Slovenija

V nesrečah udeleženih že 20 voznikov e-skirojev, pa se sezona šele začenja

Ljubljana, 03. 04. 2023 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
62

Začenja se nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov e-skirojev, v okviru katere bodo policisti ves teden poostreno nadzirali uporabo teh lahkih motornih vozil. Preverjali bodo med drugim, ali vozniki izpolnjujejo pogoje za udeležbo v prometu, ali e-skiro uporabljajo pravilno in ali nosijo zaščitne čelade. Statistični podatki namreč kažejo, da število prometnih nesreč z udeležbo e-skirojev narašča. Lani smo zabeležili tudi prve smrtne žrtve.

Po podatkih Agencije za varnost prometa je bilo lani 231 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi vozniki e-skirojev, kar je precej več kot leta 2021, ko so jih zabeležili 109. Največ nesreč z e-skiroji se je zgodilo v naselju z uličnim sistemom. V več kot polovici primerov (152) so prometno nesrečo povzročili kar sami vozniki e-skirojev. 

Lani smo na slovenskih cestah zabeležili tudi prvi smrtni žrtvi med vozniki e-skirojev. Sicer pa je bilo v nesrečah z udeležbo e-skirojev 30 hudo in 166 lažje poškodovanih. Tudi tu je bilo v primerjavi z lanskim letom več kot 100-odstotno povečanje. 

Sicer pa je policija lani ugotovila 727 prekrškov, ki so jih povzročili vozniki e-skirojev. Pri teh je izstopala predvsem nepravilna stran oziroma smer vožnje. 

Letos v prometnih nesrečah udeleženih že 20 voznikov e-skirojev

112-odstotno povečanje prometnih nesreč e-skirojev v lanskem letu je delno posledica naraščanja števila voznikov e-skirojev. Policisti namreč opažajo, da se število voznikov e-skirojev v cestnem prometu iz leta v leto povečuje. Priljubljeni so tako med mladimi kot starejšimi. Privlačni pa so predvsem zato, ker so hitri in priročni za premagovanje krajših razdalj. Ker so relativno majhni in celo zložljivi, jih lahko prevažamo tudi z osebnimi avtomobili.

"Letos je bilo v prometnih nesrečah udeleženih že 20 voznikov e-skirojev, kar je skrb vzbujajoče, saj se obdobje ugodnejšega vremena šele začenja. Več kot polovica voznikov e-skirojev je tudi povzročiteljev prometnih nesreč," so opozorili v Policiji. 

E-skiroje lahko vozijo osebe, starejše od 14 let oziroma osebe od 12. do 14. leta, če imajo kolesarsko izkaznico.

Zato bodo policisti med 3. in 9. aprilom po vsej državi izvajali poostren nadzor nad uporabo lahkih motornih vozil, kot so e-skiro, "segway", električno dvokolo in podobno. Med akcijo bodo policisti, tudi ob svojem rednem delu, preverjali, ali vozniki e-skirojev izpolnjujejo pogoje za udeležbo v prometu, uporabljajo dovoljene prometne površine in nosijo zaščitno čelado, ki je obvezna za vse voznike do dopolnjenega 18. leta starosti. 

"Ne glede na to, da je uporaba zaščitne čelade obvezna do 18. leta, Agencija za varnost prometa in Policija priporočata uporabo vsem voznikom e-skirojev, saj so posledice padcev (poškodbe obraza in glave) brez nje praviloma težje," so opozorili pri AVP. 

Policisti bodo med nadzorom pozorni tudi na uporabo slušalk ali mobilnega telefona med vožnjo, kar je sicer prepovedano. Nadzor bodo opravljala še občinska ali medobčinska redarstva. 

Nacionalno preventivno akcijo za večjo varnost voznikov e-skirojev koordinira Javna agencija RS za varnost prometa (AVP). V sklopu akcije bo v sodelovanju z Zavodom Vozim v četrtek, 6. aprila, potekala tudi mednarodna konferenca s predstavitvijo dobrih praks in okroglo mizo na temo Prihodnost e-skirojev v Sloveniji. 

Kaj je lahko pri vožnji z e-skiroji najbolj nevarno?

Kot so izpostavili v AVP, so električni skiroji priljubljeni še zlasti v lepem in toplem vremenu. A zaradi svojih konstrukcijskih lastnosti in manjše stabilnosti ter dokaj visokih hitrosti (do 25 km/h) predstavljajo ta vozila večje tveganje za uporabnike.

Vožnja z njimi je lahko nevarna, saj se pri večji hitrosti težko pravočasno ustavijo, so bolj nestabilni, zaradi majhnih koles pa obstaja večja verjetnost zdrsov in padcev na neravnih površinah (razpoke, dvignjeni deli, kamenje na vozni površini). Nujno je, da vozniki te lastnosti upoštevajo in se teh tveganj zavedajo, da poznajo pravila in jih upoštevajo, ter da poskrbijo za lastno varnost tudi z uporabo zaščitne čelade in vidnostjo v prometu.

Poleg tega so lahko e-skiroji nevarni za druge udeležence v prometu, ker jih ti zaradi njihove hitrosti, tihe vožnje in ozke silhuete težje zaznajo. Dodatna nevarnost se pojavi, če vozniki e-skirojev ne upoštevajo predpisov.

Primeri nepravilne vožnje z e-skirojem
Primeri nepravilne vožnje z e-skirojem FOTO: Agencija za varnost prometa

Za osvežitev spomina – kaj pravi zakonodaja glede uporabe e-skirojev:

– Vozniki e-skirojev se lahko vozijo le po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti.

– Kjer teh prometnih površin ni oziroma niso prevozne, se lahko vozijo ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 km/h.

– E-skiroje v prometu lahko vozijo le otroci od dopolnjenega 12. do 14. leta starosti, vendar le tisti s kolesarsko izkaznico, ter osebe starejše od 14 let.

– Z e-skirojem se lahko prevaža samo ena oseba.

– Zaščitna čelada je obvezna za voznike do 18. leta starosti. Nad to starostjo pa je zelo priporočljiva.

– Z e-skirojem se je prepovedano voziti po pločniku, ki je namenjen le pešcem.

– Mogoče ga je voziti v območjih za pešce, kjer se morajo voziti s hitrostjo pod 10 km/h.

– Največja dovoljena hitrost je 25 km/h.

– Obvezni opremi sta sprednja in zadnja luč.

– Uporaba slušalk in pametnega telefona med vožnjo z e-skirojem je prepovedana.

E-skiroji vse večja težava v mestih, v Parizu glasovali za njihovo prepoved

Zaradi vse več e-skirojev, ki jih vozniki uporabljajo tudi v peš conah, je predvsem med sprehajalci veliko slabe volje. Vozniki e-skirojev namreč pogosto vozijo prehitro, ker so neslišni, pa jih pešci pogost ne opazijo. S prvim oktobrom lani je Mestna občina Ljubljana poostrila ukrepe za vožnjo z motornimi vozili v peš coni. Hitrost vožnje so omejili na pet kilometrov na uro. 

Električni skiroji pa gredo v nos tudi številnim Parižanom. Električni skiroji namreč pogosto blokirajo pločnike ali ležijo na ulicah ter povzročajo nered. V nedeljo so zato na javnem posvetovanju glasovali o prepovedi e-skirojev v centru Pariza, ki ga je organizirala županja Anne Hidalgo. Za prepoved je glasovalo kar 90 odstotkov Parižanov, ki so se udeležili glasovanja.

Po besedah tiskovnega predstavnika mestne uprave je rezultat nedeljskega glasovanja zavezujoč ne glede na udeležbo. Rezultat referenduma pomeni, da bo Pariz, ki je nekoč veljal za pionirja pri sprejemanju storitev električnih skirojev, postalo edina večja evropska prestolnica, ki bo prepovedala te široko razširjene naprave, rezervirane prek aplikacij, kot je Lime.

"Srečni smo. Za to smo se borili več kot štiri leta," je dejal soustanovitelj dobrodelne organizacije Apacauvi, ki zastopa žrtve nesreč z električnimi skiroji, Arnaud Kielbasa.

Kielbasa, čigar žena je bila poškodovana, potem ko jo je zbil voznik električnega skiroja, je opozoril, da električni skiroji povzročajo nervozo med Parižani. "Vsi Parižani pravijo, da so nervozni na pločnikih in na cestah. Povsod je treba biti pozoren. Zato so glasovali proti njim," je pojasnil.

Ponudniki najemniških električnih skirojev trdijo, da so neupravičeno izpostavljeni kot odgovorni za pogosto kaotično naravo pariških ulic, kjer županja Hidalgo od prihoda na oblast leta 2014 zagovarja kolesa in druge oblike prevoza, ki ne povzročajo škodljivih izpustov.

Njena administracija je leta 2018 z odprtimi rokami sprejela ponudnike električnih skirojev, vendar je od takrat postopoma poostrila predpise; med drugim je vzpostavila določena parkirna območja, omejila najvišjo hitrost in omejila število ponudnikov. Vendar ti ukrepi niso prepričali Parižanov, ki se pogosto pritožujejo zaradi brezobzirne vožnje – občasno pod vplivom alkohola – ter nereda na pločnikih.

Številne nesreče s smrtnim izidom so izpostavile tudi nevarnosti teh vozil, ki jih po trenutni ureditvi lahko najamejo že 12-letniki. Lani so v Parizu v nesrečah z udeležbo e-skirojev umrli trije ljudje, poškodovanih pa je bilo 459 oseb.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
04. 04. 2023 10.07
Samo dejansko je zoprno, če zavijaš desno, pa ti po pločniku od ne vem kje prileti skiro od zadaj... Sam sem imel srečo, da sem ga počakal....
ipissimus
03. 04. 2023 13.31
-6
Čaka članek kjer bo pisalo da so v mestih avti prepovedani.Če pride ta referendu ven ga grem takoj podpisat ker avti v centru mesta nimajo kaj početi ravno zato so eskiroji narejeni.In kdo je večji lenuh tisti na kolesu in eskiroju ali tisti ki ne more peš 200 m in se vsede v avto ?
mo23
03. 04. 2023 13.09
+8
Tudi v krožiščih za avtomobile se isto dogaja. Dajte še kaj o tem napisat. Velika večina ne ve kdaj in kako pravilno krožišče zapustiti, oziroma kako tam voziti. Kaj hočem povedati je to, da nič ne bo drugače... kot voznik avtomobila moraš paziti na vse, vsi ostali pa na nobenega. Jok.
flojdi
03. 04. 2023 13.07
+3
..se spomnim moje lesene skirce" tam okol 60ih./in hecno mi je zdaj gledat elektricne.pri tastarih si pac moral mal migat da si se premikal.na telih pa sam stojijo(pa da ne omenim takih ki so vidno premalo suhi ..ampak..za nekoga ki npr tezko hodi ..je to skorajda nekako pomagalo"... .za ostale je pa mislim le komotnost in sminkarija
graf
03. 04. 2023 12.55
+9
Če bi imel jst kaj besede bi skiroje v prometu prepovedal , tako je kot je nekdo napisal : 90% vseh teh ima slušalke v ušesih kar pomeni da so gluhi in slepi za dogajanje v prometu ...
flojdi
03. 04. 2023 13.09
+4
.no ja..takih je polno tudi pri vseh ostalih udelezencih na cestah in plocnikih..
mackon08
03. 04. 2023 15.26
+1
Ni treba prepovedati samo dati redne kazni, ki so že zdaj samo so premajhne. Za slušalke 500 evrov pa da vidimo junake.
Naj bi
03. 04. 2023 12.38
+9
In večina jih ima slušalke v ušesih...
gengsta1234
03. 04. 2023 12.36
+9
Tezava je kr gre vec kot 25km pa norijo
juventina10
03. 04. 2023 12.35
+8
vse kar ste napisali, da se ne sme ljudje to delajo.vsaj kar sem jaz opazila.rabno te dni,mati vozi skiro pred njo pa na skiroju dva manjša otroka brez čelade vsi trije.kdo je tu nor,mati ali policija,katera ne preverja oz zakoni,kateri to dovoljujeo ali pa se jih ne upošteva.če se zgodi nesreča,pobegnejo,vijugajo med avti na cesti,na pločnikih,še enega nisem videla s čelado.
Razsuti Tovor
03. 04. 2023 12.28
+13
Pa mimogrede, vsem ki se vozite z e-skiroji. V CPP lepo piše, da po pločniku greš lahko tako hitro, kot pešci, in nič več.
tornadotex
03. 04. 2023 12.22
+8
Skiro DA. vendar hitrost NE....Prevelika hitrost je to,ker po ulicah kjer je večja gužva, se znajo hitro zaplesti...Morali bi imeti nekakšno omejitev hitrosti...
Ravenstein
03. 04. 2023 12.24
+5
Praviloma so omejeni na 25km/h, torej več lahko pelješ tudi s povsem "navadnim" kolesom.
tornadotex
03. 04. 2023 12.27
+3
Je pa zakonodaja dobro spisana...če bi jo upoštevali....
Razsuti Tovor
03. 04. 2023 12.28
+8
juventina10
03. 04. 2023 12.37
+4
vsekakor ne razumem tega,da se ne zavedajo,da lahko padejo tudi oni.norijo brez čelade,ko se bo strosil,se bo za prav.
mackon08
03. 04. 2023 15.28
+1
Ni težava vožnja po pločniku, ker če bi upoštevali pravila bi se po pločniku vozili s hitrostjo pešca. Težava je hitrost.
Ravenstein
03. 04. 2023 12.21
+0
Da bo za varnost poskrbljeno, smo za na zavodu za varnost v prometu odločili, da vsem udeležencem izven stanovanjskih objektov, ki ne bodo nosili obveznih čelad napišemo kazen. Po 666. členu zakona o varnosti izven zidanih stropov se osebku, ki se giblje na površinah brez zidanih stropov primerne nosilnosti grozi višja sila, saj lahko nanj pade nezemeljski projektil - komet in ga pri tem ubije. Čeladarje, ki niso pravilno opremljeni s čeladami za prepreko preboja, tipa dbil666cal50 bomo prav tako izstavili račun...
lokson
03. 04. 2023 12.29
petka5
03. 04. 2023 12.20
+8
celjski kapsi so nula... oni se peljejo mim kesarja, ki se vozi po plocniku in se dere pešcu nasproti naj se mu umakne, a plavi nic... in pol kot da ze ro ni dovolj ta kolesar pesca zali, kako je nesramen in vse n najhujse , ker mu pesec pove da se na plocniku ne bo umikal, ker hodi prav. in isto je s skiroji povsod vozijo se kot da so edini v prometu.... plavi pa nic
lokson
03. 04. 2023 12.16
+7
No pa dajte še napisat poškodbe kolesarjev , poškodbe z rolerji, kotalkami in vsa ostala sredstva. PROBLEM so uporabniki in ne prevozna sredstva .Dajte potem še avtomobile ukinit in predvsem mobitele, kateri so vzrok večine nesreč. Jooojjj.
storz909
03. 04. 2023 12.15
+5
Sej je prav....še več se jih naj polomi....ta zadeva je prvoklasna neumnost,kolkr se vozijo nevarno in ogrožajo pešce in sebe,jih je še tk mal polomljenih....
lokson
03. 04. 2023 12.39
+4
Storž -in kaj je tukaj kriv skiro, če ga vozi prepotenten mulc.
markym77
03. 04. 2023 12.03
+12
folk na skirojih nima ponavadi niti kolesarskega izpita narejenega, švigajo med folkom kot da so na dirkah. vsak njihov padec pa so si prislužili sami s svojim obnašanjem.
Razsuti Tovor
03. 04. 2023 12.03
+7
Na obali je nekaj nenormalno hitrih. Če je kdo brez pameti, je to njegov problem, pač eni se taki rodijo. Težava je, ko se zabije v nedolžne sprehajalce.
motorist_mb
03. 04. 2023 12.02
+1
Imam ga za morje samo.KP-IZ trotli tekmujejo med sabo,meni 15 najlepša hitrost pa še domet podalšal na 40 km!
juventina10
03. 04. 2023 12.41
+4
na tej poti je zelo lepo označeno kod hodijo pešci,kod kolesarji.in ja seveda,oni se vozijo med pešci.v glavnem na sprehod grejo s skirojem,ponavadi pa še pes zraven na povodcu,aplavz.
WD40
03. 04. 2023 12.00
+3
CPP naj opravijo pol pa še praktični del pol pa cesta !!!!! ti so smrt na malih kolesih
G. Papež
03. 04. 2023 11.57
+18
Skircarji, kolesarji se obnašajo kot da so ceste njihove. Prvi šajtrajo sem ter tja, drugi se vozijo navštric, "menjavajo" kdo bo vlekel...celo tako so se nekatere grupe vživele, da jih je po 6-8 v istih dresih. Lepo, samo cesta ni namenjena tovrstni rekreaciji. Pogrešam delo policije.
mr.poper
03. 04. 2023 11.52
+11
Ta prevozna sredstva 1 so grda po izgledu 2 nestabilna na naših luknjastih tisočkrat prerezanih cestah 3 smrtno nevarna za uporabo 4 neudobna 5 vse od prvega do zadnjega bi jih bilo potrebno odstranit in zmlet !