Slovenija

V Murski Soboti in Zagorju visoka onesnaženost zraka

Ljubljana, 16. 10. 2018 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Arso opozarja na visoko onesnaženost zraka v Murski Soboti in Zagorju, za sredo pa napovedujejo zmerno onesnaženost po vsej Sloveniji. Priporočajo uporabo javnega prevoza namesto osebnih vozil, ljudje pa naj ne kurijo na prostem.

Na Agenciji RS za okolje (Arso) v hladnem delu leta od 1. oktobra do 31. marca dnevno izdajajo napoved onesnaženosti zunanjega zraka z delci PM10. Za danes tako pričakujejo visoka onesnaženost zraka v Murski Soboti in Zagorju. Povsod drugod bo onesnaženost zmerna. Za sredo so napovedali zmerno onesnaženost zraka povsod po Sloveniji. 

Kolikšna je onesnaženost zraka v posameznih slovenskih mestih, si lahko preberete na tej povezavi

V primeru pričakovane visoke onesnaženosti zraka na Arsu priporočajo občanom in pravnim osebam, da ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja. Prav tako svetujejo, naj zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva. Ljudem pa priporočajo, naj uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil in naj ne kurijo na prostem.

Na Arsu priporočajo, da ljudje uporabijo javni prevoz namesto osebnih avtomobilov.
Na Arsu priporočajo, da ljudje uporabijo javni prevoz namesto osebnih avtomobilov. FOTO: iStock

Najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih kurijo premalo suha drva. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka.

Občasne meritve so pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih izven območij, za katere so izdane napovedi, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les. Zato je zaradi zaščite zdravja smiselno upoštevati zgoraj navedena priporočila tudi na takšnih območjih, svetujejo na agenciji.

Predpisana dnevna mejna vrednost koncentracije delcev PM10 je 50 mikrogramov

Onesnaženost zraka se tekom dneva spreminja, zato se ravni delcev v posameznih obdobjih lahko razlikujejo od napovedanih povprečnih dnevnih koncentracij. Arso priporoča sprotno spremljanje urnih koncentracij delcev PM10. Aktualne podatke o kakovosti zraka objavlja za 13 merilnih mest po Sloveniji.

Predpisana dnevna mejna vrednost koncentracije delcev PM10 je 50 mikrogramov in je v koledarskem letu lahko presežena 35-krat, so še dodali.

Onesnažen zrak je med najpomembnejšimi okoljski problemi, še posebej nevarni pa so delci PM2,5 in PM10. Zakaj so tako nevarni si lahko natančneje preberete tu

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
16. 10. 2018 17.30
.kr vozte se z avtočki še naprej. in zastrupljajte sebe in vse ostale.
flatearth
16. 10. 2018 11.29
+0
Prej kot umazan zrak nas bodo davki uničili,
putinj
16. 10. 2018 11.27
-3
slovenijica je tako majhna da je zrak povsod enako onesnazen! ne vrjamite temu poiskusu poneumljanja ljudi
fairplayy
16. 10. 2018 11.14
že se je začelo pa še niti mrzlo ni zato pa tist ki še ima nekaj evrov na strani si vgradi rekuperator z ustreznim filtrom za mikrodelce tako da ima vsaj v hiši zadovoljiv zrak še posebej v mestu je to nazorno pri znancu, ki ima filter vsak mesec dobesedno črn s tem, da nima najbolj finega filtra in iz tega razloga ga bo tudi vgradil, ko to vidiš se pa zamisliš kaj se nalaga v naših pljučih in telesu..
ginem
16. 10. 2018 11.10
-1
pa kmetje,kurijo vse kar se da.
nogutsnoglorry
16. 10. 2018 11.53
+0
mestna srajca, da se slučajno ne prikažeš na vasi, ker ti bomo skurili avto
borec91
16. 10. 2018 11.05
+3
najbol onesnazujejo tovornjaki in avioni kurjrnje v hisah onesnazuje minimalno a je prirocno za kasiranje