Slovenija

Neurja povzročila veliko težav: v Laškem poškodovana hiša štiričlanske družine

Laško, 06. 08. 2020 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
4

Ponedeljkovo neurje je na Obali predvsem podiralo drevesa, odkrivalo strehe in zalivalo objekte, pri tem nastalo škodo pa je pristojnim večinoma uspelo odpraviti sproti. Nedavna neurja so prizadela tudi Občino Laško. Tako je bila tudi huje poškodovana stanovanjska hiša v Radobljah, kjer živi štiričlanska družina z dvema otrokoma.

Nedavna neurja so Občino Laško prizadela v veliki meri, so sporočili z občine. Ob tem je bila huje poškodovana stanovanjska hiša v Radobljah, kjer živi 4-članska družina z dvema otrokoma. Kakšna je škoda, trenutno še ni znano, nam je pojasnil poveljnik Civilne zaščite Laško Matjaž Pikl. Povedal je, da je neurje hišo poškodovalo na njenem zahodnem delu, kjer so se pojavile velike razpoke, zato so o tem obvestili vse pristojne službe.

 "Na osnovi tega smo v civilni zaščiti poklicali strokovnjake, ki so danes na terenu. Ogled sta opravila statik in geolog, ki bosta kmalu podala prva poročila, ki nam bodo usmeritve za naprej. Več bo znanega konec tedna," je povedal. Dodal je, da družina še vedno prebiva v hiši, saj še ni bilo podane nobene ocene, da bi bile poškodbe tako hude, da bi družino morali izseliti.

V Hrastniku po neurju za več 100.000 evrov škode 

V Občini Hrastnik je torkovo neurje po prvih ocenah povzročilo za več 100.000 evrov škode. Sredstva za stroške intervencije in izvedbo najnujnejših zaščitnih ukrepov bo deloma zagotovila občina iz sredstev proračunske rezerve, ocenjujejo pa, da bodo stroški bistveno presegli razpoložljiva sredstva, zato pričakujejo takojšnjo pomoč države. 

Zaradi močnega dežja je bilo poplavljenih več stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij, zato je škoda precejšnja, so danes sporočili s hrastniške občine. Intenzivne padavine so sprožile tudi štiri plazove. "Plaz se je sprožil na lokalni cesti Krištandolska cesta-Marno, drugi na cesti v Črdenec, kjer je odneslo tudi del ceste. Ponovno je bil aktiviran zemeljski plaz Zajc v Črdencu, sprožil se je tudi plaz v naselju Slatno," je povedal strokovni sodelavec za zaščito in reševanje na Občini Hrastnik Aleš Venko.

Škoda je bila velika tudi na cestah v različnih predelih občine. Poškodovane so lokalne ceste v krajevnih skupnostih Dol pri Hrastniku, Marno, Turje-Gore in Kovk. Vremenska ujma ni prizanesla niti vodnim zajetjem, v neurju sta bili poškodovani zajetji Jepihovec in Pekel.

Gre za že tretje neurje v mesecu dni, v prvih dveh pa je nastalo za okoli milijon evrov škode.

Večje finančne škode na Obali ni bilo

Škode z večjimi finančnimi posledicami po trenutnih informacijah na Obali ni bilo, med izjemami sta Hotel Piran in Ortopedska bolnišnica Valdoltra, kjer pa točnih podatkov še nimajo. Na koprski občini so pojasnili, da večje škode niso zabeležili. Nekaj sanacij sicer še vedno izvajajo, vendar vse v okviru rednih del pristojnih služb. Podobno je v Občini Izola.

Večje škode niso utrpeli niti v Občini Piran, kjer so posledice neurja že sanirali. Izpostavili pa so Hotel Piran in Hostel Korotan, kjer so bile posledice hujše. Namestnik direktorja Hotela Piran Aleksander Pinter je povedal, da so škodo med drugim utrpeli na strehi, ki jo je delno odkrilo. Poškodovana so tudi polkna. Škodo so sanirali delno, da so zagotovili varnost promenade ob hotelu. Sanacijo bodo nadaljevali v prihodnjih dneh, dokončali pa jo bodo po koncu sezone.

Točnih podatkov o finančnih posledicah neurja še nimajo, po Pinterjevih ocenah pa jih bo sanacija skupno stala nekaj 10.000 evrov. "Na neurje smo se sicer pripravili, vendar ga ni nihče pričakoval v takšnih razsežnostih," je dejal.

Posledice neurja na Obali - Študentski dom Korotan.
Posledice neurja na Obali - Študentski dom Korotan. FOTO: Civilna zaščita Piran

Slabše jo je odnesla tudi Ortopedska bolnišnica Valdoltra, kjer je voda zalila nekaj notranjih prostorov. Na stavbo je padlo drevo, ki je poškodovalo del strehe in v celoti uničilo zasteklitev. Podatkov o finančnih posledicah škode še nimajo, so povedali.

Kampi so jo po podatkih občin odnesli brez škode z večjimi finančnimi posledicami. Veter in dež sta sicer povzročila nekaj škode, ki pa so jo pristojni večinoma odpravili sproti.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
06. 08. 2020 12.42
+10
Hiša je žal uničena. To statično ne bo nikoli odobreno za bivanje.
ni_mi_vse_eno
06. 08. 2020 12.42
+5
Hiša je žal uničena. To statično ne bo nikoli odobreno za bivanje.
Tone 12345
06. 08. 2020 12.40
+5
Razpoke!gotovo kakšno posedanje zaradi razmocenosti
Pan1
06. 08. 2020 11.59
+14
In kje je sedaj ta Križnar? Ne bo jokal, pomagajte?
medus
06. 08. 2020 12.22
+10