Slovenija

Zaradi zapletov Šarec napovedal spremembo zakonodaje

Ljubljana, 17. 12. 2018 14.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Marjan Šarec je v luči zapletov z izbiro izvajalca za gradnjo druge cevi karavanškega predora priznal, da zakonodaja "zagotovo ni dobra v vseh segmentih in bo treba določene zadeve spremeniti". Kot je dejal v odgovoru na poslansko vprašanje, konkretni postopek težko komentira, upa pa na čimprejšnji začetek gradnje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kakšna bo usoda druge cevi karavanškega predora?
    03:07
    Iz 24UR: Kakšna bo usoda druge cevi karavanškega predora?
  • Iz SVETA: 100 dni vlade Marjana Šarca
    03:01
    Iz SVETA: 100 dni vlade Marjana Šarca

Poslanca stranke SDS Zvonka Černača je v poslanskem vprašanju zanimalo, kaj bo premier Marjan Šarec storil za zaščito interesov davkoplačevalcev, saj bo projekt zaradi zapletov po Černačevi oceni vsaj 14 milijonov dražji, kot bi bilo potrebno. Poslanec največje opozicijske stranke je prepričan tudi, da odločitev državne revizijske komisije, da turško podjetje Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret izloči iz razpisnega postopka, ni bila neodvisna in strokovna, pač pa izrazito politična. Pri tem je izpostavil, da so trije člani komisije obenem člani koalicijske SD.

Poslanec največje opozicijske stranke je prepričan, da odločitev državne revizijske komisije ni bila neodvisna in strokovna.
Poslanec največje opozicijske stranke je prepričan, da odločitev državne revizijske komisije ni bila neodvisna in strokovna. FOTO: POP TV

Dars je sicer za izvajalca na razpisu izbral omenjeno turško podjetje, ki je poslalo ponudbo v vrednosti 89,2 milijona evrov. Ob tem je Černač poudaril, da gre za podjetje z milijardo dolarjev letnega prometa in z ustreznimi referencami. Nezakonitost razpisa je državna revizijska komisija utemeljila na formalnostih, ne pa na vsebini, je bil še kritičen Černač.

"Vsak, ki je kadarkoli izvajal investicijo, bodisi na ravni države, občine ali javnega zavoda, ve, kako te zadeve potekajo. Ve, da je že ne vem katera verzija zakona o javnem naročanju veljavna, pa vsi ugotavljamo, da še vedno ni optimalno," je dejal Šarec.

Poudaril je, da je državna revizijska komisija neodvisni organ, v katerega ne investitor ne izvajalec ne moreta posegati, ker bi s tem padel postopek. "To, da revizijsko komisijo obvladuje ena koalicijska stranka, je pač vaše mnenje, če imate kakšen konkreten podatek ali sum kakšnega kaznivega dejanja, pa prosim, da to podate na pristojne organe," je odgovoril Černaču.

Šarec je še dodal, da lahko kot premier v sodelovanju z DZ naredi to, da se zakonodaja pregleda in se določene pomanjkljivosti, ki zagotovo obstajajo, odpravijo oz. se zakonodaja izboljša.

Bratušek: Komisija dela tako, kot mora delati

Konkretnih postopkov sicer predsednik vlade ni komentiral, je pa izrazil upanje, da bi se tudi z naše strani ta cev začela čim prej graditi. "Kajti če bomo tudi tukaj zamudili, to zagotovo ne bo dobro za izkoriščanje naše geostrateške lege, ki je zelo pomembna tudi za mednarodni transport. Podobno kot je situacija pri drugem tiru," je v odgovoru na poslansko vprašanje še povedal Šarec.

Glede Černačevih očitkov o tem, da državno revizijsko komisijo obvladuje ena koalicijska stranka, pa je Bratuškova dejala, da nima razloga, da ne bi verjela, da komisija dela tako, kot mora delati.
Glede Černačevih očitkov o tem, da državno revizijsko komisijo obvladuje ena koalicijska stranka, pa je Bratuškova dejala, da nima razloga, da ne bi verjela, da komisija dela tako, kot mora delati. FOTO: Miro Majcen

Tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je ob robu današnje seje dejala, da bodo, a to bo veljalo za vnaprej, preverili zakonodajo, ki določa revizijske postopke. Kot je dejala, bodo videli, "ali se določene stvari da urediti tako, kot jih ima urejene sosednja Avstrija".

Glede Černačevih očitkov o tem, da državno revizijsko komisijo obvladuje ena koalicijska stranka, pa je Bratuškova dejala, da nima razloga, da ne bi verjela, da komisija dela tako, kot mora delati. Je pa spomnila, da ni vlada tista, ki jo imenuje. "Škarje in platno ima v rokah en drug organ," je dejala. Člane komisije sicer imenuje DZ.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hellsrael
17. 12. 2018 20.55
+4
Nasi dolocajo in odlocajo KOLIKO BODO POBASALI V ZEPE NASEga denarja.... avstrijcem dati ponudbo saj oni ze gradijo in se nam smejijo! Mi smo za njimi svetloooobna leta vseh podrocjih..nismo se naucili nicesar
Kollerik
17. 12. 2018 20.55
+3
Ravnokar poslušal daljši pogovor oz. "intervju" Bobovnika s Šarcem na POP-tv.... in po tem pogovoru je občutek res dober. Pa ne, da smo končno dobili učinkovitega predsednika, ki ve kaj hoče....? Srečno, Šarec & co. !
Castrum
17. 12. 2018 20.07
+7
Zanimivo! Res zanimivo! O kakšni spremembi govorimo sploh? Na boljše? Na slabše? Na katastrofo? Za naše?...sprememb je lahko veliko.
morituri
17. 12. 2018 19.52
+15
Če bi bil jaz premier, bi vprašal Avstrijce kakšna je cena tunela in konec. Tam se ne more krasti in cena predora bi bila fiksirana in tako SDjevi in drugi kradljivci ne bi mogli krasti. ENOSTAVNO, A NE???? ŠAREC KAJ ČAKAŠ??????
korintos23
17. 12. 2018 19.53
-9
Kollerik
17. 12. 2018 19.40
+17
Zakonodajo je brez dvoma POTREBNO spremeniti, jo poenostaviti in narediti krajšo, bolj pregledno in predvsem učinkovito. Vendar zamujamo že skoraj 30 let. Do zdaj pa so odtekle že milijarde v žepe lopovskih navez, prisesanih na javna naročila. Spomnimo avtocestni križ, TEŠ 6, žilne opornice.... Javni razpisi se dajejo ven samo "reda radi", v bistvu pa je že vse odločeno, korupcijska naveza se vzpostavi in vsi mastno profitirajo. Na račun države in nas davkoplačevalcev.
Kollerik
17. 12. 2018 19.42
+9
Zakon in z njim povezana kazensko pravna zakonodaja sta glede korpcije pri javnih naročilih, te rak rane Slovenije...lahko zelo preprosta. Če bo sploh prišlo do tega, bo zanimivo videti, kateri poslanci-zlobiranci se bodo spet upirali prepotrebni spremembi. Vkoliko ne bo spet šlo za kakšno tajno glasovanje.
direstraits
17. 12. 2018 19.35
-1
Sicer je pa narod kriv , sami so si izbral,...pomaga pa RTV Slo, Delo;Večer,Mladina.....vsi z generalnim direktorjem iz Murglaške linije novodobnih kvazi lopovsko udbaških kapitalistov..
Castrum
17. 12. 2018 19.31
+0
Jebeliš, sem zamudi trenutek in nisem nr.100 ....
direstraits
17. 12. 2018 19.27
+2
Kako očitno se Levnuhi bojijo ,da jim nekdo drug hodi v zelje....levi privilegirani udbovci ,njihovi pomagači , z dodgovorjeno nizko ceno do posla...potem pa že drug dan nov aneks, čez en teden ta drug ,....in tako potem vsak mesec nov.....zraven pa padajo provizije kot za stavo.....domači podizvajalci ...,pa odvisno iz čigave štale je kdo......šolski primer JANKOVIČ - STOŽICE..... LEVAKI ŽE POVSEM JAVNO IN ODKRITO KRADEJO ..NITI SKRIVAJO NE VEČ....KVALITETA DEL ...DA NE PIŠEM...KAM VSE SE VOZI BETON, OPEKA ASFALT , KABLI ,CEVI,....kje vse gradbeni delavci delajo.....in to med delovnim časom...privat pri RDEČIH SD privilegirancih..
Kollerik
17. 12. 2018 19.44
+3
...dej odpeketaj že enkrat na svojo noraTV, beddak. Ko je bil tvoj firer na ablasti ravno tako niste nič naredili, tako da ne koz*laj brez veze.
vsnsvt
17. 12. 2018 21.39
-3
Think Pink
17. 12. 2018 19.27
+6
Po hitrem postopku ponoviti razpis !!!!!!!!!!
Balki30
17. 12. 2018 19.23
+8
Seveda.....ce ne zmaga tisti ki so ga vnaprej dolocl....pa spremenmo zakonodajo...pa to.
User1094863
17. 12. 2018 19.20
+7
itak pa plačamo davkoplačevalci! žepe pa nastavljajo tisti na položajih in dražijo in je be jo pa nas !!
User1094863
17. 12. 2018 19.21
+8
in za povrhu nas še demokratično cenzurirajo
Pikabalonca
17. 12. 2018 19.15
+7
Za Blok 6 so ustanovili komisijo KRADLI SO RDEČI, KOMUNISTI Z DEPONIRANO PARTIJSKO knjižici, samo naši samo upravljalci moralno etično neoporečni komunisti .. ni problem če so kradli samo rdeči, samo naši in so cufnali 600 milijonov saj so naši šlo je za nas, za naš razvoj in pri naslednjem projekti se spet vidimo konec poročila KOMISIJE..
Pikabalonca
17. 12. 2018 19.18
+3
Verjetno bodo dobili priznanje Kmetijske zbornice in svetovnega kmečkega KONGRESA saj so vzgojili solato ( Radič ali motovilec za milijon evrov kilogram in NOBELOVO NAGRADI za najdbo zlatIh palice v sefu, ki jih je podaril sam BOG
sagesse
17. 12. 2018 19.11
+12
Dars je državno podjetje, komisija, katera je razveljavila razpis so javni uslužbenci in odločajo po navodilih dnevne politike. Tisti, kateri so botri te leve vlade sedaj zahtevajo zapitek in to so udeležba pri državnih projektih. Tu ni pomembno.,kaj je dobro za državljane ampak kako bodo čim več pokradli. Mi je šlo na smeh ko je v prejšnji sestavi vlade, Cerar razlagal, kako je za kaj odločilo vodstvo nekega podjetja in da vlada s tem nima nič. Toda po resnici zadeva deluje tako,,,, vlada nastavi nadzorni svet. Nadzorni svet pa nastavi upravo. Vsakič ko Je cerar izjavil, da je tako odločila uprava se je v bitu zlagal, ker vse strateške odločitve sprejema vlada, preko svojega nadzornega sveta. Vse zamenjave uprav v državnih podjetjih nastavlja vlada.. Vse. Šarec je od stricev sedaj dobil nalogo, da spišejo nov zakon, kjer mora biti pri vsakem državnem projektu udeleženo slovensko podjetje in s takim manevrom bodo onemogočili vse tuje ponudnike... Vse je tako preprosto, tu pa se vladni pisunčki trudijo na polno, da bi zakrili te rabote....
krneki_123
17. 12. 2018 19.06
+1
Šarčevi okostnjaki so že začeli padat iz omar.., to sicer s to temo nima veze, samo tistim v vednost, ki ga tako hvalijo. Samo spremljam današnja poročila.
dabra
17. 12. 2018 19.06
+22
Zakva se kosovcev ne da komentirat...a so vas tudi ustrahovali?
direstraits
17. 12. 2018 19.30
+6
AL AK FAJON in Škoberne.....LEVICA, ne pusti ,da se vznemirja in lažnivo piše o neintegriranih Šiptarjih...to je pač njihov način izražanja in bogate kulture...
NDM
17. 12. 2018 19.31
+8
ne ker so humani kot kordis z levico in sd
Prototip
17. 12. 2018 18.51
+23
Zakaj je pa Avstrijci ne skopljejo do naše strani??? Bo vsaj narejena v roku in kvalitetno,pa še naši koritniki ne bodo mogli pokrasti milijonov,,,,
Pikabalonca
17. 12. 2018 18.43
+14
Slovenski rdeči samo Gobec ali parklje prinesejo projektu pa je to najdražji, najbolj zanič in najdlje trajajoč projekt.
Pikabalonca
17. 12. 2018 18.44
+12
Vse se začne z veliko krajo in divizijo največjih lopovov na tem ozemlju.
SuperBog=?lovk
17. 12. 2018 18.43
+19
20 milijonov dražje ponudbe in slovenska gradbena mafija, pomeni to, da plačujete letno vinjeto 106 ojrov, švicarji za letno 45 ojrov, Čehi pa za 60 ojrov letno vinjeto! to so tile miljončki!
SuperBog=?lovk
17. 12. 2018 18.42
+11
DARS je reku, da imajo ostali ponudniki enake napake, kakor turški ponudnik pri izračunih, torej bomo ponovili razpis?
Sortegilio
17. 12. 2018 18.13
+22
Katastrofa da toliko časa mečkajo. Diši po korupciji! Avstrijci se nam bodo pa smejali, ker oni bodo svoj del hitro zgradili.