Slovenija

1202 opravljena testa in 35 novih okužb. Nekatere ukrepe bi lahko sprostili že po veliki noči

Ljubljana, 07. 04. 2020 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan/Neža Pušnik/STA
Komentarji
1338

V ponedeljek, 6. aprila, so v Sloveniji opravili 1202 testa in potrdili 35 novih okužb. Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da ukrepi, ki smo jih sprejeli, učinkujejo, saj se število težjih bolnikov ne povečuje in ne presega števila 30. Če se bo ta trend nadaljeval, bi nekatere aktivnosti lahko znova zagnali po velikonočnih praznikih, je še dejal.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Novi primeri okužb
    02:36
    Iz 24UR: Novi primeri okužb
  • Iz 24UR: Razkuževanje doma v Šmarju pri Jelšah
    01:21
    Iz 24UR: Razkuževanje doma v Šmarju pri Jelšah
  • Iz 24UR: 'Počasna rast je vzpodbudna'
    02:45
    Iz 24UR: 'Počasna rast je vzpodbudna'
  • Iz 24UR: Dosledno izvajanje ukrepov
    02:12
    Iz 24UR: Dosledno izvajanje ukrepov
  • Iz 24UR: Temeljito razkuževanje
    03:56
    Iz 24UR: Temeljito razkuževanje

Šestega aprila so do polnoči v Sloveniji opravili 1202 testa in potrdili 35 novih okužb. Skupno število hospitaliziranih posameznikov je 111, od tega jih je na intenzivni negi 31. Včeraj so iz bolnišnic odpustili 13 oseb, umrlo pa je 6 bolnikov. Prvotni današnji podatki so bili sicer sprva drugačni, na svojem Facebook profilu pa jih je objavil premier Janez Janša.

Trend obolelosti v Sloveniji
Trend obolelosti v Sloveniji FOTO: Vlada RS

Vladni govorec Jelko Kacin je v izjavi za javnost dejal, da je krivulja okužb z novim koronavirusom v Sloveniji trenutno na občutljivi meji, ko se lahko obrne navzgor ali navzdol. "Vsi si želimo, da bi šla navzdol in da okužb ne bi bilo več. Ukrepov se držimo in smo na dobri poti, da uspemo. Pomembno je, da se tega držimo tudi v času velike noči. Naj bo letošnja velika noč nov začetek, začetek vrnitve zdravja in padanja krivulje," je dejal.

Povedal je, da je bilo število mrtvih zaradi okužbe s koronavirusom v Sloveniji včeraj 30 in da nima podatka, da bi umrl še kdo. Kot pravi, ukrepi, ki smo jih sprejeli, delujejo, saj število bolnikov na intenzivni negi ne presega števila 30. "Trudimo se, da bi tak trend zadržali tudi čez velikonočne praznike. Pa cilj ni tak trend zadržati, število bolnikov mora začeti čim prej upadati." Če število bolnikov ne bo naraščalo, bi lahko po njegovih besedah po veliki noči lahko znova zagnali nekatere aktivnosti.

O podrobnostih, za katere ukrepe bo šlo, Kacin ni govoril, je pa napovedal, da bo o prihodnjem ukrepanju vlade in zagonu gospodarstva popoldne spregovoril premier Janša. Dogovarjanja o terminu izjave še potekajo, neuradno se omenja 19. uro. "Premier bo pojasnil pogled vlade in do kod smo prišli pri usklajevanju," je napovedal Kacin.

Ob svetovnem dnevu zdravja se je zahvalil vsem zdravstvenim delavcem. "Naš način življenja je odvisen od tega, kako uspešno bo naše zdravstvo v naslednjih dneh. Hvala vam," je dejal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V šmarskem domu upokojencev se okužba še naprej širi

V šmarskem domu upokojencev je število okuženih stanovalcev in zaposlenih z novim koronavirusom v ponedeljek poraslo na 131, kar je 12 več kot v nedeljo. Kljub preventivnim ukrepom se okužba tako še naprej širi. Stanje večine okuženih je kljub številnim pridruženim obolenjem stabilno, trije stanovalci pa so se že vrnili iz celjske bolnišnice. Kot je sporočila direktorica doma Gordana Drimel, bodo 31 stanovalcem, ki ne kažejo več znakov okužbe, v treh dneh odvzeti ponovni brisi. Prav tako se v delovni proces vrača prva okužena oseba med zaposlenimi.

Za zdravstveno stanje stanovalcev doma skrbi zdravniška ekipa Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah in osebno ali prek telefona specialisti iz celjske bolnišnice. V delovni proces so se v pomoč zaposlenim pridružili tudi zdravstveni delavci regionalnih zdravstvenih zavodov, prostovoljci, študenti in šmarska civilna zaščita.

V prihodnjih dneh bodo izvedli tudi čiščenje in razkuževanje prostorov, vzpostavili bodo ločene prostorske cone, oblikovali covid ekipe, oskrbovance pa razdelili glede na to, ali so okuženi z novim koronavirusom ali ne. Pomoč pri premeščanju opreme in dezinfekciji bodo nudili gasilci prostovoljnih gasilskih društev Celje in Steklarna Rogaška, so sporočili iz štaba Civilne zaščite zahodne Štajerske.

V Domu starejših občanov Ljutomer pet novih okužb

V ponedeljek so v Domu starejših občanov Ljutomer zaradi suma okužbe z novim koronavirusom testirali 15 ljudi, pozitivnih je bilo pet. Skupno število okuženih je 49, od tega 44 stanovalcev in pet zaposlenih. Trije, pri katerih je bil test pozitiven, so bili testirani že drugič in so bili ob prvem brisu negativni, dva pozitivna pa izhajata iz prvih krogov stikov. Pozitiven je tudi eden zaposleni v Domu starejših občanov Ljutomer.

Občina je v skrbi za zaščito občanov ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja seznanila s težavami, minister pa jim je, kot so spomnili v sporočilu, zaradi izjemne obremenjenosti in bojazni pred izgorelostjo obljubil pomoč pri zagotovitvi zdravstvenega kadra za potrebe DSO iz Pomurja ali od drugod. Prav tako pri preskrbi z zaščitno opremo, maskami in oblekami za zaposlene v ljutomerskem zdravstvenem domu, saj brez nje ne morejo varno skrbeti za občane.

V zadnjih dnevih je le nekaj družin k sebi vzelo svojce iz domov za starejše. Po podatkih ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja je bilo takih primerov manj kot deset. Starejši se namreč ne bodo mogli vrniti v domove do konca epidemije koronavirusa, saj gre za najranljivejšo starostno skupino.

Minister je napovedal tudi strokovno podporo ter podporo s hrano tistim zaposlenim v DSO in zdravstvenem domu, ki se po delu ne vračajo domov, ampak začasno bivajo drugod, da ne bi okužili družinskih članov. Podprli naj bi tudi lokalne ponudnike hrane in prenočišč, ki pomagajo ljutomerskemu DSO, a tudi sami rabijo podporo pri zaščitni opremi, varnem prevozu in drugih nalogah.

Na občini so še zapisali, da so na sestanku opozorili na tveganje zaradi možnosti širitve okužbe, ker hrano iz DSO vozijo v Bioterme Mala Nedelja, kjer je 16 varovancev doma, vendar so stroka in minister pojasnili, da je tako v redu.

Ministru pa so znova zagotovili, da so skupaj s civilno zaščito na razpolago za reševanje krize ter da sproti obravnavajo in sprejemajo potrebne ukrepe.

V ljutomerskem domu starejših občanov so zabeležili pet novih okužb s koronavirusom.
V ljutomerskem domu starejših občanov so zabeležili pet novih okužb s koronavirusom. FOTO: POP TV

V domu starejših v Naklem potrdili okužbo pri drugem stanovalcu

V domu starejših občanov v Naklem je že kazalo, da so uspešno preprečili širitev okužb z novim koronavirusom, vendar so 12 dni po prvi okužbi stanovalca zdaj ugotovili okužbo še drugega stanovalca.

Kot je pojasnil nakelski župan Ivan Meglič, so stanovalca odpeljali na Kliniko Golnik, kjer je od četrtka tudi prvi okuženi oskrbovanec njihovega doma, testiranje pa je pokazalo, da je pozitiven na okužbo z novim koronavirusom. "Tako se nam žal po 12 dneh zadeva ponavlja," je izpostavil in pojasnil, da so nameravali izolacijo že zaključiti, zdaj pa se praktično začenja od začetka, tako da bodo potencialni nosilci virusa ostali v izolaciji.

Ker je bil na novo odkriti bolnik s covidom-19 sicer tudi že sam predhodno v izolaciji, vodstvo doma ocenjuje, da ni nevarnosti, da bi se okužili tudi drugi stanovalci. Kot so poudarili, se ostali oskrbovanci počutijo dobro, video komunikacija s svojci pa jim je popestrila dolge dni.

V karanteni v Postojni trenutno 27 oseb

Medtem je karanteno v postojnskem hotelu Epic zapustila ena oseba, prišle pa so štiri nove, tako da imajo trenutno v karanteni 27 oseb, je povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. Testa na oba v ponedeljek odvzeta brisa sta bila negativna. Tako sta bili do zdaj v postojnski karanteni potrjeni dve okužbi z novim koronavirusom.

Konec tedna se bo sicer iztekla 14-dnevna karantena za prve osebe, ki so bile nameščene v Postojno po prihodu iz tujine, tako da Curk pričakuje, da se bo hotel Epic takrat precej izpraznil.

Kar se tiče razmer v regiji, ki jo pokriva regijski štab civilne zaščite za Notranjsko, je postregel s spodbudnimi podatki. Tako so po nekaterih občinah vsa gospodinjstva prejela zaščitne maske. Prebivalci so optimisti in si želijo postopnega "odprtja" gospodarstva, da bodo šli nazaj na delo. Odkar so postavili fizične prepreke, prav tako ne beležijo več prehodov italijanskih državljanov prek gozdnih poti čez mejo.

Je pa Curk opozoril, da nekateri še vedno ne upoštevajo prepovedi kurjenja v naravi. Ob trenutnih ukrepih je že tako težko gasiti požare, kršitelji pa bi se morali zavedati, da s svojim početjem "ogrožajo ne samo požarno varnost, ampak tudi vse tiste, ki sodelujejo pri gašenju".

Pasica posebne novice POP TV

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.55

V Domu Danice Vogrinec nobene nove okužbe

V Domu Danice Vogrinec so bili vsi kontrolni brisi petnajstih zaposlenih, ki so bili odvzeti danes, negativni, prav tako brisi treh stanovalcev. Pozitivna ostaja tako samo ena zaposlena, ki pa je še vedno v samoizolaciji.

17.33

Počivalšek Lušt izpostavil kot primer dobre prakse

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je obiskal rastlinjak podjetja Paradajz v Turnišču in si ogledal pridelavo vrtnin Lušt. Podjetje je sicer največji pridelovalec paradižnika v državi, Počivalšek pa je ob obisku pohvalil sprejete ukrepe družbe za zaščito zaposlenih v epidemiji novega koronavirusa. "To kar vidim danes, je proaktiven in učinkovit odziv podjetja na razmere, v katerih smo se znašli zaradi vpliva koronavirusa. Lušt je dober zgled tega, kako organizirati delovne procese na način, da podjetje v največji meri zaščiti zdravje svojih zaposlenih, v njihovem primeru pa tudi pridelka," je komentiral Počivalšek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
16.58

Iz Moskve se vračajo še štirje slovenski državljani

Ministrstvo za zunanje zadeve je sporočilo, da se z današnjim repatriacijskim letom Austrian Airlines iz Moskve domov vračajo še štirje slovenski državljani.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
16.56

V občini Ljutomer okuženih toliko kot v Metliki

Število novih ugotovljenih okužb s koronavirusom bolj ali manj sledi dosedanjim žariščem. Znova je nekoliko naraslo število pozitivnih v Šmarju pri Jelšah, in sicer s 137 na 143. Rast beležijo tudi v občini Ljutomer, kjer je okuženih že toliko kot v Metliki. V vrhu ostaja Ljubljana s skoraj 200 potrjenimi okužbami.

15.37

35 novih okužb, hospitaliziranih 111 ljudi

Jutranji podatki o trendu obolelosti v državi, ki jih je na svojem Facebook profilu objavil premier Janez Janša, niso bili točni. 6. aprila do polnoči smo ob 1202 opravljenih testih v Sloveniji namreč zabeležili 35 novih okužb, šest oseb je umrlo. Trenutno je hospitaliziranih 111 okuženih s covidom-19, 31 na intenzivni negi. Iz bolnišnice je že bilo odpuščenih 115 posameznikov. Skupno število pozitivnih oseb je torej 1055, od 12. marca pa smo opravili 29.455 testov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1338)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drobiž
08. 04. 2020 12.28
Hval in tapkanj po ramenih imam polno klet in garažo. Vi tudi za HVALA sejete in sprejemate predloge?
motorist_mb
08. 04. 2020 08.09
+9
Da nista ona dva pacijenta okužla starostnikov bi mi odlično odnesli virus...upam da jih kazensko preganjajo!!!
Arguss
07. 04. 2020 21.43
+2
Kacin pa zmaga .Ni kaj dober je.Pač ma talent za govor.Mi imamo pa za delo.Vsak je za nekaj dober ni kaj.Srečno Slovenija.
kokicas
07. 04. 2020 21.28
+6
Jah te številke so lahko hudo zavajoče. V Italiji vsi pravijo da se stanje umirja če spremljaš njihove mediji imajo še vedno 4000 ljudi v intenzivni negi čez 600 smrtnih žrtev vsak dan in tudi mediji poročajo povsem drugače kot pri nas. Naivnost Angležev Špancev in Američanov se še dolgo nebo normaliziralo stanje. Dokler bodo meje zaprte pa bo treba mislit nase in na svoje probleme, ker nekateri so že v nizkem startu za prvi maj in poletje na hrvaški obali.
Uporabnik113189
07. 04. 2020 21.49
-4
Upam da bo regres v bonih za letovanje v Sloveniji, tako da bo naša država podprla svoj turizem.. Potem pa naj kar bodo v nizkem startu, če imajo dovolj evrčkov..
Unionko
07. 04. 2020 21.20
+16
Mi imamo na 1059 okuženih 36 smrtnih primerov in nas je 2 milijona, sosednja Hrvaška ima 1282 okuženih in 18 smrtnih primerov, jih je pa 4 milijone! Sedaj si pa izračunajte, kako uspešni smo, ker mislim, da nas ima nekdo za norca!!
kaj pa pol
07. 04. 2020 21.12
-1
kje odkrijejo te nove primere okužb.upokojenske domove je treba bolj strogo primit pa bo svojci pa naj ne hodijo na obisk svojcem ker jim nič ne manjka če bodo 14 dni sami tam in naj ne bodo p....i in naj ostanejo doma zaradi takih se širi ta virus in se zdi kot da nikoli nebo konec tega če se ne umirijo.
srecnii
07. 04. 2020 21.12
-3
Janezove ovčice me me me je zapru po domovih, sam pa kot oven se pase na svobodnem travniku. Da bruhaš.
FAUSTOS1
07. 04. 2020 21.10
-2
Tale prodana duša kacin ne nosi maske je potencialna nevarnost za vse a madžarski denar odtehta vse,edino kar bo prav bo ko ga bo janša odstavil ,saj nebo dovolil da bi mu kdo pobral njegovo slavo a kacina še ni izučilo ali pa je madžarski kupček tako velik ,da ga še bolj morano izpridil.
Unionko
07. 04. 2020 21.04
+8
Ne vem kaj dela naše zdravstvo, saj imamo nenavadno veliko skoraj 4% smrtnost (36), medtem, ko je na svetovni ravni 1.5%! Očitno nekaj ne deluje, naši poltiki se pa hvalijo, kako obvladujejo situacijo!
kaj pa pol
07. 04. 2020 21.14
-1
umrli so sami 80+ let ljudje ki bi tak tak umrli ta gropa in bilokatera druga gripa bi jih isto ubila tak da se sklicevat na ta korona virus brezveze.
bojer
07. 04. 2020 21.18
-5
Oprosti, tudi nič ne misliš, kruto se bo slišalo toda toliko iz "penzij" manj. Ta odstotek, preprosto, mora biti čim višji. Komu se sploh da truditi za enega starostnika, ki zgolj povečuje število SLO državljanov. Komu je mar zanj, še veliki večini svojcev ne.
Unionko
07. 04. 2020 21.23
+11
Govoriš bedarije, ker so med umrlimi tudi mlajši, malo raje spremlaj dogodke tudi po svetu, sicer pa imajo tudi druge države okuženost med populacijo starejših, pa smrtnost ni tako visoka!!
jojow
07. 04. 2020 21.48
+7
Ne niso samo 80+. Ali namenoma lažeš ali pa si preprosto zabit. Pomoje je drugo bolj verjetno.
periot22
07. 04. 2020 20.38
+11
Če delajo firme naj delajo vsi!!!!!!!!!!!!
nnnnnnnnnnn
07. 04. 2020 20.22
+21
Številke se podajajo na način da totalno zavajajo občutek ljudi kaj se dogaja. Posebno podatek, da je ozdravelih samo 16. To je čisto zavajanje ali pa enostavno nemerjen podatek. Ali pa drugače. Če je okuženih 5x več kot merjeno jih je torej cca 5000. Potem je smrtnost manjša, % hujše obolelih tudi. Tistih ki bolezen enostavno prenesejo pa še nižji. Pa še vedno nisem nikjer zasledil odgovora kak oje zdravstveni sistem brez panike lansko leto do konca marca prenesel 560 hospitaliziranih za gripo. Da ne omenim da jih je 160 umrlo. Tukaj nekaj enostavno ne gre skupaj.
eurosapiens
07. 04. 2020 20.21
+19
ne razumem zakaj v mariboru ne moreš opravit testiranja če kažeš vse simptome virusa ... napotijo te da ostaneš doma in se sam zdraviš ... tako nikoli ne bodo vedeli niti približnega števila okuženih
kaj pa pol
07. 04. 2020 21.15
+2
če ti malo iz nosa teče še nimaš vseh znakov in če bi imel vse znake nebi pisal na ta forum bi ležal v postelji.
bundy crocodile
07. 04. 2020 20.14
+29
Ko ste že pri Luštu upam, da ste jih malo pocukali za rokav glede cene. Tudi kvaliteta ni bog ve kaj. Naj bi imeli najboljši paradižnik pa to nikoli ni bil. Brez okusa, trd, zelen, niti malo sladek, sočen tako, tako. Vsak španski paradajz je boljše kvalitete. Ko pa primerjaš svojega iz vrta s temi bučami pa je razlika kot noč in dan. Rad imam domače ampak to kaj dela lušt ni domače je pa proizvedeno pri nas. Cena preko 3€ za kg medtem ko so uvoženi po 1.5€ in to boljši.. ne razumem. Če ni izvoznih stroškov, birokracije..zakaj nam prodajajo izdelke po višji ceni kot v tujino ali od tujine? Moje mnenje je, da Lušt malo izkorišča narod, ker tako zasoljene cene nima nihče.
giler
07. 04. 2020 20.24
-16
eurosapiens
07. 04. 2020 20.26
+13
problem verjetno je da so to sorte paradižnika namenjene za množično pridelavo ... lepe na izgled vendar slabega okusa ... cene so pa zato ker je firma veliko vložila v rastlinjake in zemljišča pa še država jih odira za vsako malenkost ... če bi jaz imel tako firmo tega ne bi delal v sloveniji ampak v avstriji kjer so boljši pogoji za podjetnike
resnica2020
07. 04. 2020 20.02
+13
torej rezultat je tak 30 mrtvih, to je to, uglavnm slabi 90 letniki, razni bolniki v zadnjem stadiju, še starčki iz doma upokojencev ne končajo vsi v bolnici očitno, tok o resnosti te bolezni... vse stoji, zakreditirani za 10 let, recesija, višanje davkov itd itd
jojow
07. 04. 2020 21.52
+3
Mrtvih je 36 in med njimi so tudi mladi in zdravi. Če si ti vse življenje s plačo živel iz meseca v mesec ti niso starčki krivi, niti drugi ne.
krtaksn
07. 04. 2020 20.00
+1
Inverter - Ja do bozica dejmo nardit za brezposelne, pa bo bolj ziher.
Profi fajader
07. 04. 2020 19.54
+1
Ozdravljenih je veliko več. Poglej sam koliko starih fac je nazaj na poročilih. So izpuhteli vsi. Je blo treba čakat na novo vlado, prej ni smel bit okuženih.
Igi74
07. 04. 2020 19.49
+3
Prezgodaj je še po veliki noči.....ne še, saj še 14 dni ali 3 tedne....da bo sigurno, če sploh bo sigurno!!!!
resnica2020
07. 04. 2020 20.00
+16
do 26.junija bo vse lavfal da bo javna uoprava začela z dopusti.. ne skrbi nobenga virusa ne bo in nobenih omejitev, zame se je pa delo nabralo, bom lahko celo poletje delal in matral medtem bojo oni na plaži
resnica2020
07. 04. 2020 19.44
+29
ljudje se nenormalno obiskujejo, ok mene 50% ljudi obiskujejo sorodniki ki jih prej ni bilo že leta, en sosed dobil delavce bodo dvorišče tlakval itd itd.. nenormalno... sprehajalci iz drugih občin sploh niso problematični,, folk se obiskuje.. medtem zdravstvo stoji, mamo doma ledvičnega bolnika, zaradi varnosti so mu zmanjšali dializo iz 3krat na 2krat tedensko, noge mu že zaotekajo, vrjetno ga bo kap, na dializi več ne dobi pijače in malice, še odejo z katero pokrit leži priklopljen na aparat je dobil za domov da jo sam opere neverjetno, totalno neverjetno... medtem je za njih ukrep meja občine... tudi občinska meja je sprožila da se pri nas na veliko drenjamo v majhni trgovini, drugje majo pa 5 velikih trgovin praznih za 2000 prebivalcev,,,,
FAUSTOS1
07. 04. 2020 19.36
+9
Ta vlada oz strahovlada nas stalno samo straši vladni novinarji ki jih plačuje orban vsak dan samo v italiji toliko mrtvih v ameriki toliko a v marsikateri državi je ta odstotek mnogo nižji ,veliko jih je tudi ozdravelo,v veliko državah opažajo ,da se stvari močno izboljšujejo,padec na novo okuženih in število smrtnih primerov se znižuje ,nekatere države se že odpirajo in ukinjajo neživljenske ukrepe-a pri nas diktatura strahovlade-ko nzji predlagal izboljšanje nekaterih neživljenskih ukrepov so ta nzji takohj razrešili in našli plačanca kreka ,ki zagovarja to madžarsko diktaturo.
neopredelen
07. 04. 2020 19.25
+21
Prehitro vse skupaj...ponovilo se bo!