Slovenija

V nov teden vstopamo z manjšo vremensko spremembo

Ljubljana, 27. 09. 2021 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
7

Po nekaj sončnih in zelo toplih dneh bosta na vreme pri nas v tem tednu vplivali dve vremenski fronti, ki pa nam ne bosta prinesli obilnejšega dežja. Večinoma suho, a nekoliko hladnejše vreme bomo imeli tudi v prvih dneh oktobra.

V preteklosti smo se septembra pogosto soočali z obilnimi padavinami in poplavami, letošnji september pa si bomo bolj zapomnili po velikem številu sončnih ur. Tako smo po podatkih Arsa v večjem delu Slovenije v tem mesecu imeli že med 200 in 220 sončnih ur, kar ni veliko manj, kot jih običajno beležimo v juniju, čeprav so takrat dnevi občutno daljši. S tem se bo letošnji september marsikje uvrstil med tri najbolj sončne od začetka meteoroloških meritev.

V tem mesecu je bilo pogosto sončno od jutra do večera.
V tem mesecu je bilo pogosto sončno od jutra do večera. FOTO: Arso

Po večinoma sončnem in poletno toplem koncu tedna s temperaturami do 28 stopinj Celzija nas je ponoči dosegla manjša višinska motnja, zato bo danes vreme bolj spremenljivo. Precej oblačno bo v hribovitem svetu zahodne in severne Slovenije, drugod bodo lahko vmes tudi daljša obdobja sončnega vremena. Dopoldne bo v večjem delu Slovenije suho, popoldne pa bodo nastajale krajevne plohe, lahko se bo razvila tudi kakšna nevihta. Temperature pri tleh bodo namreč še vedno kar visoke, hkrati pa bo v višine dotekal nekoliko hladnejši zrak, kar pomeni, da bo ozračje nestabilno.

Popoldne bo najtopleje na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju, kjer se bo ogrelo do 26 stopinj Celzija. Na Goriškem in v osrednji Sloveniji bo okoli 24, drugod pa od 20 do 23 stopinj Celzija. 

Danes se bo vreme hitro spreminjalo.
Danes se bo vreme hitro spreminjalo. FOTO: Anja Ališić

Ponoči se bo povsod zjasnilo. Zaradi današnjih padavin bo marsikje po nižinah nastala megla. Po razkroju jutranje megle bo torek sprva sončen, popoldne pa bo naraščala visoka oblačna koprena – od zahoda se nam bo namreč že bližala nova višinska motnja. Sreda bo tako večinoma oblačna. Popoldne ali zvečer bo v večjem delu Slovenije prehodno deževalo, a le v majhnih količinah. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Z njima bo k nam dotekal za okoli pet stopinj hladnejši zrak. 

V drugi polovici tedna bo vreme stabilnejše. Veliko bo sonca, le ob jutrih se bo po nekaterih nižinah zadrževala megla. Temperature bodo sprva malo pod 20, ob koncu tedna pa v večjem delu Slovenije malo nad 20 stopinj Celzija. 

Vremenska napoved v sliki.
Vremenska napoved v sliki. FOTO: 24ur.com
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Da se mene pita..
27. 09. 2021 11.32
+5
Do večera se bo stemnilo.
TistoPravo
27. 09. 2021 11.03
-3
Torej merimo samo količino ur sonca. Količino hladnih front v preteklem letu od lanske spomladi recimo, in količino dni brez sonca v tem obdobju...tudi koliko povprečno podhlajenih ur za to področje kjer živimo...prevladujoč severovzhodni tok zraka na področju kjer bi moral prevladovat jugozahodni tok...ne merit analizira in nam poudarjat samo tisto kar je za človeka dobro, ampak predvsem bi bilo normalno...da se osredotočite na tisto slabo...
FRC-H
29. 09. 2021 09.20
+1
Ti se raje vprašaj glede svoje normalnosti....