Slovenija

V nekaterih slovenskih agencijah zaradi koronavirusa tudi odpovedi potovanj

Ljubljana/Frankfurt/Stockholm, 14. 02. 2020 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
16

V nekaterih slovenskih potovalnih agencijah so se zaradi koronavirusa že soočili s prvimi odpovedmi potovanj, drugod učinka epidemije še ne čutijo. Zagotavljajo, da sta varnost in zdravje potnikov na prvem mestu. Dodajajo, da je turizem zelo odporna in prilagodljiva panoga. Letalski prevozniki iz skupine Lufthansa in finski prevoznik Finnair so medtem podaljšali prekinitev letov na celinsko Kitajsko.

V potovalni agenciji Shappa, ki pripravlja potovanja na Kitajsko, pa tudi v številne druge azijske države, kot so Laos, Kambodža, Tajska, Vietnam in Mjanmar, so doslej zaradi koronavirusa odpovedali eno potovanje, in sicer v Severno Korejo.

'Prijav za potovanje na Kitajsko v tem trenutku ni'

"Opažamo seveda, da prijav za potovanje na Kitajsko v tem trenutku ni, kar pomeni, da se že potniki sami ne prijavljajo na potovanje, kjer je žarišče virusa. Seveda pa tudi nam ni v interesu, da bi potnike peljali nekam, kjer vlada obsedeno stanje in je nevarnost kakršnekoli okužbe ali bolezni tako velika, da predstavlja resno nevarnost za zdravje naših potnikov in seveda tudi vodičev. Tako da bi v takšnem primeru potovanje zagotovo odpovedali," je povedal Sašo Klep iz Shappe.

Družbe Lufthansa, Swiss in Austrian Airlines so prekinitev letov v Peking in Šanghaj, sprva napovedano do 29. februarja, podaljšali do 28. marca.
Družbe Lufthansa, Swiss in Austrian Airlines so prekinitev letov v Peking in Šanghaj, sprva napovedano do 29. februarja, podaljšali do 28. marca. FOTO: AP

Sicer zaenkrat vidnega upada pri prijavah za potovanja drugod v Azijo ni, saj so se udeleženci za takšna potovanja prijavljali že pred izbruhom epidemije. "Lahko pa se zgodi, da se bo učinek bolezni v prihodnjih mesecih poznal in bo prijav predvsem v države, ki so blizu ali mejijo na Kitajsko, manj," je pojasnil sogovornik.

Nekateri zaradi strahu odpovedujejo tudi potovanja drugam

V Shappi so tudi že zabeležili primere, ko so potniki zaradi strahu pred virusom potovanje odpovedali; tudi potovanja v kraje, kot so recimo države Južne Amerike, kjer virusa trenutno sploh še ni. "Mislim, da se ljudje najbolj bojijo letal in letališč, ker se tam mešajo ljudje iz vsega sveta in imajo občutek, da je tam možnost okužbe večja," je povedal Klep.

Sicer z izjemo potovanj na Kitajsko, ki so trenutno že tako nemogoča, v Shappi ljudem potovanj trenutno ne odsvetujejo. Jim pa priporočajo, da sprejmejo določene preventivne ukrepe, ki zmanjšajo možnost okužbe.

Za prihodnje mesece pričakujejo, da se bo morda zmanjšalo povpraševanje po potovanjih v Azijo, potniki pa se bodo verjetno raje odločali za potovanja na druge konce sveta, kjer je primerov virusa manj ali praktično nič, kot so recimo potovanja v Severno in Južno Ameriko. "Seveda pa je vse odvisno od tega, ali bo obseg virusa ostal v okvirjih, v kakršnih je sedaj, ali pa se bo morebiti širil tudi v druge države ali na druge konce sveta," je zaključil Klep.

Razen za Kitajsko omejitev ni

Medtem so v potovalni agenciji Palma pojasnili, da zaradi koronavirusa še niso odpovedali nobenega od svojih potovanj. "Res pa je, da v bližnji prihodnosti nimamo razpisanega nobenega potovanja na Kitajsko," so sporočili.

Verjamemo, da se turizem ne bo ustavil. Za naše potnike bomo vedno našli tisto, kar jim bo ustrezalo, in jih odpeljali tja, kjer se bodo počutili dobro. Turistična agencija Palma

Ob tem so poudarili, da sta njihovi temeljni zavezi varnost in zdravje potnikov na potovanjih oziroma počitnicah. V prvi vrsti pri tem sledijo obvestilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje, prav tako vsakodnevno spremljajo obvestila ministrstva za zunanje zadeve. "Trenutno pod ogrožena in odsvetovana področja sodi Kitajska. Za vse ostale države tega sveta omejitev ni, potovanja potekajo po programih," so povzeli. Tudi v prihodnje bodo, kot so napovedali, v navezi z inštitutom in ministrstvom ter bodo stranke in javnost sproti obveščali o morebitnih spremembah.

Sicer so izpostavili, da ponujajo pestro paleto destinacij, ki niso omejene le na določen del sveta, zato je o morebitnem upadu povpraševanja prezgodaj govoriti. Niso pa še imeli primera stranke, ki bi zaradi strahu pred koronavirusom odpovedala načrtovano potovanje. Če bi se takšna stranka pojavila, bi se z njo pogovorili, pregledali vse možnosti in opcije in skušali najti ustrezen odgovor.

Glede vpliva epidemije koronavirusa na potovanja v prihodnosti pa so v Palmi mnenja, da je vnaprej težko kar koli napovedovati, "vsekakor pa ta izkušnja ni prva v našem turističnem segmentu".

Letalski prevozniki podaljšali prekinitev letov na Kitajsko

Lete na Kitajsko je konec januarja ustavila ali omejila vrsta letalskih prevoznikov, med njimi British Airways, Air France, Cathay Pacific in Lion Air Group.

Družbe Lufthansa, Swiss in Austrian Airlines so prekinitev letov v Peking in Šanghaj, sprva napovedano do 29. februarja, podaljšali do 28. marca. Lufthansa je že pred tem do konca marca odpovedala lete na druge destinacije v celinski Kitajski, in sicer Nanjing, Shenyang in Qingdao.

Zaradi manjšega povpraševanja bo Lufthansa tudi zmanjšala število letov v Hongkong, kamor je doslej letela brez sprememb, z 19 povezavami na teden. Swiss bo v marcu v Hongkong letel z manjšimi letali, so po poročanju dpa povedali v družbi in dodali, da bodo spremljali razvoj dogodkov.

Tudi prevoznik Finnair je zaradi izbruha virusa in manjšega povpraševanja vse lete na celinsko Kitajsko - družba leti v Peking in Šanghaj - odpovedal do 28. marca. V Hongkong bo družba med 1. in 28. marcem namesto dvakrat letela enkrat dnevno.

ICAO pričakuje milijardno škodo letalskih prevoznikov zaradi koronavirusa

Letalski prevozniki bi lahko zaradi izbruha novega koronavirusa v prvem četrtletju letos utrpeli za od štiri do pet milijard dolarjev nižje prihodke, ocenjuje Mednarodna organizacija civilnega letalstva (ICAO), ki deluje v okviru ZN. Tuji letalski prevozniki so lete na celinsko Kitajsko zmanjšali za 80 odstotkov, kitajski prevozniki pa nudijo 40 odstotkov manj povezav s tujino. Okoli 70 prevoznikov je lete na Kitajsko povsem prekinilo, še 50 jih je povezave omejilo, navaja ICAO.

Sprva je bil za prvo četrtletje pričakovan upad ponudbe letov za devet odstotkov, sedaj bo letov predvidoma 41 odstotkov manj, kot je bilo načrtovano, kar bi pomenilo 19,6 milijona manj potnikov, pravi ICAO.

Pričakuje, da bodo posledice izbruha virusa covid-19 hujše, kot so bile posledice epidemije sarsa v letih 2002 in 2003. Sedaj namreč prihaja do več odpovedi letov, poleg tega se je v zadnjih 17 letih mednarodni letalski promet iz Kitajske podvojil, notranji letalski promet na Kitajskem pa popeteril.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

METKA102
14. 02. 2020 17.58
+5
Če bo malo manj tujih turistov, bomo domači bolj zaželeni in tudi v Ljubljano bo možno normalno priti. Kaj imamo domačini od turistov, ki se drenjajo po Ljubljani. Turizem le ni tako dobra stvar, kot nam nekateri hočejo predstavljati. Preveč gneče, preveč porabljene hrane, preveč umazanije in odpadkov ter odplak. Pa še rbnb. Tu le nekateri dobro služijo, ostali s(m)o pač na slabšem. Ni stanovanj v najem vsaj približno po normalnih cenah.
HUSO BOSS
14. 02. 2020 14.31
+2
Jst sm pred tremi dnevi prišel iz Kitajske noben me ni uprasu kako sem...
extradeluxe
14. 02. 2020 12.37
+26
A Adria je tudi odpovedala lete?
giiinem
14. 02. 2020 12.41
-17
Da se mene pita..
14. 02. 2020 12.36
+40
Adria, je vedela da se bo pojavil virus, zato so preventivno pokopal firmo.
giiinem
14. 02. 2020 12.31
-23
Jaz sem cepljen.Me ne skrbi ta virus.
ivan.z Doba
14. 02. 2020 12.59
+35
giiinem
14. 02. 2020 13.06
-10
emilzapata
14. 02. 2020 12.29
+7
ja na drugem koncu sveta boste pa zanesljivo deležni svojega zveličenja.
LazniviZares
14. 02. 2020 12.29
+22
Spet bo milionska invazija na Hrvaske plaze. Spet ne bo miru v senci.
Bastard666
14. 02. 2020 12.34
+21
Bastard666
14. 02. 2020 12.35
+14
dartford
14. 02. 2020 12.52
+24
mackon08
14. 02. 2020 14.16
+3
Meni lahk oHrvati plačajo letovanje pa me tam ne bodo videli.
LazniviZares
14. 02. 2020 14.52
-5
Grcija je umazana ,zanemarjena ,tja hodijo samo revcki ki si ne morejo privosciti Hrvaske.
vertex
14. 02. 2020 15.09
+2
Mah kdo hodi v vašo umazanijo kockasti..grčija super