Slovenija

V ljutomerskem domu za ostarele že 39 okuženih, stanovalce preselili po nadstropjih

Ljutomer, 06. 04. 2020 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Domu starejših občanov Ljutomer so varovance preselili po nadstropjih glede na zdravstveno stanje. V domu, kjer je 90 zaposlenih in 152 stanovalcev, je potrjena okužba z novim koronavirusom že pri 39 stanovalcih in štirih zaposlenih. Da so domovi za ostarele ključna točka, kjer bomo bitko dobili ali izgubili, je medtem izpostavil predstavnik Nacionalnega instituta za javno zdravje Milan Krek.

Vseh 39 stanovalcev ljutomerskega doma s potrjeno okužbo ni v bolnišnici, vsi se zdravijo v domu.
Vseh 39 stanovalcev ljutomerskega doma s potrjeno okužbo ni v bolnišnici, vsi se zdravijo v domu. FOTO: Dreamstime

V Domu starejših občanov Ljutomer so varovance preselili po nadstropjih glede na zdravstveno stanje. V domu, kjer je 90 zaposlenih in 152 stanovalcev, je potrjena okužba z novim koronavirusom pri 39 stanovalcih in štirih zaposlenih. Vseh 39 stanovalcev s potrjeno okužbo je v domu, nobeden ni v bolnišnici.

Varovanci so razporejeni tako, da so v tretjem nadstropju, zdaj preurejenem v izolacijski oddelek, tisti, ki so bili na testiranju na novi koronavirus pozitivni. O tem so obvestili tudi svojce na novo okuženih stanovalcev, vsi okuženi zaposleni so doma v samoizolaciji.

Stanovalci brez potrjene okužbe so nameščeni v prvem in drugem nadstropju, pritličje, kjer so bili do zdaj pozitivni, je vmesni oddelek, če se bo pri katerem še pojavil sum. Šestnajst samostojnih stanovalcev brez potrjene okužbe je začasno v Biotermah Mala Nedelja.

Vsi ukrepi in ravnanja so usklajeni s skupino zunanjih strokovnjakov in pristojno epidemiološko službo, svojce varovancev osebno obveščajo o vsaki spremembi zdravstvenega stanja stanovalcev, zaščitne opreme imajo za zdaj dovolj, so pojasnili v ljutomerskem domu starejših občanov.

Zdaj se usmerjajo predvsem v to, da dobijo pomoč, saj sami ne bodo zmogli. Potrebujejo strokovnjake pa tudi psihološko pomoč. Danes so se o tem pogovarjali z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem. Minister se je seznanil z aktualno situacijo in sprejetimi ukrepi. Na sestanku so se pogovarjali tudi o načrtih, med drugim o alternativni lokaciji (prenovljeni dom sv. Agate), kamor bi lahko namestili zdrave oskrbovance. Minister je bil seznanjen, da zdravstvenemu osebju primanjkuje zaščitne opreme. 

.NIJZ: Domovi za ostarele ključna točka, kjer bomo bitko dobili ali izgubili

Milan Krek, predstavnik Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ), je medtem na današnji novinarski konferenci, ki je bila ob 11. uri, poudaril, da so "domovi za ostarele ključna točka, kjer bomo bitko dobili ali izgubili". Tega se moramo vsi zavedati, je dejal in apeliral na vse tam zaposlene, da naj vseskozi opazujejo svoje zdravstveno stanje in naj pravočasno ostanejo doma, da virusa ne prinesejo med najbolj ranljive.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vinogradnik33
06. 04. 2020 17.15
+2
Direktorja doma starostnikov v Lutomeru kazensko ovadit !
omega _v6
06. 04. 2020 13.37
+8
Izključni krivec za okužbo v domu Ljutomer je direktorv Nemec ki je še v torek dovoljeval kuhanje malic za zunanje obiskovalce in razvažal te malice po domovih!! To so pa delali zaradi želje po dobičku!! Mislim,da bi morala občina Ljutomer takoj zamenjati direktora in ga celo ovaditi zaradi nespoštovanja navodil in ogrožanja varovancev!! Prav tako so se varovanci do prejšnjega petka nemoteno sprehajali zunaj!! Pustili so jim odklenjena zadnja vrata glavni vhod pa so zaklenili "v slučaju kakšne inšpekcije"!
periot22
06. 04. 2020 15.28
-1
Kakšne bolane! Krivci so že dolgo znani smučarji iz dopustov v Italiji!!!!!!!!!!!!
zibertmi
06. 04. 2020 13.31
+7
se ne posluša stroke.na pop tv je zdravnik rekel ,da bi morali okužene starostnike preselit v bolnice kjer imajo vse potrebno za zdravljenje pa še dovolj prostora je v drugih bolnišnicah ,ki trenutno samevajo
ata_jez
06. 04. 2020 13.10
+13
Žalostna bo statistika, kolik delež od skupno mrtvih bo iz teh domov. :-( In potem zgodbe, da se ni dalo nič več naredit. :-(
mertseger
06. 04. 2020 12.58
+7
Očitno je da so zaščitni ukrepi v domovih še v srednjem veku. Tako znanje zaposlenih o tem kot tudi izvedba. Pogorel so na celi črti.
omega _v6
06. 04. 2020 13.38
+2
To pa zato,ker jim je zaslužek na prvem mestu!! Delavci v domu slabo plačani domovi pa velike dobičke kujejo na račun varovancev!!
akmt
06. 04. 2020 12.39
+7
Upam, da niso nikogar dali v sobo, kjer je bil prej kdo okuzen