Slovenija

V Lukovici zaradi udara strele zagorel hlev, v Idriji klestila toča

Ljubljana, 23. 07. 2020 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
8

Obilne padavine so se razvile v krajevna neurja z udari strel in močnejšim vetrom ter točo na širšem območju Celja, Ljubljane, Novega mesta, Postojne, Slovenj Gradca in Trbovelj. Gasilci so v večini primerov posredovali zaradi črpanja meteornih voda iz različnih objektov. Podrta so bila številna drevesa in električni drogovi. V Pongracu je zaradi udara strele zagorela kašča, v Lukovici pa hlev. Živino jim je k sreči uspelo rešiti, materialna škoda je ogromna.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Divjanje neurij
    02:23
    Iz 24UR: Divjanje neurij
  • Iz SVETA: Zaradi udara strele zagorel hlev
    02:18
    Iz SVETA: Zaradi udara strele zagorel hlev
  • Iz SVETA: Huda ura na Koroškem
    02:40
    Iz SVETA: Huda ura na Koroškem
V Lukovici je zaradi udara strele zagorel hlev.
V Lukovici je zaradi udara strele zagorel hlev. FOTO: Bralec Matevž

Uresničile so se napovedi vremenoslovcev: dobršen del Slovenije so včeraj popoldan zajela krajevna neurja. Po do zdaj zbranih podatkih Regijskih centrov za obveščanje so bili v zvezi s tem zaznani 103 dogodki, na delu pa so bili gasilci s štirih poklicnih enot in 51 prostovoljnih društev. Najhuje je bilo na širšem območju Celja, Ljubljane, Novega mesta, Postojne, Slovenj Gradca in Trbovelj, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gasilci so v večini primerov posredovali zaradi črpanja meteornih voda iz različnih objektov, s protipoplavnimi vrečami so varovali objekte in odstranjevali večje število podrtih dreves. Sprožili so se štirje zemeljski plazovi na lokalne ceste. Na delu so bili tudi delavci cestnih in komunalnih podjetij.

Zaradi udara strele zgorela kašča v Žalcu, požar tudi v Lukovici

Meteorne vode so poplavile podvoz in pokriti del trgovskega parkirišča v Novem mestu, v Prevaljah se je na lokalno cesto podrl električni drog, v Idriji je klestila toča. 

V naselju Pongrac v občini Žalec je zaradi udara strele v celoti zgorela kašča."Gasilci PGD Zabukovica, Griže in Kasaze - Liboje so požar omejili in pogasili ter pregledali požarišče. Objekt in predmeti v njem so uničeni," je sporočil predstavnik Gasilske zveze Žalec Tadej Zupan.

V Prevaljah v občini Lukovica pa je  prav tako zaradi udara strele zagorelo ostrešje hleva. "Večji del ostrešja je pogorel, tudi krma, nekaj kmetijske mehanizacije je uničene. Gasilci so rešili osem glav živine in preprečili širjenje požara na stanovanjsko hišo. Nekaj preostale krme so še pozno v noč odvažali stran, pogasili so še posamezna žarišča," so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje. Na Policijski upravi Ljubljana so dodali, da je ob tem nastala velika materialna škoda. "Dve osebi sta bili zaradi vdihavanja dima s kraja odpeljani z reševalnim vozilom," so še sporočili s PU Ljubljana.

Arso opozarja: Reke spet lahko močneje narastejo

Spremenljivo vreme s plohami in nevihtami se bo nadaljevalo. V petek, ko bo na vreme pri nas vplivala oslabljena hladna fronta, spet lahko nastanejo krajevna neurja z močnejšimi nalivi in točo. 

"Danes in jutri dopoldne ne bo večje spremembe vodnatosti, v petek popoldne in v noči na soboto pa bodo reke ponovno narasle. Močneje lahko narastejo reke na jugozahodu in vzhodu Slovenije, kjer lahko dosežejo tudi velike pretoke. Izraziteje lahko danes, zlasti pa v petek ob lokalnih nevihtah v več delih države narastejo manjši vodotoki in hudourniki. Ob tem so možna razlivanja. V soboto bodo reke v vzhodni in jugovzhodni Sloveniji še naraščale, drugod pa se bo vodnatost rek že zmanjševala," pa sporočajo z oddelka za hidrologijo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Močneje lahko narastejo reke na jugozahodu in vzhodu Slovenije, kjer lahko dosežejo tudi velike pretoke, opozarjajo na Arsu.
Močneje lahko narastejo reke na jugozahodu in vzhodu Slovenije, kjer lahko dosežejo tudi velike pretoke, opozarjajo na Arsu. FOTO: Arso
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

upornik19
23. 07. 2020 10.51
-10
to je to ker seno se ni dobro posušilo .......nikoli ne imej sena skupaj z živino v enem prostoru......imej posebej
rumbijas
23. 07. 2020 15.46
+1
RudkoSlo
24. 07. 2020 17.15
+0
Udar strele je povzročitelj požara; pa 24ur, kje ste našli Lukovico, v Lukovici ni bilo nobenega požara ...
skrajnež
23. 07. 2020 10.16
-2
kot sem včeraj predvidel napoved verjetnosti, sem šel na pivo, hude ure...niti minute pa nisem dočakal
tarzan13
23. 07. 2020 10.01
+13
da se lahk zgodi tako obsežen požar , zaradi udara strele ? Res grozovit pogled na hlev
Jajc in Hren
23. 07. 2020 09.21
-5
Pri nas je pa baba kričala.
mikitr
23. 07. 2020 09.05
+16
Pri nas je hvala Bogu tudi le zalilo vrt.
borisss
23. 07. 2020 09.00
+10
Pri nas ravno da je zalilo vrt