Slovenija

V ljubljanski porodnišnici so se rodili četverčki

Ljubljana, 15. 01. 2024 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.K., T.H.
Komentarji
99

"Izjemna novica iz naše porodnišnice: rodili so se četverčki!" so sporočili iz UKC Ljubljana in pozdravili Mateja, Luko, Marka in Jovana. Na svet so prišli s carskim rezom, in sicer v 31. tednu nosečnosti.

V UKC Ljubljana so se prejšnji konec tedna razveselili četverčkov. Dečki Matej (1450 g), Luka (1030 g), Marko (1420 g) in Jovan (1280 g) so na svet prišli s carskim rezom v 31. tednu nosečnosti. 

Četverčki
Četverčki FOTO: UKC Ljubljana

Nazadnje so se četverčki v Ljubljani rodili leta 2015, je povedal predstojnik porodnišnice Gorazd Kavšek. "Možnost za rojstvo četverčkov je zelo majhna: približno en na 500.000 porodov ali manj. To bi za Slovenijo pomenilo približno enkrat na 15 do 20 let," je še dodal predstojnik.

V tem primeru je šlo za spontano zanositev, kar je še toliko bolj redko, so dodali. 

Poleg spočetja četverčkov, ki je izjemno redko, še redkeje pride do uspešne donositve in poroda, zato ne preseneča, da so v Banjaluki, od koder prihaja porodnica, dogodek označili za pravi čudež. Župan Banjaluke Draško Stanivuković je ob tej priložnosti sporočil, da bodo fantje od mesta Banjaluka prejeli po 1000 KM (okoli 510 evrov).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mali Konstantin je dobil štiri bratce

Oglasila se je tudi babica Ranka Gaković, ki je zapisala, da je postala najsrečnejša, najponosnejša in najbogatejša ženska na svetu. Razkrila je tudi, da imajo četverčki starejšega brata. "Čestitke hčerki Milani in zetu Nemanji ter še posebej čestitke mojemu najstarejšemu vnuku Konstantinu, ki je danes dobil štiri bratce," je zapisala na družbeno omrežje Facebook. 

"Pogumni mamici in njenim štirim korenjakom iskreno čestitamo!" so zapisali tudi v UKC Ljubljana. 

Mamo so v ljubljanski porodnišnici vodili vse od zgodnje nosečnosti

Predstojnik Kavšek je za STA še pojasnil, da je porod poleg večje tehnične zahtevnosti carskega reza zahteven tudi zaradi oskrbe in ukrepanja pri nedonošenčkih. Četvorčki se namreč rodijo skoraj vedno prezgodaj in imajo lahko težave, povezane z nedonošenostjo.

Zahtevno pa je tudi vodenje tako rizične nosečnosti zaradi mnogih zapletov, ki se lahko zgodijo. Kavšek je pojasnil, da so mamo četvorčkov, ki sicer trenutno živi v Sloveniji, vodili v ljubljanski porodnišnici vse od zgodnje nosečnosti.

Po predstojnikovih besedah je oddelek ljubljanske porodnišnice eden največjih v regiji, ki je zaenkrat sodobno opremljen in visoko usposobljen ter kljub težavam zdravstvenega sistema še vedno na najvišjem svetovnem nivoju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3