Črna kronika

V Murski Soboti rekorden zaseg prepovedanih drog v Sloveniji

Murska Sobota, 16. 04. 2021 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Murskosoboški policisti so v akciji zasegli večjo količino prepovedanih drog. Gre za enega največjih zasegov prepovedanih drog v Sloveniji. Kot so pojasnili, so v hišni preiskavi zasegli rekordno količino droge pri nas. Pri enem osumljencu so tako zasegli kar okoli 400 kilogramov prepovedane droge. Vse je potekalo preko temnega spleta, zato je bila kriminalistična preiskava izjemno zahtevna. Slovenski državljani so bili center za distribucijo za celotno Evropo in celo za ZDA.

Policisti PU Murska Sobota so predstavili dosedanje ugotovitve dalj časa trajajoče kriminalistične preiskave s področja prepovedanih drog. Kot so sporočili, so v torek, 13. aprila 2021, izvedli zaključno akcijo in zasegli večjo količino prepovedanih drog, pri čemer gre za enega izmed največjih zasegov prepovedanih drog v Sloveniji. 

Bojan Rous, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Murska Sobota, je povedal, da je kriminalistična preiskava potekala v sodelovanju z avstrijsko in nemško policijo.  Kot je pojasnil so na sled združbi prišli tako, da so na območju Estonije zasegli pet kilogramov droge, ki je imela sled na našem območju. 

V 15-mesečni policijski preiskavi, ki je potekala v Sloveniji, so kriminalisti začeli preiskovati kazniva dejanja s klasičnimi oblikami policijskega dela, tj. z zbiranjem obvestil, kasneje pa so v preiskavo vključili tudi izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov. V tem času je bilo v sodelovanju s policisti iz Nemčije, Avstrije in Estonije v tujini zaseženih okoli pet kilogramov različnih prepovedanih drog in preko 4500 kosov tabletk ecstasy (MDMA), so pojasnili. 

Kriminalistična preiskava je pokazala, da je imela kriminalna združba zelo dobro organizirano mrežo preprodaje prepovedanih drog po celem svetu, ki je potekala izključno prek črnih tržnic na temnem spletu (darknetu). Plačila za nakupe prepovedanih drog pa so se vršila izključno z uporabo kriptovalut.

Nato so po 15-mesečni intenzivni kriminalistični preiskavi pri hišni preiskavi zasegli rekordno količino drog v Sloveniji, in sicer 400 kilogramov snovi, ki je bila poslana v analizo. Del vzorcev je ekstazi, poleg tega je bila zaznana tudi nova sintetična driga, ki pri nas še ni na seznamu drog. Ocenjujejo, da bi osumljeni pridobili najmanj tri milijone evrov protipravne koristi, je še povedal. 

Z uspešnim kriminalističnim preiskovanjem preprodaje prepovedanih drog prek temnega spleta je bil tudi v slovenski policiji narejen velik korak naprej, so poudarili. Pomurski kriminalisti so se namreč prvič srečali s preiskovanjem prodaje velikih količin prepovedanih drog, na način, ki se je še do pred kratkim mnogim zdel nepredstavljiv. Nakup drog praviloma ni potekal osebno in tako ni bilo fizičnega stika med prodajalcem in kupcem, kar je še dodatno oteževalo preiskavo.

Zasežene droge.
Zasežene droge. FOTO: PU Murska Sobota

Med preiskavo so ugotovili, da je imela kriminalna združba zelo dobro razvejano mrežo, nakupi so potekali preko temnega spleta in izkjučno s kriptovalutami. Nakup drog ni potekal osebno, vsak posameznik združbe je imel posebej določeno vlogo. Vodja je preko temnega spleta ponujal droge, pripravljal je tudi pakete droge, je pojasnil.  Skrbel je tudi za nabavo sestavin za izdelavo amfetamina. Združba je bila zelo pazljiva. Drogo so pošiljali v embalaži prehranskih izdelkov, ki je izgledala kot originalna. Vse prodane droge so bile izjemne kakovosti in čistosti, tako da si je lahko kupec še naprej razredčeval drogo. Kot je pojasnil, je imela združba na temnem spletu izjemne referece. Ponujali so heroin, kokain, afetamine, konopljo ...    

Cena posameznih vrst prepovedanih drog je bila različna, odvisna od količine, kraja dostave, pogostosti odkupa in preteklih nabav. Dobavljena prepovedana droga je bila izjemne kakovosti in čistosti, kar pomeni, da je lahko kupec drogo še dodatno redčil za nadaljnjo preprodajo. Cena kokaina je bila 40.000 evrov za kg, heroina 9000 evrov za kg, metamfetamina 16.000 evrov za kg, cena tabletke ecstasy (MDMA) se je gibala od enega do dveh evrov, odvisno od količine nakupa. Cena speed paste je bila 1300 evrov za kg.

Med preiskavo je bilo ugotovljeno, da je kriminalna združba v zadnjih treh letih prodala več kot 82 kilogramov speed paste, več kot 65 kilogramov MDMA kristalov in večje količine ostalih prepovedanih drog, ki jih je ponujala, kot so: MDMA-tabletke, MDMA-kristali, heroin, mefedron, prepovedana konoplja, kokain, amfetamin v pasti. Med preiskovanjem in pregledovanjem profila vodje združbe na temnem spletu je bilo ugotovljeno, da je med aprilom 2018 in julijem 2020 samo na eni izmed tržnic temnega spleta prodal za več kot 600.000 evrov prepovedanih drog. Preprodajali so tudi na drugih tržnicah temnega spleta, končni podatki pa bodo znani po zaključku zbiranja obvestil.

Štirim osebam, starim od 28-43 let, je bila zato odvzeta prostost. Noben od osumljenih doslej ni bil kaznovan za podobna dejanja. 

Zasežene droge.
Zasežene droge. FOTO: PU Murska Sobota

Slovenska policija uspešna pri novem načinu preiskovanja preprodaje prepovedanih drog na temnem spletu

Rezultat preiskave pomurskih kriminalistov je eden izmed največjih zasegov prepovedanih drog v Sloveniji in je pomemben še posebej zato, ker je organizirana kriminalna združba za organizacijo in prodajo drog uporabljala temni splet, so poudarili policisti. 

"Slovenska policija se pri preiskovanju organizirane kriminalitete vse bolj pogosto sooča s preiskovanjem in odkrivanjem novih, sofisticiranih metod, ki jih organizirane kriminalne združbe uporabljajo za izvrševanje svojih ilegalnih dejavnosti. Prav temni splet pa je v sedanjem času eno izmed ključnih orodij mednarodnih kriminalih združb za ilegalno trgovanje z drogami in orožjem ter za ostale nezakonite dejavnosti. Tudi ta preiskava potrjuje, da v kriminaliteti v slovenskem prostoru prihaja do očitnih sprememb, saj se kriminalne dejavnosti vedno bolj izvršujejo v kibernetskem prostoru. Slovenska policija za učinkovito izvajanje kriminalističnih preiskav prilagaja svoje delovanje, saj kriminalne združbe vse bolj uporabljajo sodobne tehnološke rešitve", poudarjajo.

V zadnjih letih je slovenska policija zaključila več mednarodnih kriminalističnih preiskav, v katerih so storilci za ilegalno trgovino s prepovedano drogo, orožjem in eksplozivi uporabljali temni splet. Pri tem se policija sooča z novim načinom preiskovanja, saj je celotno omrežje tehnično zasnovano z namenom zagotavljanja anonimnosti vseh udeležencev in tajnosti komunikacij ter transakcij. Sooča se z izzivi, kako z zakonskimi pooblastili zaznavati tovrstno kriminaliteto, identificirati komunikacijska sredstva, identificirati storilce in zavarovati dokazno gradivo, so izpostavili. 

Kriminalne organizacije vsako leto z izvrševanjem svojih ilegalnih dejavnosti zaslužijo 140 milijard evrov. Prav tihotapljenje in prodaja prepovedanih drog pa je še vedno ena izmed ključnih ilegalnih dejavnosti mednarodnih organiziranih kriminalih združb, ki jim prinaša ogromne dobičke. Denar, pridobljen s prodajo drog, "operejo" in ga vlagajo v legalne posle. Mednarodne kriminalne združbe delujejo tudi v Sloveniji, zato slovenska policija, skupaj z Europolom in Interpolom ter ostalimi državami, vlaga napore v preiskovanje organiziranih oblik kriminalitete, predvsem z identifikacijo sofisticiranih metod, ki jih združbe uporabljajo, kakor tudi s sledenjem finančnih tokov z vzporednimi finančnimi preiskavami in z zasegom protipravno pridobljenega premoženja, še poudarjajo v Policiji. 

Koronavirus pasica nova


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (198)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blond James
20. 04. 2021 12.30
+1
Bistvo je da lahko take sestavine za izdelavo takih količin kupijo samo vladne firme ki se ukvarjajo s farmacijo in kozmetiko
NisteResni
22. 04. 2021 14.04
ja sj zakaj je pa amerikqnc napadu Vietnam in Afganistan.... oba v svojem casu glavna proizvajalca heroina... mi pa jointa ne smemo sprzit v miru
Vladimir Bog
17. 04. 2021 09.41
+2
Pestra ponudba, vse živo. Kaj pa Krek?
Amasakul
17. 04. 2021 13.13
+4
Slovenec007
16. 04. 2021 20.51
+6
Kdaj se boste lotili tavelkih kriminalcov...pri prvem naročilu zaščitne opreme za Covid19 je blo naročene za 150mil robe dostavljeno pa samo za 30mil in še ta je bila "domače izdelave" ostalih 120mil je izginilo neznano kam....nobene preiskave. nobene odgovornosti...
nemski_ovcar
16. 04. 2021 19.28
+2
Propadla vsa industrija tam gor, pa se morajo nekako preživeti.
Guyton
16. 04. 2021 19.25
-7
Čestitke policistom in vsem, ki so pomagali k tem rezultatom :)!!! Še več takih uspehov in skupaj bomo nardili to državo boljšo!
Tadej Pucer
18. 04. 2021 16.27
NisteResni
22. 04. 2021 14.06
zdj se pa z mladoletnicami u kibli drogirajo na tuj racun
Astalaviva1958
16. 04. 2021 19.21
+3
Ja, 4 so dobili, verjetno bojo dobili kake pogojne kazni ali kratke zaporne kazni in ko so vuni jovo na novo isto naprej. Takih poznam vsaj 3 ki so že bili obsojeni, so že veni in lepo naprej preprodajajo. Ve se pa tudi za vsaj 5 takih ki niso bili nikoli obsojeni ali dobljeni prodajajo pa glih tolko da ne vsem na očem...lepo vas prosim. Smešni ste kriminalisti, po moje še sodelujejo stemi...
NisteResni
22. 04. 2021 14.10
itak da sodelujejo, sm delu u avtopralnici, dva interpolova detektiva in neka mafijska zdruzba so oboji pral avte pr ns, pa vids en dan tedva kriminalista pa glavo familije skp na kavici, s tem da avta k sta pujska vozila, sta bla prej v lasti.... ugani koga?
rocky6
16. 04. 2021 19.14
+2
zdej so Xi tko veliko, da je en za celo druzbo da ga moras kar narezat ko narezek hahah
Satoshi Nakamoto
16. 04. 2021 19.05
+1
TOR je razvila ameriška vojska. Sedaj ga uporabljajo zato da vse "podjetnike" dobijo na en kup. Varen si tam "malo morgen"!
Satoshi Nakamoto
16. 04. 2021 19.06
+1
Je pa res da so naši preiskovalci polpismeni. Kontrolo nad njim imajo Američani.
Rudar
16. 04. 2021 19.16
Pojma nimaš. Edini pravilen podatek je, da ga je razvila ameriška vojska (mornarica). Za popolnoma druge namene, z katere ga uporabljajo še sedaj.
Nace Štremljasti
16. 04. 2021 18.57
+1
to je bil Jajotovdren to je zelo trda droga ne raste povsod
Dmg. 0
16. 04. 2021 18.46
+1
Ma kak MDMA, to so farmacevtski testni bombončki proti SARS-u
Levica boli
16. 04. 2021 19.08
+4
Corona2026
16. 04. 2021 18.36
-4
Glavno da je darkweb res dark 😂😂😂😂😂in ce uporablas VPN si varen pa to 🤣🤣🤣🤣 ni cudno da je cela slovrnija v razkolu lol,in seveda jansa kriv 😂😂😂 za americko sranje
Naiven_od_rojstva
16. 04. 2021 18.28
+2
Za SIllya - iz preverjenega vira vem, da v Krki že distribuirajo naravno pomirilo Janšatol - menda delno odpravlja stalne misli o Janezu Janši. Ker je povpravševanje abnormalno, so zaprli vse informacije za javnost. Ampak če rabiš, poznam komercialnega v Krki.
PrettyBird
16. 04. 2021 18.27
+1
Morda bi to zaseženo robo lahko zamenjali za hitre teste pri Majbert Pharmu. To bi bilo veselje, bi lahko fantje kar tu praznovali, ne bi bilo treba v Mehiko.
Samo gasssss...
16. 04. 2021 18.23
+2
Odraz družbe v kateri živimo je viden na vsakem koraku. Samo še pokat začnemo pa smo Mexika ali Amerika 2.
Naiven_od_rojstva
16. 04. 2021 18.24
+4
Naiven_od_rojstva
16. 04. 2021 18.20
+3
Ker ne bo provizij, se verjetno v SD sprašujejo, s čim naj odkupijo ukradeno vilo. V Levici so menda že pripravili referendum o vrnitvi droge.
silly
16. 04. 2021 18.15
-3
a snežič jim je pa denar pral ? največjo provizijo pa je dobil janezek ?
Naiven_od_rojstva
16. 04. 2021 18.18
+3
Zgleda da imaš rad janezka, ko ga tako ljubkovalno omenjaš. Te privlači umsko ali fizično? Bojim se, da bo ta tvoj ljubezen v obeh primerih neuslišana
avioo
16. 04. 2021 18.25
+3
Naiven_od_rojstva
16. 04. 2021 18.26
+1
Avioo, bolj bodi diskreten, danes ne veš, kaj še lahko poveš :):)
Naiven_od_rojstva
16. 04. 2021 18.11
+0
A to pomeni,da nezakoniti protesti danes odpadejo? Sprašujem za prjatla, ki se je oskrboval z drogo vsak petek.
silly
16. 04. 2021 18.13
+2
ne razumem kaj bi rad povedal ? verjetno janezka voliš
Naiven_od_rojstva
16. 04. 2021 18.17
+0
silly, ob petkih se zbirajo narkomani in alkoholiki, to je bistvo
boboo69
16. 04. 2021 18.42
+1
breznika vprašaj, on je zadolžen za dobavo
RayManzarekDoors
16. 04. 2021 18.00
+3
Bravo! 2 muhi na en mah. 1. Ujeli so kriminalno združbo z drogami. 2. Podmladek SDS bo spet relativno normalen - zaradi odvzema dobavitelja, ne bodo več hiperaktivno skakljali po hiši od mamic in atijev in ne bodo več imeli oči kot angora zajci.
blaow
16. 04. 2021 17.56
+3
Haha hudo, mali slovenski Silkroad.
FrnikulaTesla
16. 04. 2021 17.49
+1
Hvala za cenik 🙃😌
Levica boli
16. 04. 2021 18.01
+3