1°C

ANIMACIJA: Bo nova pošiljka snega prinesla jutranje težave na cestah?

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Rok Nosan /K.H. /D.L. /
KOMENTARJI
38
Gore in nekatere alpske doline prekriva za začetek januarja zelo debela snežna odeja, v noči na sredo pa bo sneg pobelil tudi nekatere nižine preostalega dela države. Zaradi pozitivnih temperatur debelejše snežne odeje v nižje ležečih krajih sicer ni pričakovati, povsem drugače pa bo v višjih legah nad okoli 700 metri nadmorske višine, kjer lahko do srede zjutraj lokalno zapade več kot 20 centimetrov snega. Previdno na cestah.

Po kratkotrajnem premoru so nas pozno popoldne od juga dosegle nove padavine. Nad zahodnim Sredozemljem je namreč nastal manjši ciklon, ki se zdaj skupaj s fronto pomika proti severovzhodu in bo ponoči prešel tudi naše kraje.

Ob približevanju ciklona so se zvečer padavine na jugu okrepile in postopno razširile nad vso državo. Padavin bo v prvem delu noči več na jugu, v drugem pa na severu države. 

Sneg se ponekod že oprijema cestišč, snežilo pa bo vse do jutra, zato prometno-informacijski center voznikom polaga na srce, naj se na pot odpravijo le z ustrezno zimsko opremo. "Vožnjo prilagodite razmeram na cesti in upoštevajte varnostno razdaljo," opozarjajo. Kot še poročajo, so močno zasneženi prelazi Korensko sedlo, Ljubelj in Jezerski Vrh. Na Ljubelju je obvezna uporaba verig na avstrijski strani, tudi na ostalih pa je v primeru zasneženega cestišča ta priporočljiva dodajajo. 

Cesta čez Vršič je zaprta, na cesti Godovič–Črni Vrh–Col pa velja prepoved za priklopnike. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Močno zasneženi so tudi prelazi Korensko sedlo, Ljubelj in Jezerski Vrh. Na Ljubelju je obvezna uporaba verig na avstrijski strani, tudi na ostalih prelazih je v primeru zasneženega cestišča, priporočljiva uporaba verig.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Kar nekaj snega je tudi na gorenjski in primorski avtocesti, kjer zdrsov tovornjakov na srečo še ni bilo, vozniki pa poročajo, da plužnih skupin do poznega večera ni bilo opaziti. 

Koliko snega lahko zapade?

Na Notranjskem in Kočevskem, kjer bodo padavine najobilnejše, bo do jutri zjutraj predvidoma zapadlo od 5 do 10 centimetrov snega, v višjih legah nad okoli 700 metri nadmorske višine pa ga lahko zapade tudi več kot 20 centimetrov. Prav tako bo spet snežilo v alpskih dolinah, kjer se bo snežna odeja odebelila še za kakšnih deset centimetrov. Podobno bo tudi v višjih legah drugod po državi, medtem ko bo po nižinah snega občutno manj, marsikje ga bo le za vzorec. Še največ, okoli pet centimetrov snega, bo zapadlo na Štajerskem in Koroškem, povsem brez snežne odeje pa bodo, kot vse kaže, ostali nižji deli vzhodne Slovenije (Prekmurje, Posavje, Bela krajina), saj bo v teh krajih zaradi nekoliko višjih temperatur in manjše intenzitete padavin prevladoval dež.

Najkasneje zjutraj bodo padavine povsod ponehale. Marsikje se bo začelo jasniti. Čez dan bo spet več oblačnosti. Predvsem v zahodni, južni in osrednji Sloveniji bodo sredi dneva in popoldne nastale krajevne plohe, ki bodo lahko tudi snežne, možne bodo tudi posamezne nevihte. V alpskih dolinah bodo temperature ves dan malo pod ničlo, drugod bo popoldne okoli 5, ob morju pa 10 stopinj Celzija. 

Obeti za Slovenijo
Obeti za SlovenijoFOTO: Arso

Zimska idila

Letošnja zima pri nas je v dosedanjem poteku zelo radodarna s padavinami. Medtem ko je po nižinah v preteklih dneh in tednih prevladoval dež, je gore obilno zasnežilo. Julijske Alpe in Karavanke v teh dneh prekriva celo najdebelejša snežna odeja v januarju po letu 2001, v Zgornjesavski dolini pa toliko snega v tem mesecu ni bilo že 43 let. 

V visokogorju se je po več dneh sneženja danes zjutraj pokazalo sonce.
V visokogorju se je po več dneh sneženja danes zjutraj pokazalo sonce.FOTO: Arso

Nova pošiljka snega možna ob koncu tedna

Četrtek bo v višjih legah sončen. Po nižinah se bo vsaj dopoldne, ponekod pa lahko tudi ves dan, zadrževala megla ali nizka oblačnost. 

Ob koncu tedna nas bodo zelo verjetno zajele nove padavine. Južno od naših krajev se bo namreč pomikal ciklon, ki se bo v petek poglobil nad Iberskim polotokom. V primeru, da se nam bo ciklon na svoji poti proti vzhodu uspel dovolj približati, bo lahko tudi nižine obilno zasnežilo, a trenutno je verjetnejši scenarij, da bomo deležni le manjše količine padavin. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Kljub vsej lepoti, ki nam jo v teh dneh nudijo obilno zasneženi vršaci, so razmere v gorah zahtevne in nevarne. Ker se snežna odeja zaradi nizkih temperatur le počasi preobraža, se obisk visokogorja tudi v prihodnjih dneh močno odsvetuje. Za svoje cilje si izberite nižje in manj strme vrhove.

Debela snežna odeja v Kranjski Gori
Debela snežna odeja v Kranjski GoriFOTO: Rok Nosan