Slovenija

V Mariboru gneča kandidatov za županski prestol

Maribor, 20. 10. 2022 17.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
1

Vladimir Šega, ki ga Levica vnovič predlaga kot kandidata za župana Mestne občine Maribor na prihajajočih volitvah, je napovedal, da želi s svojo stranko delati predvsem na socialnem področju, reševanju stanovanjske problematike in "združevanju Maribora". NSi pošilja v boj za županski stolček štajerske prestolnice mestnega svetnika Bernarda Memona, ki v svojem programu med drugim izpostavlja enakomeren razvoj celotne občine in medgeneracijsko solidarnost. Za mariborskega župana se bo vnovič potegoval tudi Matic Matjašič, predsednik in trenutno edini predstavnik Liste mladih. 27-letnik, ki napoveduje "pomladitev Maribora na vseh področjih", je že 12. najavljeni županski kandidat v Mariboru za tokratne lokalne volitve.

"Maribor ima zadnja leta res smolo z izborom županov. Tranzicije, kjer je Maribor 'pokasiral' daleč največ škode od vseh mest v Sloveniji, še ni uspešno prebrodil in že dolga leta imamo župane, ki razdvajajo. Namesto da bi delali v dobrobit mesta, delajo sami sebi spomenike," je Vladimir Šega povedal v današnji izjavi za medije na Trgu svobode.

Maribor
Maribor FOTO: Shutterstock

Kultura, socialne zadeve in stanovanjska problematika so po njegovih besedah področja, "kjer ni dovolj, da samo odmeriš denar, ampak je potrebno prisluhniti ljudem in jih slišati". "Tega je bilo v Mariboru zadnja leta premalo. Vse preveč je bilo ali šerifovstva na eni ali na drugi strani nesposobnosti," je poudaril.

Med drugim je izpostavil pomembno vlogo nevladnih organizacij v kulturi: "Poskrbeli bi tudi, da bo v podjetjih in zavodih, ki jih je ustanovila občina, ničelna toleranca do prekarnega in najemniškega dela."

Podobno kot ostali kandidati tudi Šega izpostavlja nujnost razvoja infrastrukture v celotni občini, ne le v središču mesta. "Maribor ni samo center," je opozoril.

Vladimir Šega je predsednik Združenja svetov delavcev Slovenije in predstavnik Sveta delavcev Dravskih elektrarn Maribor (DEM), od leta 2018 pa tudi eden od dveh predstavnikov Levice v 45-članskem mariborskem mestnem svetu. Na volitvah pred štirimi leti je kot kandidat za župana zbral 1,5 odstotka glasov in se tako uvrstil na deseto mesto med skupno 18 županskimi kandidati.

49-letni Bernard Memon na današnji vložitvi kandidature v Mariboru ni bil prisoten iz zdravstvenih razlogov

Bernard Memon je bil županski kandidat NSi že na volitvah leta 2014, ko je prejel 1,52 odstotka glasov in zasedel deveto mesto med skupno 17 županskimi kandidati.

Je predsednik mestnega odbora NSi Maribor, leta 2020 pa je prevzel vodenje mariborskega zavoda za zaposlovanje. "Pozna delovanje občinske uprave in zna se povezovati, tudi z vladnimi strukturami, kar je pri takem delu potrebno," je v današnji izjavi za medije dejal podpredsednik mestnega odbora stranke Zdravko Luketič.

Izpostavil je še kandidatovo dosedanje povezovanje z "ljudmi na terenu" ter z mestnimi četrtmi in krajevnimi skupnostmi. "Mislim, da je treba nadgraditi sedanje delovanje občine z boljšo, učinkovito in odprto komunikacijo, ki je dvosmerna. Celovito se morajo razvijati vsi deli Maribora in pomembna je medgeneracijska solidarnost, zato je treba v proračunu občine zagotoviti, da se v večji meri subvencionira pomoč na domu in vse podporne institucije za oskrbo starejših. Odprti moramo biti za mala in družinska podjetja ter za start upe, pred energetsko krizo pa so pomembna tudi okoljska vprašanja," je napovedal.

Matic Matjašič napovedal pomladitev Maribora na vseh področjih

"Zagotovo bomo pomladili volilno kampanjo z najmlajšim županskim kandidatom in najmlajšo listo za mestni svet ter mestne četrti in krajevne skupnosti. Povprečna starost naših kandidatov je pod 30 let," je Matic Matjašič, predsednik in trenutno edini predstavnik Liste mladih, najavil v izjavi za medije ob današnji vložitvi kandidature.

Omenjeno listo je takratni predsednik mariborskega mladinskega sveta Matjašič ustanovil tik pred lokalnimi volitvami leta 2018. Že takrat je kandidiral za župana in zbral 1,16 odstotka glasov, s čimer se je uvrstil na 12. mesto med skupno 18 kandidati.

Zadnja štiri leta je bil mestni svetnik in sprva tudi del koalicije župana Saše Arsenoviča, a je kmalu postal eden najglasnejših kritikov županove ekipe na sejah mestnega sveta.

Prepričan je, da Maribor potrebuje pomladitev politike. "Politika mora biti javna, jasna, dostopna vsem občanom, delovanje občine pa poenostavljeno in digitalizirano," je dejal. Izpostavil je še nujna vlaganja v posodobitev infrastrukture na področju šol, vrtcev in športa. "Športne površine morajo biti pri vsakem občanu," je poudaril in napovedal tudi uvedbo sistemskega večletnega financiranja športnih društev. "Ustavili bi razprodajo občinskih stanovanj, pomladili fond in več stanovanj namenili mladim," je dodal.

Danes v kandidaturo tudi Kaloh in Klun, Divjak Mirnikova, v zadnjem trenutku tudi Kangler

Danes sta kandidature za župana Mestne občine Maribor vložila še kandidata SDS Dejan Kaloh in SD Boštjan Klun. Popoldne je to storila kandidatka Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti (LPR) Lidija Divjak Mirnik. V zadnjem trenutku so vložili tudi kandidaturo nekdanjega župana Franca Kanglerja

Danes je župansko kandidaturo v Mariboru vložil še nekdanji član liste prejšnjega župana Andreja Fištravca, danes samostojni svetnik Miha Recek kot kandidat Naše dežele. Presenečenje pa je tudi ponovna kandidatura Aleksandra Kamenika, ki ga za župana predlaga njegova stranka.

V Mariboru je znova veliko kandidatov za župana, potem ko jih je bilo na prejšnjih županskih volitvah kar 18. Že v prejšnjih dneh so kandidature vložili sedanji župan Saša Arsenovič, ki kandidira s podpisi podpore, ter kandidati Stranke mladih - Zelenih Evrope Igor Jurišič, Gibanja Svoboda Vojko Flis, Stranke slovenskega naroda Franc Jesenek ter Liste kolesarjev in pešcev Josip Rotar. V Piratski stranki predlagajo za županjo Maribora Nino Beyokol.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
20. 10. 2022 17.37
+4
Vsaka masovna kandidatura naredi volitve neresne ! Ljudje se zainatijo, volilci se potuhnejo In od tega žanjejo ti z strankarskimi podporami in ki ne bi smeli !