Slovenija

V Luki Koper ne bo vojaške baze, se jim pa obeta velik logistični posel

Koper/Ljubljana, 27. 09. 2018 19.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
/ L.Š., Martin Tomažin
Komentarji
6

Luki Koper se obeta velik posel z ameriško vojsko, ki bi največje slovensko pristanišče rada uporabljala kot logistično točko za premike svojih vojakov, oborožitve in opreme v različna evropska pristanišča. To so danes potrdili tudi v koprskem pristanišču. Medtem pa obrambni minister Erjavec pojasnjuje, da so na ministrstvu seznanjeni zgolj s tem, da pogovori med Luko in ameriško vojsko potekajo, ne pa z njihovo vsebino.

Bo Luka Koper postala logistična točka za ameriško vojsko?
Bo Luka Koper postala logistična točka za ameriško vojsko? FOTO: iStock

Velik nov posel se obeta največjemu slovenskemu pristanišču, ki pa verjetno ne bi vzbudil pretirane pozornosti, če ne bi šlo za posel z ameriško vojsko. Na Obali so se celo razširile govorice, da bodo postavili Natovo vojaško bazo, kar pa ne drži. Posel prevoza tovorov za najmočnejšo vojsko na svetu tako še ni sklenjen, so pa nemški logisti, ki bi prevoze opravljali, že pregledali prepustnost naše železniške infrastrukure. 

Po poročanju nekaterih medijev je na sestanku za posel z ameriško vojsko poleg predstavnikov Luke Koper in Slovenskih železnic sodelovalo tudi ministrstvo za obrambo, saj gre za prevoz posebnega tovora. 

V Luki in na železnicah poudarjajo, da imajo s prevozi izrednih težkih tovorov že bogate izkušnje, prav tako z vojaškim tovorom, a v manjšem obsegu. Obrambni minister Karl Erjavec pa je danes pojasnil, da na ministrstvu vedo za potek dogovorov, medtem ko z vsebino sam ni seznanjen, vojska prav tako še ni vključena v načrte za morebitno varovanje transportov. "Gre za zadevo, ki se tiče vaje, ki jo bo izvajala organizacija Nato, vendar, ker pogajanja potekajo med Luko Koper in ameriško vojsko, ne morem ničesar komentirati," je dejal.

Novi stari minister za obrambo Karl Erjavec podrobnosti pogovorov med ameriško vojsko in Luko Koper, vsaj tako pravi, ne pozna.
Novi stari minister za obrambo Karl Erjavec podrobnosti pogovorov med ameriško vojsko in Luko Koper, vsaj tako pravi, ne pozna. FOTO: POP TV

V Luki Koper potrdili pogovore z ameriško vojsko

Predstavnik za odnose z javnostjo v Luki Koper Sebastjan Šik je potrdil, da se je ameriška vojska obrnila nanje, ker preučuje različne možnosti premika svojih sil, enot in opreme.
Predstavnik za odnose z javnostjo v Luki Koper Sebastjan Šik je potrdil, da se je ameriška vojska obrnila nanje, ker preučuje različne možnosti premika svojih sil, enot in opreme. FOTO: POP TV
Medtem pa v največjem slovenskem pristanišču poudarjajo, da je bilo v preteklih tednih preceh nesporazumov zaradi omenjanja Nata. "Vojaške baze zagotovo ne bo," je bil jasen njihov predstavnik za odnose z javnostjo Sebastjan Šik. Povedal je, da se je nanje obrnila ameriška vojska, ki preučuje različne možnosti za premik svojih sil, enot in opreme skozi različna pristanišča. Razlog, da so se obrnili tudi na njih, so po Šikovih besedah tudi njihove bogate izkušnje s takimi posli. Več informacij o količinah tovora, rokih in ostalih podrobnostih pa v koprskem pristanišču za zdaj še ne želijo razkriti. 


Tako tudi ni znano, ali bi izredne prevoze po slovenskih železnicah javnost sploh opazila. Kot je za oddajo 24UR pojasnil prvi mož Slovenskih železnic Dušan Mes, se na železnicah s predstavniki ameriške vojske ne pogovarjajo, je pa potrdil, da so v zvezi z omenjeno zadevo potekali pogovori z nemškim logistom, sicer enim večjih v evropskem merilu. Njegovi predstavniki so se se želeli seznaniti s karakteristikami železniških prog, lokomotiv, kar pa je povsem običajna praksa, ko govorimo o prevozu izrednega tovora. "Mi vsako leto prepeljemo nekaj vlakov, izkušnje imamo dobre, ponavadi gre za dobro plačan tovor, tudi dobro organiziran," je razložil Mes in dodal, da pri izrednih prevozih ne gre za znatne količne tovora. Po neuradnih informacijah naj bi, v primeru, če bo posel sklenjen, prevoze za ameriško vojsko opravljali šele naslednje leto. 

Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je potrdil pogovore z enim večjih evropskih logistov.
Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je potrdil pogovore z enim večjih evropskih logistov. FOTO: 24UR
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cisto na hitro
28. 09. 2018 12.55
Za Vladimirja bi pa po kolenih hodil naši levaki. Kakšna dvoličnost.
SDS_je_poden
28. 09. 2018 10.55
Odlična novica. Najprej amerom zaračunat pretovor ni skladiščenje opreme, potem pa še prevoz po cestah.
JanezNovakJohn
28. 09. 2018 08.32
+0
Ne bi preveč Amerikance spuščal v luko. Lahko ostanemo brez nje in brez države.
asdfghjklč
27. 09. 2018 22.21
+13
Bo se veliko denarja obrnilo, če bodo kravatarji na taglavnih položajih nehali krasti. Če ne bi kradli, bi danes že lahko imeli dve ali tri luke koper …
puspan
27. 09. 2018 21.26
-18
V Pulo naj jo postavijo.
olimpija35
27. 09. 2018 21.19
+11