Gospodarstvo

V Luki Koper bodo razpisali več kot 300 delovnih mest

Koper, 18. 09. 2018 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / A.K.
Komentarji
9

Luka Koper bo še ta mesec objavila javne razpise, v okviru katerih predvidevajo, da bodo neposredno zaposlili 350 delavcev, preko zaposlitvenih agencij pa še 350 delavcev. V luči predvidenega obsežnega zaposlitvenega postopka so ustvarili elektronski obrazec, preko katerega se bodo lahko zainteresirani kandidati prijavljali na razpis.

Strategija reševanja problematike delavcev pri izvajalcih pristaniških storitev, t.i. IPS oz. luških pogodbenih firm temelji na tristebrnem modelu, ki predvideva zaposlitve v Luki Koper, zaposlitev preko t. i. zaposlitvenih agencij in uporabo zunanjih pogodbenih podjetij, so v zadnji številni internega glasila Luški glasnik zapisali v Luki Koper.

Iz nerevidiranega poročila o poslovanju Luke Koper v prvem letošnjem polletju izhaja, da je družba na ravni skupine zaposlovala nekaj manj kot 1200 ljudi, matična družba pa okoli 1000 ljudi.
Iz nerevidiranega poročila o poslovanju Luke Koper v prvem letošnjem polletju izhaja, da je družba na ravni skupine zaposlovala nekaj manj kot 1200 ljudi, matična družba pa okoli 1000 ljudi. FOTO: iStock

"Družba bo vezano na izvajanje strategije predvidoma še ta mesec objavila javne razpise oziroma natečaje, novi model pa bo v praksi zaživel najkasneje s 1. januarjem 2019," so navedli.

Kot so dodali, je namreč treba upoštevati čas izvedbe razpisov oziroma natečajev, postopek izbora, zdravniške preglede, odpovedne roke in podobno.

Predvidevajo, da bodo zaposlili preko 300 oseb

Na podlagi sedanjih potreb v Luki predvidevajo, da bodo v okviru izvajanja strategije neposredno zaposlili preko 300 oseb. S postopkom javnega natečaja bodo izbrali tudi t.i. zaposlitvene agencije, preko katerih bi pridobili približno 350 delavcev.

Prav tako bodo z javnim natečajem izbrali tudi zunanja pogodbena podjetja. Pri sklepanju novih pogodb z zunanjimi pogodbeniki pa bodo uvedli dodatne mehanizme nadzora, s katerimi bodo skladno z zakonodajo izvrševali nadzor glede izplačevanja plač, davkov, prispevkov ter spoštovanja drugih delovnopravnih predpisov, so še poudarili v Luki.

Ustvarili elektronski obrazec

V luči predvidenega obsežnega zaposlitvenega postopka so poleg tega ustvarili elektronski obrazec, preko katerega se bodo lahko zainteresirani kandidati prijavljali na razpis.

Podrobnejša pojasnila o izvajanju strategije in nadaljnjih postopkih naj bi Luka neuradno sicer predstavila v sredo.

Iz nerevidiranega poročila o poslovanju Luke Koper v prvem letošnjem polletju izhaja, da je družba na ravni skupine zaposlovala nekaj manj kot 1200 ljudi, matična družba pa okoli 1000 ljudi.

Odziv Sindikata žerjavistov

Iz Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti pa so sporočili, da so se v minulih mesecih aktivno vključili v pripravo novega modela IPS ter preprečili namene, da bi se novemu modelu "nadela druga maska, pod njo pa bi bile skrite vse slabosti sistema".

"Danes lahko rečemo, da se model, ki se bo v naslednjih mesecih postopoma implementiral, najboljši približek normalnemu odnosu med delavcem in delodajalcem," so ocenili v sindikatu. Kot so dodali, bodo skupaj z "bratskim" Sindikatom žerjavistov pomorskih dejavnosti - z ramo ob rami, ki združuje delavce, ki niso zaposleni v Luki, tudi v prihodnje vztrajali pri zahtevi, da se pri napovedanem zaposlovanju dosledno spoštujejo vidiki izkušenosti in usposobljenosti delavcev, ki že dolga leta delajo na deloviščih v koprskem pristanišču, pri vseh oblikah zaposlitev pa, da veljajo enaki pogoji in plačilo za isto delo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

//////93
18. 09. 2018 18.16
+4
eh luka je bila raj za luske delavce do zdaj.. ne bo vec gospodarnosti oz. bo koncala kje drugje.. ljudne bodo delali isto delo za manj denarja... ne bo vec problem priti v Luko...
User513426
20. 09. 2018 11.19
+1
očitno nisi nikoli delal v luki in posledično nimaš pojma o tem. tudi zdej ni problem priti v luko delat. težava je da delas po 11 do 12 ur za minimalca, z tem da nimaš konstantnega urnika. nadur se ravno tako ne plača. po novem oz. tisti ki bodo delali pod okriljem same luke pa bodo imeli normalen delovni čas z verjetno malo višjo plačo ter da bodo dobili tudiostale dodatke plačane kot se gre.
mastaflash
18. 09. 2018 17.17
+6
a za natovarjanje in raztovarjanje hamburgerske morilske opreme?
Paskakvali
18. 09. 2018 14.28
-9
Se pravi 650 delovnih mest.Za to je zaslužen samo in le Janez ki je sprejel ,,ukrepe¨ leta 2013........
Transformerji
18. 09. 2018 13.49
+5
Pa ne, da bo do takrat že zgrajen 2. tir?
Transformerji
18. 09. 2018 13.52
+0
Koalicijska pogodba ne bo mogla izpolniti vseh obljub, pri 2. tiru se pa že kar dolgo krade na osnovi sklenjenih pogodb..... To pomeni, da se bo TEŠ ponovil v manj procentih pokradenega investicijskega in evropskega denarja.
Transformerji
18. 09. 2018 13.58
+3
Pa še arbitraže glede zaliva nismo rešili...... menda ne bodo zaposlili migrante, ki bodo prišli čez?
korintos23
18. 09. 2018 17.08
+1
piljan
19. 09. 2018 10.34
+2
Transi,če imaš kakšne druge dokaze kot samo na jeziku takoj prijavi,nič čakati ,da se še več nabere.Če ne upaš sam,grem s tabo.