Slovenija

V Modi Mi&Lan prejeli tudi aprilsko plačo

Gornji Petrovci, 10. 05. 2023 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, U.B.
Komentarji
3

Zaposleni v podjetju Moda Mi&Lan v Gornjih Petrovcih so v torek prejeli preostanek regresa za leto 2022, potem ko so v petek prejeli plačo za marec. S tem je direktor Milan Mörec poravnal vse dosedanje obveznosti do delavcev.

Včeraj smo poročali, da so delavci podjetja Mi&Lan v petek z dvotedensko zamudo prejeli marčevske plače. Danes so iz podjetj sporočili, da so medtem njihovim zaposlenim v torek nakazali tudi aprilsko plačo in preostanek regresa za leto 2022. 

Ob tem je vodja območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Pomurje Zdenka Bobovec napovedala, da bodo na sestanku zaposlene seznanili predvsem s pravnimi možnostmi ob morebitni ponovni zamudi pri izplačilu plač. "Delavce smo sicer že pred tem, ko so prejeli plačilne liste, plača pa na transakcijske račune ni bila nakazana, obvestili o možnosti vložitve izvršbe, a se po mojih informacijah za to ni odločil nihče," je pojasnila Bobovčeva. 

Moda Mi&lan
Moda Mi&lan FOTO: POP TV

Če majske plače ne bo do roka, bodo delavci znova sklicali odbor

Tako sindikalistka kot delavci si želijo, da se bodo plače v naslednjih mesecih redno izplačevale do roka. Prav tako pričakujejo v zakonskem roku izplačilo letošnjega regresa za letni dopust.

Naslednje izplačilo plač bi moralo biti 18. maja. "Če plače ne bo, bomo ponovno sklicali zbor članov, na katerem se bomo skupaj z zaposlenimi dogovorili, kako naprej," je dejala Bobovčeva. Ta je sicer v rednih stikih z direktorjem Mörcem, ki naj bi napovedal, da bo plača izplačana redno, "vsaj za naslednji mesec". Direktor Mörec se na novinarska vprašanja za zdaj še ni odzval.

Od leta 2013 ugotovljenih več kot 40 kršitev delavskih pravic

Podjetje Moda Mi&lan je nastalo na pogorišču nekdanjega obrata Mure, lastnik in direktor podjetja pa je eden od nekdanjih Murinih direktorjev Milan Mörec. Od leta 2013 je inšpektorat v podjetju opravil 34 inšpekcijskih nadzorov in v tem času ugotovil več kot 40 kršitev delovnopravne zakonodaje tako na področju delovnih razmerij kot na področju varnosti in zdravja pri delu.

V zadnjih treh letih je delodajalcu že izdal za 5500 evrov glob. Odločbo z izrekom globe 1500 evrov pravni osebi in 150 evrov odgovorni osebi, ker delodajalec delavcem ni omogočil izrabe preostanka letnega dopusta, zaradi neizplačila dela regresa, ker delodajalec delavcem ni omogočil izrabe letnega dopusta, je izdal še odločbo z izrekom globe 4500 evrov pravni osebi in 450 evrov odgovorni osebi. 

Po odpravi nepravilnosti v zvezi z letnim dopustom in regresom je bila globa znižana na 1500 evrov za pravno osebo, odgovorna oseba je dobila zgolj opomin. Dodatnih 2500 evrov je dobilo podjetje in dodatnih 600 evrov odgovorna oseba, ker delodajalec ni prijavil nezgode pri delu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Delavec_Slo
10. 05. 2023 14.09
+1
A si je vlada kaj znižala plače glede na dejstvo, da se ukvarjajo s samimim banalnimi in preteklimi stvarmi!
Samo12
10. 05. 2023 16.07
+0
Ni si, to bi morali tisti plačat, ki teh banalnih in preteklih stvari ni znižala
VoxP
10. 05. 2023 13.40
+1
Včeraj smo poročali, da so delavci podjetja Mi&Lan v petek z dvotedensko zamudo prejeli marčevske plače, ... in preostanek regresa za leto 2022 (smo maja meseca in to 10-ga 2023!!!), neizplačila regresa, delodajalec delavcem ni omogočil izrabe letnega dopusta, Ko govorimo o PRAVICAH delavcev v gospodarstvu in ne o PRIVILEGIJIH javnega sektorja!! s Štrukljom na čelu!!!