Slovenija

V Mariboru so se spomnili pekrskih dogodkov leta 1991

Maribor, 23. 05. 2020 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mariborska mestna občina obeležuje enega od štirih spominskih dni. Z njim se spominja dogodkov, ko je Jugoslovanska ljudska armada 23. maja 1991 obkolila učni center teritorialne obrambe v Pekrah. Letos 29. obletnice tega za slovenski osamosvojitveni proces pomembnega dogodka zaradi epidemije ne bodo počastili s tradicionalno slovesnostjo.

Mariborska občina sicer vsako leto pripravi slovesnost pri sedanjem izobraževalnemu centru v Pekrah, že dopoldne pa ponavadi potekata dan odprtih vrat Vojašnice generala Maistra in tradicionalni pohod med izobraževalnim centrom in vojašnico na Taboru. Letos organiziranega pohoda ni, se ga bodo pa verjetno posamezni pohodniki udeležili po lastni volji. Na občini so se odločili dopoldne dogodek obeležiti s simbolično zasaditvijo vrtnic, ki jo bo ob spomenikih pri izobraževalnem centru izvedlo Turistično društvo Pekre.

Mariborski župan Saša Arsenovič.
Mariborski župan Saša Arsenovič. FOTO: Damjan Žibert

Mariborski župan Saša Arsenovič se je v nagovoru zahvalil vsem, ki so se pred 29 leti uprli ter "so dali temu mestu in regiji ter nastajajoči državi vse". Mariborski župan je v luči pandemije novega koronavirusa dejal, da se regija tudi danes sooča s "podobno situacijo, a na srečo brez vidnih nabojev".

"Smrt je marsikje kosila in še kosi, predvsem med starejšim prebivalstvom. Sem pa ponosen, da nam je uspelo z vašo solidarnostjo in pomočjo vseh biti eni najboljših v Sloveniji in v Evropi," je dejal. Maribor je po besedah župana večkrat dokazal in deloval v interesu države, zato si želi, da bi tudi država poskrbela za Maribor in resnični razvoj regije.

"Ta regija ne bo tako samostojna in ponosna, kot si želimo, če ne bo imela ekonomske neodvisnosti. Trenutna situacija financiranja in regionalnega nerazvoja ne gre v pravo smer. Zato si želim, da se bomo ne glede na to, kdo sedi v vladi, več ukvarjali z državo kot celoto in bo država v občinah videla partnerja, ki lahko regijo razvijajo," je sklenil.

23.5.1991: Živi zid pred učnim centrom

Jugoslovanska armada je 23. maja 1991 obkolila učni center teritorialne obrambe v Pekrah, kjer so se usposabljali slovenski vojaški naborniki. Pripadniki teritorialne obrambe so se uprli, v bran samostojnosti nove države pa so se postavili tudi številni civilisti z mirnimi protesti. Dan pozneje je pod oklepnikom JLA umrla prva žrtev slovenske samostojnosti, Josef Simčik iz Miklavža pri Mariboru.

Ob 23. maju so spominski dnevi Mestne občine Maribor še 29. april, ko je bila leta 1941 izvedena prva oborožena akcija mariborskih domoljubov v Volkmerjevem prehodu, 4. september, ko je leta 1859 škof Anton Martin Slomšek prenesel v Maribor sedež škofije, in 23. november, ko je leta 1918 general Rudolf Maister osvobodil Maribor.

Pekre, maj 1991
Pekre, maj 1991 FOTO: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Pekrske dneve so počastili tudi na ministrstvu za obrambo in zapisali, da so pekrski dogodki zgodovinski tudi zaradi izjemne podpore in poguma prebivalstva, Mariborčanov, krajanov Peker, Limbuša in Radvanj, ki so v najbolj napetih trenutkih ustvarili "živi zid" pred učnim centrom.

"Predstavniki medijev so poročali iz obkoljenih Peker in s pogajanj v Mariboru ter praktično hkrati obveščali javnost o dogodkih ter tako tudi omogočili spontan upor prebivalstva. Burni protesti Mariborčanov ter pretresene slovenske javnosti so jasno pokazali, da mora agresorska vojska računati tudi na moč odločnega civilnega upora," so izpostavili.

Maja leta 1991 se je v Pekrah po navedbah ministrstva jasno pokazalo, da imamo Slovenci svojo vojaško silo, ki bo obranila voljo državljank in državljanov po samostojni državni ureditvi. "Pokazalo se je, da slovenski narod s tem misli nadvse resno in da ga ne bo omajala nobena grožnja," so še poudarili v sporočilu za javnost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lumpx
24. 05. 2020 14.12
+5
Bravo osamosvojitelji in bravo Slovenska vojska. Dol s rdecezveznimi sesalci proracuna in izdajalci ki uvazajo "ilegalce" na nas racun!
komarec
24. 05. 2020 13.00
-4
Prava resnica o osamosvojitveni vojni bo še prišla na dan.
pravisprehajalec
24. 05. 2020 14.14
+1
Nekako v obliki kot "resnica" o tisti 41-45 Pipane?
RA
23. 05. 2020 21.15
+0
Še ena od žalostnih zgodovinskih laži. Josef Simčik je res umrl pod kolesni oklepnika. Žal pa še vedno ni uradno priznan kot žrtev slovenske samostojnosti. Postavljajo se z njegovo žrtvijo, po drugi strani pa mu zavračajo vse pravice žrtve vojne. Slava njegovemu spominu, vsem, ki pa se z njim kitite, sram vas bodi.
Alojz Luigi
23. 05. 2020 19.48
+5
Kje pa sem jaz in moji soborci ki smo boli skoraj dva meseca v Pekrah. Na nas ste pozabili sedaj pa pijete in jeste na naš račun????????
samuray1
23. 05. 2020 19.07
-2
Mene nebi niti to presenetilo,če bi recimo jutri Janša začel rušit režim katetega je sam ustvaril. Seveda pod izgovorom da se bori za demokracijo in svobodo.Enako kot so se nekateti takrat češ osvobajali lastne države in sistema katerega so sami ustvarili. Vsi avtorji in kreatorji bivše džave in komunizma so bili v glavnem slovenci,od tita pa vse do Dolanca. Na koncu pa za poveljnika TO za sevrovzhodne Slo določijo Generala Vladimirja Miloševiča. Še dobro da niste še Šimčika promovirali v čin Maršala v drušini "naš pajdaš".
Transformerji
23. 05. 2020 18.13
+0
Torej je 1941-1945 izginilo? Izginilo ni, pozabljeno tudi ne, kam smo prišli, pa tudi ni pomembno, ne prej ne od osamosvojitve naprej. S spomini se ne da živeti, tako kot od ljubezni ne.
Mayte88
23. 05. 2020 17.37
+9
-”Očitajo mi, da sem bil proti odcepitvi. Še zdaj sem,” Milan Kučan, 23. 12. 2015.
samuray1
23. 05. 2020 17.44
-3
Kdo ti je kriv če ne razumeš kaj pomeni odcepitev in kaj osamosvojitev.
Pan1
23. 05. 2020 17.08
+23
Ti bom jaz, četudi, se ne počutim svečkar. Takrat, so bile funkcije razdeljene. Kučan, Drnovšek ne toliko, je uvidel, da gre zares. Njegov račun, se je poklopil z njegovim kasnejšim vstopom v Slovensko politiko. Veš sam, da Slovenija, ni bila njegova prva opcija( njegov stavek) in je prišel skozi zadnja vrata. Janša, je bil takrat minister za obrambo in ne spomnim se, da bi kateri obrambni minister šel na pogajanja. Funkcija, je povsem drugačna. Ti, pa če hočeš pljuvat po osamosvojitvi, pa pljuni v zrak in stoj spodaj. Takrat, so bili drugačni časi. Slovenci, smo stali skupaj. Noben i.i.t, nas ni delil na nas, vas in imenoval z besedami, ki si jih ti navajen. Glej, ni potrebe, da se ti ta vlada dopade, tudi meni se ne, kot se mi ni nobena do danes. Pa vendar, takrat, smo se borili, za našo Državo, za našo Slovenijo, našo Domovino. In danes, jo narod tako zaničuje, tako grdo govorijo in pišejo o tej naši prelepi domovini, ker očitno nihče ne ve, da sta politika in domovina, dva pojma in to daleč narazen. Ti, in vsi ostali si pa zapomnite. Ni politike in politika, ki bi bil vreden, da zato ne spoštujem svoje rodne grude. Bo šlo?
izgubljen krt
23. 05. 2020 17.15
+4
komarec
23. 05. 2020 16.51
-4
A mi kdo od svečkarjev razloži, za kaj se ni šel jajo med osamosvojitveno vojno ni šel nikamor pogajat, za kaj sta to morala početi Kučan in Drnovšek?
Bogdan Kranjc
23. 05. 2020 17.16
+6
sevidi da sibil še v jajčkah le mirno sanjaj.
komarec
24. 05. 2020 12.56
+0
Za tebe se vidi da si bil v klopotcih, pa tudi tebi lepe sanje.
nekodnas
24. 05. 2020 17.27
pogajajo se politiki ( na državni ravni ), vojskovodji se borijo v bitkah.tak je vrstni red....dokler se ne obrne..
ahim1225
23. 05. 2020 16.15
+5
Kučan je v tistem času še kar veselo vsakodnevno potoval v Beograd...., kasneje, ko so levaki prišli na oblast pa je dobil medaljo, saj ni res, pa je.
komarec
23. 05. 2020 16.35
+8
Resnici na ljubo, dokler sta se Kučan in Drnovšek hodila pogajati, so se nekateri, ki se imajo za glavne osamosvojitelje skrivali v kleteh CD. Res je tudi to, da ta vojna sploh ni bila potrebna to je bila bolj želja teh osamosvojiteljev da je malček zgledalo, JLA bi pa lahko takrat naredila Sloveniji veliko materialne škode in zagotovo tudi veliko žrtev. Vsi dobro vemo, da do Slovenije nobena od jugoslovanskih republik ni imela nobenih interesov za to je bila ta razdružitev razmeroma hitra. Junaštva, ki si jih nekateri politiki pripisujejo so bolj otročja zadeva. Slovenija bi se lahko odcepila z dogovorom brez žrtev mogoče bi vse skupaj trajalo kakšen teden več. Tisti, ki smo takrat prijeli za orožje to dobro vemo, zvedeli smo pa hitro po tem ko je JLA odšla, kaj je bil prav za prav pravi namen. Tako, da pravljice o junaški osamosvojitvi so za otroke v vrtcu.
komarec
23. 05. 2020 16.35
+7
Resnici na ljubo, dokler sta se Kučan in Drnovšek hodila pogajati, so se nekateri, ki se imajo za glavne osamosvojitelje skrivali v kleteh CD. Res je tudi to, da ta vojna sploh ni bila potrebna to je bila bolj želja teh osamosvojiteljev da je malček zgledalo, JLA bi pa lahko takrat naredila Sloveniji veliko materialne škode in zagotovo tudi veliko žrtev. Vsi dobro vemo, da do Slovenije nobena od jugoslovanskih republik ni imela nobenih interesov za to je bila ta razdružitev razmeroma hitra. Junaštva, ki si jih nekateri politiki pripisujejo so bolj otročja zadeva. Slovenija bi se lahko odcepila z dogovorom brez žrtev mogoče bi vse skupaj trajalo kakšen teden več. Tisti, ki smo takrat prijeli za orožje to dobro vemo, zvedeli smo pa hitro po tem ko je JLA odšla, kaj je bil prav za prav pravi namen. Tako, da pravljice o junaški osamosvojitvi so za otroke v vrtcu.
murate
23. 05. 2020 17.03
-3
pipa a te je korona zadela v glavo ,a to kar pišeš je edini scenarij,ki ti je zrasel na zeljniku???Če je to tako potem raje komentiraj o štrumfih in štrumfetah ,osamosvojitev kaj in kako,zakaj je bilo tako pa prepusti drugim,morda takšnim ki niso sodelovali z JLA ...
komarec
24. 05. 2020 12.59
+2
urči ne bluzi, ker so stvari hudo jasne. No pa ti napiši tvoj komentar, da preberemo še tvojo štrunfarijo.
Bogdan Kranjc
23. 05. 2020 16.13
+5
Tolstoj tebi škoduje svoboda titoisti o Pekrah ne govorijo ker to ni njihova opcija.
komarec
23. 05. 2020 16.43
+13
Pišeš neumnosti in to velike. Za kaj? Odločitev o odcepitvi je sprejel Slovenski narod z veliko večino. Vsi ki so takrat o temu glasovali niso označeni ne s titoisti ne belogardisti ne s kristjani ne s pogani ne .......... ampak slovenski narod. Za puško smo prijeli tisti, ki smo služili vojaški rok v JLA. Če pa že hočeš takratni JLA smo se uprli vsi brez oznake. Za gotovo bi z današnjim vedenjem bila slika drugačna, ker bi se uprli proti drugemu sovražniku.
komarec
23. 05. 2020 16.49
+15
Poznam pa tudi ljudi, ki so bili veliki pristaši slovenske pomladi, ko je bilo treba v roke vzet puško, so lepo svoje stvari odpeljali v sosednjo Italijo in tam tudi do umiritve razmer z družinami ostali. Nazaj so prišli pa pametni in vsevedi.
viktore.vrbnjak
26. 05. 2020 17.51
KATERI PA SO BILI TI JUNAKI, SAJ IMAJO PRIIMKE IN IMENA, POSEBEJ ČE SO KASNEJE ZASEDLI ODLOČILNA MESTA V VODENJU sLOVENIJE. ŠE MNOGE ZADEVE SO NEZNANE, NERAZČIŠČENE, Z LAŽMI OLEPŠANE. ZAKAJ OČIVIDCI NE POVEDO IN POLOŽIJO KARTE NA MIZE!
Obvezna smer
23. 05. 2020 15.32
+4
Najboljs, da brko odnese roze. 😂
zajebant2
23. 05. 2020 15.05
+9
če bi to takrat vedel kaki so levaki bi se boril proti njim, ne jna ju
komarec
23. 05. 2020 16.44
+8
A si mislil na tiste levake ki so se skrivali v kleteh CD?
Pan1
23. 05. 2020 17.12
-2
Pipan. Sekaš neumnosti, da je že smešno.
Cisto na hitro
23. 05. 2020 15.00
+11
V Pekrah pa kolesarćki nič ne vozijo. To ni njihova intimna želja. So zvesti rudeći zvezdi.
TolstojV
23. 05. 2020 14.55
-5
To je bil žalostni dan za Slovence, ker so se s tem dnem na široko odprla vrata za kriminalce in lopovske osamosvojitelje, ki so državo videli kot korist zase kot lastni plen in jo pričeli sistematično izkoriščati na račun bogatenja na škodo davkoplačevalcev in države. Ti izprijeni lakomneži so Slovenijo pahnili v globel nenasitnega izkoriščanja države in uživanja v privelegijih zase za svoje družinske člane in sorodnike porazdelili so si oblast in dobre službe dima in v tujini. Slovenija je s tem postala banana republika in najbolj koruptivna država v EU, ki ustreza kriminalcem in lopovom ki s državo upravljajo!
Marko_13
23. 05. 2020 15.01
+14
Ne vem o cem blebetaš ker po smrti Tita je cela jugoslavija tako ali tak postala kriminalna greznica. Kradli so nam tako ali tako, edina razlika je v tem, da bi danes govorili srbsko če bi ostali pod miloševićevo jugoslavijo.
ahim1225
23. 05. 2020 16.12
+5
Tol....! Ti nisi normalen, pojdi k zdravniku in ne piši več neumnosti!!!!
Marko_13
23. 05. 2020 14.41
+41
V Mariboru prvi upor, v Ljubljani pa kolaboratorstvo. Zgodovinska klasika.
viktore.vrbnjak
26. 05. 2020 18.14
tAKO KOT PO KONCU PRVE SVETOVNE VOJNE, KO SO LJ.POLITIKI ODPOVEDALI, TAKO MED VOJNO KO SO SPODBUDILI UBIJANJE BRATA PO BRATU, TAKO SPODBUJAJO SOVRAŠTVO MED "IZMIŠLJENIMI LEVIMI IN DESNIMI", ČEPRAV SMO SE VSI ODLOČILI ZA SAMOSTOJNO SLOVENIJO, NE SAMO LEVI IN NE SAMO DESNI. DOVOLJ JE TEH IGER! VSI SMO DRŽAVLJANI SLOVENIJE, VSI IMAMO PRAVICO ŽIVETI V MIRU NE GLEDE NA MIŠLJENJE, ČE JE LEVO ALI DESNO. NIHČE NIMA PRAVICE ŽALITI DRUGOMISLEČIH, JIH PONIŽEVATI . DOLŽNOST VSAKE VLADE JE, DA DELA V KORIST VSEH DRŽAVLJANOV, NE PA DA STRANKARSKO NAPADA ZDAJ ENE ZDAJ DRUGE. KDAJ MISLITE NEHATI? "DOBER POTOMEC GRADI NA TISTEM, KAR SO MU ZAPUSTILI PREDNIKI". NE PA DA VSAK VSE RAZRUŠI IN POSTAVLJA NA NOVO BREZ PRIMERNEGA ZNANJA ...IN TAKO IZ ENE VLADE V DRUGO, NE GLEDE NA POSLEDICE ,KI NASTAJAJO.
Animal_Pump
23. 05. 2020 14.38
+25
Burni protesti Mariborčanov ter pretresene slovenske javnosti so jasno pokazali, da mora agresorska vojska računati tudi na moč odločnega civilnega upora," so izpostavili.,,,,,,Hvala vam za ta upor,,,,to,da smo se odcepili ,in osamosvojili je najboljša stvar, ki se je zgodila. 👍👍✊✊💪💪
mpk2
23. 05. 2020 14.32
+12
Le kje so bili kolesarčki na ta dan leta 91?
mhri47
23. 05. 2020 14.31
+6
Pa je tale Arsenovič Slovenc ali
samuray1
23. 05. 2020 17.51
+0
izgubljen krt
23. 05. 2020 14.03
+41
Vecna slava vsem, ki so se takrat postavili v "zivi zid ". Se vecja pa vsem zrtvam procesa osamosvojitve RS. 😉