Slovenija

V Mariboru dražja tudi parkiranje in pristojbina za čiščenje odpadnih voda

Maribor, 08. 06. 2023 20.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
26

Mariborski mestni svetniki so brez razprave potrdili predlagano podražitev parkirnin na občinskih parkiriščih. Nekaj več pripomb so imeli pri predlogu spremembe cene pristojbine za čiščenje odpadnih voda na centralni čistilni napravi, a so ga na koncu prav tako podprli. Župan je na začetku seje podrobno pojasnil finančni položaj občine.

Mariborski mestni svet je soglašal s podražitvijo parkirnin in pristojbine za odpadne vode.
Mariborski mestni svet je soglašal s podražitvijo parkirnin in pristojbine za odpadne vode. FOTO: 24ur.com

Mariborski mestni svetniki so danes imeli znova na mizi dva predloga o podražitvah – spremembe cen parkiranja in pristojbine za čiščenje odpadnih voda na centralni čistilni napravi. Z obema predlogoma je mestni svet soglašal.

Mariborski mestni svetniki so danes nadaljevali pred dvema tednoma prekinjeno sejo, na kateri je ekipa župana Saše Arsenoviča znova poskušala doseči potrditev predlaganih podražitev občinskih storitev. Na dnevnem redu je bilo odločanje o spremembi cen parkiranja in pristojbine za čiščenje odpadnih voda na centralni čistilni napravi Maribor.

Za uro parkiranja na javnih parkiriščih v središču mesta se bo cena zvišala z 80 centov na en evro, zunaj mestnega jedra pa se bo podražila z dosedanjih 50 na 60 centov. Na zaprtih parkiriščih se parkiranje draži z 1,2 na 1,5 evra na uro, na Slomškovem trgu iz 1,5 na 1,7 evra, medtem ko cene dovolilnic za stanovalce in abonente ostajajo nespremenjene. Parkiranje ob sobotah ostaja brezplačno.

Pri pristojbini za čiščenje odpadnih voda na čistilni napravi bo povprečno gospodinjstvo po novem v povprečju na mesec odštelo 3,8 evra (neto) več. Andraž Mlaker iz občinskega urada za komunalo, promet in prostor je pojasnil, da je bila zadnja uskladitev cen v letu 2010, trenutni predlog pa predstavlja le začasno rešitev do poletja 2024, ko poteče koncesijska pogodba z družbo Aquasystems. Zatem bo cena oblikovana na novo, in sicer po enotni metodologiji, česar obstoječa pogodba ne zajema. Če predlagano zvišanje pristojbine ne bi bilo sprejeto, bi moral razliko namesto končnih uporabnikov prevzeti občinski proračun, je še povedal Mlaker.

Svetniška skupina Gibanja Svoboda (GS) je imela do tega predloga pomisleke in je želela podrobnejše podatke o poslovanju z družbo Aquasystems, a se je po besedah njene predstavnice Davorke Pregl odločila danes to podražitev podpreti, še vedno pa pričakuje podrobnejšo seznanitev.

SDS je glasovala proti, saj po besedah njenega predstavnika Milana Mikla meni, da se lahko s spreminjanjem cene počaka do izteka koncesijske pogodbe. Kritičen je bil tudi Stojan Auer iz Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti (LPR), ki je izpostavil visoke dobičke koncesionarja.

Skupno je proti tej podražitvi glasovalo 11 mestnih svetnikov, 19 jo je podprlo. Pri spremembi cene parkiranja jih je bilo 23 za in štirje proti.

V holdingu več besede mestnemu svetu, kaj bo z Gostilno Pri treh ribnikih?

Na predlog mestnega svetnika Igorja Jurišiča iz Stranke mladih – Zeleni Evrope so mestni svetniki danes obravnavali tudi spremembo odloka o ustanovitvi Javnega holdinga Maribor, s katero bi mestnemu svetu dali več besede pri odločanju v holdingu. Mnenja o tem so bila deljena, po daljši razpravi pa je Lidija Divjak Mirnik iz LPR predlagala prekinitev točke, da se najprej opravi globlja razprava o holdingu in potem odloča o predlagani spremembi.

Že danes pa je mestni svet zavrnil predlog Liste kolesarjev in pešcev, da predstavniki ustanoviteljice v nadzornem svetu holdinga ne morejo biti osebe, zaposlene pri ustanoviteljici. Proti so bili med drugim v SDS, kjer menijo, da je dobro, da ima občina v nadzornem svetu svojega predstavnika.

Lista kolesarjev in pešcev je predlagala tudi prodajo Gostilne Pri treh ribnikih. "S tem se lahko izognemo žrtvovanju športnih, kulturnih, mladinskih in socialnih programov, ki jih izvajajo zavodi in društva v našem mestu. Po dobrih treh letih se je izkazalo, da je nakup gostilne spodletela investicija," je povedal predsednik liste Josip Rotar.

Večina mestnih svetnikov je bila proti. Alenka Iskra iz SD je na primer izpostavila, da prodaja te nepremičnine ne pomeni avtomatično več denarja za kulturne in socialne programe. Gibanje Svoboda je namesto prodaje predlagalo, da se objekt pretvori v učni center za dijake in študente gostinstva in turizma.

Mariborski župan Saša Arsenovič
Mariborski župan Saša Arsenovič FOTO: Luka Kotnik

Župan Saša Arsenovič je sicer že na začetku seje podrobno predstavil finančne izzive, s katerimi se sooča občina in ki da so vodili do težav pri financiranju programov športa, kulture in sociale. Med drugim je izpostavil pozno sprejetje občinskega proračuna, čemur je sledil poznejši začetek postopkov za zadolževanje. Brez proračuna tudi niso smeli v prodajo premoženja, kar pomeni poznejše prilive. "Likvidnostno stanje na občini je stabilno. Poravnane so vse obveznosti, tako za maj kot tekoče v juniju," je poudaril.

Dodal je, da je nujno tudi zalaganje sredstev za investicije, ki so sofinancirane s strani države in EU, podpis teh sofinancerskih pogodb pa je odvisen od sprejetja rebalansa proračuna države, na katerega je bil vložen veto. "Upamo, da bo rebalans jutri sprejet. Potem upamo, da bodo hitro stekli postopki, vendar na ta denar prej kot oktobra ni mogoče računati," je pojasnil.

Višji stroški od načrtovanih so zaradi poznejšega uvajanja podražitev, ki so bile načrtovane v letošnjem proračunu občine. Po sprejetju proračuna so bili soočeni z nižjim sredstvom iz koncesije za vodno pravico, kjer od Dravskih elektrarn Maribor (DEM) dobijo namesto pričakovanih 1,8 milijona le 80.000 evrov, kar naj bi bila posledica vladne kapice na energente. Rastejo pa obresti za kredite, a je začete investicije po besedah Arsenoviča treba dokončati, sicer bo treba vračati državni in evropski denar.

Rekordni proračun z (že) vključenimi podražitvami

Mestni svet je proračun občine, ki je zastavljen v rekordni višini, zaradi številnih kritik sicer sprejel šele 20. aprila. Ni pa podprl vseh načrtovanih podražitev občinskih storitev, na katerih je vodstvo občine zasnovalo proračun.

Na seji konec maja so mestni svetniki podprli podražitev vstopnin v javne športne objekte in javnih vrtcev, niso pa soglašali s predlagano podražitvijo voženj z mestnimi avtobusi. Odločanje o ostalih podražitvah so preložili, saj so sejo po več kot šestih urah prekinili.

Vmes je privrelo na plan tudi nezadovoljstvo športnih društev in klubov, saj jim občina zaradi lukenj v proračunu ne more izplačati celotnih zneskov iz letnega programa športa. Rezi so tudi na področju kulture in sociale, eden od ključev za zagotavljanje zadostnih prihodkov v proračun za vse te programe pa so po navedbah županove ekipe predlagane "uskladitve cen" občinskih storitev. Podražitve naj bi bile nujne zaradi višjih stroškov opravljanja teh storitev, med drugim zaradi višjih cen energentov in višjih stroškov dela.

Odločanje o podražitvah je bilo predvideno že marca, a so ga mestni svetniki takrat z večino glasov preprečili z umikom teh točk z dnevnega reda seje. Poleg podražitve mestnih avtobusov čaka na odobritev še izvzetje Pohorske vzpenjače iz gospodarske javne službe, da bi jo lahko javno podjetje Marprom upravljalo kot tržno dejavnost in se torej vožnje ne bi več sofinancirale iz občinskega proračuna. To naj bi imeli mestni svetniki znova na mizi na seji 22. junija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ich123
09. 06. 2023 10.39
+1
Samo plešite, kajti svoboda je tukaj !!!
okinse
09. 06. 2023 10.06
+4
Država draži na vseh področjih in pričakuje da bo gospodarstvo spuščalo cene? Išče tudi krivce. Ogledalo so izumili že zelo dolgo nazaj, potrebno se je samo pogledat!
JApajaDAja
09. 06. 2023 10.14
+2
država vozi rikvec, ozira se v retrovizor!
Fery Zaka
09. 06. 2023 08.51
+2
Kje dobiti denar za fikuse po pisarnah? Uvedeš ter podražiš parkiranje in komunalo. Enostavna ekonomska logika.
Micimici7
09. 06. 2023 08.08
+2
Z ozirom, kakšne plače imajo direktorji občinskih podjetij, bi te podražitve lahko šle komot iz njihovih žepov..se jim ne bi poznalo. Itak krožijo med stolčki in povsod vse dobro poznajo:((
Apoteka
08. 06. 2023 21.56
+8
Ne vem no...,da vzameš Mariborski knjižnici denar za nabavo gradiva v času ko se ugotavlja upad bralnih sposobnosti je težak debilizem.
JApajaDAja
09. 06. 2023 08.51
+2
ob pogledu na sestavo svetnikov-vse jasno....edino kar preberejo je seznam najcenejših artiklov pri trgovcih!
Sortegilio
08. 06. 2023 21.55
+6
Arsenovic je wannabe Jankovic. Mariborcanom je vseeno za dogodek zupana v zvezi z mladoletnikom. Mariborcani se zmeraj radi cuknejo veliko alkohola.
Na pol ovca
08. 06. 2023 21.32
+8
Najprej odrežeš most od prometa potem 2 m stran gradiš brv čez Dravo za eno gostilno, potem gradiš skladišče papirja v času informatike torej novo knjižnico ob obstoječih pač stane.
zajebant1
08. 06. 2023 21.18
+12
Okrog svoje gostilne je vse porihtal zdaj pa mi plačujemo
JApajaDAja
09. 06. 2023 08.52
+0
Luka738191
08. 06. 2023 21.17
-15
Ma dajte ne bluzite z nekimi populizmi, itak da so morali dvignit cene, saj se pa vse drazi… kot da zupan nebi z veseljem spustil cen, oziroma jih obdrzal, ce bi blo mozno… Mb se koncno vsaj razvija.
St. Gallen
08. 06. 2023 21.21
+8
posebej se razvija Lent s svojim festivalom
zajebant1
08. 06. 2023 21.17
+13
2fast4
08. 06. 2023 21.14
+7
Pač boste avte parkirali v celju pa šli peš v mb...
Infiltrator
08. 06. 2023 21.11
+12
deny-p
08. 06. 2023 21.09
+12
Slabo finančno stanje občine, naj plačajo državljani, sranje države, naj plačajo državljani, državljani........
Bikoborec
08. 06. 2023 21.07
+6
Itak kraja spet
Prinašalec
08. 06. 2023 21.07
+12
2 največja mesta 2 šerifa.
_Heisenberg_
08. 06. 2023 21.07
+0
A je kje kaksen clanek o pozarih iz Kanade in slabega zraka iz Amerike New York?...Ali res samo na tiktoku te novice?
St. Gallen
08. 06. 2023 20.56
+6
400.000 slovencev je pac za to. plesite
SDS_je_poden
08. 06. 2023 21.09
-5
Kaj ima vlada z županom? Dej ne bit tolk blesav no...
St. Gallen
08. 06. 2023 21.20
+6
Rdeca nit vseh srecanj je tesnejse sodelovanje vlade z obcinami
Fatima 388
08. 06. 2023 20.53
+10
Le tako naprej samo gas ljudje morajo občutiti ,da živijo dobro.
Anion6anion
08. 06. 2023 20.51
+16
Če je v lj dražje mora bit tud v MB. Ne more bit MB slabši od lj.😜