah. Za zdaj je znano, da naj bi pomoč potrebovalo 20 ljudi, med njimi so tudi huje poškodovani," so sporočili iz UKC.  Zvečer je za TV Slovenija direktor podjetja nato dejal, da je umrl še eden od huje poškodovanih.

Eksplozija v Melaminu
Eksplozija v Melaminu FOTO: Foto Bobo

Na delu so bile okrepljene ekipe, ki so bile tudi pripravljene na morebiten prihod dodatnih pacientov. 

Nekaj po 11. uri so nato sporočili, da so v UKC Ljubljana znižali stopnjo pripravljenosti zaradi nesreče v Kočevju: "Podatki se spreminjajo, zdaj kaže, da bo v UKCL pomoč potrebovalo manj oseb, kot smo poročali, saj so jih oskrbeli v Kočevju." 

Ob 14. uri pa so predstavniki UKC stopili pred kamere. Anesteziologinja Martina Gubina je dejala, da so bili o nesreči obveščeni pred deveto uro. Povezali so se z dispečersko službo in dobili informacijo, da je poškodovanih približno 20 ljudi, nekaj s hudimi opeklinami. Zato so ustanovili bolnišnično poveljniško skupino in organizirali urgentno oskrbo za veliko oskrbovancev naenkrat. V 20 minutah so imeli pripravljenih 10 mest za hudo poškodovane. Za eno uro so prekinili neurgentne operacije. Poškodovanca sta nato prispela ob 10.20 uri. Ko so s terena dobili informacijo, da ne bo prispelo še več pacientov, pa so stopnjo pripravljenosti znižali. 

V izjavi za medije je vodja urgentnega kirurškega bloka Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Uroš Tominc dejal, da oba poškodovana obravnavajo  kirurgi za plastično kirurgijo in opekline, ki bodo natančno ocenili poškodbe. Njuno življenje je ogroženo. Enega od njiju so identificirali, gre za mlajšega moškega. Tudi v drugem primeru gre za moškega, katerega identiteta pa še ni znana. V bolnišnico so ju pripeljali intubirana, oba sta utrpela hude opekline po celotnem telesu.

Eden je boj za življenje nato torej izgubil, ali bo drugi zunaj smrtne nevarnosti, bo predvidoma bolj jasno šele v naslednjih dneh.

V kočevskem zdravstvenem domu je po besedah direktorja pomoč poiskalo več kot 20 ljudi. Večina sicer z lahkimi poškodbami, odrgninami, bolečinami zaradi udarca, nekateri zaradi vdihanega dima ali pa zgolj šoka ob eksploziji. Med njimi so bili tudi policisti, gasilci, delavci, ki jih je ob eksploziji vrglo po prostoru. Po naših informacijah so bili vsi, razen dveh hospitaliziranih v Ljubljani, že odpuščeni v domačo oskrbo, so poročali v oddaji 24UR.

Aktivacija načrta za množične nesreče

Načrti za množične nesreče sicer predvidevajo organizacijske prijeme in metode, s katerimi se poskuša zagotoviti, da služba ali službe (nujne) medicinske pomoči in zavod ali zavodi nesrečo obvladajo v čim krajšem času in oskrbijo čim več pacientov.

V praksi lahko to pomeni prilagojeno organizacijo dela ter prerazporeditev osebja, prostorov in opreme, saj vse to postanejo enako pomembni elementi kot samo strokovno ukrepanje, so pred leti opozorili pripravljavci smernic za delovanje NMP ob množičnih nesrečah. Prave odločitve vseh sodelujočih od mesta množične nesreče do končne oskrbe v bolnišnicah namreč določajo število preživelih in zmanjšujejo hude posledice nesreče. 

V splošnem je sicer obravnava pacienta v množični nesreči enaka kot ob običajni nesreči. Če je pacientov več in jih ni mogoče sočasno oskrbeti, se upoštevajo triažni postopki. Triaža je proces, v katerem večje število žrtev razvrstijo tako, da določijo prioriteto oskrbe ter poškodovane razporedijo skladno z njihovimi potrebami po nujni medicinski pomoči in oskrbi za vzdrževanje življenjskih funkcij, nujnem prevozu in končni zdravstveni oskrbi. Cilj začetne zdravstvene oskrbe je sicer pacienta s čim manjšimi sredstvi čim hitreje stabilizirati za prevoz.

Občina Kočevje, kjer domuje Melamin, ima sicer izdelan Načrt zaščite in reševanja ob nesreči z nevarno snovjo. Načrt je bil sprejet januarja 2009, izdelala ga je strokovna služba, obravnaval in potrdil ga je poveljnik Civilne zaščite Občine Kočevje, sprejel pa župan Občine Kočevje. 

Informacije o pravilnem ravnanju ob večji nesreči:

– nepooblaščene osebe naj ne prihajajo v bližino tovarne;

– ne dotikajte se nevarne snovi in ne hodite po njej;

– ne dotikajte se predmetov, ki so bili v stiku z nevarno snovjo;

– v bližini kraja nesreče ne kadite in ne uporabljajte odprtega ognja;

– okoliški prebivalci naj ne odpirajo oken in naj, če se le da, ostanejo v objektih;

– ob zdravstvenih težavah, povezanih z draženjem dihal, poiščite zdravniško pomoč (zaradi sproščanja plinov se lahko poslabša zdravstveno stanje bolnih ali občutljivih ljudi);

– vse prebivalce naprošamo, da se izogibajo cestam v bližini tovarne (Tomšičeva, Roška, Kidričeva), da bo omogočen dostop intervencijskih vozil;

– morebitne osebe, ki bi ob večji nesreči ostale ujete v avtomobilih na bližnjih cestah, naprošamo, da avtomobile umaknejo na rob ceste, potem pa se umaknejo na varno razdaljo;

– če je treba, se evakuirajte;

– spremljajte obvestila in navodila strokovnih služb, ki jih objavijo mediji;

– upoštevajte navodila pristojnih služb na terenu. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni